Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kotwicka anna

on Turek, ja Polaka

Polecane posty

Gość miłość odmóżdża
napisałam wyraźnie, że to był album, a nie link do klikania poza netem jest jeszcze kobieto realny świat ten album był dodatkiem do pracy magisterskiej dotyczącej pozycji kobiety w różnych kulturach, religiach... co jest pisane w prawidłach, a jaka jest rzeczywistość - bardzo ciekawa praca i masz rację pisząc to co piszesz o prawach i zapisach, niestety, nijak to się ma do rzeczywistości, szczególnie w zacofanych regionach, na prowincji

Gość agatusia88
wiesz co wertyp, gdybym miała patrzeć na wszystko zło na świecie- to lepiej by mi było w ogóle nie poznawać ludzi,. nie zakochiwać się, może w ogóle z nikim nie gadać bo każdy potencjalny jest podejrzanym.. Trochę się motasz jak ryba bez wody. Przecież wiadomo że różne rzeczy mogą się zdarzyć- nawet te, które wypisujesz.Ale Ameryki tym nie odkryłeś, wiele zła jest w świecie, ale kto wie.. może za 10 lat zakocham się w Rosjaninie, BO "Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest. Miłość nie zazdrości, nie szuka poklasku, nie unosi się pychą; nie jest bezwstydna, nie szuka swego, nie unosi się gniewem, nie pamięta złego; nie cieszy się z niesprawiedliwości, lecz współweseli się z prawdą" .. Kto wie, czy dożyję jutra, dlatego cieszę się każdą chwilą, którą mam szczęście posiadać :) Chciałabym żebyś miał takie podejście do życia jak ja, może było by Ci łatwiej.. Ale nie będę Cię osądzać. W ogóle lepiej już chyba będzie, nie wdawać się z Tobą w polemikę, szkoda słów. Więc proponuje nie zwracaj się już do mnie, nie wjeżdżaj mi z buciorami do mojej rodziny, bo to moje życie i jestem pełnoletnia, ja nikomu męża i zony nie wybierałam-więc i mnie nikt nie będzie wybierał-proste prawda ?! Spokojnego dnia.

Gość agatusia88
Wertyp, tak jak ja się z Ciebie uśmieje, to chyba w życiu się bardziej nie uśmiałam, naprawdę :D :D :D :D :D .. o Bosze Kochany! :) już nawet nic nie pisze bo nie, nie! nie da się z Tobą... buahahahahhaahahahahhahhaaaaaaa

Gość Polka zona Turka
Do beta48 u mnie jest akurat tak ze moj maz nie jest praktykujacy nie obchodzi zadnych swiat nie chodzi do meczetu ma bardzo realistyczne obiektywne podejscie juz na poczatku jak sie poznalismy rozmawialismy na temat religii i on mowil ze bardzo duzo rzeczy w islamie jest zlych i on z bardzo wieloma sie nie zgadza myslalam ze tylko tak mowi ale faktycznie tak tez jest jestesmy ze soba jak pisalam 16 lat mieszkamy w Istanbule ale o islamie wiem wiecj od innych osob lub obserwujac sama tego nie doswiadczylam nie bylam nigdy w meczecie jestem chrzescijanka choc tez wiele rzeczy mi sie w naszej religii nie podoba ale modle sie obchodze swieta i moj maz obchodzi je ze mna zawsze na Boze Narodzenie i Wielkanoc jedziemy do Polski i razem obchodzimy chodzi ze mna do mojego kosciola i bardzo duzo wie na temat mojej wiary wiara i kosciol nigdy nie stanowily u nas problemu moze dlatego ze on nie jest zagorzalym wierzacym muslinem ma do tego bardzo luzne podejscie .

Gość Polka zona Turka
ja nikogo do niczego nie zachecam jedynie pisze jak jest u mnie.

ktoś tu napisał ze Turcja ma porządny system edukacji.. to chyba nie wie o czym mówi. Wyższe studia są tam nadal płatne więc nie każdy moze sobie na nie pozwolić, poza tym we wschodniej części, w małym wsiach jest nawet tak że rodzice nie posyłają dzieci do szkoły. a rząd za dużo w tej sprawie nie robi, jest chyba bezsilny. Turcja długo jescze pozostanie krajem z fatalnym poziomem edukacji.

Gość agatusia88
Nie, nie będę się niczym chwalić, to moja sprawa jak to u mnie mówią: "to moja sprawa i gajowego" :D ale dziękuje Ci strasznie że mogę się pośmiać, wszak mnie czeka piekło i łzy przy Turku :D:D:D:D:D ahahahaaha

Gość Polka zona Turka
wertyp ale ja nie widze powodu dlaczego mam tutaj nie pisac o mojej historii kazdy ma przeciez swoj rozum, lub nie, ale na to nie mam wplywu :)ale mysle ze dziewczyny czesto sie zakochuja i brna w zwiazek z Turkiem nie wiedzac nic o jego kraju kulturze religii itd, otoz moje drogie panie jesli wasz Turek jest muslimem namawia was do zmiany wiary wkladania chusty przeprowadzki do Turcji lub np nie akcpetuje ze macie znajomych swoje sprawy ze jestescie niezalezne itd to uciekajcie gdzie pieprz rosnie, i jeszcze jedno typowy Turek za zone chce dziewice i to dosc mloda inne dziewczyny znaczy takie ktore mialy juz chlopakow nie sa dziewicami i nie sa pierwszej mlodosci nie traktuja powaznie chce sie pobawic itd czesto Turkowie to klamcy klamia nawet bez powodu taka mentalnosc i tyle tam kobiety maja inne prawa moga mniej dla Polek to szok np kobieta nie moze miec kolegow to jest bardzo zle widziane ma meza i wg nich inny mezczyzn nie jest jej potrzebny kolezanki moze miec ale moze z nimi chodzic na zakupy na spacer itd kluby dyskoteki puby odpadaja,kobieta powinna byc skromna dbac o dom rodzine itd i w duzej mierze powiedzmy 90 % Turczynki takie sa dla nich to norma innego zycia nie znaja ale kiedy dochodzi do zwiazku z dziewczyna innego pochodzenia nastepuje szok kulturowy, wiem co pisze bo jak juz wspominalam mieszkam w Turcji kilkanascie lat, mnie sie udalo jak pisalam mam super meza nie praktykujacego normalnego otwartego itd nigdy miedzy nami nie bylo zadnych problemow kulturowo-obyczajowych ale pewnie jestem w duzej mniejszosci , radze wam tak-badzice ostrozne nie badzcie zaslepione kierujcie sie rozumem patrzcie na waszego Turka chlodno wtedy unikniecie ewentualnych klopotow,poznalam sporo dobrych normalnych Turkow ale duza wiekszosc to niestety ludzie bardzo zli dziwni itd :)

Gość Polka zona Turka
a zapomnialam o jednej waznej rzeczy :) moj maz jest Turkiem ale o swoich rodakach mowi bardzo zle o kulturze i islamie to juz w ogole jak sie poznalismy to nawet mial plan bysmy sie gdzies indziej przeprowadzili bo go tu wszystko juz dobijalo i denerwowalo poczawszy od paskudnej mentalnosci ludzi skonczywszy na idiotycznej biurokracji jesli Turek mowi o swoim kraju w taki sposob to chyba nie bez znaczenia prawda :) bo kto wie pewne rzeczy lepiej od niego :)niech to wam da do myslenia :)

Gość beta48
Polko Żono Turka, ano właśnie trochę ta sytuacja jest podobna do mojej, choć tylko trochę. My mieszkamy w Polsce (każde z nas oddzielnie oczywiście, nie jesteśmy po ślubie). On zna bardzo dobrze język polski i rozmawiamy w tym języku, bo ja nie umiem tureckiego, trochę umiem arabski i nawet dzisiaj była fajna sytacja, że musiała tłumaczać o co mi chodzi, bo ja mówiłam po arabsku a jak wytłumaczyłam o co mi chodzi, przetłumaczył to na turecki o co mi chodziło :D . Niemniej rozmawiamy w języku polskim, tak samo jak z Imamem, jego żoną i innymi muzułmankami. Poznaję kulturę muzułmańską, chcę dowiedzieć się jak najwięcej zanim podejmę jakieś kroki. Od muzułmanek dotałam książkę " Żyydzi, chrześcijanie i muzułmanie o sobie". Chcę przeczytać później Koran, w całości, do tej pory przeczytałam tylko część. Potem będę podejmowała decyzje dotyczące mojego życia z Turkiem. Jego cały czas obserwuję, tak zupełnie na zimno, owszem, kocham, bardzo, ale nie powoduje to u mnie opadania klapek na oczy jak to się zdarza nieraz innym dziewczynom. Mój Turek też w Meczecie był ostatnio dawno temu, tu w Polsce nigdy, to ja tam chodzę i na arabski i na naukę o islamie. Po to aby się dowiedzieć więcej, później przeczyć kilka pozycji, wszystko z sobą powiązać, zobaczyć gdzie są nieścisłości ect. A reszta:

Gość queen iof kingston
beta - a czemu tak Ci zależy na przejściu na islam?

Gość beta48
qoueen of kingston a gdzie ja napisałam, w którym miejscu, że chcę przejść na islam? Nie pamiętam abym to pisała, być w Meczecie, rozmawiać z Imamem, jego żoną nie równa się przejściu na islam więc co ma jedno do drugiego???????????????????

. Poznaję kulturę muzułmańską, chcę dowiedzieć się jak najwięcej zanim podejmę jakieś kroki. Chcę przeczytać później Koran, w całości, do tej pory przeczytałam tylko część. Potem będę podejmowała decyzje dotyczące mojego życia z Turkiem. Mój Turek też w Meczecie był ostatnio dawno temu, tu w Polsce nigdy, to ja tam chodzę i na arabski i na naukę o islamie. Po to aby się dowiedzieć więcej, później przeczyć kilka pozycji, wszystko z sobą powiązać, zobaczyć gdzie są nieścisłości ect. A reszta: wybacz ,widocznie na opak zorzumiałam te zdania :) Twój turek też tak chętnie poznaje Twoją kulturę?

Gość beta48
Tak, również chętnie poznaje moją kulturę, spędzał święta Bożego Nardzoenia z moją rodziną, byliśmy (bo on sam chciał iść i zobaczyć na Pasterce), szczerze nawet kiedyś zaproponował żeby dzieci w przyszłości były wychowywane w katolicyźmie (nie wyraziłam na to zgody). Jego argument: bo będzie im łatwiej w katolickim państwie, mówił też, że jeśli chcę może przyjąć chcrzest i inne sakramenty. To on chciał zmienić religię. Co do drugiej części to odnośnie poznania kultury islamu, chodzenia do Meczetu faktycznie zrzumiałaś to na opak, ale to ja się wyraziłam precyzyjnie. Chodziło mi o ewentualne wzięcie z nim ślubu a nie przejście na islam. Chyba już jasno i precyzyjnie się wyraziłam. No a mając znajomych muzułmanów i muzułmanki uważam, ze wiele zyskuję, mniej tracę. Mam również znajomych z innych religii, ale czy to oznacza, że ja akurat będę przechodziła z religii na religię? Moja przyjaciółka od lat i jeszcze kilka osób to osoby wyznania prawosławnego. Czy ja przezłam na tą religię? A też bardzo dużo się od niej dowiedziałam nt. tej religii, tez byłam w Cerkwi. Ludzi innych niechrześcijańskich wyznań też znam i jeszcze nie wyznaję buddyzmu itp. Także to ja się wyraziłam mało precyzyjnie. Nadal polecam książekę autorów Beaty Deskur i Tomasza Królak "Żydzi, chrześcijanie i muzułamnie o sobie". Można wiele sie z niej dowidzieć.

Gość Polka zona Turka
beta48 coz z tego co piszesz masz totalnie klapki na oczach jestes Polka dlaczego ty chcesz przejsc na islam? jesli to twoja decyzja to wyrzekasz sie polskosci i tego kim jestes a jesli twoj facet tego od ciebie wymaga to masz klopoty i nic dobrego z tego nie bedzie , kilkanascie lat jestem zona Turka i nigdy nie mialam w reku koranu nie obchodzi mnie to jestem Polka nawet kiedy mieszkam w Turcji i tak zawsze obchodze swoje swieta zreszta moj maz tez razem ze mna nie rozumiem takich dziewczyn jak ty , chuste tez bedziesz nosic?????nie wiem nie rozumiem takich dziewczyn glupiejecie nagle i zapominacie kim jestescie w moim domu wisi krzyz i szanuje to kim jestem wy jak widac zapominacie jakie to smutne, jesli ktos kocha nie bedzie od ciebie oczekiwal lub wymagal abys zapomniala gdzie sie urodzilas jaka jest twoja kultura religia itd najgorsze ze tak jest teraz to co bedzie jak np razem zamieszkacie wezmiecie slub i nie daj boze zamieszkacie np w Turcji nie wroze ci nic dobrego naprawde choc daleka jestem od oceniania kogokolwiek poprostu reaguje na to co piszesz bo mnie zszokowalas szkoda ze moj maz nie moze sie tu wypowiedziec nie zna polskiego moze by wam uswiadomil jacy sa Turcy oczywiscie wyjatki sie zdarzaja jak u mnie ale to taka rzadkosc twoja historia jest przerazajaca to wstep do czegos zlego co moze sie dziac w twoim zyciu ale trzymaj sie.

beta --- mnie zastanawia po co Ci to wszystko, ta cała wiedza o islamie? w ksiażkach wszystko ładnie pięknie wyłożone, ale to nie znaczy że Twój Turek będzie tak się zachowywał. A inne szczęsliwe małżeństwa muzułmańskie, to nie oznaka że Twoje też takie będzie. Ale to się tyczy wszystkiego. poza tym naprawde, w tak mało urazmoiconym religijnie kraju jak Polska masz aż TYLU znajomych aż tylu RÓŻNYCH wyznań? niesamowite , gdzie Ty sie chowasz? :)

Gość Polka zona Turka
no dokladnie tez mnie to zastanawia co do bety48 :)poza tym pisalas ze nie chcesz przejsc na islam ale cos za bardzo sie tym interesujesz jak na moj gust :) nie wiem nie kumam ciebie i tego co robisz kompletnie

Gość beta48
Dlaczego się tym interesuje? Z prostej przyczyny. Jestem na tyle myślącą osobą, ze zanim podejmę decyzję o ślubie chcę poznać cała kulturę oraz religię. Gdzie mieszkam, w bardzo dużym mieście, otoczonym wielkimi miastami gdzie żyje dużo ludzi róznych wyznań. Jak zakładałam hodowlę to też wpierw dokształciłam się z zakresu potrzebnej mi anatomii, fizjologii, genetyki a dopiero później zastanowiłam się czy podołam zrobić coś tak na 80%. 20 % zostawiam genetyce, bo wszystkiego przewidzieć się nie da. Niemniej mój dorobek przez 3,5 roku mając hodowlę jest o wiele większy niż niektórych osób, które hoduję (bez uwcześniejszego dokształcenia się) właściwie na chybił trafił, a hodują nawet i po paredziesiąt lat jest w tej chwili o wiele większy. Co więcej to oni mnie wprowadzali w ten świat, pokazywali co i jak, ale jak zgłebiłam temat okazało się, ze jest jeszcze wiele rzeczy, których nie wiedziałam i pewnie jeszcze niejeden raz mnie zaskoczy głównie genetyka, pokorę też posiadam. Trepie, jak zwykle rozśmieszyła mnie twoja pseudoanaliza psychologiczna, proponuję może udać się na jakieś studia z zakresu psychologii. Ups, sorry, nie dostaniesz się, bo oceny przeliczają się teraz na punkty, no to przykro mi :D

Gość beta48
Acha, jeszcze jedno. Znajomych nie ma się tylko tu gdzie się mieszka. W związku z moim hobby jaką jest hodowla mam znajomych na całym świecie, stąd i rózne ich wyznania religijne.

Gość beta48
trepie, chyba nie myślisz, że napiszę swój adres a ty naprawdę tak mało inteligentny jesteś, że nawet tego nie wiesz, ze w tym kraju są miasta nie otoczone wioskami a innymi dużymi miastami?????? Takie to dla ciebie trudne do zrozumienia? Wiesz, każdy mierzy swoją miarą. Więc jeśli coś bierzesz to przestań brat idź na detx i może potem jakimś cudem uda ci się pisać coś sensownego. ave

Gość beta48
Jednak trepku, twoja głupota jakby potrafiła latać ciągle wznosiłbyś się w powietrzu :D Jak zwykle udajesz, że najlepiej wiesz kto, gdzie i po co chodzi, kto z kim i kiedy śpi, kto co robi w życiu. Weź idź, stań przed lustrem i wreszcie zobacz jakim prostakiem jesteś ty, takie totalne zero, które powoduje, że wiele Polek tutaj zastanowi się czy wchodzić w związki z Polakami jeśli takie coś jak ty jest jednym z reprezentantów. Acha, i nie zapomnij napić się alkoholu dla dobrego samopoczucia, jak wypijesz flaszkę taniego wina pewnie dostaniesz nowej weny twórczej :D

jak mówię, poznanie kultury tureckiej (islamskiej), rosyjskiej czy chińskiej gwarantuje Ci zero problemów w przyszłości? raczej nie, bo tak naprawde najbardziej to akceptujesz kulturę polską, ot co... ale chyba trafiłaś na 'normalnego' Turka nie radykała :) więc poznawanie jego kultury w celach zabezpieczenia się nie jest potrzebne :) lepiej traktuj to jako hobby - wiecej wyniesiesz i obiektywnym okiem :)

Gość Polka zona Turka
beta48 chocbys nie wiem ile przeczytala na temat islamu kultury i zycia w Turcji lub poprostu z Turkiem itd rzeczywistosc zweryfikuje wszystko dopoki z kims nie mieszkasz nie zyjesz nie wiesz jak to jest naprawde wiec takie studiowanie teorii jest strata czasu swojego Turka poznasz dzielac z nim zycie a nie czytajac o jego religii czlowiek ma jeszcze charakter osobowosc itd i to one decyduja o tym czy mozemy z kims byc czy nie masz bardzo dziwne podejscie i to twoje zainteresowanie islamem nie wrozy nic dobrego mam wrazenie ze chcesz tak wchlonac cala ta turecka kulture za wszelka cene mam wrazenie ze osaczasz tez tego swojego faceta Turka moge sie mylic ale oceniam po twoich wypowiedziach , poza tym nie chce mi sie wierzyc ze masz tylu znajomych roznych kultur i wyznan troche polynelas w przechwalankach tylko po co niczemu to nie sluzy w Polsce nie ma az takiej roznorodnosci religii a znajomcyh za granica mozesz miec ale kazdy jest innego wyznania ? na pewno nie pisz szczerze mniej zabarwiajac rzeczywistosc bo chyba o to chodzi by oceniac fakty i dyskutowac , ja mieszkam w Istanbule gdzie byc moze wiesz ze mieszkaja ludzie z calego swiata chinczycy polacy anglicy wlosi rozne narodowosci a nie mam jakos tylu znajomych o odmiennej religii i kulturze troszke poplynelas w swych wywodach :) i jeszcze jedno nie podoba mi sie jak wertyp zwraca sie tu do dziewczyn nie popieram takiego slownictwa i takiego sposobu bycia ale niestety to co pisze o turkach to w 90 % prawda.

Gość ania lubi lato
Turcy w Turcji sa spokojniejsi niz za granica mam wrazenie ze jak sie wyrwa ze swojego kraju to sie zaczynaja panoszyc jak wszy naprawde :) tutaj raczej kazdy zna swoje miejsce i wie na co moze sobie pozwolic a na co nie czesto sa spokojniejsi bo sie boja rodziny i zlej opinii , co do unii euroepejskiej-ci co maja jakies pojecie o polityce i tym co sie dzieje nie wierza ze Turcja wejdzie do unii ale takie prostaczki mysla ze tak i wierza w to bardzo mocno :D moim zdaniem Turcja nigdy nie wejdzie do unii i bardzo dobrze bo dopiero wtedy Turcy zaczna po calym swiecie rozsiewac swe tureckie potomstwo :D

Gość Polka zona Turka
nie mam porownania z innymi krajami bo mieszkalam tylko w Polsce no i teraz w Turcji ale tu Turcy sa dosc spokojni nie sa az tacy jak czytam na forach choc czesc pewnie sie kryje do unii to Turcja nie wejdzie na pewno nie ma szans oni na to licza mysle ze 80 % Turkow wierzy ze beda w unii

Gość Polka zona Turka
o polakach mysla ze jestesmy milym cieplym narodem ale o dziewczynach polkach mysla bardzo zle rzadko traktuja powaznie bo nasluchali sie od kolegow niestety dziewczyny robia tu nam polkom bardzo zla reklame ale coz, obcokrajowco generalnie lubia ale turcy sa czesto falszywie mili wiec cholera wie

chyba ogólnie tak mają wszystkie narody że za granicą im odwala :) mam kilku znajomych z Turcji i faktycznie oni święcie wierzą że wejdą do Unii.. ale ja uważam, że to raczej nigdy nie nastapi. ale głupio mi tak mówić im, jak bardzo się mylą :/

jaki rasizm na tym forum panuje niektore osoby chyba rozumy stracili kuzwa nie macie zielonego pojecia o niczym a piszecie takie poematy ze az smiac sie chce :) zajmijcie sie swoim niby idealnym zyciem i jego pilnujcie co was obchodzi inny narod? zobaczcie co sie w polsce dzieje a nie krytykujecie innych... niby uwazacie ze polski narod jest wporzadku? oj chyba nie a wciskacie nosa do innych! nie jestem za nikim mam wlasne zycie i nie obchodzi mnie czyjes a jak komus nie pasuje to juz tej osoby sprawa nie moja i kazdy moze byc z kim chce nikt nie jest czyjas wlasnoscia!

jaki rasizm na tym forum panuje niektore osoby chyba rozumy stracili kuzwa nie macie zielonego pojecia o niczym a piszecie takie poematy ze az smiac sie chce :) zajmijcie sie swoim niby idealnym zyciem i jego pilnujcie co was obchodzi inny narod? zobaczcie co sie w polsce dzieje a nie krytykujecie innych... niby uwazacie ze polski narod jest wporzadku? oj chyba nie a wciskacie nosa do innych ! nie jestem za nikim mam wlasne zycie i nie obchodzi mnie czyjes a jak komus nie pasuje to juz tej osoby sprawa nie moja i kazdy moze byc z kim chce nikt nie jest czyjas wlasnoscia!