Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama 11latka

problemy z ortografią

Polecane posty

Gość mama 11latka

jejku jak mam Go tego nauczyc?? juz brak mi sil,non stop wali takie byki, problemy z rz,ch,h,o,u,ci ć-bylam nawet u psychologa bo myslalam ze to jakas przypadlosc rzedu dysgrafia-niestety ,po badaniu psych to wykluczyl ale gdy ujrzalam w ost dyktandzie w wyrazach zakonczonych na u- o z kreska np pso miast psu to rozlozylam rece a on nie potrafil wyjasnic dlaczwego tak zrobil-dodam ze nie ma klopotu z innymi przedmiotami a dyktanda strasznie zanizaja mu srednią,pomozcie:(

Gość mama 11latka
czyta,kazdego dnia 1 rozdzial wybranej lektury:)

MYślę, że musi sie po prostu tego nauczyć. Mój syn jest dyslektykiem, ale już robi bardzo mało błędów, chociaż kiedyś nie rozróżniał nawet i-j, ć-ci. Sprawdź czy zna podstawowe zasady i ważniejsze wyjątki. Wypisz mu np. po jakich literach piszemy rz i inne takie podstawy.

Gość mama 11latka
ok,dziekuje ale spytam jeszcze czy istnieje mozliwosc pomylki? czy mozliwe ze psycholog nie rozpoznal dysleksji? wlasnie ma ten sam problem co Twoje dziecko,klopoty z odroznieniem i od j ,c od ci..

Gość mama 11latka
aaa i te wszystkie zasady pisowni ma wkute:)

Gość mama 11latka
dziekuje bardzo ,dodam ze moja walka z jego bledami trwa od 1 szej klasy i przynosi mierne efekty,zupelnie nie wiem czy nie zakupic jakis dodatkowych materialow do nauki pisowni,choc trudno bedzie zorientowac sie ktore są odpowiednie i przede wszystkim przyniosą jakis skutek:)

Gość odppp
powinnas kupic malemu ksiazke w ktorej w formie rysunkow,wierszykow itp beda zasady ortograficzne po kolei z u ch rz Na poczatku zacznijcie cwiczyc kazda zasade po kolei jak zabawe, czasem pytaj sie go o cos jak razem cos robicie itd po nauczeniu sie zasady np z u niech zrobi slowniczek ortoraficzny, podaj mu duzo wyrazow i niech uklozy opowiadanie,historyjke i na koniec zrob mu dyktado ale tylko z u.potem doloz koleja np z rz potem z ż i oczywiscie wracajac do tego co juz cwiczyliscie:) i dopiero wtedy dyktadno laczone.bardzo wazna rzecz to czytanie ksiazek ktore pomaga w we wzrokowym zapamietywaniu wyrazow.Na pewno jest cos o czym sie interesuje.Wybierzcie sie razem do ksiegarni:) albo zrob mu prezent i kup ksiazke o tym co lubi (lektury swoja droga ale zeby sie nie zniechecil) i efekty beda na pewno. Ale jezeli to nic nie da to psycholog musi zrobic mu testy. powodzenia:)

Gość mama 11latka
dzieki slicznie,pzdr:)

Niech dziecko sporo czyta, to przynosi efekty.Poszukaj książki \"Ortografia na wesoło\"- korzystanie z niej też powinno pomóc. Życzę powodzenia :)

Gość miałam baaaardzo silną dyleksj
i do 18 roku zycia waliłam straszne błędy aż było mi wstyd zaczęłam pisać w kółko po 100 razy słowa które napisałam źle, zaczęłam dużo czytać , czytając zwracałam uwagę na ortografię do dziś czasem przekręcę słowo lub liczbę ale błędów już raczej nie robię i widzę je u innych on musi całą swoją uwagę sakpić na pisowni, koncentrować się jak czyta i wtedy się nauczy

Gość aaaahaaaaaaaaaaaaaaa
obetnij mu ręce, a problemy z pisaniem szybko miną ;0

Gość Roman G minister edukacji
Cenzura topika

Gość jak czytam wpisy
taki jak przedostatnie,zastanawiam sie czy szydzic czy litowac sie nad autor -em,ką,mam na mysli ten wpis: aaaahaaaaaaaaaaaaaaa obetnij mu ręce, a problemy z pisaniem szybko miną ;0"-z takimi tekstami o dziecku?-makabryczne....

Gość serdecznie dziekuje
🌼

Gość bliska
musi codziennie poprawiac swoje błędy w zeszytach pod twoim okiem, nie powinnas robic tego sama ani mu ich wskazywać; teoretycznie dzieci mają wkute zasady ortograficzne, ale zupełnie nie umieją z nich korzystać, bo to juz wyższa szkoła jazdy, dlatego za kazdym razem jak pisze przy tobie ,to powinnas wymagac, by się powoływał na nie, gdy natrafia na trudnośc ortograficzną; dziecko powinno tez znać grupę wyrazóow z niewymiennymi "ó" , "rz" , "h", aby móc odróżnić wyrazy, które je zawierają od wyrazów, które zawierają "u", "ż", "ch"; możliwe, ze mimo stwierdzenia psychologa dziecko i tak ma dysleksję, popracuj z nim jeszcze, a potem za 2 lata znów spróbuj go dac na badania i koniecznie zabierz ze sobą wszystkie jego wytwory, zeszyty, dodatkoew prace w domu, które robił w domu; unikaj jak ognia dyktand z lukami, chyba, ze chcesz sprawdzić jak opanował jakąś określoną zasadę, w ramach nabierania biegłości stosowanie tego typu ćwiczeń to strata czasu; skutecznym ćwiczeniem jest pisanie z pamięci kawałka tekstu po uprzednim przeanalizowaniu go przez dziecko pod kątem trudności ortograficznych i uzasadnieniu ich, potem po napisaniu z pamięci, konieczne jest samodzielne sprawdzenie, a na koniec porównanie ze wzorcem; te ćwiczenia udają się , jeśli są prowadzone regularnie dłuższy czas, jest to żmudne zajęcie, dlatego zawsze musisz być przy dziecku w tym czasie; niektóre poradnie prowadzą specjalne zajęcia dla dzieci z takimi problemami, tam dostaniesz wskazówki i wsparcie;

Gość dzieki slicznie
:)

Gość Kitttka
Mam córkę 10-letnią, Ona również sporo robi błędów. Zauważyłam, że jeśli pomyśli to błędów jest o połowę mniej. Przed każdym dyktandem przypominamy razem zasady ortografii, wyrazów, których nie może zapamiętać uczę ją metodą skojarzeń lub wymyśłamy krótkie wierszyki lub zdania charakteryzujące to słowo. I tak jak ktoś wyżej napisał należy dużo czytać, choć to nie jest regułą, niestety.Ale mimo czasu, który poświęcamy razem na naukę moje dziecko potrafi napisać zamiast także - tagrze. No cóż jeszcze sporo pracy przed nią.

Gość Jest taka książka
"Ortografia na wesoło " polecam, poza tym dobrze by było gdybys codziennie z dzieckiem na zasadzie zabawowej ćwiczyla ortografię 15 min np. po poludniu i 15 min po kolacji , wg uznania :-D Bardzo ważne też żeby dziecko znało zasady ortografii i umiało je zastosować. Trzeba ćwiczyć systematycznie, jak dziecko zauważy, ze robi postępy to zobaczysz będzie się starać i chętnie cwiczyc a to juz jest 3/4 sukcesu, powodzenia i wytrwałości :-D Sa tez takie krotkie wieszyki, ktore ułatwiaja naukę ortografii ... np. Ja wielka litera, kłaniam ci się nisko napisz mnie gdy piszesz imię i nazwisko ......... :-D

Gość 11latka
Też mam problemy z ortografią bo to łatwe nie jest , a nauczyciele a szybko dyktują więc nożna polknąć litery lub sie pomylić, nie trzeba robić z tego afery tylko wystarczy dać mu ciekawa książke , a nawet komiks