Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość problemoo

problem z kupką niemowlaka

Polecane posty

Gość problemoo

mój miesięczny synek od wtorku nie zrobił kupki, czy to jest normalne??? czy lepiej iść dziś do lekarza? Czy wasze dzieciątka też tak miały?

Mój najdłużej nie robił przez 3 dni więc poleciałam do lekarza.Powiedział mi że przy piersi dziecko może nie robić przez 5 dni i że wszystko jest normalne.Jeśli się martwisz to idź do lekarza może cos poradzi by dziecko się nie męczyło

dzis jest pt wiec oststni dzien aby isc do lekarza....ja mysle ze powinien zrobic dzis lub w weekend ....tez bym sie zmartwiła na twoim miejscu ale decyzja nalezy do ciebie dla spokojnosci idz dzis jesli nie masz daleko .....ale powinno byc wszysko ok

Gość problemoo
W większości mój maluszek jest karmiony bebiko, bo ja już prawie nie mam mleka, moje dostaje ok. 2 razy dziennie. Na początku stosowania bebiko wszystko było ok, więc może to nie od tego mleka?

Gość problemoo
Lekarza mam praktycznie pod nosem, więc pójde dziś popołudniu, żeby być spokojną przez weekend. Może da mu coś na kupkę. Nie mogę patrzeć jak maluszek sie napina, robi czerwony na buzi a w pieluszce zero!

Ma zaparcia w takim razie nie zwklekaj.Kiedy mój nie mógł zrobić kupi to dawałąm też koperek który odrazu pomagał

jasne ze tak...jesli masz bliziutko to zasówaj do lekarza..przynajmniej bedziesz miec weekend spokojny i maluszek nie bedzie cieroiał....własnie spróbuj koperku dla niemowlaczków to swietny sposób na zaparcia....... moze go nawet brzuszek bolec a nie daje ci znac płaczem.....idz.idz,,,,bedzie ok.....napisz jak poszło ...ok?

Gość problemoo
Daję mu koperek, wczoraj wypił 50ml, dziś tylko troszkę. Popierdzi sobie troszkę i to wszystko! Lekarz przyjmuje od 15.30, więc pójde z mamą. Myślicie, że mogę wejść sama, bez małego, mama by poczekała z małym na zewnątrz? Bo wizyty dla dzieci zdrowych są w środę a dziś nie chcę go narażac. Czy wejść z malutkim??

Idź do lekarza sama ,niech mama poczeka przed przychodnia a jak będize taka potrzeba to szybko wyjdizesz po synka

wejdz sama i powiedz jaka jest sytacja...lekarz ci nie odmówi.....przeciez jak jest potrzeba i wtedy wejdziesz z maluszkiem.....tak bedzie najlepiej.....powodzenia

Gość problemoo
dzięki dziweczyny za zainteresowanie i wsparcie. Jak wrócę to napiszę co powiedział lekarz. Pozdrawiam ;)

moj polroczny synek tez ma problemy i kupki czasem robi raz na tydzien i to po czopku lekarz przepisal mu syrop normalac na rozmiekczanie kupek i to mu pomaga ale gdy odstawie syrop znowu problem, wiec tydzien mu podaje i tydzien przerwy ale najlepiej skonsultuj sie ze swoim pediatrą

Gość problemoo
Haniu to tez masz problem, bo jego organizm sie przyzwyczai do tego syropku i ciężku mu będzie za jakis czas, chyba, że sie jakoś wyreguluje wszystko z czasem. Mój maluszek śpi już ponad 2 godz. a ja czekam żeby zajrzeć mu w pieluszkę, bo troszke się powiercił wcześniej... a jak nic nie będzie to zasówam potem do lekarza PA

Gość problemoo
Dziweczyny, Kubuś zrobił troszke kupki ale takiej zielonej!!!!! Wiecie może co to oznacza???

może być przeziębiony, u dziecka zielone kupki są ściśle połączone z jakąś infekcją

Gość problemoo
właśnie wyczytałam: Zielona barwa stolców często niepokoi rodziców, ale zazwyczaj nie jest to żaden stan patologiczny. Najczęściej jest to zjawisko wtórne do (fizjologicznego u dzieci!) przyspieszenia pasażu jelitowego, połączonego ze zmianą diety (np. wprowadzenie nowego pokarmu). Może to być również następstwem leczenia antybiotykiem. Zwykle zmianie barwy towarzyszy również zmiana zapachu takiego stolca - jest to oczywisty skutek zmiany zawartości w kale poszczególnych metabolitów bilirubiny. W żadnym wypadku zmiana zabarwienia lub zapachu stolca nie powinna być podstawą do rozpoznania alergii pokarmowej i do prób odstawiania nowo wprowadzonych pokarmów. Także niewielkie rozluźnienie konsystencji zielonych stolców, występujące po wprowadzeniu u dziecka niektórych nowych pokarmów, jest zjawiskiem zrozumiałym i normalnym. Wizyty u lekarza wymagają dzieci, u których zielonym stolcom towarzyszą inne ewidentne objawy sugerujące chorobę przewodu pokarmowego, takie jak na przykład: brak przyrostu lub zahamowanie przyrostu masy ciała i wzrostu, przewlekła biegunka (3 lub więcej luźnych stolców przez ponad 2 tygodnie - oczywiście za wyjątkiem dzieci karmionych piersią, u których stolce normalnie mogą mieć konsystencję rzadkiej jajecznicy), wymioty, gorączka lub stany podgorączkowe i wiele innych. Czy myślicie, że te zielone kupki mogą być po herbatce uspokajającej HIPP?? Bo to mu wprowadziłam jakiś niecały tydzień temu, bo bebiko wcina już od około 3 tygodni za zmianę z moim mlekiem. Czekam na odpowiedź ;)

Gość sylwka
witam,ja mam podobny problem z córeczka:( ma 8 miesiecy i od 4 dni nie moze zrobic kupki,chociaz nie bardzo wiem co robic,czy isc do lekarza czy poczekac bo ona robi takie bobki zielone (smierdza jak kupka)ale sa bardzo małe,brzuszek ja boli.Wczesniej robila normalnie,karmie ja jeszcze piersia ale wprowadzone ma rowniez zupki.Poczekac jeszcze troche i obserwoawac,czy zaczac sie powanie niepokoic???

Gość Marzena0682
Jeśli wprowadza się nowe produkty do diety dziecka to może ono mieć problemy z kupką, może ona nawet mieć kolor podobny do podawanego produktu. Dziecko może nie robić kupy do 7 dni i to jest normalne. Tak mówią mi pediatrzy, u których byłam ( a byłam u trzech ). Mi to jednak nie wystarcza, bo mój 7-miesięczny synuś strasznie się męczy. Zwiększyłam mu ilość podawanych płynów i podaję kompot z jabłek i zobaczymy. Na razie nie próbuję sposobów z termometrem, mydłem czy czopkami ale jeżeli kompot i herbatki ziołowe nie pomogą to na pewno je wypróbuje.

Gość Justyna574
Witam, nie mam się do kogo zwrócić z problemem. Moje dziecko ma ponad 3 miesiące i od 2 m-cy męczy się ze zrobieniem kupki. Sprawia mu to ogromny ból, płacze, stęka, nie chce spać ani jeść (karmię piersią). Nawet gdy pomogę mu zrobić kupkę czopkiem glicerynowym, po chwili dalej płacze, stęka i próbuje zrobić jeszcze- niestety bez efektu. Próbowałam już diety, wody, herbatki koperkowej, masażu, ale niestety bez rezultatu. Kupka ma kolor dobry, jest rzadka. Ostatnio zauważyłam, ze w momencie robienia kupki jest ona lekko spieniona. Nie wiem co robić, mieszkam za granicą. Gdy byłam u lekarza, stwierdził, ze niektóre dzieci nie lubią robić kupki i to wszystko. Jestem strasznie załamana nie wiem jak pomóc mojemu maleństwu, proszę o pomoc.

Gość spieniona kupka
może być od alrgii albo maluch źle trawi laktozę

Gość klinka_90
Justyna idz z tym problemem do lekarza. Jednak tutaj na forum ciezko jest cokolwiek stwierdzic.Byc moze przyczyna jest tu alergia pokarmowa.