Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kocica_ a

żwirki dla kotów ?

Polecane posty

Gość kocica_ a

jakie są wasze opinie o żwirkach , jakie używacie dla swoich kociaków, czym się kierujecie, co jest najważniejsze? Niestety nie ma forum zwierzęcego dlatego piszę na ogólnym , jestem ciekawa bo nie chcę testować żwirków na chybił trafił, nawet nie wiem czym się kierować a będę miała kota. Moja rodzina się zgodziła i weźmiemy jakiegoś buraska ze schroniska. O żywieni żwierzaczka już wiem a o higienie jeszcze niewiele. Napiszcie jaki wybrać i czym się kierować ? czy kupować najtańszy w hipremarkecie czy droższy z zoologicznego

Uzywamy benków , zbrylajacych , zapachowych.łatwo się spząta , chociaz zapachy mnie nie odpowiadja za bardzo , lepsze to , niż kocie siki.Nie lubie brykiecików z wiórów drzewnych

Gość wela
Najbardziej lubię Super Cat's. Może i drogi, kosztuje ok 15 zł. ale pochłania zapachy i dobrze zbryla się ;-) Dobrze, znaczy zbryla jedynie to co powinien. Jest kilka rodzajów zapachowe i zwykłe. Naprawde polecam, wypróbowałam rózne rodzaje ale ten jest najlepszy.

Gość kocica_ a
czy dużo idzie takiego żwirku dla jednego kota ? czy nie śmierdzi w domu ?

Napiszę w skrócie, po dokładniejsze info zapraszam na gg mam kota od 6 lat, od zawsze na suchej karmie i na żwirku. Najlepszy, wg mnie, jest benek compact - drobny, dobrze się zbryla, nie smierdzi i nie pachnie (zapachowe są nie do wytrzymania dla mnie - jak kot zamoczy, to czuć tą lawendę w całym mieszkaniu z łazienki). Nie można go wyrzucać do toalety (minus w porównaniu z brykietami drewnianymi), tylko do woreczka i do śmieci. Kuwetę radzę kupić jak największą, bo jak kotek urośnie, to może się trochę nie mieścić czasem ;) Cena Benka to ok 10 zł za 5 litrów, wystarcza to na jakieś 3 tyg. - nie trzeba wymieniac całości, tylko dosypuje się w miarę potrzeby nowy żwirek (drewniany trzeba co jakiś czas wymienić cały, no i czuć siuśkami w domu).

Ewa 🖐️ moje w ten drewniany to nawet nie chciały się załatwiać :D Całe szczęście, bo jest lekki i fruwał mi po przedpokoju jak zaczynały kopać ;) Lubią za to benka :) Kupuję różnie - czasem ten drobny a czasem grubszy, raz pachnący raz bezzapachowy :)

Gość kocica_ a
10 zł za żwirek ? kurczę to chyba dużo no nie? a jakiś tańszy ? widziałam w tesco na płóce z art. zoologicznymi żwirek za 5 zł , jak myslićie może starczać na mniej ? Ja na razie myslę że to nie ma znaczenia czy tani czy drogi żwirek to żwirek i służy jako toaleta, czy myslicie że ma znaczenie jaki się kupuję? kurczę co myślicie?

Nie kupuj tego g... z Tesco za 5 zl!! Tylko raz się skusiłam - ten szit w ogóle się nie zbryla :O Wywaliłam szybko. 10 zł. to niedużo za żwirek.

No niestety, utrzymanie zwierzaka kosztuje. Owszem poryw serca, te rzeczy... ale trzeba mieć kasę, żeby mieć zwierzaka i koniec. Wg mnie 10 zł za 3 tyg. żwirku to nei jest dużo, a taki najtańszy Ci sie nei zbryli i za dwa dni będziesz miała zasikaną cała kuwetę z wiadomymi zapachami. Może cena nei ma znaczenia, ale za 5 zł to nie sądzę, żebyś dostała dobry, czyt. skuteczny, żwirek. Zresztą, kupisz raz i przekonasz się, czy warto oszczędzać. Ja się nie raz sparzyłam. Uważam, ze benek jest the best :) A z grubszym miałam kłopoty, bo mi się przez łopatkę nie przesiewał Katarina

Benek lawendowy, najdrobniejszy, dobrze zbrylający za 11,90, czym drobniejsze granulki, tym lepiej zbiera.

o właśnie, wypadła mi nazwa z głowy, tego hiltona też kupuję, taki w fiotelowej/śliwkowej torbie, też b.dobry (można go kupić w tesco) - drobny i bezzapachowy jest i dobrze sie zbryla

Ewa moje to najchetniej leja wlasnie w benka lub hiltona :) A ze w moim zoologicznym (2 minuty od domku ;) ) maja akurat hiltona to ostatnio kupuję im hiltona. Benka kupuje jak jezdze na wieksze zakupy :)

a ja właśnie sobie uzmysłowiłam, że 4 dni temu moja kociora skończyła 6 lat... stara z niej już d... :) jak ten czas leci... Mam nadzieję, że pożyje jeszcze ze 3 razy tyle, a może do dwudziestki dociągnie? A ja ciągle młoda :)

Ja mam 8 miesieczna kicie i uwielbia jasnoniebieskiego,tego błekitnego,drobnego Benka:) od początku go uzywam, super chłonny,zbryla,wydajny i pochłania brzydkie zapachy,hiltona fioletowego tez raz kupiłam i nie zdal egzaminu. pozdrawiam;)

oj, no to jeszcze harcują pewnie nieźle :) bo moja to już stateczna kobita... więcej leży niż biega wywali się gdzieś w przejściu albo na środku pokoju i trzeba ją omijać jak juz wynajmę następne mieszkanie i będą warunki, to jej dobiorę towarzystwo, ciekawe, jak zareaguje :)

ja mam do oddania kilkuletnia kotke , biało-bura pregowana , wysterylizowana , odrobaczona , bedzie na wydanie zaszczepiona,juz 2 miesiace u mnie mieszka :o.Leje w benki , jakie popadnie.A je royala obesity , bo musi schudnac do pełni szczęścia.

Poczatki moga byc trudne (pamiętam, jak przyniosłam taka małą szara kuleczkę do domu - duzy był baaardzo zdenerwowany), ale potem powinno być ok :) U mnie regularne bitwy trwały ok. 10 dni (tzn. duży pacyfikowal małego), potem tolerancja, a teraz miłość :D

Gość kocica_ a
to jak będę miała w końcu kotka to też wam opowiem co robi, na razie nie mogę się doczekać aż w końcu będzie z nami, nie wybraliśmy jeszcze żadnego ale myslę ze w weekend jak pójdziemy do schroniska to jakiś szczególnie mnie zachwyci. trochę mi się serce kraje jak pomyslę że będę musiała patrzyć na te samotne zwierzątka ze schroniska.

Kobietki:) ja to czasem tęsknię by wkoncu moja mala łobuzica,choc na 1 godzinke wzieła na wstrzymanie i posiedziała cicho:D juz nawet nie wspomnę,jakie odgłosy smieszne w swoich szalenstwach wydaje,czasem earczy jak pies,grucha jak gołabek:P ja do niej mówie to pyskuje,ale jest najslodszym zwierzakiem i mam z niej ogromna pocieche i ubaw:D przy niej budzik jest mi zbedny;):D

a skąd jestes? Bo w okolicach krakowa sa kociatka do pokochania

u mnie benek bezzapachowy, bo pachnące to mój kot szerokim łukiem omija :) i dobrze, bo też tego zapachu nie lubię

Gość żwirek z biedronki
i już

Gość ja kupowałam w Liderze
za 5 zł, był dobry, a teraz się skiepścił i śmierdzi, więc przerzuciłam się na hiltona - droższy ok.10zł, ale przynajmniej nie śmierdzi.

benek niebieski,albo hilton-używam tylko drobnego żwirku,miałam żółtego benka raz (bo nie niebieskiego nie było) i własnie zle się przesiewa,drobny piasek starcza na dłużej,z innymi nie probowałam,bo te się sprawdzają

Gość co z tym liderem
uważam że jest dobry

a ja uzywam tescowego bo na benka mnie nie stac :) kiedys był lepszy teraz sie popsuł ale ujdzie w tłoku , sikami nie smierdzi ale jak kotek walnie cos grubszego to nie ma mowy o pochłanianiu zapachu ;P a teraz w auchanie jest zwirek zbrylajacy za 3,49 tez taki z gorszych ale da sie wytrzymac :) wole oszczedzic na zwirku i kupic kotkowi cos dobrego a i tak sprzata sie na bieżąco

Gość co z tym liderem
używałem żwirku tescowego, z biedronki i z lidera i stawiam na tego ostatniego.