Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość *Dora*

BOLESNE BADANIE GINEKOLOGICZNE

Polecane posty

Gość maszynistka
mnie tam badanie wziernikiem zawsze boli. Na szczescie wziernik jest ciepły i wkładanie trwa może 2 sekundy. Potem słychac charakterystyczny dzwiek, gdy gin go blokuje i to robi tak jakby trzask i czuję bardzo silny ucisk i ból. Ale lekarz wtedy na chwilę mnie zostawia, szykuje tam sobie instrumenty itd i ten ból puszcza, powolutku odchodzi. Trwa to jakies 3-5 minut i juz nie czuje nic poza dyskomfortem. Czasem boli tak dziwnie, ze zaraz po załozeniu lekko, potem coraz mocniej i potrafi bolec tak mocno, ze az mi sie słabo robi, a potem puuszcza. Nie umiem sie rozluznic, bo choruje na pochwicę. Pomagają afirmacje. To rada dla dziewczat, ktore maja z tym kłopot. Ja sobie wyobrazam, ze moja pochwa to taka miękka aksamitna kanapa w kolorze zielonym (to wazne, zielen uspokoja :D) a ten cholerny wziernik to tylko taka askamitna rękawica. Idiotyczne. Wiem, ale pomaga. Takze podczas stosunku. Niestety niezaleznie od ilosci przebytych współzyc, urodzenia dziecka, kazyd stosunek rozpoczyna sie bolem i zacisnietymi miesniami. taka moja uroda. Trzeba sie ztym pogodzic i starac na spokojnie. Jako młodziutka dziewczyna miałam z tym wielki kłopot i wprowadzanie tamponów było nieosiągalne. Ale nei zrazajcie sie. Badanie u gina trwa na szczescie tylko chwilkę i chroni nas przed gorszymi chwilami, jak np rak szyjki macicy. Bądzmy wiec obiektywne. Dentysta to gorsza sprawa.

Gość niestety mnie też bolało
pierwsze badanie oraz cytologia martwię się czy to nie pochwica (przeklęty internet :P nie wiedziałabym że coś takiego istnieje) a podczas... bylam tak spięta że mój on nie mógł wejść...

Gość takajedna znająca się
A nie pomyślałyście, że często takie tematy zakładają faceci podszywający się pod dziewczyny którzy są zboczeńcami i chcą sobie poczytać o bólu kobiet bo je to podnieca ? I naprawdę takie coś się zdarza często. Natknęłam się w rozmowie na to niestety a byłam naiwna. Nie jestem paranoiczką ale jeśli są jakieś niejasności i ktoś zbytnio naciska na pewien temat i pisze nie jak kobieta ( co się da wyczuć) to lepiej mieć się na baczności. Jest więcej zboczeńców niż się wydaje. Jeśli nie trafiłam teraz to tylko przestrzegam żeby mieć się na baczności.

Gość takajedna znająca się
Świetnie facet się zaspokoił i się zmył . .

nie trafiłaś takajedna znająca się tym razem... jestem kobietą i jest to na prawde dla mnie duży problem...:(

Gość gość
mnie zawsze boli zwłaszcza badanie palcami jak dociska ale to taki inny bol idę zawsze w sukience ściągam tylko majtki sukienkę podciągam i bada ale mój zawsze ginekolog po badaniu na fotelu kazuje przyjąć pozycje na leżance kolanowo łokciowa i bada mnie przez odbyt i nie wiem czy to tak zawsze musi być ale wstydzę się go zapytać co wy o tym ,,myślicie i to badanie jest dyskomfortowe i bolesne

Gość oliwka HIPP
To znowu ja..za mna kilkanascie badan ginekologicznych, niestety wszystkie sa bolesne, a ja baardzo napinam miesnie. :( Przy tym USG dopochwowe to sama przyjemnosc ;) bo to akurat jest dla mnie bezbolesne, boli mnie tylko badanie przez lekarza, mimo ze mam bardzo mila i wyrozumiala pania doktor (oczywiscie nie ta sama, o ktorej pisalam wczesniej). Czy macie jakies rady jak sie rozluznic podczas badania? Dla mnie to jest niemozliwe... postep zrobilam natomiast taki, ze juz prawie nigdy nie czuje bolu podczas seksu.

Gość gość
Dziewczyny, moja rada wybierzcie sobie ginekologa faceta - oni nie są chamscy, tylko życzliwi. A jeśli Was boli, to poszukajcie pani ginekolog z bardzo drobnymi rączkami, wtedy naprawdę nic nie będzie bolało. Ja w ostatnim czasie miałam duży przegląd ginekologów bo leżałam w szpitalu na ginekologii. Metoda na pozbawienie się stresu związanego z samą wizytą - pomyślcie, że to tylko chwila i lekarz chce Wam pomóc. A gołych kobiet widzi w swoim życiu całą masę i na pewno nie robi na nim to już żadnego wrażenia. Spróbujcie się mimo wszystko rozluźnić, pomyślcie o czymś przyjemnym albo na chwilę po prostu w ogóle przestańcie myśleć. Jak siąść na fotel powie Ci ginekolog. Musisz usadowić się tak, żeby jemu było wygodnie przeprowadzić badanie. Dobrą metodą na zminimalizowanie wstydu związanego z nagością jest ubranie na badanie tuniki lub sukienki.

Gość gość
No wiadomo, że wizyta u ginekologa to stres. Trzeba się rozluźnić. Wiem, że łatwo mówić. :-) Sporo też zależy od lekarza. Ja chodzę w Wilanowie do Centrum medycznego SKJ. W ramach poradni ginekologicznej oferują tam kompleksowe badania profilaktyczne (badania laboratoryjne, endoskopię) oraz leczenie powszechnie występujących schorzeń i problemów. Dobre miejsce!

Gość mumamu
Ja ginekologa byłam pierwszy raz 5 lat temu (miałam 19 lat) i to był koszmar. Chciałam się zbadać i porozmawiać przed pierwszym razem. Oczywiście po wstępnej rozmowie gin kazał się rozebrać i zaprosił mnie na fotel do badania. Pierwsze badanie było wziernikiem. Tak bardzo mnie bolało że aż się popłakałam. A on do mnie: "Znowu dziewica, czego tak ryczy, jeszcze pomyślą, że tu jakąś krzywdę robią. Boli bo czasami musi boleć. Sex chce uprawiać, a tu takie cyrki odstawia, Jak chłop weźmie w obroty to dopiero zobaczy co to ból, jak ma czym. Później czuję a on te swoje paluchy wpycha. Ból to aż mnie przeszył na wylot. W końcu powiedziałam, że nie chcę już żadnego badania. Oczywiście oczy wybałuszył, coś tam o cnotkach po mamrotał. Ubrałam się i wyszłam a na korytarzu zwymiotowałam, z bólu z bezradności i wstydu. Żadnego pierwszego razu nie było.Obiecałam sobie że już nigdy w życiu do żadnego gina nie pójdę. Aż do dzisiaj. Poznałam kogoś, zakochałam się. I to właśnie mój partner mnie zapisał i zaprowadził na wizytę. Myślałam że umrę ze strachu i wstydu przed drzwiami. To on wszystko lekarzowi powiedział, nawet o wcześniejszej wizycie. Oczywiście później wyszedł na korytarz, a gin sam spokojnie ze mną rozmawiał. I badanie mnie wcale nie bolało. ( nadal jestem dziewica, ale mam nadzieję że już nie długo). Wszystko po kolei mi wytłumaczył, co i jak, dlaczego, po co. A miałam robione wszystkie możliwe badania (palpacyjne wziernikiem rozmiar XXS z cytologią -czułam lekki ból , Usg dopochwowe). Lekarz był bardzo delikatny i miły, do każdego badania używał żelu nawilżającego. Powiem że nawet Usg trochę mi się podobało. I co się okazało, że poprzedni lekarz naderwał mi trochę błonę dziewiczą. Sam gin mi powiedział, że mnie rozumie i że to musiał być jakiś sadysta. Później poprosił partnera za moją zgodą i wytłumaczył że musi bardzo uważać bo jestem bardzo wąska, i mam uraz po poprzedniej wizycie. Pierwszy raz będzie dla nas obojga wielkim przeżyciem. I nie koniecznie musi się udać za pierwszym podejściem. Tak więc moje drogie dziewczyny, najważniejszy to jest lekarz. My mamy prawo czuć się zażenowane, wstydzić czy bać. A lekarz jeżeli będzie delikatny, wyrozumiały to pójdzie jak z płatka. I chyba to tez jest ważne, przynajmniej dla mnie, żeby iść z kimś zaufanym. Że jak coś pójdzie w gabinecie nie tak, to przynajmniej po wyjściu z niego mamy się do kogo przytulić, wyżalić, wypłakać, a nawet odreagować złość.

Gość gość
Bolesność badania zależy od kilku czynników: anatomii pacjentki, stanu chorobowego ale też umiejętności lekarza. Ja chodzę do centrum medycznego SKJ i zawsze ta nieprzyjemna część badania jest minimalna, tam maja świetnych specjalistów.

Gość gość
Czy badanie jest bolesne czy nie nie zależy od płci lecz od umiejętności które posiadają kobiety bo posiadają pochwę i czują kiedy boli lub nie. Bzdurą jest że facet delikatniejszy bo się podniecisz i nie czujesz gdy bada cię facet. Ja zawsze przy każdym badaniu mam prawo nawet w szpitalu mieć i mam partnera bo ja decyduje nie lekarz o obecności. Do tego partner zwraca uwagę by po założeniu rękawiczek nie dotykał czegoś w gabinecie potem nadając zakarza pochwę. Do tego trafiają się tacy ginekolodzy gdy jesteś bez partnera jak ten.......Badanie u ginekologa: Lekarz rozpiął rozporek - poranny.pl

Gość gość
Ja chodzę do Pani i jest bardzo delikatna mąż jest podczas badań tak jak u dziewczyny powyżej. Oczywiście przy porodach mnie wesprze.

Gość gość
u psychiatry tez niech cie wspiera zj***e

Gość gość
Do psychiatry powinien iść ten zboczony ginekolog!

Gość gość
19.48 obrońca zboczonych ginekologów. Powinno się się zabronić w zawodzie ginekologa by byli faceci bo cześć to zboczenców. A jak młoda dziewczyna to jako facet ma niereagować podnieceniem chyba że gej to będzie bez reakcji.

Gość gość
W USA odchodzi się od badań pochwy by nie ingerować w intymnść kobiet ale polska zacofana nawet o tym nie mówi bo lobby ginekologiczne blokuje nowościliczy się kasa nie leczenie pacjenta!

Gość gość
Wśród ginekologów bywają zboczency i sadyści! Dlatego z chłopakiem by był przy badaniu czy zabiegu i to u kobiety ginekologa nie faceta!

Gość gość
Zawsze przy badaniu powinna być osoba bliska by pilnowała sterylności by nie zaraził brodawczakiem ludzkim bo juz jest około 100000 kobiet zarażonych i ma miec usuwane jajniki i macicę tak oświadczył w mediach lekarz! Gabinety lekarskie i szpitale to siedliska zarazy! Również przy badaniu często dochodzi do molestowań i gwałtów jak jeden z wielu...." Ginekologa ukarano wyrokiem czterech lat więzienia i 10 lat zakazu wykonywania zawodu (fot. Shutterstock/Romaset) Na cztery lata więzienia został skazany ginekolog, który zgwałcił swoją pacjentkę. Kobieta była wtedy pod wpływem środków znieczulających. Mężczyzna ma też 10-letni zakaz wykonywania zawodu, musi też zapłacić 40 tys. nawiązki dla swojej ofiary. Prokuratura domagała się kary ośmiu lat pozbawienia wolności, a pełnomocniczka ofiary – dożywotniego zakazu wykonywania zawodu lekarza " Gdy lekarz ginekolog wyprasza osobę bliska z badań czy zabiegu to jest zboczencem i należy odejść i złożyć skargę do izby lekarskiej! !!

Gość andy
Dnia 9.09.2013 o 13:06, Gość gość napisał:

mnie zawsze boli zwłaszcza badanie palcami jak dociska ale to taki inny bol idę zawsze w ...ence ściągam tylko majtki ...enkę podciągam i bada ale mój zawsze ginekolog po badaniu na fotelu kazuje przyjąć pozycje na leżance kolanowo łokciowa i bada mnie przez odbyt i nie wiem czy to tak zawsze musi być ale wstydzę się go zapytać co wy o tym ,,myślicie i to badanie jest dyskomfortowe i bolesne

Badanie przez odbytnicę może uzupełniać rutynowe badanie ginekologiczne przez pochwę. Dziwne jest to, że ginekolog nie wykonuje tego badania na fotelu, lecz na leżance w pozycji kolanowo-łokciowej.