Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Porabany ten świat

Póżniejsze macierzyństwo

Polecane posty

Gość Do onnea
No to życze zdrowego i slicznego maluszka:D:D ja dokładnie za 6 dni bede obchodziła swoje urodzinki:D

Dziekuje serdecznie!! Czyli jakby wszystko poszlo tak jak powinno to w tym samym dniu bedziecie z moim Oskarkiem obchodzic urodzinki :D Ale ze to moja pierwsza Dzidzia to pewnie przenosze z tydzien, chociaz bardzo bym nie chciala...

do fionkara... Wiem ze bedzie chlopiec i mam swietna fotke z USG z jajkami, hehe (usg z 14 lutego)

ja urodzilam 3 tygodnie przed terminem, w zeszlym roku lato gorace bylo, a ja sie meczylam jak slonica jakas...prawie sie turlalam, sapalam jak szlam....ufff, dobrze ze to juz za mna...

Gość Do onnea
Sliczne imie dla synusia wybrałas:)ja mam dwie córy ale to juz duze pannice,mam dzieciaczki z wczesnego maciezynstwa jak to fionkara napisała;);)

czytalam ostatnio, ze pierwsze dziecko powinno sie urodzic do 26 roku, zycia, ze jak drugie rodzi sie pozniej to jest bezpieczniej niz jakby to mialo byc pierwsze...to opinia naukowcow, w zyciu roznie bywa... ja tez mam zdjecia z usg jak widac twarzyczke :) a jak macie ochote zobaczyc moja dzidzie to zapraszam na stronke o niej: www.cytrynka.bobasy.pl

Gość hmmmmmmmmmmm
to czy dziecko urodzi sie zdrowe w glownej mierze zalezy od zachownia i postepownia matki w ciazy, w 99,9 %!!! ..-nie wolno pic alkoholu, nie wolno urzywac nieodpowidenich kosmetykow (np retinol), nie wolno wachac chemii (np sprye do czyszczenia kibli z amoniakiem itp), brania lekow, ktore szkodza, nie wolno sie przemeczac, dzwigac itd itp!! chore dzieci to glownie wynik zlego postepowania kobiety w ciazy ale ona nigdy sie do tego nie przyzna, ze np pila alkohol,... a ta co zalozyla ten topik to pisze, ze nie ma dziecka nie dlatego ze robi kariere tylko, ze jest sama..i glowa do gory masz jescze pare lat aby zostac mama i zycze Ci szczescia w milosci:):):):)

Gość Do onnea
hmmmmmmmmmmmmm Jesli kobieta ciezarna pije alkohol w ciazy pali papierosy to chyba juz tylko jakas patologia.Nie jest prawda,ze chore dziecko jesli sie rodzi to wina kobiety,jak mozna pisac takie brednie.Owszem ,jasne,ze rodza sie chore dzieci matkom które uzywaja uzywek,nawet przyjmuja narkotyki,ale wiekszosc kobiet w ciazy dba o siebie jak nigdy i nie mozna ich obarczac wina,ze urodziły choere dziecko!!!!!!!Co Ty mozesz o tym wiedziec.

Gość Do onnea
fionkara:) czy to cudo na wadze,to twje malenstwo??????????

Gość hmmmmmmmmmmm
Fionkara ladnie napisalas os wojej Olivii, gratuluje slicznej coreczki:) ps moj synus to Oliverek:):) w skrocie Olivek

tak, te wszystkie fotki to moje malenstwo :) jestem z niej dumna :) jest takim szczesciem ze trudno sobie wyobrazic :) na tym zdjeciu byla zaraz po porodzie :)

do \"do onnea\" Chyba Ci sie cos pokrecilo... bo ja takich rzeczy nie pisalam ktore przytaczasz....????!!!!

To \'późne macierzyństwo\' to chyba też sprawa genów. Nie jestem ekspertem w tych sprawach, nie bardzo się tym interesuję, ale podam tylko przykład mojej rodziny, Babcia pierwsze dziecko urodziła w wieku 29 lat (co tuż po wojnie było dla kobiety raczej późnym okresem na rozpoczynanie \'rodzenia\') natępnie jeszcze dwójkę, a ostatniego syna w wieku 42 lat, wszyscy są absolutnie 100% zdrowi. Moja Mama urodziła mnie w wieku 32 lat, a siostrę w wieku 35 i też jesteśmy absolutnie 100% zdrowe, ciąże ani Mamy ani Babci niegdy nie było zagrożone, nigdy nie poronione i nie miały problemów z zajściem. Ja mam zaledwie 20 lat więc jeszcze trochę czasu. Pozdrawiam Wszystkich :)

Gość Do onnea
Sliczna,poprostu przekochane malenstwo:D:DNiech rosnie zdrowo i bedzie zawsze skarbem dla swoich rodziców.kurcze az mi sie zamarzyło takie malenstwo:O

Oliver to bardzo ladne imie :) Moja miala byc Ewa, albo Jagoda, ale taka oliwkowa byla ze nie bylo sposobu nazwac inaczej :)

Gość Do onnea
To nie było skierowane do Ciebie:)Nizej jest napisane ,ze do hmmmmmmmmmmmmmmmm:O Sorki ale juz nie chciałam zmieniac nicu;)

Jestem przykladem na to ze dziecko mozna miec nawet w mlodym wieku, nawet jesli sie jeszcze wydaje ze nie dojrzelismy do macierzynstwa... moj wykladowca mi mowil zebym sie nie martwila, ze odchowam troszke i bede sie spelniac zawodowo, a potem te co czekaly bedą musialy przerywac karire na urodzenie :) tak naprawde to chcialabym miec jeszcze dwójke dzieci tak za ok. 10 lat... mysle ze to nie bedzie za pozno... bede miala 30tke wtedy...

Gość hmmmmmmmmmmm
Do onnea ja wiem swoje, oczywiscie w pozniejszym wieku zawsze jest wieksze ryzyko..ale tak jak napisalam chore dzieci to glownie wina zlego postepowania w ciazy i cos wiem na ten temat bo moj ojciec jest ginekologiem-poloznikiem,..choroba malenstwa tez zapisana jest czesto w genach, powtarza sie w rodzinie od pokolen, ale wtdy to wiemy dokladnie dlaczego.., dam ci przyklad moja kolezanka (i zadna patologia), zachowywala sie skandalicznie w ciazy, pila caly czas!! i jak jej zwracalam na to uwage to ona mi, ze jakby miala sie wszystkim przejmowac to by zwariowala..malutka jej urodzila sie z zajecza warga, a teraz ma problemy neurologiczne..(acha ona tez palila)

Gość Do onnea
fionkara🌼 masz racje:)teraz to ja wiem,ze mogłam zrobic sobie wieksze przerwy miedzy dziecmi.Miedzy córeczkami mam dwa lata róznicy.Pierwsza urodziłam w wieku 21 lat.teraz mam 35 lat i tak strasznie mi sie teskni za takim maluszkiem,ze cos okropnego:O:O

Gość hmmmmmmmmmmm
do oneaa to w czy problem..trzeci moze bedzie synek:):)

Gość hmmmmmmmmmmm
ja chyba chce 3 dzieci.....:)

Gość Do onnea
do hmmmmmmmm to teraz ja Ci dam przykład:Moja siostra ciaza zaplanowana,3 dziecko zero alkoholu,papierosów(nigdy nie paliła) comiesieczne wizyty u doktora Usg,badania uwazała na siebie jak nigdy,dobre odzywianie i nadzsedł dzien porodu,rodzi sie dziewczynka.......chora bardzo chora,operacja ratuje jej zycie(wada serca złozona) jeszcze inne wady,ale nie chce pisac tutaj. I powiem tylko jedno,najbardziej własnie zawiodła sie na lekarzu,który przy comiesiecznym badaniu i usg nie był w stanie zobaczyc,ze malenstwo ma wade serca(bez problemu mozna ja wykryc podczas usg) ba on nawet nie zauwazył,ze malutka nie ma wszystkich paluszków u raczek i u jednej raczki ma palcozrost:(:(Nigdy nie pozwole aby ktos napisał,czy powiedział,ze to malenstwo urodziło sie zdrowe z winy matki,bo o siebie nie dbała!!!!!!

do onnea : moja mamawlasnie miala taka przerwe, urodzila brata jak mialam 11 lat, miala duzo pomocy z mojej strony bo takie dziewczynki kochaja sie zajmowac dziecmi :) poza tym chcialabym tak rozlozyc rodzenie dzieci, zebym miala juz wiecej czasu na te drugie, zeby nie ganiac za pierwszym i za drugim :)

Gość Do onnea
hmmmmmmmmmmm 🌼 zawsze planowalismy dwoje dzieci:) Chociaz nigdy nie mów nigdy.ale jakos wydaje mi sie,ze mój czas na dzieci juz minał;);)

Gość Do onnea
Sorki tam wyzej miało byc; urodziło sie chore a nie zdrowe.

Cóż, zona mojego kuzyna urodziła w wieku 21 lat chłopca z zespołem Downa. A znów inna kuzynka w wieku 43 lat pierwsze dziecko, też synka, zdrowe i bardzo udane. Statystyki swoje, życie swoje. Ponieważ kobiety coraz później rodzą dzieci, a dzisiaj kobieta 40 letnia jest nadal młoda, to i problem rodziców wyglądających jak dziadkowie przestaje istnieć. Zresztą, co to z problem? Późne macierzyństwo, według mojego gina to takie po 35 roku życia, wtedy rzeczywiście już dość znacząco obniża się płodność i wzrasta prawdopodobieństwo chorób genetycznych. Ale znów, nie ma żadnego powodu, żeby zdrowa kobieta 35 - 40 letnia nie miała urodzić zdrowego dziecka. Wiek optymalny biologicznie raczej nie zawsze jest optymalny emocjonalnie i psychicznie. Macierzyństwo w późniejszym wieku może być i zwykle jest bardziej świadome, kobieta bardziej o siebie dba, to do pewnego stopnia chyba równoważy zbliżający się koniec terminu przydatności do spożycia, nieładnie mówiąc. Poza tym, w Polsce raczej niewiele kobiet odsuwa macierzyństwo na później z powodu kariery, częściej z powodu braku kandydata na ojca.

to przykre co piszesz o córeczce swojej siostry... ja tez mialam okropnego lekarza, wlasciwie lekarke, ktora powiedziala mi ze plód jest uszkodzony i da mi cos na oczyszczenie macicy...zapytalam czy nie za wczesnie na takie przypuszczenia bo bylam wtedy w 6 tyg. to powiedziala ze gowniary nieodpowiedzialne, w ciaze zachodza, nie licza sie z konsekwencjami...itp... przy nastepnym badaniu okazalo sie ze plód jest ok, ona po prostu tak powiedziala bo nie widziala zarodka w worku plodowym, na co bylo rzeczywiscie za wczesnie...

Gość czarnao
do oneea oki, przykro mi z powodu dziecka twojej siostry, rozumiem w takim razie twoj pnt widzenia..czy zakladaliscie sprawe lekarzowi? zasluzyl na to...