Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bernadette1

13-latka i kosmetyki - jak myślicie?

Polecane posty

Przeprowadzam w klasie 1 gimnazjum lekcję dotyczącą stosowania kosmetyków odpowiednich dla mlodej cery i w związku z tym mam kilka pytań. 1. Czy 13-14-latki mogą stosować peelingi do twarzy? Jeśli tak, to jak często? I jak to jest z peelingami do ciala? powinny je stosować czy raczej im to odradzić? 2. Czy mogą stosować maseczki? Jakie? Jak często? 3. Kiedy powinno sie zacząć stosować kosmetyki kolorowe? Na razie tyle. Na bieżąco będę uzupelniać topik kolejnymi pytaniami i zachęcam też innych aby zamieszczali tu swoje pytania (i odpowiedzi, rzecz jasna)

przede wszystkim tonik + krem nawilżający z maseczek, też nawilżające, jeśli są problemy z cerą, to jakieś z glinką na pewno nie peelingi grubo i drobnoziarniste, tylko enzymatyczne! peelingi do ciała nie zaszkodzą, w tym wieku najlepiej sprawdzają się te oczywiście mniej inwazyje, np. Erisu z serii \'Under 20\' (malinowy) a z kolorówki, jestem przeciw używaniu przez takie młode dziewczyny nadmiaru kosmetyków do makijażu :o zdobi je dziewczęczość i naturalność z reguły kupują tańszą kolorówkę, a to zapycha pory, i wg mnie szkoda psuć sobie cerę tymi rzeczami, wystarczy błyszczyk, delikatny cień na powieki i muśnięcie rozświetlającego pudru na policzki :) gro trzynastolatek jest \"przekolorowanych\".....

to ja też się wypowiem :-) krem nawilżający i jak ma jakięś problemy z cerą to tonik albo żel ale NIE dla tuszy,cieni,szminek(ochronna jestok) itp....

Gość hmmm.....
Ja myśle, ze 13-latka jest za młoda na kosmetyki typu maseeczki, peelingi. Jedynie jakis delikatny kremik

czyli: żel oczyszczający/plyn oczyszczający + tonik + krem? Ewentualnie peeling? A jak często peeling? Wiem, że to zależy od cery, myślę, że tlusta cera wymaga stosowania peelingu częściej niż np. mieszana czy normalna, no nie?

moim zdaniem(a znam się na tym tak sobie:O to pellingu jeszcze nie trzeba:D

delikatny enzymatyczny peeling nie jest szkodliwy, on delikatnie usuwa martwy naskórek, dzięki czemu skóra swobodniej oddycha i lepiej wchłania kremy :) weź pod uwagę, że to wiek, gdzie hormony dają znać o sobie, a to widać na buzi ;) peeling nie zrobi tyle szkody, co ciężkie pudry i fliudy

Tak, tak, moim zadaniem jest m.in. zniechęcić nastolatki do stosowania kosmetyków kolorowych w tym wieku. Też jestem temu przeciwna.

Gość mille
hm...wiadomo ze wszystko zalezy od rodzaju cery a wiek to druga sprawa. mloda, zdrowa cere nie potrzebuje az tak duzo. ewentualnie peeling ale tylko enzymatyczny do twarzy, maseczka nawilzajaca do mlodych cer. mozesz polecic kilka domowych sposobow, jest onich tu cala masa topikow. natomiast cera tradzikowa, tlusta potrzebuje specjalnej"opieki". jezeli tradzik jest zaawansowany najlepsza rada-dermatolog. ponadto peeling np. miod z cukrem, zazwyczaj nie podraznia, maseczki ziolowe, profesjonalne kosmetyki do cer tlustych i mieszanych. duzo by o tym pisac.... mam jednak pomysl-moze zaprosilabys fachowa pomoc-kosmetyczke-plus dla niej -mozliwosc zdobycia nowych klientek, nawet bardzo mlodych dziewczat i moze ich mamy. bo...jesli chodzi o makijaz to...sa za i przeciw ale kazda i tak kiedys zacznie sie malowac. tak wiec podstawowe rady, np.nalozenie lekkiego podkladu-kolor ewentualnie o jeden ton ciemniejszy niz skora twarzy, zaleznie od potrzeb kryjacy, matujacy,nawilzajacy.niestety konkretnych nie moge podac bo nie jestem teraz w kraju i nie wiem co polecic. ale najwazniejsze-dobrze go rozprowadzic aby uniknac "maski"-twarz ciemna i biala szyja. mlode dziewczyny moga tez uzywac blyszczyka do ust, mocniejszy makijaz tylko na specjalne okazje-tusz do rzes lub henna. wazna jest takze regulacja brwi ale tu polecam wizyte u dobrej kosmetyczki. make-up swoja droga a najwazniejsza higiena- tak wiec znowu zaleznie od rodzaju cery zel, smietanka lub specjalne mydlo do twarzy, tonik i krem. bardzo wazne zeby zmywac dokladnie wszystko na noc! powodzenia!

Gość mille
jakby co pisz, postaram sie odpowiedziec:)

A jak to jest z odżywkami do wlosów? Ich też używa się raczej w zależności od potrzeb, niż wieku, prawda? Czy może jest odwrotnie? W takim razie, w jakim wieku powinno się zacząć stosować odżywki?

Gość dziecinko
Moim zdaniem odzywki do wlosow to bez ograniczen - ulatwiaja rozczesywanie wlosow, wlosy sa mocniejsze i sie berdzej blyszcza. Oczywiscie farbowanie wlosow - nie.

Ok, ok, dzięki. Ale ja nie jestem już taką \"dziecinką\", ja tylko przygotowuję projekt na studia :)

Gość gość
A mogą być po prostu kosmetyki z łagodnym działaniem peelingowym? Efektima ma takie łagodne kosmetyki, zobacz czy córka nie pokocha kokosowego.