Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Minka20

potrzebuje pomocy kobiet ktore sa wciazy badz rodzily w Niemczech

Polecane posty

Gość Minka20

mieszkam w Niemczech i jestem wciazy w prawie 2 miesiacu ale problem w tym ze nie jestem tu ubezpieczona, a nie wiem czy wykupienie ubezpieczenia w polskiej firmie pokrywa koszty ginekologa i szpitala. Juz sama nie wiem co mam robic, nie mam kogo o to zapytac, byc moze jest tu jakas kobieta ktora moze mi cos na ten temat powiedziec, ewentualnie poradzic co moge zrobic... Jestem zalamana, wiem ze nie powinnam teraz sie stresowac ale w mojej sytuacji sie nie da :( prosze niech ktos mi pomoze...

niech ktos cos napisze, bo swiat mi sie wali ;( Nie mam tu nikogo i strasznie sie boje... Czuje sie okropnie, zdolowana i samotna chociaz jest przy mnie chlopak ale tez ostatnio ma wlasne problemy a ja nie chce dodawac mu ich jeszcze wiecej. Prosze niech ktos sie odezwie...

Gość Werkaaa
Witam,nie wiem ,czy Tobie pomoge,ale przed 5 oma laty pracowalam w Niemczech na czarno jako Altenpflegerin i bylam tu po pol roku,bylam ubezpieczina w Warcie,moj owczesny chlopak (teraz moj maz) mieszkal tu od urodzenia a ja z nim i tez myslalam,ze w ciazy jestem i chcialam pojsc do ginekologa ,zadzwonilam do Warty w moim miescie i oni powiedzieli,ze to ubezpieczenie obejmuje tylko nagle wypadki i nic wiecej(placilam okolo 120 zl na 3 mies).Na szczescie wtedy nie bylam w ciazy,a gdybym byla to chyba musialabym wracac do Polski na badania.Nie wiem,teraz sie juz duzo zmienila odkad Polska jest w UE,ja mysle ,ze powinnas pojsc do ginekologa i dowiedziec sie jak to wyglada,moze teraz moglabys byc tutaj prowadzona-pozdrawiam i nie denerwuj sie.

Gość ojeje
minko ciaza to nie choroba i ubezpieczalnia z Pl jej nei pokrywa.. jedna doba w szpitalu bedzie cie kosztowac ok. 800 zl-- znam przypadek znajomej, ktora wczesniej rodzila niz miala slub zaplanowany i szpital przyslale jej rachunek na podac 3500 €..pobrali sie ok. 4 tyg po porodzie i placili to w ratach.. NIE POZOSTAJE CI NIC INNEGO JAK PLACIC ALBO ZMYKAC DO PL!!

Gość ojeje
jedyne co jest to szybki slub z kims kto jest ubezpieczony tutaj.. brzmi brutalnie- ale takie jest zycie..

moj chlopak tez tu mieszka od dziecka, strasznie sie stresuje, bo nie umiem jeszcze tak dobrze jezyka... dzieki kazda opinia ma dla mnie duze znaczenie bo nic nie wiem i nie mam tu nikogo :( dzieki

moj chlopak jest tu ubezpieczony i posiada podwojne obywatelstwo, czy slub i jego ubezpieczenie wystarczyloby???

Gość ojeje
tak

Gość ojeje
w tej sytuacji bylo by to najrozsadniejsze wyjscie..druga sprawa, ez nie wiem czy podolalibyscie kosztom co meisiecznych wizyt u lekarza-ginekolog tu nawet niektorzy uebzpieczonym karza za USG placic-- moja znajoma tak miala, ze przez cala ciaza miala 2 USG , a ja w zasadzie co wizyte bezplatnie.. jesli zas macie plan sie pobrac to zaczynijcie jak najszybciej, bo jak nic 3 m-ce wam zejda..

Kamien spadl mi z serca ale musze jeszcze porozmawiac o tym z moim lubym, strasznie jestem Ci wdzieczna bardzo mi pomoglas. Nie moglam przez to cieszyc sie ciaza bo ciagle mialam w glowie ten problem

Gość ojeje
wyslalam ci maila :)

o tej mojej ciazy to tylko ja wiem i moj chlopak, nikt wiecej. On mnie tu zabral do siebie bo taki zwiazek na odleglosc bylby katusza. Najsmieszniejsze jest to jak sie poznalismy, ja z samego poludnia Polski przy granicy ze slowacja, a on z Niemiec okolice Frankfurtu.... Kocham go strasznie ale czy on bedzie chcial slubu??? :(

to jest pytanie... wlasnie mu o tym powiedzialam tzn. ledwo zaczelam a on sie reszty domyslil... Teraz nie ma czasu ale pewnie rozmysla o tym :)hi

Gość jak sie
pobierzecie, idz od razu do ubezpieczalni twojego chlopaka. Bedziesz objeta ubezpieczeniem rodzinnym. Za USG nie trzeba placic, jesli sie nie chce jakichs dodatkowych - kasy chorych pokrywaja trzy. w ksiazeczce ciazowej jest okreslony czas, w ktorym robi sie USG. Niektorzy lekarze biora za zdjecia z USG. moj lekarz robil USG za kazdym razem i prawie tawsze dostawalam zdjecie i nic nie musialam placic. Pospieszcie sie, bo kontrola w ciazy jest wazna. I poza tym sam slub tez jest zwiazany z wieloma formalnosciami. Zycze wam wszystkiego dobrego!

Gość jak sie
a jak on nie chce slubu, to wracaj do Polski! Bedziesz sie tylko meczyc i martwic!

Hallo ;) z tym szybkim slubem nie do konca ...wystarczy deklaracja slubu ktora pozwoli na ubezpieczenie rodzinne kwestia tego jaka to firma ubezpieczeniowa ..ale do czasu zalatwienia formalnosci jesli chodzi o slub to wyjscie ... z sytuacji pozdrawiam

Gość jak sie
o tej deklaracji to ja nie slyszalam. Moj maz byl ub. w IKK i moglam sie ubezpieczyc u niego dopiero po slubie. Musicie koniecznie sie dowiedziec - niech twoj chlop zadzwoni i sie zapyta!

Gość ojeje
to ciekawe czemu moi zanjomi tyle placili?? moze o tym nie wiedzieli?? dla mnie to tez nowosc ..

Bralismy slub 1,5 roku temu i taka deklaracja pozwolila na objecie mnie ubezpieczeniem rodzinym zanim zalatwilismy wszystkie formalonosci ...koszt w urzedzie okol 120 E ...dostalam karte na swoje nazwisko pozniej dopiero na meza ... wszystko da sie zalatwic ...wystarczy zapytac i nie masz sie co martwisc ciaza to piekny okres i choc hormony szaleja to wszystkiego dobrego koszt pozdrawiam ;)

jejku ale bedzie biegania... musze z nim dzisiaj wszystko przedyskutowac, dzieki kobietki za opinie, bardzo mi pomagacie... :)

Gość jak sie
a moze twoi znajomi chcieli jakas szczegolne to USG (trzywymiarowe). Sa tez takie na wlasne zyczenie i za to trzeba samemu placic. Chyba ze lekarz podejrzewa, ze cos jest nie tak i daje skierowanie. Wtedy nie trzeba placic. Tu kasa chorych oplaca USG robione: 1. Miedzy dziewiatym a dwunastym tyg. ciazy 2. Miedzy 19 a 22 3. Miedzy 29 - 32 tyg. Lekarz jest do dego nawet zobowiazany Przynajmniej tyle sie dowiedzialam....

Gość ojeje
nie, bo kasa pokrywa tylko 3 usg przez cala ciaze

Gość jak sie
tylko sie nie przemeczaj! Bedzie dobrze!

a co do USG ..to indywidualne podejscie lekarza .. nie placilismy za zdjecia a USG mialm okolo 6 za kazda wizyta jak to mowia kazdy z innej szkoly ;) 🖐️ powodzenia jeszcze raz i wszystkiego dobrego !!!!

dzieki, teraz to juz bede spac spokojnie jak tylko z tym slubem sie moje chlopisko zgodzi :) a jak nie to Polska mnie ratuje ale bez niego to bedzie jeszcze gorzej chyba bym nie umiala sie smiac. Ale mysle ze sie uda. Trzymcie kciuki...

a jeszcze jedno pytanie slub w polsce czy w niemczech? jak to wyglada tu za granica co jest potrzebne?

Gość jak sie
ja bralam slub, zanim Polska byla w EU. Moze teraz jest tutaj troszke inaczej. Potrzebowalam - aktu urodzenia (Geburtsurkunde), swistek potwierdzajacy, ze mam prawo wychodzic za maz - tez z urzedu stanu cywilnego (Ehefähigkeitszeugnis) i potwierdzenie miejsca zameldowanie w Polsce. Wszystkie dokumenty opatrzone tlumaczeniami u tlumacza przysieglego. Dokumenty polskie musialy tez przejsc przez Ministerstwo Spraw zagranicznych w celu uwierzytelnienia 8koniecznie sie dowiedz, czy to teraz potrzebne). W Niemczech tylko wyznaczenie terminu i slub. Aha - ja musialam jeszcze z Ehefähigkeitszeugnis skladac wniosek o wize we Wroclawiu, ktora dostalam po dwoch miesiacach. Tylka z wiza moglam isc do USC, aby zalatwic potrzebne formalnosci. Niestety nie wiem, czy teraz cos sie zmienilo. Musielibyscie znow po prostu sie zapytac w Standesamt (najlepiej osobiscie pojsc i poprosic o liste, co macie do zalatwienia) i twoj chlopak niech sie dowie w Ausländeramt.

Gość jak sie
No i koniecznie zadzwoniec do niemieckiego konsulatu w Polsce i sie tam tez dowiedziec.

to chyba troche czasu potrwa :( moze lepiej w Polsce brac slub? wiem ze miesiac przed trzeba zamowic

boje sie tego wszystkiego, nie wiem czy dam rade przejsc to wszystko. Jakiegos dola mam :(