Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kwasia

Tunezja we wrześniu czy w sierpniu?Porady turystyczne.

Polecane posty

ta knajpka może była w stronę stacji benzynowej? prawie albo naprzeciwko samary? jeśli tak to też tam byłam ale nie zwracałam uwagi na miejscowych...

a miejscowi przystojni??????.... o rany....przeciez niedługo będę mężatka, a tu takie figle migle w głowie.......

niby tak, ale uzębienie mają kiepskie ... ale ja nie lubię arabów

Gość cisza zapanaowała....

Gość cisza zapanaowała....
JEST TU KTO?

Gość gorka...

Ta knajpka byla na tej samej stronie co hotel. Ja lubie ogladac ladne obrazki a miejscowi niektorzy prezentowali sie swietnie. Lubie te obrazki ale nie az tak by sprawdzac im uzebienie;)

wystarczy, że któryś z miejscowych uśmiechnie się do Ciebie i już widzisz stan ich uzębienia ;)

wszystko zależy od tego czy lubisz żar lejący sie z nieba. Ja uwielbiam gorąc, więc Egipt (który jest jeszcze cieplejszy od Tunezji) wybieram lipiec/sierpień. Na pewno wrzesień czy październik to również doskonały sposób na przedłużenie lata ;) A co do miejscowych - nie wypowiadam się, Arabowie faktycznie bywaja niektórzy upierdliwi (niestety w Hiszpanii czy Włoszech też cieżko przejść głównym deptakiem bo wszyscy Cie nagabują na dyskoteki, zakupy etc). Ale klimat nieziemski. Jest tak kolorowo, orientalnie że w głowie się kręci od muzyki i zapachów sklepów z olejkami i kadzidełkami. Chociaż przyznaję, ze pierwszych kilka dni jest cieżko... żeby przestawić się na tamtejszy chaos... Nie wiem jak w Tunazji, ale w Egipcie wszyscy tak głośno mówią, sa tak żywi, energiczni, wszystko dookoła trąbi, klaksony samochodów, głosna specyficzna muzyka..

Gość elemeda
Powiedzcie proszę, ktore hotele, plaże polecacie (aby były czyste) i co koniecznie trzeba ze sobą wziąsc?

gdzie? w tunezji, czy egipcie?

Widze ze topik jednak nie umarł . Uf dobrz ze nie zagladalam wszystkim w zeby , przynajmniej moge miec teraz mile wspomnienia. np ogrodnika:)

Gość elemeda
W Tunezji :D Co trzeba wiedizeć o tym kraju na wakacjach?

Trzeba wiedzieć, że to kraj muzułmański, jak zwiedzasz np.meczety (tylko dziedzińce, bo do środka Cię nie wpuszczą, musisz mieć zakryte nogi i ramiona) Nie pić wody z kranu Zostawiać napiwki sprzątaczom np.codziennie 1$ Targować się zawsze i wszędzie :)

Gość /łączenie tematów/
13:38 MysiaPelasia Hej wybieram sie w tym roku do tunezji a konkretnie do hotelu tergui club, jesli ktos tam byl to bardzo bym prosila o opinie. I w ogole jakies rady odnosnie Tunezji, ile wziac pieniedzy itd. 13:44 zuziaa52 jak się lubi alkochol to trzeba wziąsc to araby tam bardzo trudno kupić alkochol a w resteuracj to 250zlpół litra wino jest tansze Araba podobają sie bardzo blondynik znad wagą w hotelah jest ochrona jest bespiecznie 13:51 MysiaPelasia Hej :0 a bylas konkretnie w tym hotelu czy w jakims innym? zastanawiam sie takze ile wziac pieniedzy ze soba, jedziemy na 2 tyg na razie kupilismy 400 dolcow ale sie zastanawiamy czy nie dokupic jeszcze. Apropos- jestem blondynka ale bez nadwagi HAPPY 16:29 _X_ Bylam w Sousse,jest fajnie,cieple morze,piasek....Faktycznie o alkoholu trzeba zapomniec,bo ceny powalaja na kolana!! Uwazaj na "latajacych sprzedawcow"-biegaja po ulicy i probuja wcisnac ci jakies bzdety nic nie warte,ale za np.50 dinarow.... x+2=5 x=5-2 x=??? Umiecie wyzsza matematyke?? 17:51 MysiaPelasia _X_ a jak tam ceny napojow w sklepach, slodyczy itp? slyszalam ze dobrze jest wziac ze soba troche wody... HAPPY 21:58 _x_ Fakt,ceny wysokie,nastawone na turystow.W barach ,restauracjach drogo,ale jezeli znajdziesz zwykle sklepy spozywcze mozna w sumie niedrogo zrobic zakupy. Nie wiem czy wiesz,ze nie wolno wywozic tamtejszej waluty z kraju,jest to karalne!! Wez tez olejki do opalania z bardzo wysokim faktorem,tam ceny sa kilka razy wyzsze!!!Jak masz jeszcze pytanka to sluze pomoca! x+2=5 x=5-2 x=??? Umiecie wyzsza matematyke?? 13:15 I met her at the concert Wiesz,szkoda rezygnować z tego wypadu na Saharę. Powiem Ci, że nasze (polskie) biuro oferowało tylko 2-dniowy wypad, a my pojechaliśmy na 3 dni z niemieckim i widzieliśmy właściwie wszystko, co warto zobaczyć. Polecam! Gdyby nie ta Sahara, to pobyt nie byłby tak ciekawy. 13:20 moon ja byłam w zeszłym roku w Sousse polecam wycieczki z biurem podróży sahel 17:02 _x_ Do El Kantaoui jedzcie koniecznie,to jest taki port,piekne zdjecia mam stamtad!!!Male ZOO. Nie wiem czy wiesz,ze jak wsiadziesz do taksowki (w miare tanie) trzeba NAJPIERW uzgodnic cene,bo oszukuja!!! Tak bylo w poradniku Jak masz HB,to powinno starczyc,nie wiem jak z Sahara,ja tez nie bylam a zaluje.... Ja bylam w hotelu Kaiser-nie polecam nikomu,3 gwiazdki 11:13 malinka. Hej. Bylam w Tunezjii dwa lata temu, w Hammamecie. Tez planowalismy wycieczki fakultatywne, ale w hotelu poznalismy taka mloda pare - byli w Tunezjii juz trzeci raz i odradzali te wycieczki, namowili nas na zwiedzanie na wlasna reke. Za ok 200zl (na dwie osoby) zwiedzilismy cale poludnie Tunezji - bylismy w Sousse, Nebulu, Tunisie, Kartaginie, Sidi bou Said (nie wiem czy tak sie to pisze) i w jeszcze kilku mniejszych miasteczkach. W kazdym miescie sa takie postoje busow, nazywa sie to louage, bilet kosztuje niewiele, nie ma rozkladu jazdy - autobus odjezdza jak sa zajete wszystkie miejsca. Poza tym taksowki sa dosc tanie, a ceny komunikacji miejskiej to juz w ogole - kolejka miejska czy pociagi to kosztuja grosze. Tubylcy sa przesympatyczni i nigdy nie spotkalismy sie z jakimisc przejawami agresji czy braku sympatii. A tego, co zobaczylismy nie da sie w zaden sposob porownac z programami wycieczek - dla porownania - wycieczki w Kartaginie ogladaja tylko Termy Antoniusza, a my chodzilismy tam 4 godziny a i tak wszystkiego nie zdazylismy obejrzec. I naszym zdaniem te Termy sa akurat najmniej ciekawe no i pelno tam turystow, a przy innych obiektach pusto. Bilet kupuje sie jeden na te wszystkie zabytki, kosztuje chyba 5dinarow. Jesli chodzi o Kartagine, to ja polecam Ville Romanum. A co do filtrow... Ja jestem dosc jasna blondynka i przez pierwsze dni uzywalam filtru 10, przez nastepne 8 i nie mialam zadnych oparzen. Byc moze ma to zwiazek z tym, ze miesiac przed wyjazdem zaczelam lykac beta-karoten. Moj chlopak ma sniada karnacje i smarowal sie 8 od poczatku. Efekt byl taki, ze wszyscy go pytali, czy ma arabskich przodkow. Konieczne jest nakrycie glowy, niektorzy z naszego hotelu nie zakladali niczego na glowe i efekty nie byly ciekawe - porazenie, bole glowy i skora schodzaca z przedzialka miedzy wlosami. A jesli chodzi o alkohol - w knajpkach bardzo drogo, ale w kazdym miescie jest przynajmniej jeden sklep monopolowy i ceny sa rtam normalne, a wino tanie i dobre. Jesli liczycie sie z kosztami, to polecam tez oddalic sie troche od glownych ulic i pozwiedzac knajpki mniej nastawione na turystow - ceny nawet 5 razy nizsze. Jesli masz jeszcze jakies pytania pisz - chetnie odpowiem. 11:19 malinka. Pytalas jeszcze o wode - w duzych sklepach jest tanio, ceny jak w Polsce, ale tam akurat najtansza byla Bonaqua. My akurat mieszkalismy daleko od takiego sklepu, ale robilismy sobie spacer plaza(7km), kupowalismy zgrzewke albo dwie i wracalismy taksowka - i tak sie oplacalo w porownaniu z okolicznymi sklepikami.

Gość /łączenie tematów/
15:02 incognito_____ czesc, ja bylam w hammamecie z mezem, to miasto troche mniejsze od sousse, ogolnie tunezja jest ok, ale plaze tylko gdzieniegdzie ladne, gl przy drogich hotelach, woda strasznie slona w morzu, i niestety nie ma prysznicow, takze wiekszosc turystiow kapie sie w basenach, ogolnie bylo ok... duzo zalezy od hotelow, w jakich bedziecie mieszkac... fajnie, bo to juz Afryka, inny klimat i oni sa bardzo dobrze na turystow nastawieni...ja polecam, jak zawsze sa plusy i minusy, ale ogolnie bardzo dobre wrazenia...milego wypoczynku 15:19 peregrynator bylem pare lat temu w sousse uwagi ogolne: tunezja to kraj arabski, wiec jezeli chcecie imprezowo, proponuje raczej cos europejskiego, hurghada czy sharm w egipcie gorzale kupic mozna tylko w JEDNYM sklepie, a miasto spore ... zreszta obrzydliwa, smierdzaca perfumami niezle piwo (troche sikacz, ale w smaku ok), ale tylko w hotelach i drogo w tunezji hotel *** w zupelnosci wystarcza, jest czysto i schludnie jezeli bedziecie mieli troche forsy polecam stary bazar w sousse, fajne rzeczy mozna kupic, jezeli wiecej niz troche, brylanty, ktore sa sporo tansze niz w polsce slona woda jest nie w tunezji tylko w morzu srodziemnym, a wiekszosc rzeczywiscie moczy sie w basenach z wycieczek fajnie jest pojechac na sahare, kartagina nie koniecznie, ale zalezy co kto lubi proponuje jeszcze zebyscie sprawdzili nazwe hotelu i gdzies na forumach przeczytali jak tam karmia, bo trafic mozna fatalnie, a to dosc wazne generalnie dobry pomysl, ciekawy kraj, a wycieczki tanie jak barszcz. milego wypoczynku Colisse beach-tunezja 19:05 bywalecwife Pytanie mam do osób które miały okazję wczasowac się w tym hotelu Jakie macie opinię o nim i dodatkowo o firmie Viva tours? Dzięki za ewentualne informacje

Gość kwiatka marcowa
Pojechac warto. Byłam 2 lata temu. Pięniy kraj. Dla mnie przez to ,że muzułmański to baredzo egzotyczny ( uwielbiam słucvhac jak imam woła na modlitwę), piętna roslinnosc, pogoda gwarantowana ale mam kilka przesdtróg: 1) radzono nam nie pic wody, kiedy ktos przynosi nam ja w szklance ( ma przy tobie otworzyc butelke)Nie jestesmy przyzwyczajeni do pewnych bakterii i podobno po wypiciu kranowki sraka gwearantowana (podobno picie wódki zapobiewga.. nie wiem wypala te bakterie czy co??) 2) jedzenie jest tez specyficzne,przewaza baranioana i wołowina, majka smieszne wyschniete ogórki ale i dobre sery. Przewqodniczka radziła jesc tylko w hotelu. Mysle ze gadała bzdury. Jedlismy gdzie popadnie. Było pechne, "ichne" a przez to moglismy spoóbować "czegoś nie pod turystów" 3) nie daj sie nabrać na próbowanie, wąchanie itp czegokolwiek, bo bedzieszm usiała to kupic. Robią to w bardzo wredny sposób. 4) nie rób zdjęć komukolwiek bez pozwolenia, za to tez kaza sobie płacic 5) nie wdawaj sie z hadlarzami w gadke jesli nie hccesz nic kupic, bo beda szli za toba kilometrami 6) targuj sie. Ich mottem jest wyrąbac nma kase turyste. Po kilku dniach ti zrozumielismy i bylismy ostrozniejsi z płaceniem. Ale ogólnie miło wspominam i śmieje sie dzis z moich "wpadek"

Gość /łączenie tematów/
Jakie miejsce w Tunezji wybrać ========================== 00:53 LadyMakbet Witam chcialabym pojechac do Tunezji we wrześniu ale nie mam pojęcia jakie miejsce jest najfajniejsze może ktoś by mi coś polecił? I co tam wogóle można zwiedzić, bo jakoś leżenie plackiem na plarzy nie jest moim hobby [url=http://straznik.dieta.pl/index.php] http://straznik.dieta.pl/show.php/lapki.png_3n ochal.png_110_109_65.png

Tunezja niczym mnie nie zachwyciła. Warto wybrać się na Saharę.

Gość łączenie
12:27 mira-mira W czerwcu lecę na wycieczkę do Tunezji i interesuje mnie wszystko o tym kraju. Co warto zobaczyć, zwiedzić. Czy jest drogo. Co opłaca się kupić, a czego nie?? Na co zwracać uwagę..... Poprostu interesuje mnie jak najwięcej. 12:38 mira-mira ;(( 12:46 Pariss Do jakiego miasta i hotelu jedziesz? 12:48 Myrevin Ja nie byłem. 13:03 mira-mira Pariss na tą chwilę powiem szczerze, ze zapomniałam (dokumenty mam w domu ;( ) Wiem jedynie, że miasto leży obok Monastiru 13:05 Pariss Sousse? 13:10 mira-mira Pariss - nie chcę skłamać,, na 100% napiszę ok.16 jak będę w domu - teraz nie mam mozliwości sprawdzenia ;( 13:13 Pariss W takim razie wyciągnij wątek koło 17 to postaram się coś napisać, jesli chodzi o Sousse, Port El Kantoui i o wycieczki. Pa

Gość /łączenie tematów/
Tunezja/Port El Kantaoui / hotel Sol Club Selima/ ================ ===================== 09:56 ciekawaświata jadę 14.06 do 28.06 czy ktoś był w tym miejscu??????? intereuje mnie jak najwięcej

Gość supara
A który kurort czy też rejon Tunezji polecacie na wrzesień? Tak, żeby było co zwiedzać :)

Myslę, ze w SOusse niemozna sie nudzic. Jedz koniecznie na 2 dniowa SAhare (tam jest ta prawdziwa Tunezja nie skażona turystyka na taką skale jak pólnoc) a reszte mozesz sobie darowac.

Gość sisi si
Pariss, kopalnio wiedzy nasza :) W jakich hotelach byłaś? Bo dla mnie to w zasadzie jest kluczowe, no i cena.

Ja byłam niestety w Residence El Kantoui którego nie polecam. Nocowalam też w Holiday EL Kantoui (przed objazdówką). Fajny jest Tej Marhaba w centrum Sousse, i slynny kompleks El Hana Beach - też samo centrum, przy promenadzie, do plaży przez ulicę. W tych rejonach jest też Karawan - fajny hotelik. Gdzies mam mape hoteli w Sousse - napisz do mnie na pariss at gazeta.pl to Tobie przesle. A Sahara z biura Sahel voyages : www.sahelvoyages.com - tez mam mapke ;)

A ceny to zależy, trzeba by było poszperać. A w jakim terminie chcesz lecieć i skąd?

Gość sisi si
Z Wrocławia we wrześniu lub pod koniec sierpnia.

Nie wiem jakie dokładnie sa tendencje na Tunezję, ale wrzesien chyba jest lepszym terminem. Nie bedzie takiego palacego slonca. Czekaj na lasty, albo poluj okazje. Kup Gaete Wyborcza w sobote gdzie jest dodatek Turystyka , mają tam oferty wielu biur podrozy. Hotele sprawdz na forum gazeta.pl - turystyka -->Tunezja hotele. Jesli wolisz spokoj to mozesz jechac do Portu El Kantoui, to jakies 10 min taxi do Sousse.