Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mk57

Atopowe zap.skóry

Polecane posty

Gość mk57

Jestem manicurzystą. Od 2 m-cy mam azs od akrylu i pylu przy pilowaniu pazurków. Bylam u dermatologów, ale to mi przepisywali zupelnie nie pomaga.Czy ktoś mial podobne przyczyny alergii i się wyleczyl?

Gość mk57
I ETAP zaczerwienienia, swędzenie,pęcherzyki pękające i sączące się , rany,strupki, przysychanie, w dalszym ciągu swedzenie, II ETAP po 3 miesiacach wszystko to samo + gdy pojawily sie pęcherzyki spuchly mi potwornie ręce, nie moglam zginac palców,pojawil się ból, zacząl schodzić nasórek (potocznie obieraly mi się palce i wnętrze dloni). Wygladalo to upiornie. Smarowalam mascią Cutivate i bralam uderzeniowa dawkę Encortonu, oprócz tego maść robiona w aptece z cholesterolem. w ciągu dwóch tygodni zaleczylo sie. III ETAP - teraz grudkowata powierzchnia wnętrza dloni i między palcami, strasznie sucha skóra i delikatnie schodzacy naskórek, ciągle uczucie mocno napiętej skóry. HORROR

mi coś podobnego, tzn. bez strupków, ale też okropnie swędzące i a potem bolące zaczerwienienie mialam na powiece przy rzęsach, byłam u lekarza i dostałam też steryd cutivate, ale starałam się ograniczać jego stosowanie, bo to steryd :O i co miesiąc znowu to samo :) najgorzej było zimą kiedy oczy od słońca łzawiły :( ale ktoś z domowników kupił z Herbalifu maść aleosowo-nagietkową (200ml za ok.50zł) przez ok 2 tygodnie przez cały dzień nakładałam grubą warstwę, a jak się wchłonęłą nakładałam znowu :) od początku listopada ubiegłego roku mam spokój :) nic się nie robi :) w ogóle zapomniałam że coś takiego miałam :D spróbuj może i tobie pomoże :) 🌻

Gość mk57
dzięki, Spróbuję. Lekarka powiedziala mi, że będzie się to powtarzalo późną wiosną kiedy robi się już bardzo cieplo. Może się to pojawiać pod wplywem potu.

sorry to nie maść tylko żel mój kolega tym żelem smarował córce poparzoną wrzątkiem rączkę i pomogło :D :D

azs nie wychodzi tak po prostu jak alergia-jest to choroba uwarunkowana genetycznie,ja zmagam się z tym od urodzenia

Gość kwitka
a czy osoby które nie mają atpowoego zapalenia skóry ale mają problemy skórne mogą stosowaś specjalistyczne kosmetyki przeznaczone dla atopowcow??

Gość Gość
witam ja rowniez robie pazurki i mam podobny problem. male krostki ktore potem zamieniaja sie w male blizny. krostki lecze u dermatologa stosuje rotadin(na alergie) i dalacin t(zeby zmniejszyc zmiany). jesli chodzi o przebarwienia to lekarka kazala czekac. same sie wygoja (procedura po przyjsciu do domu: 1.demakijaz 2.roztwor micelarny, czyli dalej oczyszczanie 3.woda mineralna i osuszanie twarzy recznikiem papierowym, zeby nie podraznic skory 4.dalacin t punktowo na miejsca zmienione 5.po ok pol godz krem nawilzajacy -czyli rzeczywiscie same :) ) u mnie alergia wystapila na skutek zbyt dlugiej pracy w pomieszczeniu z klimatyzacja a do tego doszedl pyl(a niestety jest go duzo). buzia po dwoch miesiacach takiej kuracji wyglada lepiej, ale lekarka powiedziala ze jesli nie chce "ostrej" kuracji antybiotykami to musze byc cierpliwa przez ok rok.

kwitka - tak,jeśli te kosmetyki nie są na receptę, inaczej lepiej porozmawiaj z dermatologiem

Gość zielonna
Możesz spokojnie kupić np krem i balsam do ciała Atopra - jest bez recepty. W takich przypadkach nie wystarcza samo nawilżanie, krem musi mieć też działanie przeciwświądowe

Gość niebieskooookaa22
podobnież to jest dobre, ale drogie powyżej stówki napewno za 100ml : ELIDEL masć no i te emolienty tez są przeznaczone do takich cer z azs one nie leczą, ale pielegnują skórę ja mam takie niewielkie zmiany na palcach- podobniez od detergentów... chyba kupię sobie ten elidel, a żeby nawilżyć i natłuścić to masc z vit.A

Gość być.morzem
Atopra (krem) masz bez recepty za około 17 pln za 50 ml i to są specjalistyczne kosmetyki do cery atopowej z odpowiednimi składnikami

Gość narybka 73
moje dzieci są obciążone azs,elidel , o którym wspomniano jest dobry pięknie łagodzi nie ma świądu ale powiedziano mi ,że dla starszych lepszym jest protopic też na receptę jest równie dobry nie można go stosować non-stop jednocześnie trzeba natłuszczać miejsca zmienione i nie dopuszczać do przesuszenia,ja również długo szukałam pomocy ale na tych lekach jest znaczna poprawa polecam i pozdrawiam

Ja też niestety mam AZS i mam identyczne zmiany chorobowe na dłoniach jak autorka.... tylko ja od detergentów ( chociaż zmywam i gdy mam ręczne pranie, to robię to w rękawiczkach...) oprócz tego na zgięciach łokci, na nadgarstkchi od wewnętrznej strony ramienia gdy noszę bluzki z krótkim rękawem.... :O Moja dermatolog przepisuje mi Elocom, to maść sterydowa, do stosowani amaksymalnei przez 2 tygodnie i później przerwa.... jedyne co mi pomaga, a stosuję ją już od kilku lat.. oprócz tego, do mycia oilatum, stossowanie właśnie wyżej wymienionych emolientów ( ja akurat stosuję Aqualan, w takiej żółtj tubce...) no i widziałam ostatnio w aptece tą atoprę... jak mi się skończy tuba, to kupię właśnie to.... zobaczymy... powodzenia autorko w leczeniu:) pozdrawiam 🌻

Gość delta6565
Zasady postępowania przy atopowym zapaleniu skóry Niestety nie znaleziono jak na razie jednego skutecznego leku, który pozwoliłby całkowicie wyleczyć atopowe zapalenie skóry. Warto jednak stosować się do zaleceń, które sprawiają, że objawy będę minimalne i nie tak bardzo uciążliwe. Odpowiednia pielęgnacja skóry, codzienne i regularne jej nawilżanie i natłuszczanie. W pielęgnacji skóry atopowej stosowane są emolienty - natłuszczające substancje, przywracające skórze funkcję naturalnej bariery. Emolienty mogą mieć różną postać: emulsji, płynu do kąpieli, żelu pod prysznic, kremu lub mydła. Emolienty odtwarzają płaszcz lipidowy skóry, zapobiegają utracie wody, powodują wzrost jej elastyczności i zmniejszają uczucie swędzenia. Najczęściej dla skóry atopowej polecane są emolienty zbudowane na bazie olejów mineralnych. Ważne jest aby kosmetyki nie wywoływały podrażnień i alergii.Przed kupieniem nowego kosmetyku warto poprosić o jego próbki i przekonać się czy kosmetyk nie powoduje podrażnień. Ważne jest aby kosmetyki nie powodowały zatykania porów skóry. Także ryzyko wywołania podrażnień, reakcji alergicznych i trądziku kosmetycznego powinno być jak najbardziej ograniczone. Ograniczenie populacji gronkowca złocistego (przerwanie tzw. błędnego koła AZS). U 80% pacjentów stwierdza się, że obecność gronkowca złocistego jest przyczyną nasilenia zmian. Błędne koło AZS to zespół współistniejących ze sobą objawów choroby, które zaostrzają przebieg choroby. Dotyczy to tylko niektórych pacjentów. Takich, u których w wyniku uporczywego swędzenia skóry i ciągłego jej rozdrapywania dochodzi do powstania ognisk sączących zasiedlanych przez gronkowca złocistego. Gronkowiec pobudza organizm do wytworzenia substancji tzw. mediatorów zapalenia. Najważniejszy z nich - histamina - zwiększa uczucie świądu i błędne koło się zamyka. Aby przerwać błędne koło AZS trzeba zlikwidować jego dwie przyczyny - świąd i gronkowca złocistego. Polecane są emolienty z dodatkiem antyseptyków (chlorek benzalkoniowy i triclosan),które ograniczają liczbę znajdujących się na skórze bakterii. Infekcje bakteryjne i grzybicze Uszkodzona skóra jest podatna na infekcje. Ryzyko zakażeń zwiększa się wskutek drapania, przez które można przenieść na skórę drobnoustroje wywołujące infekcję. Wtórne zakażenia bakteryjne leczy się antybiotykami w kremie (czasem w połączeniu ze steroidami) - w cięższych przypadkach - w tabletkach. W razie wystąpienia infekcji grzybiczej podaje się leki (maści) przeciwgrzybicze. Szybkie wyleczenie najbardziej dolegliwych objawów. Sterydy stosowane miejscowo: Kremy i maści steroidowe Leki kortykosteroidowe (często nazywane "sterydami") w postaci kremów i maści są najpopularniejszymi środkami w leczeniu AZS. Są to steroidy działające miejscowo. Kremy te redukują ogniska zapalne, zmniejszają zaczerwienienie i obrzęk, łagodzą swędzenie i ułatwiają gojenie skóry. Choć są one niezwykle skuteczne w przypadku egzemy, stosując je należy zachować ostrożność. Preparaty te niszczą kolagen, składnik białkowy skóry właściwej, wskutek ich nadużywania skóra przedwcześnie się starzeje, staje się cieńsza, tworzą się zmarszczki i rozstępy. Nie wolno przedłużać zaleconego czasu leczenia .Sterydy stosowane niewłaściwie mogą także wywołać trądzik posterydowy, trudny do wyleczenia. Dlatego trzeba zawsze czytać ulotkę dołączoną do leku i słuchać zaleceń lekarza. Intensywne i długotrwałe stosowanie (zwłaszcza na dużych powierzchniach ciała) może doprowadzić do zaburzeń równowagi hormonalnej (steroidy absorbowane są przez skórę). Leki przeciwhistaminowe: Podaje się według wskazań lekarza - najczęściej na noc. Działają uspokajająco i zapewniają spokojny sen. Zmniejszają uczucie świądu. Zapobieganie nawrotom choroby. Wpływ czynników środowiskowych musi być brany pod uwagę. Trzeba unikać wszelkich czynników, które mogą pogarszać stan skóry. Czynniki zaostrzające chorobę Zakażenia powierzchni skóry drobnoustrojami. Najczęściej przebieg AZS zaostrzany jest przez bakterię zwaną gronkowcem złocistym. Obecność gronkowca złocistego jest jedną z przyczyn powstania błędnego koła AZS. Tkaniny syntetyczne lub wełniane. Najlepsza jest odzież bawełniana. Detergenty, mydła lub płyny do płukania. Drażniące pokarmy. Owoce cytrusowe lub pomidory mogą zaostrzać egzemę wokół ust, która nasila się szczególnie pod wpływem oblizywania. Można się przed tym zabezpieczyć, smarując usta wazeliną 2-3 razy dziennie oraz przed posiłkami. Dym papierosowy. W pomieszczeniach zamkniętych dym powoduje podrażnienie skóry. Całkowity zakaz palenia w domu jest najlepszym rozwiązaniem. Koty i psy. Wszystkie zwierzęta futerkowe wywołują reakcję alergiczne u dzieci z egzemą. Jeżeli dziecko nie może się obejść bez zwierzątka, to niech to będzie złota rybka. Roztocza kurzu domowego. Są to organizmy mikroskopijnych rozmiarów znajdujące się w kurzu domowym, materacach, dywanach i wielu innych miejscach. W kontakcie ze skórą pogarszają objaw egzemy. Wdychane z powietrzem, mogą sprowokować objawy astmy. Ilość roztoczy można zmniejszyć poprzez częste odkurzanie (najlepiej odkurzaczem wodnym), częste wycieranie kurzu oraz takie urządzanie mieszkania, by jak najmniej było miejsc, w których gromadzi się kurz (zasłony, stare materace, dywany, meble o wymyślnych kształtach). W przypadku stwierdzenia atopowego zapalenia skóry trzeba bardzo ostrożnie pielęgnować skórę. Stosowanie się do poniższych zaleceń pomoże poprawić stan skóry oraz zminimalizuje możliwość zakażeń. Zalecenia pielęgnacyjne dla osób z atopowym zapaleniem skóry (zalecenia dotyczą przede wszystkim dzieci, ale osoby dorosłe także powinny przestrzegać wielu podanych zaleceń): ubieraj dziecko w przewiewne, bawełniane ubrania kąp dziecko raz na 3-4 dni (nie mam na myśli zaprzestania mycia w ogóle) w letniej wodzie; kąpiel nie powinna być dłuższa niż 15 minut - chodzi o to, aby nie przesuszać dodatkowo skóry do mycia dziecka używaj łagodnego mydła a najlepiej środków myjących przeznaczonych dla alergików (Oilatum, Balneum Hermal Plus, Der-med.,Linola); do kąpieli możesz dodać krochmalu (jeśli dziecko nie jest uczulone na ziemniaka), siemienia lnianego, płatków owsianych (jeśli dziecko nie jest uczulone na gluten) po kąpieli osusz dokładnie skórę dziecka, ale nie pocieraj ręcznikiem tylko delikatnie przykładaj do ciała nawilżaj i natłuszczaj skórę dziecka po kąpieli (i nie tylko), najlepszy efekt nawilżający uzyskasz - smarując skórę zaraz po kąpieli (do 2-3 minut po osuszeniu).

Ja mam AZS i z tego co wiem na to nie ma lekarstwa :( To się ma całe życie, ale oczywiście z przerwami (nasila się przy jakiś alergentach, okresach życia np. ciąży, pomagają maści itd).

Gość babiczkaaa
ja też mam AZS i mi pomaga balsam Lipikar z la roche posay - super się wchłania, dobrze nawilża i natłuszcza. no i co ważne nie podrażnia wcale skóry - można nim smarować nawet dziecięcą skórę.

Gość i jeszcze jeden
wejdźcie sobie na www.szkola-atopii.pl tam jest dużo ciekawych informacji na temat pielęgnacji atopowej skóry