Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość liv21holland

CIEZARNE KOBIETKI W HOLANDII

Polecane posty

Ten mail to po prostu kopia twojego maila do osoby, ktora chce sprzedac wozek. Maarktplaats zawsze wysyla kopie maili zpytaniami na Twoj wlasny email.

Gość hankaaaac
aaaaaaaaa nie wiedzialam :( moglam sie przeciez domyslic :( wyszukalam jak jest propozycja po dunsku i wyslalam jeszcze raz, teraz poczekam na odp, bardzo zalezy mi na tym wozku, a nie mam za duzo czasu, mam nadzieje ze odpisze i jezeli bedzie Pani mogla to mi przetlumaczy :)

Gość hankaaaac
Ma-Rita otrzymalam odp prosze pomoz mi hallo, voor 250 euro doe ik de wagen weg mvrgr saskia oudshoorn PROSZE

Gość hankaaaac
a teraz dostalam to: zoals ik al eerder heb laten weten, voor 250 euro doe ik de wagen weg niech ktos mi pomoze :(

Ta osoba chce sprzedac wozek za 250 euro. Mozesz sprobowac targowac sie na 220 euro.

Gość hankaaaac
dzieki 🌻 no wlasnie juz nie moge :( bo napisala : nee, mijn vaste prijs is 250 euro :( kurcze szkoda, czekam na pozostale maile, a jak to jest jakbym np kupila wozek, to jak z zaplata? przywiezie mi go kolezanka (nie zna dunskiego ) jest tam w pracy, za ok tydzien wraca, ale jak z przesylka pieniazkow? na konto? skad wiem ze mnie nie oszuka?

Sorry Hanka, ale czegos nie kumam-to co przysylasz to jest po holendersku, a caly czas piszesz cos o dunskim? Ni ewiem jak to jest z tymi aukcjami i jak sie placi, bo w zyciu nic nie licytowalam na internecie. Pozdrawiam serdecznie!

HANKA ja kupowałam wózek również w ten sposób, płaci się przy odbiorze, jak jedziesz po wózek, zawsze masz szansę zobaczyc jak wygląda i w jakim jest stanie, można się ostatecznie rozmyslić i nie kupic, lub jeszcze targowac na miejscu, jeśli jest np. dosć mocno zniszczony. Jęli nie rozumiesz po holendersku, możesz tez po angielsku, tutaj każdy zrozumie. Wedłyg mnie 250euro to za duzo, twoja cena 200 jest ok. wózków mutcy jest duzo, więc chyba nie masz co się napalać akurat na ten. Ja dalej czekam, już 4 dni po terminie. W przyszły wtorek mam ostatnią wizytę u połoznej, jesli do tego czasu Mały się nie zdecyduje na przyjście na świat, to czeka mnie szpital i wywoływanie porodu....Mam jednak nadzieję, że nasz Mały leniuszek się w końcu w najbliższych dnia zdecyduje. Już mam troche dosyc tego czekania, martwie sie o zdrowie mojego Małego i chciałabym jak najszybciej go zobaczyć.... pozdrawiam

Hej Kasztanko! A ja myslalam, ze Ty juz po. Nie martw sie bedzie ok. Wiesz mialam dzis wizyte i nie rozumiem ich polityki. Wkurza mnie to, ze ginekolog mnie nie bada, ze nie ma usg i ktg(pod koniec), ze tylko raz badali krew i mocz, ze nikt mnie nie slucha jak mowie, ze mnie spojenie lonowe naparza tak, ze spac nie moge...I tak sie zastanawiam-ta opieka po porodzie jest taka cudowna, ale ciaza? Tak jakby wychodzili z zalozenia, ze ciaze i porod kobieta zniesie instynktownie, ale juz opiekowac dzieckiem to sie nie bedzie umiala. Zupelnie odwrotne sa priorytety w innych krajach. Przedewszystkim tutaj jest naturalna selekcja-poronisz-trudno, urodzisz-ok. I tyle. Wkurza mnie to, ale nic nie zrobie. Byle wytrzymac te 2 tygodnie-potem moge rodzic. Pozdrawiam i zycze Ci kochana lekkiego i rychlego rozwiazania.

hej LIV nie wiem czy jeszcze tu zaglądasz? jak się czujesz? już pewnie po porodzie? Nasz synek urodził sie 29.09 juz ma ponad miesiac, jest zdrowy i ładnie rosnie i przybiera. Daj znac to sie dalej doswiadczeniami mozemy wymieniac. cmoki

Pozdrawiam Was dziewczyny. Mam sentyment do Holandii i bardzo tęsknię za nią i za życiem tam, ale zdecydowałam się na powrót do Polski i układanie sobie życia tu. Ale tu są smutni ludzie. Pozwolicie ,że będę Was odwiedzać. A o baby właśnie się staramy.

Hej!!!! Liv, fajnie, ze mnie odgrzebalas na topiku dla lutowek :D U mnie wszystko OK. Czuje sie swietnie, brzuszek rosnie, choc wiele nie przytylam (5 kg w 28 tc). Wg. USG polowkowego bedziemy mieli synka :D Jak dotad nadal trwam w postanowieniu , ze urodze w domu :D Jednak na wszelki wypadek bylam zobaczyc szpital. No i oczywiscie jak przypuszczalam znieczulenie zewnatrzoponowe mozna dostac tylko w czasie tzw. office hours, czyli jesli mi przyjdzie rodzic w nocy to moge o tym zapomniec. Zreszta wiadomo jak oni tu sa do tych znieczulen nastawieni. Opieka poloznych OK, jak dotad nie moge narzekac. A co u Ciebie??? Na pewno juz jestes szczesliwa mamusia. Daj znac jak przebiegl porod i jak sie czujesz. Buziaki :D

Hej! No to moze znowu zaczniemy dzialac:) Ma-Rita kochana-opis mojego porodu jest na pazdziernikowym forum na stronie 511. Jak tylko masz ochote to poczytaj:) I gratuluje synusia:) Faktycznie nie wiele przybralas na wadze:D Ja do porodu mialam 12 kg na plusie:) Urodzilam moja corcie 30 pazdziernika-w szpitalu. Kylie urodzila sie o 3.25 w nocy, a o 8 rano opuscilam szpital. Rachuneczek tez konkretny przyszedl-500 e. Ale teraz jak juz jestem po w dalszym ciagu nie wyobrazam sobie rodzic w domu. Co do znieczulenia to prawda, ze tylko w office hours, ale tez nie koniecznie, bo naprawde rzadko podaja. Co do mojego samopoczucia-generalnie z dnia na dzien coraz lepiej. Jeszcze niestety troszke krwawie i krocze wciaz nie do konca wyleczone. Z utesknieniem czekam na koniec pologu. Jak dla mnie jest gorszy niz porod. Sorry, ze tak chaotycznie pisze, ale czasu brak. Jak masz jakies pytanka to wal smialo:) Pozdrawiam serdecznie! Calusek w brzuszek! Domenika-witaj! Odwiedzaj nas:) Kasztanko-gratuluje zdrowego synka! Jak na imie Twojemu malemu kawalerowi?:) Mam do Ciebie pytanko-karmisz cyckiem czy butelka? Ja poki co cyckiem, ale zamierzam powoli wprowadzac butelke i zastanawiam sie jakie mleko modyfikowane bedzie najlepsze? Slyszalas mze jakies opinie lub sama stosujesz jakies? Pozdrawiam serdecznie!!!

Liv poczytalam sobie relacje z Twojego porodu :D Wspolczuje jego drugiej czesci tzn. tej w szpitalu :O co za durna polityka tutaj, jestes w szpitalu a musisz wstrzymywac parcie, bo trzeba czekac az Twoja polozna dojedzie :O A gdyby tak np. utknela w korku, to co kazaliby pewnie zacisnac zeby i nogi i czekac :O No ale coz...najwazniejsze, ze juz po wszystkim i ze Ty i malutka czujecie sie dobrze :D A jak opieka po porodzie, chodzi mi o kraamzorg? Jak idzie karmienie piersia? Ja zamierzam pokarmic troche, a potem butla. Polozna mi powiedziala, ze 6 tyg. karmienia wystarczy i po tym czasie mozna powoli wprowadzac butelke. Zreszta ja nie dam rady karmic dluzej, bo musze wracac na studia. Nie chce zawalic semestru. Skrobnij cos jak bedziesz miec chwile :D Kasztanko, gratulacje i zajrzyj do nas choc na momencik :D Buziaki :D

Witam! Ma-ritko-jesli o kramzorg chodzi to nie narzekam. Pierwsze 2 dni mialam taka starsza babke-zachowywala sie troche jak nauczycielka:/, ale na reszte 6 dni dostalam mloda 24 letnia dziewczyne i bylam naprawde zadowolona. Zawsze pytala co moze dla mnie zrobic, doradzala i zawsze pytala co ja mysle na dany temat. Pozatym ta starsza babka kierowala sie starymi zasadami, tzw.\"stara szkola\", a ta mloda byla na biezaco ze wszelkimi nowosciami na temat pielegnacji Maluszka. Karmienie piersia na poczatku bolalo, potem przeszlo i super sie karmilo. teraz znowu mnie brodawki pobolewaja-nie wiem dlaczego.Kylie zaczela ulewac. 30 listopada mam pierwsza kontrolna wizyte u lekarza-dokladnie jak Mala skonczy miesiac-chce z nim ustalic jakie mleko bedzie dla Niej najlepsze i od tego momentu chce zaczac wprowadzac butelke-poczatkowo raz dziennie. Pozdrawiam serdecznie:)

witam dziewczyny, fajnie ze sie znow odezwalyscie! ;-) LIV moj maly szkrab ma na ime Franek! w srode bedzie mial juz dwa miesiace i idziemy na pierwsze szczepienie.Przybiera niesamowicie, wczoraj go wazylismy i ma 5,5 kilo! (urodzil sie 3,600) czyli prawie kilo miesiecznie przybiera. Ja niestety nie poradze Ci w sprawie butli, bo karmie piersia, i napewno do 5 miesiaca, bo wtedy wracam do pracy, a jesli sie uda to nawet dluzej. Przeczytalam Twoj opis porodu, ja tez, podobnie jak Ty tylko na sama koncowke pojechalam do szpitala. (dziwne ze ja jeszcze nie dostalam zadnego rachunku???? jak Ty) ale upominac sie nie bede.Wspoczuje ci ze musialas czekac na ta polozna i wstrzymywac takie bole, moj boze! My pojechalismy do szpitala o 22.30 a o 24 dojechala polozna, i mialam akurat 9cm rozwarcia i przebila mi wody plodowe, i po jakis kilku skurczach, kazala mi przec. Ja urodzilam w pozycji na lokciach i kolanach, taki jakby piesek.Parlam wiec do tylu, ok.30 minut i synek byl z nami. Mialam tylko dwa szwy i naprawde szybko doszlam do siebie. Franek sie urodzil o 1 w nocy a o 9 maz po nas przyjechal. W czasie samego porodu polozna zachowywala sie super. W czasie parcia, mi pomagala, mowiac nabieramy powietrza i przemy, liczac do 10, mnie to bardzo pomagalo, i caly czas wspierala mnie mowiac,ze juz niedlugo, ze widac glowke, ze juz prawie koniec itd...Maly darl sie po urodzeniu nieziemsko, byl sliczny rozowiutki i dostal maxymalna ilsoc punktow... no a teraz to juz lekka rutyna, wiele szczescia i radosci z naszym szkrabem. Nie mamy wiekszych problemow, dokuczaly nam w pierwszym miesiacu kolki, teraz juz coraz mniej, musze bardzo uwazac co jem, nic wzdymajacego i ciezko strawnego,mielismy plesniawki z ktorymi musielismy isc do lekarza, i chyba to wszystko jak na dzien dzisiejszy...;-) Szkoda ze jest taka szara i deszczowa pora roku, bo te codzienne spacery w deszczu sa lekko dolujace....ale zbieramy sie na jakies wakacje w grudniu, do jakiegos cieplego kraju...a ty LIV kiedy do Anglii lecisz???

Hej dziewczyny! Kasztanko,ale slodziutko ma Twoj synus na imie:) Moj malutki kuzyn ma tak samo:) Co do rachunku to nie omieszkali go wyslac-przyszedl ok.3 tyg. po porodzie:/ Wiesz zadroszcze Ci takiego porodu, bo dla mnie te skorcze parte, ktore musialam trzymac byly okropnym przezyciem! Jesli o karmienie chodzi to ja juz raz dziennie podaje butelke i powoli bede schodzic z karmienia piersia. Moja Myszka kochana ostatnio ma jakies jazdy w dzien-ulewa, nie chce spac, placze. Za to w nocy spi jak Anioleczek-budzi sie tylko raz na papu, nie ulewa i wogole nie placze. Nie wiem od czeko to zalezy, ale dobrze, ze jest tak, a nie odwrotnie;) Pogoda faktycznie do d..., chociaz dzis u nas swieci sloneczko i jest bardzo przyjemnie. Do Anglii lece 21 grudnia i juz sie doczekac nie moge. Szkoda tylko, ze tam pogoda gorsza niz holenderska, ale nic to...wazne, ze z rodzinka:) A Wy macie juz jakies cieple upatrzone? Oh-marze, zeby powylegiwac sie na goracum piasku przy szumie fal... :D Ma-Rita-a jak u Ciebie? Pozdrawiam serdecznie!

Gość Aga13
Witam wszystkie Panie!Mieszkam w Holandii (Noord Brabant) od lutego.Razem z mężem,też Polakiem.Chcemy się teraz ubezpieczyć.czy ktoś mógłby nam troche podpowiedzieć?Wybraliśmy vgz,ale nie wiemy na który pakiet się zdecydować.No i co z tym "eigen risico"?Czy wybrać 0 euro?Proszę odpowiadać na mój e-mail: agnieszka_cz@onet.eu .Z góry dziękuję! Agnieszka

Gość frajerpompka
Kiedyś przeczytałem artykuł o Żydach i osobach pochodzenia żydowskiego w USA. Między innymi pisano tam, (o ile pamiętam) że Żydzi w Stanach to 1% mieszkańców, natomiast wśród inteligencji (politycy, biznesmeni,przedsiębiorcy i inni ludzie wpływowi) stanowią ok. 30%. Ta dysproporcja miała wynikać z innego modelu wychowawczego. Uważają oni, że inteligencja u dziecka kształtuje się do 7 roku życia i właśnie w tym okresie "ćwiczą" ją u dzieci. Moje pytanie: Czy ktoś zna programy wychowawcze tego typu lub wie od kogo można się tego dowiedzieć, gdzie szukać? - uprzejmie proszę o odpowiedzi. Może ktoś mieszkający w USA czegoś mógłby się dowiedzieć? Dziekuję

Gość domenica
Dziewczyny, gratulacje z okazji narodzin Waszych dzieci. Już maluszki trochę podrosły a i Wy się już lepiej czujecie. a my wciaż się staramy. Miałam takie przekonanie ,że w lutym się uda. Zobaczymy jak będzie. Pozdrawiam Was

Gość jolka.jolka
Cześć ! Tak sie ucieszyłam jak znalazłam ten wątek, ale doszłam do końca i widzę, że nikt go już nie kontynuuje :-( Zagląda ktoś tu jeszcze ?! rosar525, Ma-Rita odezwijcie się! Mieszkam na obrzeżach Haarlem, więc bardzo blisko Was :o) Mam 2-letnią córeczkę.

Gość jolka.jolka
Ta druga minka, to miał być szeroki uśmiech ale żle kliknęłam i wyszło skrzywienie. Spróbuję jeszcze raz, jak znowu nie wyjdzie, to przepraszam :D

Gość dziubek252
witam :-D ja juz urodzilam swoje malenstwo, ma teraz 4 miesiace, mieszkam od kilku tygodni w Amersfoort i czuje sie tu strasznie samotna, bo chlopak bardzo duzo pracuje... czy ktoras z was jest z Amersfoort? macie ochote na spacery z wozeczkami :-D albo pogaduchy o ciazy? mam do oddania troszke ciuszkow po mojej coreczce... piszcie! moj adres to dziubek252@wp.pl

Gość sylwik2630
Czesc Wszystkim mamusiom w Holandii. Ja mieszkam w Den Haag i wlasnie dwa dni temu dowiedzialam sie ze bede mamusia! Bardzo sie ciesze ale mam tysiace pytan zwiazanych z ciaza tym bardziej ze to bedzie moje pierwsze dziecko!! Napiszcie co mam najpierw zrobic , co i gdzie zalatwic!

Hej dziewczyny ,ja 11 tygodni temu dowiedziałam się że bedę mamusią,ta wiadomość sprawiła że oszalałam ze szczecia .Natychmiast pojechałam do Polski zrobić wszystkie badania bo w Holandii to nie mam pojecia jak tu sie to wszystko odbywa. Mam juz ubezpieczenie ,ale co dalej ,jak wybrac położną itd.Prosze piszcie jak wy radziłyście sobie tutaj .Pozdrawiam

Gość kaala
Czesc dziewczyny.Jestem w ciazy,w holandii pracuje od trzech miesiecy.Nic niestety nie wiem na ten temat.Nie wiem czy przysluguje mi chorobowe i czy mam szanse na jakas pomoc.

A czy jestes ubezpieczona i pracujesz legalnie?Jesli tak to nie ma problemu. Nalezy ci sie opieka poloznej badz ginekologa (w wypadkach ciazy przebiegajacej z komplikacjami). Minimum 4 tygodnie przed planowana data porodu idzie sie na tzw. zwangerschapverloof, ktore trwa w sumie 16 tyg (4 przed porodem i 12 po porodzie). Otrzymujesz wtedy normalna pensje (jesli pracujesz). Po porodzie nalezy ci sie opieka poporodowa (kraamzorg) przez 7 dni ok. 8 godzin dziennie. Chorobowe przysluguje ci tylko wtedy, kiedy wystepuja jakies nieprawidlowosci. Zwykle ciazowe dolegliwosci nie sa powodem do pojscia na chorobowe. Poza tym zwykle najpierw rozwaza sie z pracodawca inne mozliwosci np. zmiane stanowiska, zmiejszenie liczby godzin itp. Nie wiem, co bys jeszcze chciala wiedziec na ten temat. Jesli masz wiecej pytan to po prostu pisz :)

Gość kaala
mam umowe do 14-stego kwietnia i nie wiem czy pracodawca mi przedluzy jesli dowie sie ze jestem w ciazy.termin porodu mam na czerwca,a u lekarza bylam tylko w polsce