Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hempel

REJESTRACJA W URZĘDZIE PRACY

Polecane posty

Gość hempel

Co tak na prawdę daje? Bo wydaje mi się że nic. Zasiłek mi nie przysługuje. Ponieważ mój mąż pracuje to powiedzieli mi że ubezpieczenie musi płacić za mnie on (mąż), oni nie będą. Nigdy w życiu nie skierowali mnie na żąden kurs czy szkolenie - bo nie mają pieniążków na ten cel. Ofert pracy zawsze brakuje. Więc moja wizyta w UP polega tylko i wyłącznie na podpisaniu listy obecności co miesiąc. Czy warto więc być zarejetrowanym? A może się lepiej wyrejestrować? Co daje urząd pracy?

Gość ksz kasz kysz
Przede wszystkim daje poczucie asocjacji. Przynajmniej raz w miesiacu bedziesz miala okazje wyjsc z domu do poprzebywac chwile wsrod ludzi.

Gość hempel
no właśnie lekarza nie opłaca. Ponieważ mąż pracuje to moje ubezpieczenie ma być potrącane z jego pensji. A co do wyjść z domu to akurat tego mi nie brakuje. Mam znajomych z którymi często wychodzę, mam przyjaciółkę z którą często wychodzę na spacer.

jak mąż pracuje to ubezpieczenie faktycznie będzie u niego. Rejstracja jest dobrowolna i to jest tylko i wyłącznie Twój wybór. Natomiast sądzę, że rejstracja jedank coś daje, ale to wszystko zależy od tego ile masz lat, jakie masz wykształcenie i od jakiego czasu jestes zarejstrowana.

Gość przede wszystkim
musisz wiedzieć, że mąż nie bedzie płacił dodatkowych pieniędzy za Twoje ubezpieczenie, on tylko musi zgłosić Cię jako współmałżonka do ubezpieczeń, tak samo jak to robi się z dziećmi :) Na Twoim miejscu nie wyrestrowywałabym sie z UP, przy obliczaniu emerytury w jakiś sposób wlicza sie to do stażu pracy, przynajmniej tak było, bo teraz z naszą władzą trudno coś przewidzieć.

Gość hempel
a jak bym powiedziała że mąż nie pracuje? Wtedy ubezpieczenie płaciliby oni? czy oni mogą to jakoś sprawdzić? Bo niby dlaczego za moje ubezpieczenie ma płacić mój mąż? I tak zarabia grosze w supermarkecie to jeszcze będą mu potrącać za mnie.

do stażu pracy owszem wlicza się, ale tylko i wyłącznie okresy zasiłkowe.

Gość hempel
jak to mu nie potrącają dodatkowych pieniążków za mnie?

ale Twj mąż nie ma z pensji potrącanych żadnych pieniędzy. On tylko i wyłącznie ma obowiązek w pracy zgłośić Cię do ubezpieczenia zdrowotnego!!!

Gość przede wszystkim
no nie bedzie płacił za Ciebie, tak samo jak nie będzie płacił za wasze dzieci :) Musi tylko zgłosić Cię do ubezpieczenia, zrobi to jego zakład pracy jak wypełni odpowiedni druczek :)

Gość hempel
Aha. A ja byłam pewna że potrącą mu dodatkowe pieniążki. w takim razie co za różnica kto mnie zgłosi do ubezpieczenia. No ale zakładając że zrobi to mąż, to jak ja znajdę pracę to on będzie musiał zgłosić to u siebie w pracy żeby już mnie wyłączyli z tego ubezpieczenia?

Gość przede wszystkim
tak

Gość uuuuuuuuuuuuuuu
A co do szkoleń i kursów to bynajmniej u mnie jest tak że to ty składasz podanie o skierowanie na kurs i jeśli takowe są organizowane (refundowane przez UE; u mnie przeważnie raz w roku coś koło września) to wtedy możesz się załapać. Ja już mam 2 takie kursy za sobą i w tym roku też chce złożyć podanie :)

Gość hempel
eee, to nie będę zawracać mu tym głowy. W urzędzie pracy powiem że on nie pracuje. Jak myślicie mogą to jakoś sprawdzić?