Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

Niedlugo urodze i zaczelam sie juz zastanawiac nad metoda antykoncepcji PO. Mysle ze spiralka jest dobra metoda tym bardziej ze za rok-dwa chcialabym starac sie o drugiego dzidziusia. Czytalam ze spirale sa zalecane dla kobiet ktore juz urodzily i najlepiej dla takich ktore juz rodzic nie zamierzaja. A jak to u Was? Ktore mialy spiralke a pozniej zdecydowaly sie na dzidziusia`i nie bylo problemu..? Jakie spiralki macie lub mialyscie zalozone? Jakie sa ceny?

Nie ma dziewczyn ktore moglyby cos poradzic? :(

Gość Giovanka
To może najpierw poczekaj na drugie dziecko, bierz tabletki, albo zastosuj plastry, bądź zastrzyk i po urodzeniu drugiego dziecka załóż spiralę. Spiralę zawsze można wyjąć, teraz są nowoczesne spirale stworzone z myślą o kobietach, które nie rodziły, bądź rodziły ale planuja kolejne potomstwo. Ceny są bardzo różne od 500-1000 zł powinnaś znaleźć cos odpowiedniego. Na forum antykoncepcja jest wszystko obszerniej opisane. Pozdrawiam🌼

Ja po urodzeniu dziecka założyłam spiralę Nowa-T. Koszt wtedy (ponad rok temu) około 60 złotych + założenie 150 zł. Jestem zadowolona a o drugim dzidziusiu narazie nie myślę, ale ginekolog powiedziała mi że od razu po zdjęciu można starać się o dzidzię bez przeszkód. Z tego co się orientuje, teraz na topie jest wkładka MIRENA, ale jej koszt jest ogromny - podobno jest dużo lepsza niż tradycyjne z miedzią, no ale ten koszt :-( jest przerażający. Pozdrawiam.

Miałam założoną spiralę przez 5 lat, pół roku po urodzeniu dzidziusia, byłam zadowolona wtedy jej koszt wyniósł ok.50zł dokładnie już nie wiem jak się nazywała, założenie 150zł, od roku mam ją wyjętą ale nie wiem czy to akurat przez nią nie mogę zajść w ciąże, miałam już jedno poronienie we wczesnym stadium ciąży 2-4tygodnie, dlatego wybierz może inną drogę antykoncepcji jeśli chcesz drugie dziecko za 2 lata. Są plastry, zastrzyki poczytaj a nawet poradź się dobrego lekarza. Wiesz tak jest u mnie ale może ktoś wogóle po wyjęciu nie maił problemów z zajściem w ciąże. To jets tylko moja historia, może ktoś napisze Ci wrecz coś odwrotnego. Życzę dobrego wyboru POWODZENIA:)

Mam od 2 miesięcy wkładkę Multiload. 400 zł z założeniem i kontrolnym USG (do tej pory 2 razy). Ale można założyć dopiero po 1 miesiączce po porodzie, a to trochę może potrwać:) Spiralę zakłada się na 5 lat, więc zastanowiłabym się na twoim miejscu, czy warto. Kilka miesięcy poczekasz żeby ją założyć i po półtorarocznym noszeniu będziesz musiała wyjąć. Ja miałam podobny problem z planowaniem rodziny. urodziłam córeczkę i chciałam po trzech latach kolejne dziecko. Ponieważ wątroba źle reagowała na hormony - zabezpieczenia na różny sposób (nie będę się rozpisywała) po 2,5 roku zaszłam w ciążę. Teraz już mam z głowy.

a ja powiem tak, miedzy dziecmii mialam spirale 3-letnia, bo taka mniej wiecej chcialam miec roznice miedzy dziecmi, od razu po wyjeciu w pierwszym cyklu zaszlam w ciaze, potem mialam kolejne spirale 2 jedna po drugiej i po wyjeciu staram sie znow o dziecko, tym razem trwa to juz 9 miesiecy i nic! wiec nie wiem jaka to kwestia, zdrowotnie wszystko ok, przebadana jestem na wskros? decyzja zatem nalezy do ciebie, moze skonsultuj sie ze swoim ginekologiem? albo z lekarzem do ktorego masz zaufanie? mysle ze w tej kwestii ile dziewczyn bez mala tyle opinii....