Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawska Zocha

Znacie biegle obce jezyki?

Polecane posty

Gość ja znam
francuski ale jeszcze czasem hacze zebami:(:(

Gość znam angielski i niemiecki
mam podobno b.dobry akcent w , ale tez klopoty z gramatyka i brakuje slow. Po rosyjsku umiem mowic tak, ze mnie Rosjanie nie odrozniaja od swoich ( sprawdzilam). Nauczylam sie w szkole i od kolezanki Rosjanki, z ktora duzo gadalam

ja znam rosyjski,studjuje filologre rosyjska t tez mam bardzo dobry akcent natomiast niemca to ucze sie i ucze i narazie brak efektow.w ogole nie wiem jak mozna biegle i plynnie mowic w tym jezyku.dla mnie to jest kosmos

znajomosc biegla obcego jezyka i mowienie nim na codzien niesie za soba nie zapominanie ojczystego jezyka, ale \"wtrety\" obcojezyczne... mnie sie takze zdarzaja wtrety z jezyka francuskiego gdy mam okazje mowic po polsku, zaczelam sie obserwowac... i zauwazylam, ze wszystkie \"wtrety\" zdarzaly mi sie, gdy nie istnieje dane slowo w jezyku polskim a ja chcialabym konkretnie powiedziec wlasnie TO a nic innego... Rozmawiajac z Polakiem znajacym jezyk francuski mam jego aprobate i zrozumienie, natomiast gdy rozmawiam z Polakiem, ktory nie zna jezyka francuskiego, to on nie zrozumie dlaczego mowie z rozmachu np \"mise en valeur\", \"mise en page\"...i chcac sie poprawic dlugo szukam jakiegos zamiennika... ktory przeciez nie istnieje.. wiec szukam czegos mniej wiecej odpowiadajacego...potem sie gubie i bardzo mi przykro jezeli moj sluchasz mnie ocenia, ze sie \"\'wynosze\" znajomoscia jezyka, kiedy wcale o to nie chodzi...

Mowie biegle po francusku (mieszkam w FR od prawie 4 lat) i bardzo dobrze po angielsku (obecnie przebywam w Irlandii na stypenium). :) Uczylam sie jeszcze kiedys niemeckiego i hiszpanskiego, ale niestety juz prawie nic nie pamietam... Ale z drugiej strony wole znac dwa obce jezyki na poziome bardzo dobrym, niz cztery a kazdy w srednim stopniu!

Gość Madzia311
do wszystkich tych, którzy nie wierzą, że można pozbyć się akcentu mowy sobie właściwej..... Otóż można. Jak? Słuchając. Jeżeli ciężko jest nam wykryć błędy jakie popełniamy samemu, nagrajmy się na dyktafon i odtwórzmy wypowiedź. Wiele osób za granicą ma kontakt z Polakami, tudzież z innymi nacjami narodowościowymi, które posiadają również swój akcent, ucząc się od nich wymowy nigdy nie nauczymy się jej poprawnie. Czytajmy na głos, oglądajmy filmy bez lektorów, ale przede wszystkim miejmy otwarte uszy i umiejmy przyznać sie do błędu. Znam wiele osób, które tak bardzo zachwycają się swoim poziomem znajomości języka obcego, iż nie zauważają błędów, jakie popełniają. Sama mówię w 2 językach, ale doskonale wiem, że jeden posiadłam w stopniu doskonalszym od drugiego. Dlatego, że poświęcałam mu więcej uwagi z powodu stopnia trudności. Akcentu nauczyłam się od ludzi pochodzących z regionu najczystszego językowo. Dzisiaj, aby nie zatracić giętkości języka, oglądam filmy, nucę piosenki, czytam na głos w tym języku i marzę, że znów będę mogła używać go na co dzień. Jak kiedyś.

Gość Madzia311
A widzę, że moja poprzedniczka upodobała sobie piosenkę Michel'a Sardou - les lacs du Connemara.... Ja uwielbiam wersję śpiewaną przez Les Enfoires

ja mowie po polsku i po angielsku:) Uczylam sie od 5 klasy podstawowki,po maturze 2 lata w londynie,a teraz studia zwiazane z tym jezykiem.

Gość dzidzetta xyz
Znam prawie perfekt wloski. mieszkam we wloszech od 8 lat, studiuje tu i pracuje. plus jak najwiecej czytam by gadac jak prawdziwa Wloszka:)))

Gość kocham cie skarbieserce
znam tylko jezyk meza, no ale on nie jest obcy11! a po co mi inne jezyki? jestem wierna zona !!! :)))))))))))))