Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

karusia

Bolesne ząbkowanie - co robić?

Polecane posty

Witam, moja córeczka jest na początku 4 miesiąca i chyba zaczeły wychodzic dolne jedynki. Wkłada piąstki do buźki, ślini się a przede wszystkim NIE CHCE JEŚĆ. Pare dni jest strasznie marudna ale dzisiaj to jest apogeum. Zjadła strasznie mało, martwie się tym bo z wagą i przybieraniem mamy kłopot ( za mało) liczy się każdy gram a dziś prawie w ogóle nie je. nie chce ani butelki, ani kieliszka ani łyżeczki. NIC. podałam jej żel na ząbkowanie i czopek - Panadol. Podejrzewam że ten jej brak apetytu a raczej marudzenie i rzucanie się przy piciu które trwa koło miesiąca może mieć podłoże właśnie w ząbkowaniu. Bardzo proszę doświadczone mamusie o porady - co robić? jakie miałyście doświadczenia i ile to potrwa? jesteśmy juz u kresu sił..... będę bardzo wdzięczna, pozdrawiam 🌼

moje dziecko nawet miesiac przed wykluciem sie zabka jest bardzo marudne i placzliwe. zawsze daje jej paracetamol w czpku i smaruje dziaselka calgelem.to pomaga. pozdrawiam i zycze cierpliwosci

dzięki Nissana za wsparcie, nie wiem ile czasu taki ząbek się wyrzyna. Mała wcina piąstki i drze sie przy jedzeniu ale po czopku zauważyłam poprawe.Zgłaszałam ten problem z płaczem przy jedzeniu pediatrze ale on tylko mnie zbył, powiedział że dziąsełka są ok ( choc spojrzał tylko na góre a ząbki wychodzą na dole) i że za wcześnie na ząbki.....

moja córka tez zaczela zabkowac jak miala ok 4 miesiecy. najgorzej jest jak juz zabek przebija sie przez dziaslo...koszmar...szkoda maluszka ze tak cierpi i rodzicow ze cierpia z dzieckiem...ja najgorzej wspominam pierwsze zeby.masowalam tez dziaselka taka gumowa szczoteczka(campol baby)posmarowana zelem.

polecam maść BOBODENT,jest naprawde dobry ,mojemu synkowi bardzo pomógł.teraz już mamy to za sobą ,ma już 12 ząbków.pozdrawiam

Gość celebre 23
dentinox !!!!!kosztuje jakies 22 zl masc i sie smaruje, rewelacja

Gość gaja 33
Bardzo dobry jest czopek Viburcol - homeopatyczny .Działa uspokajająco.Bardzo dobry przy zabkowaniu. Ale poradz się jeszcze lekarza.Pozdrawiam

dzięki Wam bardzo za rady. Gaja - Viburkol już stosowaliśmy, własnie się skończył i daliśmy panadol w czopku - no i chyba pomogło. sprawdze te żele w aptece. Narazie widać białe kropeczki to nie wiem czy sie juz ząbki przebiły czy nie , ciekawi mnie ile to trwa - to przebijanie ząbka - bo my jak my ale nasza córcia sobie gardełko zedrze od tego płaczu no i serce sie kroi jak ona się skarży, jak łka jak juz nie ma siły płakać.....

Gość JA CHETNIE DORADZE
Sa takie gryzaczki napelnione woda destylkowana.Chlodzi sie je w lodowce i daj maluchowi do gryzienia. Pomagaja tez schlodzone mokre male reczniki-tez oczywiscie do gryzienia.

Polecam SACHOL - żel dentystyczny(dostępny w każdej aptece), który nie tylko jest przeciwbólowy, to dodatkowo rozmiękcza dziąsła pomagając zębom wyrżnąć się na powierzchnię. W smaku nie jest rewelacyjny, ale synkowi (wyżynały się 4zęby na raz :) ) pomagał jak nic innego. Proponuję również zamiast panadolu w czopkach podawać nurofen w syropie. Można też kupić taką szczoteczkę nakładaną na palec i masować nią ząbki i dziąsełka. Przynosi to ulgę, przyzwyczaja malucha do szczotkowania zębów. Pozdrawiam i życzę szybkiej poprawy :D...

A stosujesz żele, które schładzają to miejsce? Są naprawdę bardzo skuteczne. Produkt dostępny jest na CoZaCena – www.cozacena.pl w niskiej cenie. Polecam bardzo gorąco. Dodatkowo możesz chłodzić dziecku gryzaczki w zamrażarce. I w ostateczności leki przeciwbólowe.