Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kwasia

Tunezja we wrześniu czy w sierpniu?Porady turystyczne.

Polecane posty

Hej. Jade to Tunezji do Sousse Palace. Mam pytanie był ktoś tam? I wiecie może co mozna kupić w Sousse, gdzie są najlepsze sklepy i co warto spróbować z miejscowych przysmakow?

Sousse Palace jest w samym centrum Sousse. Masz blisko do promenady, na medinę. Zakupy zrobisz na medinie, trzeba sie targowac, jak nie chcesz nic kupić to lepiej nie odzywaj sie do sprzedawców. Sa złośliwi i natrętni, czasem nawet chamscy. Jesli chcesz srebro albo jakies ladne pamiatki to kup w Soula Center. To taki dom handlowy przed wejściem na medinę,gdzie jest pełno suvenirów i srebra. Na pietrze sa torebki, ciuchy, buty. Ja tam kupiłam fajne skórzane klapki, torebki nie przypadły mi do gustu, poza tym wiekszosć ma smierdzaca skórę. Srebrne zawieszki z wielbładem, czy z palmą, z mapą Tunezji były bardzo tanie. Ja stwierdziłam, ze nie chce po prostu sie użerać z Tunezyjczykami i wolę iśc tam pooglądać na spokojnie i kupić co chce, bez nagabywania i namawiania i wyzwisk. Zresztą porównasz sobie ceny na medinie i w Soula Center. Warto z Sousse wybrać sie na spacer do Portu El Kantoui. TO niedaleko. Taksówką zapłacisz koło 6 DT. Tutaj poczytaj sobie co napisałam: http://www.karawana.fora.pl/tunezja,4/tunezja-libia,144.html pierwszy tydzień byłam w Tunezji. Podałam trochę cen i opisałam wycieczkę na Saharę. TO jest opis z 2006r. z października, ale ceny pewnie sie nie zmieniły znacznie. Złoto tunezyjskie jest bardzo brzykie. Nie widziałam nic ciekawego. Mają brzydkie modele i wykonanie. Fajne mają też buty. Ja kupiłam jedne za 30 DT , obtarły mnie nieziemsko a teraz to moje najlepsze buty na świecie :) Klapki natomiast super, ale skóra brudzi mi stopy i rzadko je zakładam.

http://viagensdojoao.googlepages.com/Tunisia_082.JPG tu jest zdjecie Soula Center, prosto w głąb i na lewo zaczynają sie uliczki mediny. Uważaj żeby się nie zgubić, wtedy trzeba schodzić na dół w stronę morza. Tu od tego centrum na lewo, niedaleko postoju taxi jest taka budka z sokiem pomarańczowym świeżo wyciskanym i z dobrymi słodyczami. Tanio i smacznie, ale to tak na szybko.

Gość ruda29
hej czy ktos leci do Hammametu w czerwcu do colisse beach?

Gość ruda29
a może juz ktoś byl w tym hotelu?

Gość znajomi w czerwcu
mieli raczej "chłodnawo". Około 20 stopni. Moim zdaniem w Tunezji jest gorąco, (no ale gdzie nie jest ?) , lecz nie jest parno/ wilgotno. To ułatwia troche sprawe.

Pariss dzięki za wskazówki ja byłam w Tunezji 2 lata temu ale w Hammamet i widze po Twojej opini że rózni się wiele od Sousse.

Roxi ja byłam w okresie ramadanu. Dla mnie to był koszmar. Wogóle jakoś ten kraj nie przypadł mi po prostu do gustu. A może miałam pecha. W każdym razie ja na pewno szybko tam nie wrócę...chyba, ze bedzie jakis super last ;) Póki co wolę wracać do Turcji.

Gość Tunezja - kto byl
a czy byl ktos moze w hotelu Riadh Palms? Kurcze - jade tam w lipcu i sie martwie ze nie wytrzymam upalow... Choc z drugiej strony rok temu w lipcu w Turcji dalam rade...:)

Gość tunezja
Jakies rady?

Gość Cubanita
Prosze powiedzcie czy ktos moze byl w Tunezji pod koniec wrzesnia i jak tam naprawde z pogoda? moze ktos byl w hotelu Nabeul? jaki tam jest przellicznik walutowy?

Gość kurrraa
Ja mam pytanie. jade do tunezji do hotelu samara 18 wrzesnia. Czy bedzie tam program animacyjny? Bo nie wiem jak w tunezji wyglada sezon (od kiedy do kiedy). Czy beda jakies rozrywki? Bo wlasnie przed chwila sie dowiedzialam ze np klima jest do 15.09:/ prosze o odpowiedz

Gość beznickajestem
NIE POLECAM wyjazdu na Saharę z biurem Sahel Voyages. Z wielu powodów. Koszt wycieczki drogi - prawie 400 zł od osoby (razem z wielbłądami) pod koniec grudnia biuro się nie popisało zupełnie! nie należę do ludzi, którzy się czepiają i wymagają rzeczy niemożliwych. Nie zdarzyło mi się jeszcze nigdy napisać na nikogo krytycznej opinii ale to już przesada. Chwalili się, że mają lepszą i pełniejszą ofertę niż inne biura... strona www zachęcająca - obietnice za obietnicami, wszystko pięknie. Skończyło się na opakowaniu …. niestety nie zrealizowali najważniejszych punktów. Jeśli ktoś płaci 400 zł za dwa dni ma nadzieję, że ktoś przemyśli chociaż trochę i przygotuje się do wycieczki - a tu dostaliśmy wydrukowany na kartce plan wycieczki ale na lato! w zimie dni są krótsze więc nei da się wszystko zobaczyć w dzień. Trzeba zaplanować trasę tak by te najbardziej cenne i najdalej oddalone miejsca można było podziwiać i coś zobaczyć! Gdy grupa (w sumei dwie grupy - druga rumuńska) wychodziły z autobusu przy jakieś atrakcji pani Karolina z biura Sahel nie raczyła poinformować ile mamy czasu a potem był problem, że się czeka na niektórych. I tak za każdym razem. Wyjazd miał miejsce pod koniec grudnia 2008r – poniżej przedstawiam kilka punktów: 1. autobus wyjechał ze spóźnieniem jakieś 40 -50 min. Ludzie wstawali o 6 rano a potem musieli czekać. Autobus w sumei ruszył z godzinnym opóźnieniem. 2. kilka osób z wycieczki miało powiedziane, że jadą busem w 6 osób a potem jeepy, że będzie możliwość ustalania trasy, zmian bo mało osób etc – okazało się, że jedzie cały wielki autokar i z 30-40 osób! Nikt nie raczył powiadomić o zmianie warunków umowy (ustnej) a może ktos by zrezygnował, może ktoś nie życzył sobie taki zmian? 3. każdy dostał plan wycieczki (godzinowy) ale na lato! Nie należę do ludzi, którzy biorąc masę kasy od ludzi nie przygotowali nawet planu! W efekcie – grupa nie zaliczyła jednych z najważniejszych miejsc! Bo albo późnym wieczorem – w nocy w sumie albo zupełnie rano – bez słońca. 4. grupa/y po wyjsciu z autokaru przy różnych przystankach nie miała powiedziane przez młodą „kierowniczkę” Karolinę ile czasu przeznacza się na to czy inne miejsce. W efekcie jedni czekali na innych a ona miała możliwość zrzucania winy na tych którzy byli później. Z czego skwapliwie korzystała 5. dopiero na drugi dzień po interwencji kilku osób z grupy mówiła kiedy się spotykamy z powrotem 6. drugą grupą opiekowałą się chyba rumuńska pani przewodnik, która w przeciwieństwie do wymienionej Karoliny świetnie władała angielskim, perfekcyjnie francuskim i troche arabskim. Cześć z polskiej grupy zwróciła uwagę, że ta Pani tłumaczy swojej grupie co widzimy, opowiada ciekawe rzeczy w odwiedzanych miejscach, opiekuje się grupą, przed obiadem stała przy ich stoliku dopóki wszyscy nie znaleźli miejsca, żeby nie było problemów – dopiero jak wszystko było ok. poszła. Dziwczyna z Sahela po porostu sobie poszła na samym początku. 7. plan nie został zrealizowany – ewidentne naciągactwo. Sahel nie zastanowił się co zwiedzić, jak, kiedy, w jakiej kolejności etc. Karolina nie pilnowała czasu, nie interesowało jej co grupa chce zobaczyć, nie interesowało czy zdążymy to co proponuje jej biuro zwiedzić. 8. pseudo kierownik z Sahela – Karolina – nie potrafiła zebrać grupy, nie próbowała nawet ustalic czasu, poinformować o wszystkim. Wiele osób z grupy żałowało, że wybrało Sahel. Wiele z nich nie wróci więcej do Tunezji i nie wykupi tej samej wycieczki za takie pieniądze. 9. polska grupa się trochę postawiła i drugi dzień wyglądał trochę inaczej niemniej jednak np. miasteczko z Gwiezdych Wojen zostało „zaliczone” w pierwszy dzień bardzo późnym wieczorem – zero zdjęć na pamiątkę, zero oglądnięcia! A słone jezioro jedno z największych w Afryce ok. 6 rano gdzie było ciemno i nie dało się zrobić żadnych zdjeć właściwie! Dzięki interwencji części grupy nie było na drugi dzień przejażdżki dorożkami bo w ogóle już byśmy nigdzie dalej nei zdążyli! Dorożki były płatne dodatkowo w autokarze więc chociaż te pieniadze zostały zwrócone. 10. w tym nieszczęsnym planie letnim było zobaczenie fatamorgany (wiele osób nastawiło się też na to – w końcu to coś innego) ale okazało się dopiero w trakcie wycieczki , że w okresie zimowym to niemożliwe (hm….) kasa skasowana ale wywiązanie się z planu i obietnic nie…. 11. Dziwne było, że Karolina nie konsultowała się zupełnie z grupą rumuńską- musieli latać tak jak polska grupa chciała a przecież byli pełnoprawnymi uczestnikami wycieczki! Żali mi ich było. Nikt nei chciał być na ich miejscu 12. lepiej, taniej wynająć minimum w dwie osoby – samochód i zwiedzić wszystko i o wiele więcej! A nie lecieć na złamanie karku, nei mogąc zrobić zdjęć i nie zobaczywszy tego co było obiecane! Albo pojechać ze sprawdzonym biurem podróży – najlepiej z takim z jakim się przyjechało do Tunezji. Po przepytaniu w hotelu okazało się, że te osoby, które wybrały inaczej zobaczyły wszystko i były bardzo zadowolone. 13. zdjęcia, które dostają uczestnicy na CD to nie zdjęcia a po prostu prezentacja ze zdjęciami zrobionymi w lecie chyba – nawet nie można umieścić ich w galerii (chociażby podpisanych przez autora) aby pokazać jak gdzieś było w trakcie dnia…. Po co człowiekowi zresztą obce zdjęcia? W necie ich pełno. W ofercie Sahela napisane było, że każdy uczestnik otrzyma zdjęcia z miejsc wycieczki… wiele osób nabrało się myśląć, że po prostu kierownik wycieczki zamiast siedzieć i nic nei robić będzie robił troche zdjęć, które potem nagra na płytki. Taki trik… sprytnie. 14. To był chaos, zero wysiłku ze strony biura Sahelu, nie mówiąc o prowadzącej, która – owszem – na piwo może być, pogadać na luzie ale nie jako odpowiedzialna za grupę osoba. Nieprzygotowana, z zza małą wiedzą. Po porstu nigdy więcej SAHEL Voyages. Człowiek jedzie w daleką podróż, na inny kontynent, płaci niemałe pieniądze a ktoś po prostu ma gdzieś czy będzie zadowolony czy nie, czy zobaczy wszystko co trzeba etc To wszystko wyglądało mniej więcej tak: Chcesz kupić laptopa w sklepie internetowym (albo samochód w salonie), czytasz dokładnie specyfikację, to co zawiera, jakie są warunki zakupu/ dostawy etc. Przy odbiorze okazuje się, że nie ma jednak nagrywarki (była kiedyś) , że właściwie kamerki obrotowej też nie ma (a w aucie np. okazuje się, że nie ma dwóch kompletów opon, radia a silnik jest dużo mniejszy)…. Zapłacisz? Weźmiesz mimo wszystko ten towar? Niestety w przypadku Sahela wszyscy zapłacili wcześniej a później mimo faktu, że część ludzi była wściekła (kilku osobom nie zależało – piwo najważniejsze) nei chcieli robić problemu, narzekać, upominać się o swoje albo po powrocie do kraju machało ręką mając inne rzeczy na głowie. U mnie było podobnie….. niemniej jednak człowiek powinienen pisac takie rzeczy – tym bardziej , że w Tunezji mieszkańcy na każdym kroku naciągają turystów (tak czy inaczej). Okazało się, że rodacy też….. Przykro. Ale ktoz jak nie Polacy potrafią kombinować ? Trzeba mieć nadzieję, że człowiek będzie miał jeszcze kiedyś kasę i ochotę na wizytę w tym samym kraju i miejscach…….

Gość vonim
Witam:) a był ktoś w bojr cedri? jakies wrażenia?

Gość Ancco
bojr cedri-od 28 sierpnia wraz ze znajomymi będziemy odpoczywać w hotelu Medi Sea,jezeli ktoś był niech się podzieli swoimi wrazeniami.

Gość Tunezja niebawem
Lece z mezem do Tunezji 30go spierpnia do Thalassa Monastir. Czy ktos tez bedzie w tym czasie z tym hotelu?

Gość Mary3111
Ja się wybieram do Tunezji w maju z Alfa Starem. Byłam już z nimi w Egipcie i było ok. Wybraliśmy Hammamet Jasmine (chyba tak sie pisze) bo była dobra cena na hotel ale jakoś nie mogę trafić na jakiś opis tej miejscowości. Lecimy z chłopakiem i chcemy trochę poszalec na jakiś fajnych dyskotekach. Może ktoś tam był ?

Gość justinnka
W Tunezji jeszcze nie byłam, ale planuję taki wyjazd. Powiem wam jedno - podróże to wspaniała sprawa. Moim marzeniem było polecieć na Mauritius. Wydałam swoje oszczędności, ale wiem jedno - naprawdę było warto! Piękne miejsce z niesamowitą kulturą i ciekawymi miejscami. Do Tunezji zarezerwuję sobie wycieczkę w najbliższym czasie, byłam nawet niedawno w kilku biurach żeby się rozejrzeć - ceny są naprawdę przystępne.

Gość Anna Szczecinek
A co to za różnica skoro tam w letnim sezonie jest cały czas ciepło. Nagle jednego dnia pogoda się nie zepsuje i nie będzie nagle 10 stopni. Dla mnie jest bez różnicy czy sierpień czy wrzesień. My jeździmy w sierpniu, bo we wrześniu dzieciaki muszą iść już do szkoły. Teraz np zabookowaliśmy już sobie wylot na wakacje do Grecji tym razem na początku sierpnia. Mamy w alfie gwarancję niezmienności ceny, a teraz jeszcze jest promo 20%. Opłaca się, a przynajmniej już teraz wiem kiedy mam urlop brać.

Gość badzzdrowy
DBASZ O SIEBIE O RODZINE O ZDROWIE WEJDZ www.badzzdrowy.pl

Gość Arczew
Witam, mam pytanie na temat Tunezji a dokładnie miejscowości Sousee ponieważ lece w sierpniu na wakacje na tydzien. Bede mieszkał w hotelu Samara a wyzywienie i all inclusive bede mial w Panoramie. czy ktoś korzystal juz z usług tych hoteli?? Jakie ciekawe miejsca sa do odwiedzenia?? sa jakies imprezy, dyskoteki?? czy jest tam drogo??drozej niz w Polsce?? ile trzeba wziasc pieniedzy na dwie osoby na tydzien?1000 cz 2000zl?? Są jakieś fajne sklepy z ciuchami??? Jeżeli ktos był tam to proszę o porady...

Gość marzena234
zamierzam we wrzesniu wybrać sie z chlopakiem do tunezji zastanawiamy sie nad ofertami z Triady, lepiej wybrac Tunezja - Libia, czy Tunezja- Algeria?

Nie wybieraj Triady, poczytaj o nich opinie w necie! Oszukują na warunkach pobytu i na kasie, a cenowo nie są wcale tansi od neckermanna czy alfa staru :) I uwierz mi wiem co mówię ;) Ja teraz byłam w Tunezji i jestem zachwycona, ludzie odradzali że syf i brud i tragedia - no ale jak ktoś płaci 800 zł za wyjazd to nie powinien się Sheratona spodziewać ;) Ja byłam w hotelu 4*, nad samym morzem, plaża czyściutka, piasek biały, hotel zadbany, czysty, obsługa fantastyczna i nienarzucająca się. Leciałam z Neckermannem, jedyne biuro któremu ufam :) A co do pogody - my byliśmy od 17 do 24 czerwca, i to był pierwszy 'turnus' który miał słońce, wcześniej wszyscy mieli zachmurzone niebo :) Co do września - to celniczka na lotnisku nam opowiadała, że w tamtym roku była 2 tyg w Tunezji we wrześniu (kiedy ponoć pada maks 2 dni na miesiąc) i im cały tydzień lało :o

Gość plocka
był ktos z was w hotelu delphin plaza w ??monasir

Gość wczasowiczki
a moze ktos wrocił z tunezji jak wrazenia?

Gość alutkkka
Moze ktos byl w hotelu RIADH PALMS?????

Gość basiczek83
Witam. Powiedzcie mi ile wziąć kasy na tygodniowy wyjazd do tunezji. Nie chcę żadnych wycieczek czy jakiegoś zwiedzania, interesuje mnie w sumie tylko opalanie plackiem:). Mamy all inclusive czyli praktycznie wszystko, ale jakąś kasę wypadałoby wziąć. Napisze ile wydaliście. Lecę w piątek 17 września:)

Gość sweetbe
ja tez lece 17 wrzesnia z kato, do skanes serail hotelu a TY?