Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Margo 07

Pytanie o kolor oczu

Polecane posty

Ja znalam pare, ktora miala jedna corke niebieskooka, a druga corka miala oczy brazowe, chociaz oboje rodzicow mialo oczy niebieskie. Wiec jednak sie zdarza.

Gość Jaroplanek
Jezeli sie zdarzylo to znaczy ze matka zrobila skok w bok, lepiej drogie panny porozmawiajcie z mamami. W przypadku rodzicow majacych niebieskie oczy nie ma szans na inny kolor u dziecka i bez znaczenia sa kolory oczu dziadkow czy babc. Tyle o oczach, mam pytanie o kolor skory. Matka biała (w rodzinie zawsze wszyscy przodkowie biali), ojciec czarny (w rodzinie zawsze wszyscy przodkowie biali) i dziecko rodzi sie biale (nie mulat i nie albinos) czy mamy tu do czynienia ze skoekiem w bok?

Gość Jaroplanek
ojciec czarny (w rodzinie zawsze wszyscy przodkowie biali) mialo byc ojciec czarny (w rodzinie zawsze wszyscy przodkowie czarni)

Gość mamuska2007
no dobra, wszystko fajnie, ale co z zielonooka matka i niebieskookim ojcem???znaczy sie, ze mojej babci przytrafil si skok w bok??? w to nie uierze!!!

Gość mamuska2007
az wzielam dla proby dalam szystkich przodkow z brazoymi oczami i nawet w tym przypadku wyszlo, ze moja matka nie jest corka mojego dziadka:O oj nie dobrze:O niestety, samych zainteresowanych nie moge juz o to spytac...

Gość w tym linku do symulacji
co to znaczy: jakiś tam kolor-eye sibling? i trzeba zaznacyć tak albo nie?

Gość dominguez
Siemka wszystkim. Może to trochę dziwnie zabrzmi ale mi kolor oczy zmienił się z brązowego w zielone w wieku 15 lat czy to normalne? Oczywiście nie zmienił się od razu na następny dzień tylko zmiana trwała około 3 lat.

Ja mam niebieskie oczy a mój mąż ma ciemniejsze niebieskie z brązową otoczka wokół zrenicy ( ta otoczka jest maleńka) nasz synek urodził sie z brązowymi oczkami, następnie, moja babcia i dziadek mieli niebieskie oczy, mieli 4 dzieci z czego dwoje miało oczy brązowe wręcz czarne, jedno dziecko miało oczy piwno zielone a jedno miało oczy niebieskie(moja mama). Wiec proszę mi to wytłumaczyc, zaznaczam od razu ze nie ma mowy o zdradach i tym podobnych:)

Mnie temat dziedziczenia genów recesywnych bardzo interesuje........... Obydwoje z mężem mamy ciemnobrązowe , falujące włosy i brązowe oczy ,mąż ma do tego ciemną karnację ( wszystko cechy dominujące)-a syn jest jasnym blondynem z prostymi włosami i niebieskimi oczami! Dziadkowie ze strony męża ciemne oczy i włosy ( kręcone) , z mojej strony czarne włosy ( kręcone) ,mama brązowe oczy , tata niebieskie. Zdrada nie wchodzi w grę ani zamiana dziecka w szpitalu , zresztą syn jest bardzo do mnie podobny.Rozmawiałam z profesorką która wykłada genetykę , powiedziała tylko : \" to możliwe , ale prawdopodobieństwo jakby w totka trafić \" Córka ma ciemną karnację , ciemnobrązowe oczy i ciemne ,falujące oczy, wyglądają jak zdjęcie i negatyw............

Gość i co z tego...................

Gość klaudiii119
Czy ktoś mi wytłumaczy dlaczego mam ciemnobrązowe oczy, gdy moja mama ma niebieskie(jej rodzice też), mój tata ma piwne(jego rodzice też). Dokładniej czemu mam ciemniejsze oczy od taty skoro żadne z moich dziadków nie miało aż takich :? . Wiem, że kolor oczu można dziedziczyć kilka pokoleń wstecz, ale czy często zdarza sie, że 3 .?

Gość sdgsf
a ile corka ma?bo kazde dziecko rosddzi sie z niebieskimi po kilku miesiacach kolor sie zmienia badz pzostaje taki sam:)

Gość DO rita
akurat w Twoim przypadku nei ma niczego nadzwyczajnego, bo dwójka rodziców z brązowymi oczami jak najbardziej może mieć dzieci i z oczami zielonymi i niebieskimi jak i brązowymi natomiast rodzice z oczami niebieskimi mogą mieć tylko i wyłącznie dzieci z oczami NIEBIESKIMI i nie ma innej możliwości tutaj zresztą można to sprawdzić: http://museum.thetech.org/ugenetics/eyeCalc/eyecalculator.html

Nieprawda. Moja mama ma niebieskie oczy i tata niebieskie. Ja mam zielono-brązowe a brat brązowe.

Gość co nieprawda Jokasta
? sprawdź sobie nawet ten program pokaże Ci, że nie ma takiej możliwości by dzieci dwójki rodziców niebieskookich miały inny kolor oczu niż niebieski

Ale wy wszyscy jestescie głupio-mądrzy. Genetyka nie jest w całosci taka prosta jak mowila wam pani na biologii w liceum. Wg najprostszej genetyki mendlowskiej faktycznie niebieskoocy rodzice nie mogą miec brązowookiego dziecka, ale fakt jest faktem, ze oczy dziedziczy sie wielogenowo! Odsyłam do książek z genetyki z poziomu ponadlicealnego!

A co mnie program? Genetyka nie jest taka oczywista jak się niektórym wydaje. I ja jestem tego przykładem.

Gość mama smoka
Halo ja mam oczy niebieskie, mąż ma niebieskie, a moja córka brązowe (mój tato ma brązowe). Więc oczy odziedziczyła po dziadku, bo nawet kształt oczu jest taki sam. I nie domniemywać mi że to dziecko ze zdrady. Dziedziczenie jest kombinacją genów. Córka jest moja i męża, więc ludzie o niebieskich oczach mogą mieć dziecko o oczach brązowych!

Gość nie mogą i nie gadajcie bzdur

Mój mąż ma kolor oczu zielony,ja niebieski-dwoje naszych dzieci ma brązowe z odcieniem zieleni,a trzeci zielono-szaro-niebieskie.Moi rodzice i rodzeństwo-tylko niebieskie.Mama męża-brązowe,ojciec-zielone.

Sprawdziłam.Wyszło-30% niebieskie,70% zielone,0% brązowe.A jednak dwójka moich dzieci posiada właśnie brazowe

Gość ale rodzice którzy mają oczy
w kolorze ZIELONYM i NIEBIESKIM mogą mieć potomstwo, które ma oczy w kolorze BRĄZOWYM

do rita Wiem że to możliwe bo przecież syn taki właśnie jest- ale naprawdę z punktu widzenia genetyki to prawdopodobieństwo odziedziczenia wszystkich cech genetycznych recesywnych jest małe- ale się trafiło....................................cieszę się tylko że jest bardzo do mnie podobny bo wszyscy bardzo się dziwią jak go widzą !

Gość właśnie że to żaden problem
dziedziczyć cechy recesywne przy rodzicach o brązowych oczach i to bardzo często się zdarza problem w tym, gdy ludzie upierają się, że oboje mając niebieskie oczy ich dziecko ma oczy brązowe, a to cecha DOMINUJĄCA więc jakim cudem właściciele cech recesywnych mogą swemu dziecku przekazać cechy dominujące?:O

do rita Wiem że to możliwe bo przecież syn taki właśnie jest- ale naprawdę z punktu widzenia genetyki to prawdopodobieństwo odziedziczenia wszystkich cech genetycznych recesywnych jest małe- ale się trafiło....................................cieszę się tylko że jest bardzo do mnie podobny bo wszyscy bardzo się dziwią jak go widzą !

Gość mama smoka
ja nie wiem jakim cudem, ale dziwi mnie, że najbardziej kłócą się o to ludzie, którzy znają to z książek (i pewnie nie wszystkich). Moje dziecko tak jak pisałam wcześniej ma brązowe oczy po dziadku (nawet taki sam kształt) a my oboje mamy oczy niebieskie/szare. Ja też nie wiem jakim cudem, ale widocznie jest to możliwe. Cóż kombinacja genów. Mnie dziwi bardziej to, że tak trudno Wam to pojąć.

Gość po którym dziadku ma te oczy
po twoim czy po męża?

Gość mama smoka
po moim tacie.

Gość po którym dziadku ma te oczy
no właśnie... gdyby miał po ojcu twojego męża to pewnie nie byłoby wątpliwości, a tak...

Gość mama smoka
no więc wątpliwości nie ma. Dziecko rodziców o oczach niebieskich może mieć oczy brązowe. Więc o co było tyle krzyku...