Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 23-latkaaa

Ospa-to chyba to,ale w tym wieku??

Polecane posty

Gość 23-latkaaa

Mam chyba początki ospy:(.Może przechodziliście już to-no napewno:)To napiszcie jak moge sobie pomóc?Pracuje w sklepie odzieżowym-na ile dni brać zwolnienie?Moge wychodzić z domu-nie przeziębie tego-bo coś o powikłaniach czytałam...Nie chce mi sie myśleć:)...mam nadzieję ze tylko twarzy nie dopadnie:)

Gość 23-latkaaa
Nikt nie miał?

Gość 11111111
siedź w domu i smaruj krosty pudrem płynnym z apteki ,po co chcesz wychodzić i narazac innych na zakazenie?

Gość 23-latkaaa
nie chcę nikogo narażać,ale prace mam jeszcze..

Gość Bella-dona
Raczej nie wolno wychodzic ,powinnas dostac zwolnienie ,w starszym wieku moze ospa byc z powiklaniami ,moze byc goraczka czy opuchlizna ,dzieci przechodza ja najczesciej bezobjawowo-po za krostami.Szczegolnie piluj aby nie drapac bo slady zostana ale to chyba wiesz...

Gość Bella-dona
Jak juz sa krosty to nie zarazasz -nie pradkujesz ,bylas "niebezpieczna" pare dni wczesniej

Bywa, bywa... Ja przechodziłam razem z dziećmi własnymi :) Tydzień w domciu zostań, jak możesz, oczywiście. Przeziębienie grozi powikłaniami - bodajże półpaścem - tj. zapalenie zakończeń włokien nerwowych. Ja miałam tylko lekką temperaturę i pryszczyki, niegroźne zresztą, ale półpaśca złapał mój Tato - i to juz nie było smieszne...

Gość 11111111
jeżeli pracujesz w sklepie i jesteś zsypana krostami to raczej nie będziesz efektowną ekspedientką,:o

Gość 23-latkaaa
Dzieki wielkie.Napisałaś,ze w starszym wieku.....-tzn.że mój wiek jest juz starszy:)?Chodzi mi o chorobę

Gość 23-latkaaa
nie no jak narazie twarz jest ok,a te krostki zobaczyłam dopiero dziś.Ale chyba jednak pójde na to zwolnienie.a powiedzcie mi co robić aby tego nie przeziębić?Chodzi o takie przeziębienie jak czasami Nas dopada-katar,kaszel?

Gość Bella-dona
hej spoko ztym wiekiem 23 lata super wiek(kiedy to bylo!) ale sama w tytule napisalas:...Wtym wieku..." bo ospa to choroba dzieci aTy chyba juz nie jestes w wieku dzieciecym? ALw sporo osob miewa pozno.Mojej znajomej corka miala tuz przed studniowka a u mojej corki klasa chorowala przed komunia -fajnie ,co? Pozdrawiam!

Gość 23-latkaaa
No fajnie:).Wiem,że wiek nie jest duży,no ale dla tej choroby już chyba tak.Ale tzn.że teraz jestem bardziej narażona na komplikacje czy może to chodzi o troche starsze osoby?Z jednej strony się ciesze,że będe wreszcie to miała za sobą przed ciążą,bo z tego co wiem to pózniej dopiero mogłoby być żle.Pozdrawiam i dziekuję za życzliwość:))

Gość Bella-dona
Rozyczka jest niebezpieczna w ciazy to napewno a ospa jka kazda zakazna tez nie wskazana w ciazy ale niegrozna.Nawet starsi zapadaja na ospe ,chyba jedynie goraczka moze grozic a przeziebienia unikniesz siedzac w domu ,moze profilaktycznie jakies specyfiki na wzmocnienie?Nie martw sie tymi powiklaniami ,sa rzadko i niegrozne

Gość 23-latkaaa
Dzieki:)Tak się broniłam tej choroby,uciekałam jak wiedziałam,ze ktoś ma a i tak mnie dopadła:).Zobaczymy jak bedzie to wyglądać,bo jak narazie to kilka krostek,oby twarzy nie dopadła.

Gość ja pamietam
ze w domu dwa tygodnie siedziałam, idź do lekarza najlepiej to ci powie ile masz siedzieć w domu itd

Gość 23-latkaaa
No jutro właśnie idę

ja też przechodziłam ospę jak miałam 17 lat więc dzieckiem też już nie byłam:( straaaszne to bylo:( i pamiętam, że siedziałam wtedy w domu chyba ze 3 tygodnie bo u mnie sie to strasznie ciągnelo:( wszystko mnie swedzialo i wogole za bardzo sie nie moglam kapac bo bol byl nie do zniesienia:( niestety kilka blizn mi zostalo bo zanim sie spostrzeglam ze to ospa to zaczelam sie drapac:( maja dziewczyny racje w domu trzeba siedziec i najlepiej pod kolderka bo wtedy najmniej swedzi:) (przynajmniej ja tak mialam:))

Gość Brrrrrrrrrrunetka
Upss u mnie bylo podobnie jak u Jolci. Zaczelo sie od temperatury, ogolnego oslabienia i dwoch krostek na brodzie...a po dwoch dniach bylam cala w krostach. Bylo tego tyle,ze mama rozprowadzala po mnie lekartwo pedzlem SERIO. Choroba jest zarazliwa w pierwszym etapie , wiec proponuje uciekaj do domu i nie zarazaj innych. A przeziebienie ospy grozi bliznami (wiem niestety cos o tym). Podobnie drapanie krost - do dzis mam pamiatke :-( Zycze szybkiego powrotu do zdrowia i jak najmniejszych objawow tego cholernego chorobska!!!

Gość 23-latkaa
Dzieki wielkie.No właśnie dziś idę wypisać już tylko podanie o urlop. Ale co najbardziej mnie martwi to właśnie te przeziębienie tej ospy i powikłania:(.O co chodzi z tym przeziębieniem?Jak tego uniknąć?Chodz o te typowe przeziębienie-katar,kaszel? Troche przeraż mnie ta choroba... Co zrobić,aby tak jak powyżej napisała Brrrrrrrrrrunetka nie przeziebić ospy,bo to grozi bliznami.?

Gość bellaaa
boze ja miałam ospe jak miałam 18 lat. to był koszmar. 2 tyg lezałam cała obolała w gigantycznych krostach.. na twarzy zostały mi 3 blizny.. ale w sumie ich nie widac :) bałam sie strasznie ze mi zostana i praktycznie całą chorobe płakałam..

moja siostra miała ospę w dniu ślubu!!!!!!!!!!!!hihi teraz się śmiejemy z tego ale wtedy spędziłam dwie godzinki na malowaniu odsłonietych części ciała :) a byłoo tego troszkę ;)

Gość 23-latkaa
Ciekawe te Wsze przeżycia:).Ale prosze napiszcie o co chodzi z tym przeziębieniem?Jak tego uniknąć?

Gość hd.nu
No właśnie mój 9-letni chrześniak przechodzi ospe (kończy mu sie)....Lepiej idź Dziewczyno do lekarza!! Odpowie na wszystkie Twoje pytania!!! Ospy nie należy lekceważyć. Może nie jest taka groźna, ale lepiej skorzystać z pomocy lekarza:) Wiem, że przez 7dni nie wolno mu było wychodzić z domu, żeby nie przeziębić ospy; krostki musisz zasuszać np. pudrodermem (przepisze Ci lekarz); nie wolno kąpać sie! możesz jednynie "podmywać sie"... I lepiej nie drap się (ja sie drapałam i mam kilka blizn po ospie do dziś, a miałam ją w dzieciństwie 15lat temu) Szybkiego powrotu do zdrowia życze:) Pozdrawiam Ci Serdecznie;)

Gość dyskusyjkaa
Dzieki wielkie:)Pozdr.

Gość 23-latkaa
Dzieki wielkie.Pozdr.

Gość martynika dzika
Do lekarza. Koniecznie. Jedno z ciezkich powiklan to zapalenie opon mozgowych: A to juz nie sa zarty.

Gość 23-latkaa
Idę,idę już za 1,5 godzinki.Chyba opatule się szalikiem ,bo za uszkami mam krostki,a tu piszą żeby ich nie przeziębić:)Gorzej jak ktoś go ujrzy to se dopiero pomyśli:))

Gość Ewa123
Ja mialam ospe,rowny rok temu,gdy mialam 18 lat.KAtastrofa!!! Praktycznie nie mialam zdrowego miejsca(bez pecherzykow). Smarowalam sie bialym pudrem,bralam antybiotyki,zeby zmniejszych swedzenie i juz nawet nie pamietam co jeszcze.w kazdym badz razie bardzo swedzialo.staralam sie nie drapac ale i tak do dzis mam blizny,bo mialam bardzo duze te pecherzyki.Na dworze nie bylam okolo 1 miesiaca. Temp.mialam praktycznie caly czas powyzej 38. AAaaa ja poszlam do lekarza rodzinnego,ale jak pozniej sie dowiedzialam okazal sie niezbyt dobry.Powinnam kapac sie w jakims roztworze(ogolnie kapiele sa zabronione),ale dziwne zeby przez 1 mieisac nie wziac nawet prysznicu.wiec pamietaj o tym,byc moze ta kapiel Ci pomoze i zlagodzi swedzenie

Gość 23-latkaa
No byłam dostałam puder,witaminki i na własne rzyczenie jak spytałam o tabletki to je również mi przepisał(ale cena 50zł;/ )Ale mniejsza z tym w końcu zdrowie ważniejsze:).No on powiedział mi ,żeby nie wychodzić z domu i conajmniej do końca przyszłego tyg.powinno być lepiej:).Ale co mnie martwi to sprzeczność zdań na temat mycia się.Znajoma mówi,że dziecka przez 3 tyg.nie myła,chłopak mówi,że nie wolno się myć,bo wtedy pęcherzyki wody nabierają,a lekarz twierdzi,że mam prysznic co wieczór brać(problem,bo mam wanienke:) )i potym smarować puder,bo niby w higienie musi to przebiegać:)A więc myć się czy nie?No a koleżanka wyzej pisze,żeby też sie myć:),........Co myślicie?

Gość 23-latkaa
Acha aco do tego pudru to znajoma twierdzi,że dziecku twarzy nie smarowała i lepiej zebym ja tez tego nie robiła.Niby nie wolno.Chodzi mi o PUDRODERM.Wiecie coś o tym??