Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdezorientowanaaaaa

JAKIE MAM WYKSZTALCENIE PO ZROBIENIU LICENCJATA????NIEPELNE WYZSZE???

Polecane posty

Gość madzik86m
licencjat to nic innego jak wykształcenie wyższe zawodowe

Gość LICENCJAT TO WŁASNIE TYTUŁ!!!
CHCIAŁEM OCZYWIŚCIE POWIEDZIEĆ- BARANY LICENCJACI!!!! :D

Gość Problem z głowy duszy lżej
Zainteresował mnie ten podniesiony temat sprzed 6 lat...Otóż myślałam, że licencjat to wykształcenie wyższe licencjackie (jak to niektóre media donoszą), ale z racji tego iż jestem kobietą to mogę się mylić..

Gość będzie krótko i na temattt
Jakie wykształcenie po licencjacie? Wyższe według ustawy, ale chyba nie w praktyce. Program studiów, które przygotowują do pracy zawsze był rozpisywany na 5 lat. Zmieniła to UE, która wprowadziła "system boloński", rozbijający studia na 3+2 lata. Po 3 latach teoretycznie można podjąć pracę w zawodzie, w praktyce jednak nie da rady. Wciąż będzie brakowało tych informacji, o których była mowa dopiero na magisterce(na którą się nie poszło). Poza tym, po licencjacie Jan Kowalski wciąż pozostaje Janem Kowalskim. Podczas gdy jego kolega Adam Nowak po magisterce ma prawo podpisywać się mgr Adam Nowak. Ktoś powie-to nic, ale ludzie bardzo na to patrzą. Tak więc licencjaci-na studia magisterskie!

Gość gość
o moj boshe ! konczycie studia i nie wiecie co po nich macie! matoly jedne! Licencjat to studia wyzsze a jak jakism cudem skonczysz magisterskie to bedziesz miala wyzsze magisterskie, czyli tytul magistra teraz masz licencjata i nie ma czegos takiego po obronie licencja jak niepełne wyzsze

Gość gość
A po co na te studia magisterskie? Bo Ty tak mówisz? Bo jakiś tłumok uważa, że tak ,,czeba"?

Gość gość
wyższe licencjackie lub wyższe zawodowe

Gość gość
tzn to jest oczywiście jedno i to samo ,ale chodzi mi o to ,że nazw uzywa sie zamiennie... a po II stopniowych masz magisterskie.proste

Gość gość
POPROSTU WYŻSZE!!!

Gość gość
ja po licencjacie podjełam pracę w zawodzie a studia magisterskie robiłam w trybie zaocznym. Pracodawcy byli do tego bardzo przychylnie nastawieni. Jestem już po studiach, a na rozmowach o pracę, gdy opowiadam o sobie, pracodawcy traktują to jako duży plus, że zdecydowalam się w przeszłości łączenie pracy z edukacją. A licencjat to wykształcenie wyższe. Spójrzcie na wymogi dla kandydatów w biuletynie informacji publicznej - jest tam wymienione albo wykształcenie wyższe (obejmujące juz licencjat) albo wykształcenie wyższe magisterskie. Tyle w temacie

Gość gość
Nie , to nie jest żadne niepełne. jest to wykształcenie wyższe zawodowe czyli I stopnia ,,Licencjat (łac. licentiatus) – stopień naukowy o różnym znaczeniu zależnie od kraju, w którym jest nadawany. W Polsce jest to tytuł zawodowy nadawany obecnie absolwentom studiów I stopnia; tytuł ten oznacza wykształcenie wyższe zawodowe. W Niemczech tytuł licencjat bywa używany m.in. na fakultetach ewangelicko-teologicznych, ma on tam jednak inne znaczenie niż w Polsce, jest bowiem równy tytułowi doktora. Podobne znaczenie tytuł ten ma także w wielu krajach skandynawskich, np. w Szwecji licencjat nadawny jest po 2 latach studiów doktoranckich, natomiast doktorat po czterech (można też zrezygnować z licencjatu). Z kolei w Belgii licencjat (licenciaat/liciencié) był przed wejściem w życie procesu bolońskiego tytułem przyznawanym absolwentom cztero- lub pięcioletnich studiów na uniwersytetach, czyli odpowiednikiem polskiego tytułu magistra. Sytuacja ta wprowadza nieszczęśliwą wieloznaczność, zacierającą europejską tradycję naukową."

Gość gość
Noż k***a.zrobiłaś licencjata to jesteś licencjatą I tyle.Możesz sobie wpisywać w CV co chcesz.nawet tytuł profesorski.Dodaj uwagę:rozszerzona licencjata dyplomowana.

Gość gość
W Kanadzie odpowiednikiem licencjatu jest nizszy stopien akademicki - BA /Bachelor of Arts - studia humanistyczne oraz BSc - studia techniczno- przyrodnicze/. Mozna to sobie dostawiac po nazwisku, jesli ktos chce lub musi, na przyklad na karcie wizytowej. W Kanadzie studia tego typu trwaja zwykle 4 lata. Sa to studia uniwersyteckie, I-ego stopnia I ma sie WYKSZTALCENIE WYZSZE po ich skonczeniu. Nie rozumiemie tego ciaglego zamieszania wokol tej kwestii w Polsce. Juz w latach 50 - 60 mieslismy w Polsce studia zawodowe I-ego stopnia, zwykle 4-letnie. Byly to WYZSZE STUDIA !!!

Gość gość
Ad Kanada. I analogicznie, rowniez WYZSZE STUDIA, ale studia magisterskie daja wyzszy stopien akademicki; MA - Master of Arts /studia humanistyczne/ i MSc - Master of Science /studia techniczno-przyrodnicze/. Studia magisterskie to kontynuacja studiow licencjackich. Pewnie nie sa az tak bardzo popularne bo po wyzszych studiach licencjackich /oczywiscie w dobrym zawodzie/ ma sie dobra prace I NIKT NIGDZIE w Kanadzie nie kwestonuje, ze absolwent ma WYZSZE STUDIA.

Gość gość
Ad Kanada, kontynuujac. Po uzyskaniu MA albo MSc mozna walczyc dalej aby uzyskac PhD czyli doktorat, w dowolnej dyscyplinie. Dluga I zmudna droga.

Gość kasia281083
ty głąbku! ( TO NIE DO PYTAJĄCEGO) jak robisz licencjat, to też piszesz prace licencjacką i potem ją bronisz i wtedy otrzymujesz dyplom czyli licencjat z wybranego kierunku...a potem możesz iść studiować dalej jeśli chcesz zdobyć magistra (na 2 albo 2,5 roku, to wszystko zależy...) OCZYWISTE ŻE MASZ WYKSZTAŁCENIE WYŻSZE-LICENCJACKIE!

Gość gośćbudubbbdu
Popierniczeni jesteście i tkwicie mentalnie w PRLu. Żadna uczelnia w Polsce nie oferuje niepełnego wykształcenia. Licencjat to wyzsze

Gość gość
licencjat pielęgniarstwa przez MZ jest traktowane jako wykształcenie średnie- wszystko w tym temacie.

Gość gość
Wyższe zawodowe, nie ma czegoś takiego jak "wyższe niepełne". Po magisterce jest "wyższe magisterskie"