Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość movia

protokół przedślubny

Polecane posty

Gość movia

Jutro idziemy spisać protokół przedślubny, czy mamy się przygotować na to finansowo? za spisanie protokołu się płaci? jesli mamy śłub w sierpniu to czy już jutro mamy zapłacić za zapowiedzi?

Za protokół się nie płci.A co do zapowiedzi płacisz odrazu kiedy tylko będziesz o tym mówiła księdzu

Ja nie musiałam płacić za zapowiedzi ani za spisanie protokołu. Wiem, że to dziwne ale ksiądz nie chciał ani grosza :)

Gość lllllllllllllll
a my daliśmy 100 zł mimo ze nie było trzeba. tak aby lepsze wrażenie zrobić

Gość musiałabym na głowe upaść
zeby "wciskać księdzu, zeby lepsze wrażenie zrobić"zdurniały te baby do reszty!Jak moj nie bedzie chciał, to nawet nie mam zamieru mówić"a moze jednak ksiądz weźmie..."!

albo "na chama". No nie moge. Nie chce to bardzo dobrze, każdy tak powinien:)

My byliśmy spisać protokół dokładnie 3 dni temu. Wyobrażcie sobie, że ksiądz na koniec powiedział \"za spisanie protokołu należy się 50 zł. Na razie, bo musicie do mnie przyjśc za miesiąc z zaświadczeniem z USC, to was wtedy przy okazji przepytam\". Usiadłam z wrażenia. 50 zł za 10 minut roboty!!! No bo ile trwa zadanie kilku pytań (cokolwiek absurdalnych - tak na marginesie) i przepisanie tego, co przyniosłam nabazgrolonego na metryce chrztu?

Gość to jest załosne
sami wciskacie "na chama" pieniądze księdzu, a potem się mówi, że za wszystko sie ksiedzu płaci i że wyciągają pieniądze. Sami ich korumpujecie, żałosne, a potem jest nagonka, że biorą. :-O

zgadzam sie z przedmówczynią:):):):):):)to jest żałosne jak tak sie wciska im kase. Potem oni sie rozbestwiają, i np, jedna dzieczyna tutaj z forum, usłyszała od księdza"za ślub należy sie 1000(TYSIĄC)złotych"

Gość movia
Czy za spisanie protokołu się płaci? Poważnie? Przecież płaci się za ślub, za zapowiedzi,za organistę, za kościelnego i za kwiaty do kościoła, to chyba tyle. Jak to jest z tym protokołem wreszcie???

Gość weronika z warszawy
a jaką role kościelny ma ? ułozenie kwiatów?posprzatanie? wyłozenie dywanu? czy to nie robią sprzątaczki i organizatorki? zawsze myslałam ze kościelny chodzi tylko z koszykiem na kasę i ze zapala swieczki aczkolwiek i teraz to ministranci robią.