Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czyyyyyyyyyyy

długi

Polecane posty

Gość czyyyyyyyyyyy

czy jezeli moj przyszlyy mąż ma zaciągniet kredyt to w razie rozwodu lub jego śmierci ja go będe musiała spłacać???? zaznaczam ze zaciągnął go przed ślubem

Moim zdaniem biorąc z nim ślub to tak, ale jak np spiszecie intercyzę to nie. Każdy wtedy odpowiada za siebie np po rozwodzie lub po śmierci. Tak myślę.

Gość wirtulana polska
a czy jest ktos kto wie na 100%?

Gość hmmmmmmmmmmmmm
bedziesz musiala na 100% splacac

Gość canarino
bez intercyzy - będziesz musiała intercyzę można sporzadzić również po slubie

Jeżeli będziecie mieć rozdzielność majątkową to nie będziesz musiała. (intercyza przed ślubem) - jeśli nie to będziesz spłacała. Spójrz w umowę jeszcze, bo niektóre banki ubezpieczają kredyty, (tak samo jest kiedy np. kupuje się coś na kredyt) wtedy w przypadku śmierci nikt nie spłaca, bank otrzymuje pieniądzę z firmy która ubezpieczała kredyt.

Nie masz może w swoim mieście miejsca gdzie możesz poradzić się prawnika????? Bezpłatne centrum porad prawnych. Pewnie jest a jak nie to w najbliższym większym mieście takie coś znajdziesz. A tam na pewno wiedzą na 100% :P spłacać będziesz!!!!! Bo nie ma rozdzielności majątkowej i wszystko jest wspólne. Zaciągnięte kredyty itp... to nic że przed ślubem, ale w razie czego Ty jesteś zmuszana do spłaty bo to jest/był Twój mąż!!!! A jak spiszecie intercyzę, to się równa temu z czym przyszłaś z tym pójdziesz!!! NIe masz prawa do majątku męża ani on nie ma prawa do Twojego. O to chodzi.

Gość ciekawe...
no bo skoro majątek.... który ma się przed ślubem... nie włącza się do wspólnoty.... to chyba z długami też tak powinno być.... przecież wspólnotą majątkowa obejmuje tylko to czego dana para dorobiła się wspólbnie podczas trwania małżeństwa.... sama bym się chętnie dowiedziała jak to jest z tymi długami....

Jeżeli Pani tego kredytu nie poręcza lub nie jest współkredytobiorcą to po rozwodzie nie jest Pani związana długiem. Jeżeli mąż umrze (czego oczywiście nie życzę) staje się Pani spadkobiercą ustawowym...wówczas dziedziczy Pani długi po mężu...chyba że odrzuci Pani spadek lub przyjmie z dobrodziejstwem inwentarza (wówczas odpowiedzialność za długi jest ogarniczona do wysokości spadku). Odpowiedz prawnika intercyza = brak odpowiedzialnosci za wszystko ;)

Gość głuipe to jak nie wiem
czyli co jak mąż przed małżenstwem wziął kredyt a w trakcie małżeństwa za własne pieniądze kupimy samochód to po jego śmierci zeby nie spłacac kredytu musze oddać ten samochód?? wiadomo ze faceci krócej żyją i wogóle więc nie mam zamiaru spłacac długu męża zaciągniętego nie naszą korzyść.

Gość krecik w okularach
To nie jest głupie. Albo dziedziczysz po mężu wszystko - czyli i w plusie , i w minusie - albo nie dziedziczysz nic - ani w plusie , ani w minusie. Nie wiem , jak by to było , jakbyście podzielili majątek i załatwili to testamentalnie - tzn. sporządzilibyście testamenty , gdzie on tobie wszystkie swoje rzeczy zapisuje , a ty jemu.