Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pecherzyk graafa

co to jest pecherzyk graafa?

Polecane posty

Gość pecherzyk graafa

co to jest? Lekarz powiedział mi ze nie miałam okresu bo nie pekł mi pecherzyk graafa. Obawoałam sie ze jestem w ciazy gin powiedział ze nie jestem ale mam pecherzyk graafa. Czy biorac tebletki antykoncepcyjne rowniez ten pecherzyk sie wytwarza i rowniez peka?

pęcherzyk graffa to pęcherzyk który pojawia się na jajniku, kiedy pęka uwalnie sięz niego jajeczko. Skoro u Ciebie nie pekł to nie doszło do owulacji. Pecherzyk ten nie pojawia sie w czasie brania tabletek bo one hamują owulacje. A co do okresu to pojawia sie on rowniez wtedy kiedy pecherzyk nie pęka, jest to wtedy cykl bezowulacyjny.

a to ciekawe bo ja to mialam w wieku 16 lat i nie leczylam tego biore teraz anty..czy jest mozliwosc ze nie bede mogla miec dziecie skoro to mialam i pewnie mam do dzis??

Gość pecherzyk graafa
No to czyzby ginekolog sie mylił? Co on mógł widziec ? Ja bioere cały czas tabletki. Ciaze wykluczył. Testy tez ja wykluczaja.

miałas robione usg przezpochwowe? tylko w taki sposób mógł zobaczyc pecherzyk, wydaje mi się ze podczas brania tabsów nie ma żadnych pecherzykow na jajnikach, są one przepisywane dziewczynom takze wtedy kiedy mają torbiele na jajnikach zeby zahamować owulacje. W takim układzie jedno wykluczałoby drugie...

Gość pecherzyk graafa
dokładnie miałam USG dopochwowe. Powiedział "Wydaje mi sie ze to jest jakby niepekniety pecherzyk Graafa. No mysle ze nie pomylił by ciazy z pecherzykiem? :? tym bardziej ze była by to juz 6 tygodniowa ciaza. Zaczynam watpic w lekarzy . Kazał mi przyjsc za jezeli miesiaczka znow nie wystapi i powiedzial ze wtedy skieruje mnie na badania hormonalne.

jak to mu sie wydaje??/ to co to za lekarz? Mój od razu widział na usg że mam pęcherzyk i nawet zmierzył jego wielkość, ale dużo lekarzy nie potrafi robić odczytów z usg, większośc poprostu gdyba, najlepiej zmień lekarza. To że nie masz okresu przy tabsach to problemy z hormonami, myśle ze powinnaś je odstawić na miesiac conajmniej a potem zacząć brac inne tabletki. Brak okresu przy tabsach to nie zawsze wynik ciąży....poprostu mogą to byc tez zmiany hormonalne.

Gość pecherzyk graafa
Alez ja własnie byłam u drugiego ( innego ) ginekologa . Pierwszy rowniez wykluczył ciaze. Moze teraz bezposrednio udac sie do endokrynologa? Czy do endokrynologa trzeba miec skierowanie? Sama juz nie wiem co o tym myslec.

myśle że ciąże możesz wykluczyć na 200% potwierdziło to w końcu dwóch lekarzy, ale powód jaki podali żen ie maszo kresu dla mnie jest bez sensu...powinnas iść do endokrynologa, nie trzeba skierowania poprostu trzeba się zarejestrować

Gość pecherzyk graafa
I pójde , bo nie mam zamiaru tracic dodatkowej kasy na dodatkowe wizyty ktore w rezultacie malo wnoszą. Testy tez wykluczyly ciaze. Kazdy z tych lekarzy kaze mi dalej brac tabletki ale ja moze jeszcze w przyszlosci bede chciała mieć dzieci nie moge zaniedbac swojego orgaznizmu.Dziekuje Ci widac ze bystra jestes w tych sprawach:)

Nie ma za co:) Ehh a gdybym była taka bystra w tych sprawach kilka lat temu to bym w ogóle nie zdecydowała się brać tabletki, po odstawieniu kiedy zaczeły się problemy zaczełam bardzo się interesować tym wszystkim, teraz jak idę do lekarza to zadaje bardzo szczegółowe pytania i toczę dyskusję, kiedyś aż się lekarz zapytał czy studiuję medycyne skoro jestem taka zorietowana:) Poszperanie w internecie nic nie kosztuje,poza tym wymiana informacjio na forum też dużo daje. Każda dziewczyna powinna się tym interesować. Pozdrawiam i zycze powodzenia.:)

Gość pecherzyk graafa
Ja sie nie intteresowałąm bo byluyy czasy ze nie musiałam. Teraz zaczynam duzi czytac , i zaczynam watpic w nieomylnoosc ginekologow . Zaczynam myslec ze moge im wiecej powiedziec o sobie niz oni o mnie po badaniu. No ale to poczatek drogi:) Chce miec dzieci w przyszłosci dlatego zrobie przerwe i bede kontrolowala swoje hormony . Bo jak widac ginekologom na tym nie zalezy. Jestem dla nich kolejna pacjentką.

Gość gość
Owszem jak są pęcherzyki Graffa w jajniku w trakcie brania tabletek antykoncepcyjnych może wystąpić owulacja i kobieta może zajść w ciąże . Jestem tego przykładem ma 16 letnią córkę. Brałam wtedy Cilest