Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co zrobić mam

powiększony jajnik

Polecane posty

Gość co zrobić mam

Dziewczyny mam pytanie. Mialam robione usg dopochwowe przez dwóch różnych ginekologów, zauwazyli powiększony jajnik, przy czym jedem kazal zrobić testosteron i tsh oba wyszly idelane, a drugi powiedzial ze to moze być endometrioza ale trzeba będzie zrobić laparoskopię:( Poczytalam o tym co nie co i nie mam rzadnych objawów tego paskudztwa. Czy na usg można stwierdzić endometriozę? Czy powiększony jajnik bez innych dolegliwości musi być objawem endometriozy? Dodam ze staram sie o dziecko ale wszystkie badania mam idealne.

Gość co zrobić mam
odpowiedzcie plissssss

Gość co zrobić mam
Pójdę chyba do trzeciego lekarza

Absolutnie powiększony jajnik to nie od razu endometrioza - żeby ją stwierdzić pewnie trzebaby pobrać fragment jajnika do badania histopatologicznego i dopiero stwierdzenie obecności elementów błony śluzowej macicy w jajniku dałoby 100% potwierdzenie. Może być naprawdę wiele przyczyn powiększonego jajnika - od błachych do poważnych - tylko zaufany lekarz po przeprowadzeniu odpowiednich badań będzie w stanie odpowiedzieć Ci na pytanie czym to powiększenie jest spowodowane. Może będzie trzeba obserwować ten jajnik przez cały cykl, żeby zobaczyć czy zmienia swoje wymiary, albo rzeczywiście zrobić laparoskopie - żeby rozwiać wszelkie wątpliwości, może jeszce jakieś badania hormonalne. Nie martw się na zapas, bo przyczyn może być wiele - słuchaj tylko Swojego lekarza, a jeśli do niego nie masz zaufania to skonsultuj z kolejnym - w końcu trafisz na kogoś kogo w pełni zaakceptujesz i poproś, żeby CI wszystko wyjaśnił - co podejrzewa, jaką planuje diagnostykę, leczenie itp.

Gość co zrobić mam
Dzieki Doris ale z tymi lekarzami to jest tragedia kazdy mówi co innego. Laparoskopia brzmi tragicznie. z tego co do tej pory wiem jajeczkowanie u mnie występuję bardzo ladne i to z obydwu jajników, badania hormonalne mam wszystkie: tsh, fsh, lh, prolaktyna, testosteron, estradiol badania krwi ob i morfologia oraz badania moczu.Wszytsko w idelanym porzadku. Jajniki mnie bola przed owulacją ale to nie jest mocny ból raczej kłucie, potem cisza, sporadycznie mam jakieś klucie ale to zawsze w tym jajniku z którego byla owulacja. Cykle idealnie równe, krwawienia tez w sam raz, w czasie miesiączki boli mnie podbrzusze tylko w pierwszy dzień i to bardzo lagodnie potem jest spokój. Nie wiem ilu jeszcze lekarzy mam odwiedzić:(

U mnie lekarz kiedyś również stwierdził powiększony lewy jajnik,poszłam do innego,on to potwierdził ale zaznaczył że to wygląda na coś wrodzonego.Zdziwiło mnie to bo tyle razy bywałam u lekarzy i nikt wcześniej tego nie zauważył.

Gość kot sylwester
ja też mam powiększonu jajnki i nic z tym nie robię. podobno to nic wielkiego.

Gość jaskolka 27
mi tezstwierdzono ze mam troszke wiekszy jeden jajnikod drugiego, bylo to podaczas badania usg. w ok. 5 tyg. ciazy , pare dni pozniej wystapilo krwawienie i poroniłam. czy to moglo miec jakis wplyw?

Gość honey3
ja pierwsza ciaze tez stracilam, niewiadomo dlaczego! teraz znow jestem w ciazy, na badaniu ginekolog powiedziala mi ze mam powiekszony jajnik, przestraszylam sie ale ona powiedziala mi ze to nic nie znaczy. jednak ja odczuwam bol taki sam jak tamtym razem, boje sie ze moge znow stracic dziecko.

ja mialam powiekszony w pierwszych tygodniach ciązy, dostalam duphaston i przeszlo.

Gość olenka_be
hej...tez mam powiekszony jajnik i prawdopodobnie jestem w ciazy...dwa testy pozytywne ale jeszcze czeka mnie bhcg mam nadzieje ze ten jajnik nie wplynie na moja dzidzie?

Gość agucha_1991
witam.. ja mam 3-razy wiekszy lewy jajnik od prawego.. kiedys mialam na tym samym jajniku torbiel 56 mm.. nie mam pojecia co to moze byc.. moja lekarka powiedziala ze to zapalenie..dostalam antybiotyk..nic nie pomoglo.. dzis powinnam dostac okres.. zawsze mialam jak w zegarku.,.ze rano wstawalam i mialam okres..a teraz okazuje sie ze nie mam.. w dodatku strasznie mnie boli.. ;( co robic?

Gość www.Endometrioza.Aid.pl
Niemożliwe, że jajnik jest taki duży... Na pewno chodzi o jajnik a nie przypadkiem o torbiel? Jeśli to torbiel, to trzeba natychmiast zrobić operację!

Witam mam pytanie byłam u ginekologa z pęcherzem, liczne bakterie- nic fajnego! Podczas badania stwierdził ,że mam powiększony jajnik ale powiedział, że nic tam nie ma, a ja się nie dopytywałam jaka jet tego przyczyna- i tu był mój błąd bo teraz cały czas o tym myślę. Po przepisaniu antybiotyku bakteria ustąpiła, brak jej w posiewie moczu. Teraz nie wiem czy jest sens iść na następną wizytę i sprawdzić czy ten jajnik się dalej powiększa.

Gość koko roko
mi jakies pol roku temu lekarz powiedzial ze mam powiekszony prawy jajnik.ale tylko tak o tym powiedzial wiec i ja sie nie dopytywalam.po 4 m-cach bylam znowu i wszystko jest w najlepszym porzadku.

ja mam powiekszony jajnik i podwyższone markery nowotworowe...nie dostalam zadnych lekow tylko zostalam skierowana od razu do kliniki bede otwierana i narosl lub jajnik zostanie usuniety

Gość ewa 28
ja mam duzo wiekszy prawy jajnik od lewego. Jeden lekarz powiedział mi, ze bede miała problemy z zajsciem w ciąze. Poszłam do nastepnego, który zupelnie podwazył diagnoze poprzedniego. Urodziłam wspaniałego i zdrowego synka. Cała ciąża przebiegała bez najmniejszych problemów. Wniosek - wiekszy jajnik nie ma wpływu na przebieg ciązy.