Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Przyszła_germanistka

studia na filologii

Polecane posty

Gość Przyszła_germanistka

czy ktos moze mi napisac, ktos kto studiuje na filologii, jakie ma przedmioty i czy pozniej jest w miare latwo dostac prace w szkole, w szkole jezykow obcych itp??

Gość kwiatka
nie wiem jak jest na germanistyce ( ja -angliskta) ale mam nadzieje ze podobnie. Jest ciezko -nie ma co ukrywac.Nikt nie bedzie uczył cie jezyka . Chca go ewentualnie doszlifowac. Oprocz czysto pedagogicznych przedmiotów typu metodyka, psychologia, pedagogika, filozofia to były przedmioty takie jak: literatura, leteraturoznastwo, historia Angli i USA, Gramatyka Opisowa, Fonetyka, Mowienie, Pisanie, Gramatyka praktyczna, Drugi Jezyk obscuy ( u nas Niemiecki), Łacina, zastosowanie komputerów w nauczaniu J.ang...nic mi wiecej do głowy nie przychodzi. Najwiekszy nacisk kładzie sie na te przedmioty praktyczne ale duzo zalezy od wykładowcy.

Gość pijana jeste
no bo wlasnie chcialabym sie dostac, ale boje sie ze nie bede wystarczajaco obcykana w jezyku:(

Jak nie bedziesz obcykana, to sie nie dostaniesz. A jak sie dostaniesz, to znaczy, ze jestes na odpowiednim poziomie jezykowym. Ja na poczatku studiow bylam koszmarna jezykowo, ale z czasem sie wyrobilam. Tak wiec grunt, to sie po prostu dostac.

Gość Była studentka UW
hej, na filologię nie wystarczy się tylko dostać!!! bynajmniej nie na Uniwerku Warszawskim. ja przez ostatnie pół roku studiowałam filologię angielską. W czasie sesji nie zaliczyłam jednego przedmiotu (Historia Anglii!!!). Przez 6 tygodni i 4 dni rozpatrywano moje podanie o przystąpienie do egzaminu poprawkowego. W końcu dziekanat raczył mnie powiadomić, że moja prośba została rozpatrzona negatywnie!!! Nie podpadłam żadnemu profesotowi, z angielskiego także nie byłam najgorsza. Po prostu kierunek ten uważany jest przez władze Uniwerku za jeden z tych, który kończy 25% przyjętych. W mojej grupie na początku było 28 osób; po sesji zostało 11. I to dopiero pierwszy rok!!! To nie żart. To niestety gorzka prawda. Dlatego zawsze dobrze zastanówcie się czy aby na pewno studia wybraliście świadomie, bo studiowanie to nie wieczne imprezy ale ciężka harówka!! Pozdrawiam

Musisz naprawdę kochać ten język. Wszystkie wykłady i ćwiczenia są prowadzone w jęz. angielskim. A przedmioty, które teraz pamiętam, to: realioznawstwo, integrated skills, psychopedagogiczne podstawy kształcenia językowego, literaturoznawstwo, wstęp do językoznawstwo, historia literatury. mówienie, pisanie, czytanie, techniki pracy umysłowej, BHP, gramatyka pedagogiczna i opisowa, informatyka, historia Anglii i USA, kultura angielskiego obszaru językowego, fonetyka, jęz. niemiecki, rosyjski lub francuski, emisja głosu, gramatyka kontrastywna, słuchanie, na dzisiaj tylko tyle byłam w stanie sobie przypomnieć :O Wiele osób na roku żałuje, że wzięło ten kierunek. Zastanów się dobrze, bo jest naprawdę ciężko.

Gość jesstem po germanistce
konczylam kolegium naucz. w Sandomierzu, ktore jest suuueper! Poziom bardzo dobry (choc teraz po 4 latach ponoc sie obnizyl, coraz slabsi przychodza) bylo bardzo ciezko, wkuwania pisania co niemiara ale satysfakcja gwarantowana, kochalam to, co robilam. ! Polecam, probuj tam, polecam! Koledz jest fajniejszy niz unwerek, tak mi sie wydaje, a prace spoko mozna dostac, szybciej niz po uniwerku , bo po 3 latch! Zreszt dokonczyc mozna na uni.

Gość lubie niemca
ale wiem ze czeka mnie wiele jeszcze pracy. Dzieki za wszystkie posty!!