Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smutna_jola

Nazwisko

Polecane posty

Gość smutna_jola

Sprawa wygląda tak: Jestem mężatka jakies 8 miesiecy, a jednocześnie kończę studia, i chciałam mieć dyplom z nazwiskiem panienskim. I tu zaczynają się kłopoty, bo mój mąż uważa ze skoro już mam nowe-jego nazwisko, to dyplom powinnam mieć z nowym nazwiskiem. Ja jednak wolałabym mieć dyplom ze starym, bo przez 5 lat byłam rozpoznawana na uczelni jako ... i chciałam własnie tak te studia skońćzzyć, to mój dorobek - moje dziecko. Kto ma rację?

Jak zaczęłam to czytać, to myślałam, że to na uczelni jest z tym problem. Mąż troszkę racji ma, ale jeśli na uczelni nie ma problemu, to powinnaś zrobić po swojemu.

Gość pod wzgledem prawnym
masz nowe nazwisko i dokumenty tak powinny być wystawiane.

Chyba to, co chcesz zrobić jest niezgodne z prawem. Bo od dnia slubuu nazwywasz się inazej, jak w akcie slubu.Ni można wystawić dyplomu na osobę, której nie ma, prawnie nie ma:P Jeżeli wyszłąś za mąż powinnaś też niezwłocznie powiadomić dziekanat o zmianie nazwiska:( Tak samo jak swój bank itp. Takie są w PL procedury

Tu nie ma znaczenia Twoja wola, ani wola męża. Tylko prawo:(

Gość smutna_jola
o kurde nie wiedziałam o tym. dobra to przespaceruje się do dziekanatu żeby wszystko wyjaśnić. Dzięki za słowo