Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gubię się w tym

Drogie mamy jak ubieracie noworodka??

Polecane posty

Gość gubię się w tym

Zakładacie dziecku jakieś grube rajstopy czy tylko śpiochy?? Jak zakładamy śpiochy to w takim razie po co Body?? Wiem, że wiele o tym pisze w książkach, ale tam wszystko jest przedstawione tak obrazkowo brak w tym serca. Dlatego pytam Was doświadczone mamy.

Body super trzyma pieluche.Ja zakladalam body,na to spiochy,a w zimne dni skarpetki.Rajstop nie.Nie polecam kaftanikow,podwijaja sie.

Body są świetnie.Całe plecki są zakryte.Mój maluch jest z wrzesnia i była lepsza pogoda niż jest teraz to ubierałam-body+spiochy+skarpetki lub body+rajstopki+bluzeczka a jak było w domu chłodniej to jeszcze spodenki

Gość gubię się w tym
Lepsze body z rękawkiem czy bez. Zakładacie body bez rękawka i na to śpioszki całkowicie zakrywające nóżki i rączki?? Macie rację i myślę, że zestaw Body plus śpiochy jest idealny. Ja jeszcze myślałam, żeby na noc zakładać jakieś piżamki, kupiłam ostatnio takie malutkie dla noworodka. Powoli kompletuję wyprawkę i stąd te pytania. A i mam jeszcze pytanie korzystacie z różka także w domu?? i czy zakładacie maleństwu w domu czapeczkę?? Moja koleżanka tak robi i twierdzi, że to dlatego by mała nie miała odstających uszek. Dzięki za odpowiedzi.

Ja uzywalam rozka i bardzo polecam.Zas co do czapeczek-w domu mam cieplo,wiec nie zakladalam.Mieszkam za granica i tu czapeczek niemowlakom w domach sie nie zaklada(nie ma takich nawykow).Nie wiem czy pizamki beda uzyteczne,spiochy zdecydowanie lepsze,kup takie rozpinane w kroku i uwazaj,zeby nie mialy guziczkow na pleckach.

Gość gubię się w tym
A i teraz trochę tendencyjne pytanie. Zakładacie dziecku body i śpioszki, a potem przy następnym przebieraniu zmieniacien mu te body i śpiochy na inne, czy zostaje przez pewien czas w tym samym??

Ja zmienialam spiochy i body tylko przy kapaniu(lub gdy ulalo sie mleko czy mala sie zsikala podczas przewijania-co niestety sie zdarza z poczatku dosyc czesto.

Mimo że Kacperek to moje pierwsze dizecko dla mnie rożek był zbędną rzeczą(przydał się tylko w szpotalu).Czapeczke dziecią ale wydaje mi się że tylko po to by poprostu uszka się nie zaginały i nie były odstające.Ja osobiście ubierałam tylko po kompieli.A kiedy rodzisz? bo to też jest ważne jak będziesz w lato i będize skwar to też nie mozesz niemowlęcia opatulić bo je jeszcze przegrzejesz a wierz mi nie ma nic gorszego niż przegrzanie

Gość gubię się w tym
Urodzę dziecko na początku sierpnia. Jeśli na dworzu jest ciepło mogę dziecku założyć body, śpiochy, czapeczkę, skarpetki i na to kocyk???

Gość malutka_de
ja ubieram: body, koszulke, skapetki i spiochy, jesli zas jest chlodniej to body z dl rekawem i sweterek zapinany.. czapeczke po kapiel, jesli jest chlodniej, rano ja zdejmuje badz w nocy-- sprawdzam temp dziecka na karku-- kazde dziecko jest inne! rajstop ani rozkow nie uzywam w domu, jak cos to kocykiem przykrywam :)

Gość Mam ślicznego synka
Ja na spacer ubieram dziecko tak: pieluszka, body bez rękawka, śpiochy, skarpetki i na to dres. Lubię zakładać dziecku dresy są różne rozmiary. W wózku oczywiście przykrywam dziecko kocykiem i zakładam czapeczkę. Różka nigdy nie miałam, dziecko ze szpitala wzięłam w nosidełku. Zakładając dziecku różek czułam się jakby miał kaftan bezpieczeństwa. Zaopatrz się w kilka par dresów, śpiochów i Body i głowa do góry. Po porodzie budzi się w kobiecie instynkt, ja przed porodem nie wiedziałam jak ubierać dziecko a po porodzie nagle sama wiedziałam co mu założyć.

Gość map 99
to nie było głupie pytanie! myślę, że kilka kobietek skorzystało! ja np.też, więc jak to kogoś nie obchodzi to niech się nie pcha z głupim komentarzem na taki topik

do gubie się w tym-kochana jeśli będzie ciepło to broń boże koc. Jak będzie ukrop proponowałabym same śpioszki,czapeczka,skarpetki jak już to bardzo ciennkie + przykryć pieluszką dziecko(tak na pierwsze spacerki)

Gość gubię się w tym
Justyna dziewczyno czego Ci brak, że tak zioniesz jadem i nienawiścią?? Jestem młodą, przyszłą mamą. Wolałam się zapytać doświadczonych osób niż przeziębić, albo przegrzać dziecko. Jeśli wiesz jak ubierać dziecko to gratuluję, chociaż śmiem podejrzewać, że nie masz dzieci i stąd ta frustracja. Kangurku dziękuję, ale patrząc na pogodę za oknem mam nieodparte wrażenie, że w sierpniu zapewne też będzie chłodno:D

Gubie się w tym- lepiej omijać takie osby które nic nie mają do powiedzenia bo NIE PAMIĘTA WÓŁ JAK CIELĘCIEM BYŁ!!!! :P No tak z pogodą to róznie moze być.Powiem Tobie że ja urodziłam na początku września i pogoda była nie deszczowa,ok 20 stopni(tak mi się wydaje) z dizeckiem wysżłam na 6 dobę i ubrałam-body,śpiuochy,sweterek,czapeczka i taki cieniuteńki kocyk i był idealnie ubrany bo nigdy nie był spocony.Lekarze mówią że lepiej by dziecko zmarzło niż było przegrzane i ja się z tym zgodze.Kiedy urodziłąm i jak wiadomo nic się nie wie aż tak bnardzo jak by się mogło zdarzać i jak dziecko ubrałam tak że był przxegrzany to za 2 dni choroba była murowana

Myśli owładnięte sexem, brak przysadki mózgowej i wszelkich ludzkich odruchów. Lepiej od razu idźcie na forum erotyczne, tam siedzi więcej takich jak Wy. Tu siedzą kobiety, które chcą mieć, albo mają dzieci, a nie baby dla, których sensem życia jest sex.

Gość aga_aa
Odnawiam temat. Prosze doswiadczone mamy o wypowiadanie sie, w jaki sposob ubieraja swoje niemowlaki pora zimowa i letnia i na spacer i w domu. Szczegolnie interesuje mnie rowniez jak ubrac dziecko nowonarodzone w szpitalu oraz na wyjscie ze szpitala (zimowa pora). Bardzo prosze o swoje opinie i pozdrawiam mamy :)

na wyjscie teraz to mysle ze body z dlugim jakis pajacyk (czyli z długim rękawem i zakrytymi nogawkami), jakis sweterek, kombinezon i ciepły koc oczywiscie czapka i rękawiczki w domu ja teraz zakładam na dzien długi rękaw body i pajaca (spiochy to to na szelkach i do tego kaftanik), ew jakies spodenki, bluzeczke (ma 3 miesiace) na noc krótki rekaw body i pajac z długim sprawdzałam młodemu ciepło jest ma ciepłą kolderkę w dzien jak np sie bawi to lezy na podłodze albo siedzi w nosidełku dlatego ma dwa długie rekawki najlepiej sie sprawdza po karku jak ciepły to nie trzeba ubierac jak chlodny zalozyc nie sugerowac sie zimnymi rączkami bo taka uroda niektórych dzieci na nózki jakies skarpetki dodatkowo

Gość aga_aa
Dzieki. Wlasnie stwierdzilam, ze musze dokupic body z dlugimi rekawkami, bo kaftaniki mam z dlugimi, ale nie mam body. Mam body bez rekawkow i z krotkimi, a z dlugimi malo. A moge je jakos wykorzystac? Np. body bez rekawkow i na to kaftanik z dlugim i na to spodenki ze stopkami? Nie mam zielonego pojecia jak ubierac niemowlaczki...moje dopiero w drodze :)

Gość aga_aa
A w ogole to mam problem jakie ciuszki mam spakowac do szpitala, bo mam wrazenie, ze wszystko moze mi sie przydac :) spakowalam kombinezon i cieply pajacyk od razu z czapeczka w komplecie, skarpetki, rekawiczki...i dalej to mam problem...przede wszystkim rozmiar 56? czy moze byc wiekszy?

Rodziłam w listopadzie, wiec na wyjście ze szpitala dziecko miało body i pajacyk, na to zimowy kombinezon, do fotelika i całą kocykiem przykryłam. Po kąpieli zakładam body bez rekawa, na to śpiochy, jak nie uleje, nie przecieknie pielucha zostaje tak do rana lub dłużej. Do body z długim rękawem zakładam spodenki i skarpetki lub pajacyk na szelkach. Na spacer dodaje welurkowy pajacyk lub kaftanik, w zależności od temperatury. Czasami trzeba dziecko przebierac co pół godziny, a czasami cały dzien przechodzi i się nie pobrudzi.

Gość aga_aa
A pod co mozna zakladac takie koszulki cieniutkie na dlugi rekaw (czesto wiazane z boku) na tasiemki?

czesc dziewczyny jesli o mnie chodzi to ja synka urodzilam w styczniu w domu zakladalam mu bodu bez rkawkow i pajacyk czekto welurowy lub bawelniany jesli schodzilam z nim na dol a tam bylo zimniej robilam rozek z cienkiego kocyka :) na dwor ubieralam body pajacyk cieplejszy np welurowy i na to kombinezon lub jak szlismy w gosci to seterek i spodenki i wtedy kombinezon jesli chcecie zobaczyc czy dziecku nie jest za zimno lub za cieplo to sprawdzajcie czy nie jest spocone na karku i pleckach jesli jest ok to nie macie sie czym martwic jesli jest zimne w tych miejscach ubierzcie grubiej jesli spocone rozbierzcie nie sugerujcie sie ze ma zimne raczki czy nuzki niemowle zazwyczaj tak ma :) mysle ze troszke pomoglam pozdrawiam wszystkie mlode mamy:)

aga ja tylko uzywalam body sa zdecydowanie wygodniejsze nie zwijaja sie i nie odkrywja pleckow naprawde rewelacja :) a koszulki jak to koszulki ;) np pod pajacyk lub sweterek ale ja bym polecala jednak body pozdrawiam :)

Gość aga_aa
Dzieki dziewczyny. No wlasnie wydaje mi sie ze body sa wygodniejsze, ale moja mama nakupowala dla maluszka koszulek i kaftanikow :) i teraz musze je jakos spozytkowac (mam deficyt w bodach na dlugi rekaw). Dzieki jeszcze raz i pozdrawiam...w razie czego to jeszcze bede tu wracac na forum :)

ja mialam duzo tych kaftanikow i body tez mialam duzo ale poniewaz w szpitalu mu zakladali kaftaniki to wydawalo mi sie ze tak jest lepiej i na poczatku dokad nie odpadl pepuszek zakladalam kaftaniki i na to pajaca (kaftaniki z dlugim rekawem) i bylo wystarczajaco. w mieszkaniu mam cieplo. na wyjscie (koniec lutego) zalozylam body, cieple spodenki i ciepla bluze, skarpetki, zimowa czapke i mialam w nosidelku zalozony taki spiworek zapinany wiec zapielam go w to i bylo wystarczajaco cieplo. czapeczke na poczatku przez pierwsze dni zakladalam ale nie wiem po co (chyba dlatego ze naczytalam sie ze sie zaklada). potem juz tylko po kapieli zakladalam. w lato byly takie upaly (nie mieszkam w Polsce temperatura potrafi do 40 dochodzic i tak przez caly dzien) ze zakladalam tylko ubranko z krotkim rekawem albo bez rekawka (takie spodenki polaczone z bluzka - jednoczesciowe) i bez skarpetek a i tak cieplo mu bylo.

Gość Szczęśliwa Mamusia Marysia
Kochane Mamy, Mam przyjemność dołączyć do Waszego grona :) Kilka dni temu zostałam szczęśliwą mamusią :-) Studiuję wiedzę dotyczącą mojego maleństwa. Jestem na etapie informacji na temat ubioru. Dziękuję za Wasze porady :) Naprawdę wiele się dowiedziała, podsyłam kilka ciekawych informacji http://www.ciekaweartykuly.pl/dziecko-rodzina/62-jak-ubierac-noworodka.html Pozdrawiam i życze miłej opieki nad naszymi pociechami! :)

Gość gość
Drogie mamy jak ubieracie noworodka?? HAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA Czy naprawdę takie tematy zakładają matki, czy ich dzieci, bo mam wątpliwości. Jak ubrać noworodka, zapytaj babci ona ci odpowie jak ubierała parę dzieciaków na raz, Przez stulecia jest ta sama metoda, od góry do dołu...haaaaaaaaaaaaaaa

Gość gość
Śpiochy zakrywające rączki i nóżki?? Nie ma czegoś takiego!! Jak zakładasz śpiochy i pytasz, po co body, to co? dziecko ma gołe ręce?? Śpiochy to ubranko z długimi nogawkami obejmującymi stopy, idące przed klatkę piersiową i plecy, zapinane na ramionach!! A Ty chyba masz na myśli pajac: ubranko z długimi nogawkami, zakrywającymi stopy plus obudowana cała klatka piersiowa i ręce. Mój synek miał tak: body na długi rękaw + śpiochy pajacyk na noc tylko Szybko zrezygnowałam z pajaców (okropne ubranko. w nocy walczyłąm z napami między dyndającymi nogawkami, wszystko się źle zapinało.. ajak dzieco już prostowało nóżki i to było łatwiejsze, to zaczęło spać na brzuszku) oraz ze śpiochów, bo 3 miesięczne dziecko w śpiochach wydlądało jak noworodek. Ulubiony nasz zestaw to był: body na długi rękaw + półśpiochy. Łatwo dotrzeć do pieluchy, stópki zakryte.

Gość gość
Gosciu nie bulwersuj sie tak. Zapewniam cie,ze matka na pewno wszystko juz ogarnela i na prawde odchowala dzieciaka. Z bodami czy bez. Teraz to juz bodziakow i pajacow czy tez spiochow na pewno nie zaklada.bo jej dziecko ma ok.7 lat!