Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sofa

Sofalk 250 - zapalenie jelit

Polecane posty

Gość Sofa

Czy ktoś stosował/ stosuje ten lek? Czy ktoś z Was ma przewlekłe zapalenie jelit? Proszę, napiszcie. Chcę z Wami porozmawiać o chorobie i o skutkach ubocznych stosowania tego leku.

Gość wzj
Pytaj biore go od pół roku mam wzj

Gość eeeeewa
A jakie sa objawy przewleklego zapalenia jelit?

Gość sofa
Moja mama nie miala zadnyc objawow. Tylko pogrubiona prawa strone brzucha ale to chyba nei z tym jest zwiazane... Ma wyczuwalny jakis guz. Jutro tomografia... :(

Gość wzj
Skąd wie ze ma przewlekłe zapalenie jelit ? Robiła kolonoskopie? Wiezs miedzy guzem a przewleklym zapaleniem jelit jest znaczna różnica ja choruje na wrzodziejace zapalenie jelita grubego,to jest taka choroba właściwie nie uleczalna.Bierze się leki w okresach remisji.

Gość sofa
Ciesz esie ze jestes. Moja mama miala kolonoskopie, podczas ktorej pobrali wycinki. Jutro dowie si esokladnie, ale chyba ma nieswoiste zapalenie jelit. Jutro ma tomografie, ale to zupelnie inna sprawa ma stwierdzone "coc", jakis twor w prawej stornie dolnej brzucha. Czy to, ze choroba jest nieuleczalna oznacza, ze mimo wszystk omozna z nia zyc? Ile masz lat? Czy masz klopoty zwiazane z przyjmowaniem leku jak moja mama? Czy zle ze przerwala mimo odczuwanych dolegliwosci? Jutro dopiero MAM NADZIEJE ze bedzoe konsultacja z lekarzem. OStatnio jakos dziwnie lekarka unikala wypowiedzi, ale moze dlatego ze byla mloda...

Gość sofa
Przeklejam wypowedz z drugiego topiku. Dzieki za odp. Chodzi o moja mame. Ma 50 lat, dopiero zaczela brac. Kilka ndi brala zauwazyla ze brzuch jej sie powiekszyl, bylo jej niedobrze, brzuch bolal. Przerwala branie tego leku. Jutro tomografia. Powedz czy Ty nie mialas podobnych problemow? Czy tak powinno byc, czy to normalne? Czy nie powinna sie martwc tymi bolami i brac dalej (nie sa to mocne bole, ale zle samopoczucie).

Gość wzj
U mnie na poczatku było też podobnie, kiepsko tolerowałm leki brzuch był wydęty i myślałam ze peknie:( teraz jest super jedynym objawem jest krew w stolcu ,duze ilości, brzuch tez czasem boli ale naprawde rzadko. Jak sie dowiedziałm o chorobie myślałam ze tylko ja na to choruje i nagle sie okazało ze wkoło jest duzo ludzi którzy tez maja ten poblem,najbardziej boje sie ewentualnej stomii ale mozliwe ze nigdy mnie to nie spotka.Leki brałam rózne ale nalepiej toleruje salofalk i pentase.Nie maiłam nigdy wlewek choć podobno sa skuteczne tylko człowiek sie po nich źle czuje. Powiedz mamie zeby była dzielna bo ludzie maja gorsze choroby, damy radę :) ja mam dwójke dzieci i 30 lat pozdrawiam

Gość sofa
Dzieki za link, zaloguje si etam, choc jest dla osob chorych a nie ich rodzin. Dziekuje za odpowiedz. Dzieki za optymistyczna wypowiedz. Mamie przekaze. Tobie zycze wszystkiego dobrego. Moja mama jest bardzo pracowita i najlepsza. Chce jej jakos pomoc.

Gość i ja się
wtrącę tylko,że bardzo dobrze jest jeść siemię lniane.w każdej postaci,ja jem na sucho zmielone,popijam wodą.Robię to na czczo od kilku lat nie biorę leków,a było żle,polecam siemię,mi pomogło.

Gość sofa
Ale na co bralas to siemie? tez masz wrzodziejace czy nieswoiste zapalenie jelita? bardzo roznia sie te choroby?

Gość wzj
Wrzodzejace to odmiana nieswoistego ,nieswoiste to grupa schorzeń jelita. Pozdro

Gość sofa
Wzj, super ze jestes. Ma propozycje poniewaz w tym temacie jest blednie wpisany lek. Utworze now forum, ok? Nazwe je bardzo ogolnie - zapalenie jelita. ok? mozesz to dla mnie zrobic? mysle ze w ten sposob mozemy pomoc innym.

przeniesmy sie tam... Czyli uwazasz ze po prostu moja mama musi przeczekax najgorszy czas az sie pzyzwyczai do leku czy powinna zmienic? Jak dlugo trwalo zanim Ty sie przyzwyczailas do salofalku? Prosze odpowiedz na forum "zapalenie jelita"

Gość adamuss
jesli jest ktos kto wyleczył sie z wrzodziejacego zapalenia jelita grubego,lub miał albo jest w trakcie długiej remisji,a moze zna jakies sposoby ,które pomogły by zwalczyc ta chorobe.Bardzo prosze o kontakt na e-mail.Mam 22 lata ,choruje od 2 lat.

Gość mkris
Witam! na poczadku listopada zauwarzylem ze na stolcu mam swierza krew,do tego doszly sluz na kale,biegunki i stolc slabej konsystencji...Mialem robiona koloskopie 16 grudnia 2008 i okazalo sie ze jelita sa czyste tylko jest male zapolenie ktore lekarz chcial wyleczyc Sofalk 250 bralem to przez 14 dni dwa razy na dzien i bylo super do wczoraj znowu zauwarzylem krew i te same obiawy ale moze w nieco mniejszym naterzeniu i lekarz znowu mi przepisal te same czopki...czy nie uwarzacie ze 14 dni albo dawka 250mg jest troszke za mala? prosze o kontakt! pozdrawiam

Gość mkris
@bojącasie mysle ze jak bys miala zapalenie jelita grubego to jednak by byly jakies objawy... same badanie...mialem te badanie robione w niemczech standardowo wszyscy dostaja zastrzyk po ktorym usypiasz i nic niby nie wiesz,ja go nie chcialem i powiem ze na zakretach jelita bolalo. Po badaniu rowniez boli powietrze jakie sie znajduje w jelitach trzeba sie je w naturalny sposob pozbyc pozniej czujesz sie jak nowo narodzona! Nie boj sie ;) Pytanie do wszystkich, bral ktos tutaj Decortin H 20mg.(kortyzon) jak sie czuliscie po tym? dzieki za pomoc

Gość bojącasie
Mikris-dzięki za odpowiedż.Ale jesteś odważny :)Szkoda ,że u nas nikt nie daje znieczulenia standardowo.Zrobilam test na krew utajoną i wyszedl slabo dodatni.Mam anemię i bralam przez dwa miesiące żelazo,przed badaniem odstawilam na cztery dni,bo podobno może sfałszować wynik.Nie wiem czy tyle dni wystarczyły,bo nikt mi tego nie powiedzial tylko sama gdzieś wyczytalam.Nerwy mnie biorą ,że sama musze dochodzić do pewnych spraw,przecież nie jestem po medycynie i nie musze sie znać.Lekarz powiedzial na pierwszej wizycie,że boli mnie dokladnie w miejscu gdzie przebiega esica,na drugiej ból poszedl dalej pod lewe żebro promieniując w strone pleców i w prawe podbrzusze i znowu że tam jest jelito grube, więc tam jest stan zapalny.Inny lekarz na USG też powiedzial ,ze coś się tam dzieje. Takie są moje objawy...Od pierwszych objawów do kolonoskopi minie dwa miesiące,a ja nie jestem leczona:(Dzisiaj dowiedzialam się ,że mogę kolonoskopie zrobić prywatnie o tydzień wcześniej niż na fundusz i tak myśle ,czy robić ,czy jednak poczekać.

Gość bojącasie
dzisiaj doszedl nowy objaw-śluz w kale:( zalamka...

Gość Alex22222222222
ja od lat stosuję podobny lek ale o innej nazwie- Asamax, a od kiedy chorujesz? jak wykryto u Ciebie chorobę?

Gość niestraszne
nie ma się co bać jeśli będziesz przyjmować leki regularnie i według wskazówek lekarza to stosując chemoprewencję unikniesz dalszego rozwoju choroby

Gość wzj
choroba wrzodziejącego zapalenia jelita jest czymś okropnym to się zgadza i nikomu nie życzę, jednak nie wiadomo dlaczego tak wiele osób na nią choruje, ja z sofalk przechodze na asamax

Gość niestraszne
Asamax ma w sobie mesalazynę a sofalk?

Gość wzj
z tego co wiem to właśnie mesalazyna jest głównym składnikiem tabletek i czopków

Gość niestraszne
dokładnie to mesalazyna hamuje rozwój choroby

Gość mkris
to nie chodzi o to który lek jest lepszy sofalk czy asamax tylko to jak konieczne jest ich stosowanie

Gość Alex22222222222
a jak myślicie od ilu lat w Polsce mówi się o chemoprewencji?

Gość hanka77
Ja Wam powiem ze załatwiłam swoje jelita tymi wszelkimi lekami rozkurczowymi.I troszke pewnie ze stresu rano zawsze przed wyjściem siedze na kibelku.Pomogło mi regularne przyjmowanie po prostu probiotyku enterolu. Czasami najprostsze leki najlepiej działaja.

Gość gaagga
ja także choruje

Gość gaagga
Dieta: PRODUKTY ZABRONIONE CUKIER we wszystkich postaciach; miód, dżem, produkty dla diabetyków, czekolada, cukierki, ciasta, torty, słodkie pieczywo, drożdżowe bułki i ciasta, soki i napoje gazowane z cukrem, budynie itp. PRODUKTY Z BIAŁEJ MĄKI białe pieczywo, tosty, makarony, naleśniki, niektóre wędliny, pierogi, również chleb z mąki mieszanej, zupy w proszku. DROŻDŻE i wszelkie produkty zawierające drożdże BIAŁY RYŻ ALKOHOL słodkie wina, piwo. SŁODKIE OWOCE banany, winogrona, pomarańcze, mandarynki, brzoskwinie, morele, śliwki, gruszki, owoce suszone, kompoty. SERY PLEŚNIOWE I ŻÓŁTE, MAJONEZ, KETCHUP, PRODUKTY FERMENTOWANE (m. in. sos sojowy) SOKI W KARTONACH I BUTELKACH, PRZYPRAWY WIELOSKŁADNIKOWE (np. VEGETA) WSZYSTKIE DANIA GOTOWE PRZYRZĄDZANE METODAMI PRZEMYSŁOWYMI, ARTYKUŁY SPOŻYWCZE WYSOKOPRZETWORZONE, KONSERWY PRODUKTY DOZWOLONE ZIEMNIAKI KASZE, PŁATKI OWSIANE, KUKURYDZA (oprócz kasz pszennych) RYŻ CIEMNY NIEŁUSKANY PIECZYWO żytnie, orkiszowe na zakwasie, ryżowe RYBY, MIĘSO (z wyjątkiem wieprzowiny) wędliny drobiowe lub wołowe, najlepiej pieczone w domu. JAJKA jeśli nie są alergenem WARZYWA dobrze żuć KWAŚNE OWOCE jabłka, grapefruity, kiwi OLIWA Z OLIWEK tłoczona na zimno ZIARNA dyni, słonecznika, siemię lniane NAPOJE woda (niegazowana), herbata (najlepiej ziołowa, lub czarna słabo parzona), herbaty owocowe jednoskładnikowe, soki naturalne wyciskane z warzyw lub kwaśnych owoców. PRODUKTY MLECZNE najlepiej jogurt naturalny z żywymi kulturami bakterii dopuszcza się dopiero w drugiej fazie diety i tylko wtedy, gdy nie są alergenami. Preferować raczej produkty z mleka koziego, owczego niż z krowiego. Unikać mleka pasteryzowanego. Pod koniec okresu diety zalecana jest terapia p-grzybicza (konieczna próbka stolca!). Pieczywo CHLEB PRABABCI, Chleb żytni na zakwasie z Radzymina. Chleb Chrupki CHABER (zielony), chleb chrupki żytni i z sezamem m-ki. SCHULSTAD, wafle ryżowe. Makarony razowe.