Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kalk

chrzest ?

Polecane posty

Gość kalk

w niedziele ide na chrzest...powinnam kupić jakieś kwiatki do prezentu? za bardzo sie nie znam...

Gość kalk
właśnie nie wiem czy to pasuje...może jeszcze ktoś sie wypowie?

Gość kalk
Dziękuje Wam za odpowiedzi :)

Gość powiem Ci tak...
ja kupiłam chrzesniakowi mojego męża sliczny ,malutki bukiecik z frezji z okazji chrzcin. poszlismy do koscioła. patrze... a tam tylko ja jedna z kwiatkami:O:O:O:O:O a matka tego dziecka do mnie... "dla kogo kupilaś kwiaty???"" no to ja mówie,że z okazji chrzci,dla jej synka. na to ona: _"ale z okazji chrzcin nie daje się dzieciom kwiatów"!!! No i był lekki spał i obciach:O:O:O:O Już więcej nie kupię kwiatów na chrzciny!!!

a ja bym kupiła, niby czemu nie można na chrzest kupić kwiatków kupuj!!!! 🌻🌻🌻🌻

z okazji chrztu moich dzieci... ja dostałam kwiatki, to było miłe :) zwłaszcza teraz, gdy wszystko pachnie!!! każda okazja by dać/dostać kwiaty jest świetna :D

Ja trochę po terminie, ale teraz i ten temat mnie dotyczy. W niedzielę zostanę chrzestną. Oprócz tego co jakby należało do moich obowiązków czyli ubranie małej, kupienie szatki, kupiłam koszulkę (podobno chrzestna powinna kupić, żeby dziecku niczego w życiu nie zabrakło), moja bratowa powiedział coś jeszcze o bukieciku !!! że to tez chrzestna kupuje ??!!?? Pierwszy raz o tym słyszę?? Czy ktoś z Was zna ten zwyczaj??

Gość elinova
u nas też jest tak przyjęte, że chrzestna kupuje kwiatki i szatkę do chrztu. Pozdrawiam 🌻

Madziczek - w moim regionie też tak jest że chrzestna kupuje dla dziecka szatkę i mały bukiecik kwiatów (nieważne jakie byle były białe) a chrzestny kupuje świecę. Oprócz tego jakiś prezent. Wiem cos o tym bo w maju zostałam 3 raz chrzestną, więc można powiedzieć jestem już w tych sprawach doświadczona :-)

Gość ____
a skad jestescie?

Gość blindzialindzia
ja tez dostała na chrzcie synka kwiaty od synów ojca chrzestnego kwiaty były dla mnie

Ja już wcześniej byłam chrzestną (tylko że chłopca) i nie kupowałam bukieciku. To już trzecia córa mojego brata i podobno wcześniej dziewczynki dostały bukieciki, ale ja tego nie pamietam i na zdjęciach tez ich nie ma. My jesteśmy z woj. mazowieckiego a bratowa z obecnego łódzkiego wiec może tam jest taki zwyczaj. Dzięki za Wasze odpowiedzi :) Kupię może poprostu ten bukiecik i nie będę sie dopatrywać tu żadnej tradycji - skoro rodzice tak sobie życza to tak zrobie.

limetka24 - a mogę zapytać jakieg prezenty kupowałaś, bo ja mam z tym problem. Uważam, że dziecko powinno mieć prezent \"tematycznie\" zwiazany z chrztem, a nie jakieś miśki itp., ale nie jestem do końca przekonana co kupić a czasu mam bardzo mało.

moj maly dostal kwiaty tylko do chrzestnej :( a mialam dosyc sporo gosci, prawie 30 osob , jak poruszylam ten temat to reszta mowila ze zamaist kwiatow kupila pampersy, inni ze dodala do prezentu ubranko zamiast kwiatka hmmm ja tam napewno kupilabym kwiatka, czemu nie, nie codzien jest okazja do tego :)

Pierwsze słysze , ze na chrzcie daje się kwiaty. Mój mały nie dostał i ja jak byłam jako chrzestna też nie dawałam. Pewnie jak ktoś już tu napisał to zależy od regionu , tradycji .

Gość tak sobie myśle 111
kwiaty dla dziecka pasuja -jak najbardziej - w dniu komunii a na chrzest to tylko dla rodziców!

a co mozna dac na prezent z okazji chrzcin mozecie dac mi pare pomyslów? Niedlugo spodziewam sie byc zaproszona na chrzciny ale nie jako chrzestna tylko jako zwykly gosc z rodziny razem z narzeczonym co mozemy kupic?

U mnie też jest tak przyjęte, że mama chrzestna kupuje dziecku białą szatkę i mały bukiecik, który kładzie się na beciku, jeżeli takowy jest... a ojciec chrzestny kupuje świecę

Gość gość
A znacie może jakieś miejsca w których można kupić fajną pamiątkę ze chrztu?

Gość gość
Pamiątki chrztu moim zdaniem są to medaliki, jakieś fajne albumiki. To jest pamiątka, a nie koperta. ale jak kto woli. ja kupowałam tu http://www.paramentum.com.pl/ i jestem zadowolona. Mały ma pamiątke od cioci

Gość gość
Ja uważam, że prezent na chrzest powinien być tradycyjny. nie rozumiem kupowania tych rowerów, skuterów, laptopów, tabletów, i innych gadżetów. Medalik, kartka, pamiątka na lata, ja kupiłam takie w tym sklepie i jestem bardzo zadowolona http://www.paramentum.com.pl/