Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie moge sobie z tym poradzic

pękające kąciki ust

Polecane posty

Gość nie moge sobie z tym poradzic

jak to wyleczyc? juz prawie ust nie moge otworzyc, sa zakrwawione, strupki..

brakuje Ci wit B, kup sobie np. B COMPLEX i

Mi nie pomagały wit. B w tabletkach, piłam drożdże, ograniczyłam slodycze, a kąciki ust smarowałam Chlorchinaldinem w maści- dermatolog mi przepisał, acz zwykły internista powinien wiedzieć o co chodzi.

Gość 76767
MNie pomogl Vratizolin. Jest to masc na opryszczke i zajady wlasnie. Nie jest droga. Kosztuje cos kolo 6 zl.

Gość ELLLA35
Miałam ten sam problem. Przez 3 miesiące walczyłam z zajadami. Brałam kilka razy dziennie witaminę B2, samarowałam róznymi maściami.Po trzech miesiącach srasznej walki przeczytałm w mądrej ksiązce,że przyczyną powstawania zajadów może być brak żelaza. Dosłownie po dwóch dniach brania tabletek z żelazem moje kąciki ust zaczęły się goić.Po kilku dniach nie było po nich śladów.

Gość amuzka
Kiedyś już komu ś poradziłam... Cudowny na zajady i w ogóle wszelkie problemy skórne jest olejek pichtowy (do kupienia w aptece). jest to rzecz malo znana, a robi po prostu cuda. Sama wyprobowalam i znajomi też. rewelka! :-) Pozdrawiam :)

Gość PIMAFUKORT
najlepszy na zajady

Gość mnie pomogło
zupełnie coś innego.Tzn.żadne smarowanie ani wit B ani wit C nie pomagały,miałam kilka miesięcy bolesne pęknięcia w kącikach ust.Szukałam przyczyny i znalazłam.Okazało się,ze to pasta do zębów takie powoduje zmiany .Zmieniłam na inna pastę,bez fluoru i ziołową i z dnia na dzień goilo się.Od tamtej pory jak raz na jakiś czas zaczyna się ten sam problem to już nie faszeruję sie witaminami syntetycznymi ani maściami z antybiotykiem tylko zmieniam na łagodną pastę do zębow i działa to piorunem.Pewnie nikt z was nie pomyślal nawet o takiej przyczynie ,moze u niektórych osób jest taka przyczyna jak w moim przypadku ,a szczególnie u tych,którym nie pomgają ani maści ani witaminy.Jak dla mnie składniki pewnych past są zbyt żrące i właśnie tylko w kącikach ust te podrażnienia występują,na dziąsłach żadnych zmian.

Gość mi sie zawsze robily
od... pasty colgate. potem zauwazylam ze chodzi o to by stosowac taka w zelu a nie w postaci pasty. problem minal bezpowrotnie, a meczylam sie non stop cale dziecinstwo

Zaintrygowało mnie to co amuzka napisała o olejku piczowym. Pewnie bym wypróbowała ale okazuje się, że o połowę taniej wypada zovirax (włśnie nabyłam za 11.80). Wiem, że działa bo w zeszłym roku stosowałam pożyczony od koleżanki. Wcześniej nieźle się sprawdzały polecane tu i przez was sposoby typu pasta do zębów i krople żołądkowe stosowane w miejscu pojawienia się zajad. Do tego drożdże do picia.

Gość lolllla
Mialam notorycznie pekajace kaciki ust.Pozniej okazalo sie,ze mam silna anemie.po wyleczeniu nie mam juz z tym problemow.brak zelaza,vit.B2 i kwasu foliowego

Gość fizjo89
Nie wiem czemu wszyscy piszą tylko o niedoborach witamin z grupyB, niedokrwistość z niedoboru żelaza również powoduje zmiany w kącikach ust Objawy niedokrwistości z niedoborem żelaza: Objawy ogólne: - bladość skóry i błon śluzowych - ogólne osłabienie - duszność wysiłkowa - zaburzenia koncentracji - bóle głowy Objawy neurologiczno - psychiatryczne: - drażliwość i bóle głowy - zmienność nastroju - zespół niespokojnych nóg Objawy skórne: - uszkodzenia kącików ust - łamliwość paznokci - suchość skóry - podłużne i prążkowane paznokcie - łamliwość włosów - zanik błon śluzowych języka, gardła i przełyku powodująca dysfagię Jak Ktoś u Siebie podejrzewa,warto zrobic badanie krwi

Gość Colombusia
Stare, od dziesiątków, lat sprawdzone lekarstwo : "Kogiel mogie"l z trzech - czterech żółtek Na ogól raz wystarcza. Przy bardziej uporczywych zajadach powtórzyć to co dziennie, przez kilka dni. ZAWSZE POMAGA.

Gość grossi
Zaintrygował mnie wpis, że to od pasty Colgate się robi. Otóż ja niedawno kupiłam pastę Colgate i nagle pierwszy raz w życiu pękają mi kąciki ust. Spróbuję odstawić tę pastę i zobaczę czy pomoże :] ...ale z drugiej strony nie pierwszy raz w życiu myłam zęby pastą Colgate (!?)

Gość TW
Mi pomaga gencjana, pomimo że wygląda jak wygląda to i tak lepiej niż czerwony plac podchodzący ropą no i oczywiście wit B1 lub B Complex. Tylko że to ciągle i ciągle wraca...

Gość też tak czasami mam
mam czasami ten problem....na taką dolegliwość pomaga maść hlorchinaldin H jest na recepte......naprawdę tylko to mi pomaga

Na pękające kąciki ust nie trzeba łykać tabletek, smarować maściami czy zmieniać pastę do zębów. Dla mnie najlepszym sposobem na to, stosowane przez moją babcię i jeszcze wcześniejsze pokolenia, jest po prostu wycieranie kącików ust zmywakiem (szmatką co leży przy zlewie w kuchni). Zmywak trzeba dobrze wypłukać i przecierać kilka razy dziennie, 3 szybkie ruchy do zewnątrz z 2-uch stron. W ciągu 2-3 dni kąciki ust zaczną się regenerować.

Na pękające kąciki ust nie trzeba łykać tabletek, smarować maściami czy zmieniać pastę do zębów. Dla mnie najlepszym sposobem na to, stosowane przez moją babcię i jeszcze wcześniejsze pokolenia, jest po prostu wycieranie kącików ust zmywakiem (szmatką co leży przy zlewie w kuchni). Zmywak trzeba dobrze wypłukać i przecierać kilka razy dziennie, 3 szybkie ruchy do zewnątrz z 2-uch stron. W ciągu 2-3 dni kąciki ust zaczną się regenerować.

Gość 1stbaldheadedemo
przyczyną może być też NADMIAR jakiegoś minerału... badałem to tyle razy, że wykluczam pomyłkę: zawsze gdy łykam suplement dla sportowców w którego skład wchodzą TYLKO chelaty minerałowe - zawsze wtedy pękają mi kąciki ust... wie ktoś może JAKI to może być minerał?

Gość agnieszka_f
Jeśli wit B nie pomaga, to poproś w aptece o lek bez recepty (najczęściej dostaniesz coś przeciwbakteryjnego lub przeciwgrzybiczego), bo moze masz nadkazone ranki i dlatego sie nie goja. Mozesz sprobować tez tabletke wit B rozetrzec, polaczyc z woda i tą papke nałozyć na pęknięte miejsce. Jeśli natomiast po odstaiwniu wit B pekania wracają, może pomyśl o stosowaniu jakiegoś suplementu na stałe, który oprócz wit B będzie zawierał cały szereg mikroelementów i witamin.

Gość 4879490kmlfksr
mialam to przez 4 lata! jak ogladam zdjecia to ble;p i jeden dermatolog oprocz wlasnie witaminy b powiedzial zbey odstawic cukier. eliminowalam herbate z cukrem czekolade itd;p i okazalo sie ze to przez cholerna czekolade;p odstawilam i juz 3 lata nic;p oczywiscie od czasu do zcasu costam podjem ale b mało;]

aga_11315_86 to chyba jakis konował sie odezwał, żal go ściska bo ludzie maja dosc "lekarzy" comiesiac sie placi 800zl zusu a w zamian wielka łaska zeby przypisal kolejny specyfik od SPONSORA jego wakacji!! taka prawda niestety

aga_11315_86---dziekuje za "myjke" pomoglo i to jak szybko.Tyle lat meczylam sie z ta przypadloscia , a pomogla myjka do naczyn .Weszlam specjalnie na ten program by Ci podziekowac.

Gość OMG mam nadzieje
że wszyscy wiedzą, że ten zmywak to żart? ;-)

Gość aga555
Od 3 tygodni zaczełam mieć problemy z pękającymi kącikami ust, co się zagoiły to pękały i ropiły od nowa. Wczoraj w końcu poczytałam trochę wiadomości o powodach tego zjawiska i zainteresowala mnie jedna informacja, mianowicie że trudność w gojeniu powodują wirusy czy bakterie odpowiedzialne za stany zapalne błon śluzowych w jamie ustnej. Po wcześniejszych kuracjach antybiotykowych, zostały mi powracające w stanach osłabienia afty, które leczy się płynem Aphtin (cena ok. 1 zł) i tym lekiem posmarowałam kilkakrotnie w ciągu dnia też kąciki ust. Efekt - nie mineły jeszcze 24 godz. a rany w końcu się zagoiły, prawie nie widać już że były pęknięte, a wyglądały strasznie (prawie dziury).

Gość sr. adam
u mnie na przykład powodem zajadów było uczulenie na pomadkę do ust, i to nie jakieś dziadostwo tylko dobrego sortu neutrogenę, zmiana na zwykłą wazelinę od razu pomogło.. dlatego jeśli leki nie pomagają sprawdźcie takie rozwiązanie

Spróbuj zażywać witaminę B2 - mnie to zawsze pomagało na zajady. I w ogóle zadbaj o usta, możesz kupić na przykład balsam do ust Palmers, nie dość, że świetnie nawilża i poprawia wygląd ust to jeszcze pachnie czekoladą i wiśniami :)

Gość moj pies lubi chrupki
z pewnoscia jak juz pisano masz ogromny niedobor witaminy b, wiec jedz wszystko co ja zawiera i moze bierz tabletki witamina b complex, ja ostatnio zauwazylam, ze swietnie dziala Tribiotic, jestem chora, wczoraj poczulam jak kacik ostro mi pekl i posmarowalam na noc, dzis juz wlasciwie nie ma sladu. Kiedys stosowalam niezla masc Chlorchinaldin