Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bratmojejsiostry

przepuklina jądra miażdzystego

Polecane posty

Gość nie wydaje się to dobre
Cwiczenia na własną rękę, bez wskazówek fachowca, przynajmniej na początku, nie jest dobrym pomysłem. A już na pewno nie po operacji kręgosłupa czy przy poważnych jego schorzeniach. Można sobie zaszkodzić. Podejście do tego tematy musi być indywidulane.

Gość mieszkam na 1 piętrze
Czyżby wszyscy ozdrowieli? Tego Wam życzę. Już niedługo mój czas zabiegu. Szkoda, że nikt do mnie nie napisał, chciałbym się tak wiele dowiedzieć, żeby się dobrze przygotować na powrót. Spokojnych i zdrowych Świąt,

Gość kania25
witajcie, rok temu miałam zabieg laserowy dot. przepukliny L4/L5, przeszłam rehabilitacje mckenziego i na troche bylo dobrze, ale potem bóle wrócily, lekarze nie potrafili pomóc i tak żyłam na lekach przeciwbólowych. Od stycznia zaczęłam ponownie ćwiczyć na własną rękę poprzednio zalecone ćwiczenia (głównie przeprosty) i bóle do tej pory nie dały o sobie znać. Czy to możliwe, że się samo naprawiło??? Dodam, że lekarze stwierdzili, iz mój kręgosłup wygląda jak u 50-latki, mam chory L4/L5 i L5/S1(zmiany są rzekomo ogromne), proponują mi wstawienie stabilizacji kolczastej??? Czy to daje efekty i czy warto jeśli czuję się już dobrze? pozdrawiam:)

Gość kirya77
18 marca mialam operacje usuniecia przepukliny jadra miazdzystego na odcinku L-5/S-1. Neurochirurg stwierdzil ze nie ma innego wyjscia. Stopa prawa juz mi opadala, kulalam i bolalo. mrowienie w prawej stopie bylo strasznie denerwujace. posluchalam lekarza i poddalam sie operacji. nie zaluje mimo ze mrowienie jeszcze do konca nie ustapilo. lekarz twierdzi ze minie ale potrzeba na to czasu bo nerw uciskany przez przepukline bardzo go uszkodzil. musi sie teraz zregenerowac. ale najwazniejsze ze nic mnie nie boli!

Też na to liczę, chociaż moja operacja wynika z urazu wypadkowego. Powiedz, mam lodówkę niską, taką pod blatem w kuchni, będę mógł po operacji przykucnąć i coś z niej wyjąć? Przy obecnych lekach przeciwbólowych nie czuję mrowienia, ale noga jest słaba, jak chcę szybciej iść to mi zostaje w tyle, na dodatek opada. Tak naprawdę nie wiem co czuję, leki odcinają ból i nie tylko.

Gość olam77
Hejka! Czy wiecie może gdzie można znaleźć jakieś dane nt. szkodliwości zabiegów ehabilitacyjnych w ciąży? Mam na myśli te zabiegi, które wymieniłam: magnetronic, galwan, ultradźwięki, prądy interferencyjne i solux. wlaśnie mi wyszedł test ciążowy, a miałam iść dziś na 6 zabieg.... Będę wdzięczna za każdą pomoc.

Gość gala-gaina
------>>>-mieszkam na 1 piętrze ,tęz mam lodówkę tak jak ty-po operacji dałam sobie radę,kucałam,trzymając jak najbardziej prosto kręgosłup,dziś tak samo robię,powoli bez gwałtownych ruchów.po wypisie ze szpitala-3-i dzień po zabiegu-mogłam samodzielnie wszystkie podstawowe czynności wykonać,ale tylko toco musiałam-a tak to leżałam na plecach,albo na boku-tak aby biodro znajdowało sie na tej samej linii prostej co i ramię-tak poradzieł lekarz co mnie operował-wtedy krępel jest prosto.i zaero siedzenie i schylania się na prostych nogach.a jeszce jak chce mi się kichać-to tez uważam,jaka pzę mam-uginam nogi w kolanach-i kicham w Niebo-będzie dobrze-zobaczysz!pozdrawiam wszystkich kto tu zagląda.

Gość polamany grajek
Do kania25: Piszesz ze mialas "zabieg laserowy " _ na czym to polega? I czy usuwa to przepukline? U mnie to wyglada tak, jak patrze na zdjecie to jedyne wyjscie to jest usuniecie dyskow-dwoch bo dwie przepukliny... Do kirya77: Jaka mialas tą operacje_tzn. jakim sposobem i jak to byla zwykla operacje , gdzie od plecow operowali to czy wycieli Ci caly dysk i czy jakies stabilizatory Ci "zamontowali"? Lekarz mi powiedzial, ze w moim przypadku jest najlepsza operacja: od strony brzucha_ wycinaja oba dyski i wlozenie implantow,ale malo lekarzy w Polsce to wykonuje i jest bardzo droga nie pamietam jak sie to nazywalo... Czy ktos wie jak i jaki jest tego koszt mniej wiecej?? Mam nadzieje, ze zrozumiecie moje zagmatwane pisanie...:) Pozdrawiam wszystkich polamancow:)

Gość kania25
zabieg laserowy :Do dysku wprowadza się pod kontrolą monitora jedynie igłę. Po włączeniu lasera pod wpływem dużej dawki energii dochodzi do odparowania wody z kanału kręgowego. W ten sposób zmniejsza się ucisk na rdzeń kręgowy. potem nalezy przejśc odpowiednia rehabilitacje i powinno pomoć ale każdy odczuwa inaczej:)

Gość Ewa 111
-------> mieszkam na 1 piętrze, każdy z nas po zabiegu odczuwa ból inaczej i boi się poruszać. W moim przypadku nie zginałam się przez pierwszy miesiąc wcale, nie wyobrażam sobie jak wyciągniesz sobie garnek z zupą z lodówki poniżej blatu stołu. Proponuję Ci postawienie lodówki na szafkę i przeniesienie wszystkich bardziej przydatnych rzeczy powyżej wysokości pasa. Dobrym pomysłem (który przydał mi się wcześniej w 9 m-cu ciąży)jest zakupienie sobie zmiotki z szufelką na długim kiju - gdy nie możesz się schylać to jak na złosć wszystko wylatuje ci z rąk.

Gość Furman35
Od 4 lat walcze z dyskopatią na początku pomagały kokarboksylaza i butapirazol i po 2 tygodniach przestawało. Tym razem od listopada 2009 szczyknęło mocniej. 2 pobyty w szpitalu na neurologi w Katowicach(Murcki i CSK Ligota), bez poprawy. Świeża tomografia(l3-l4 niewielkiego stopnia uwypuklenie krążka m-k bez ucisku na struktury nerwowe. l-4, l-5 widoczna tylnia przepuklina krązka m-k wpuklająca się w obręb kanału kręgowego na głębokośc około 8mm, powoduje ucisk na worek oponowy. Zniesienie zachyłka bocznego kanału kręgowego po stronie lewej oraz ucisk na nerw rdzeniowy lewy. Wymiar strzakowy światła kanalu kręgowego w lini pośrodkowej zmniejszony do 9mm. Wnioski przepuklina krążka m-k na poziomie l-4, l-5 ze stenozą kanalu kręgowego. )3 konsultacje neuro-chirurgiczne. Neurochirurg Granicki z Katowic ul. Powstańców 31 przychodnia NFZ niechce skierowac mnie na operację, twierdząc że po operacji trzeba się bardzo dlugo rehabilitowac a pozatym jestem jeszcze mlody (35lat) i mam czas. Natomiast neurochirurg Hendryk (CSK Ligota katowice) "nie jasne są dla mnie przeciwskazania do wykonania mr uważam że należy je wykonac dla ostatecznej kwalifikacji pacjenta do sposobu leczenia operacyjnego". Dwie sprzeczne opinie nie wiem co o tym sądzic. Dodam że bardzo dużo ważę w tej chwili 142kg, a w okolicach nowego roku było 154kg. Jedyną pozytywną stroną tej choroby jest to że udało się zrzucic 12 kg. Od 2 tygodni biorę blokady nerwu obwodowego od 2-5 nakłuc bolesnych średnio 3 razy w tygnodniu. Dodam że od listopada wybrałem ok. 80 zastrzyków(2 serie kokarboksylazy i butapirazolu 20 szt., 10 szt. milgamy, 10szt. niklofenu oraz ketanol, tramal i inne tym podobne), niezliczoną il. tabletek, 2 serie zabiegów(janoforeza, diadynamik, pole magnetyczne, laser, fizykoterapia, basen, krioterapia, mckenzie). 1.o6 mam termin mri , 15.o6 konsultacja z neurochirurgiem Hendrykiem. Dodam jeszcze że chodząc i stojąc ból jest nie do zniesienia, a terminy badań i wizyt odległe. Nie wiem co robic, czy kierowac się ku operacji, czy próbowac dalszego leczenia zachowawczego. Nadmienię że w ostatnich dniach nastąpiła bardzo minimalna poprawa. Ok. 3-4 nocy w tyggodniu śpię na ziemi i trochę cwicze, według strony www.e-masaz.pl/cwiczenia.html Co o tym sądzicie ?.

Przykro czytać o Twoich schorzeniach. Biorąc takie ilości przeciwbólowych zdecydowanie zasięgnąłbym opinii lekarzy z innego ośrodka. Może to zabrzmi karygodnie, ale wybrałbym się na konsultację prywatnie, do wcześniej wybranego na podstawie wywiadów i opinii neurochirurga. Myślę, że nadwaga jest ograniczeniem nawet do operacji, bo rehabilitacja będzie ciężka. Przez taki długi okres bólów, powinieneś był zadbać o dietę. Wybacz szczerość, ale po wielu nieudanych próbach udało mi się tak zmienić swój sposób odżywiania, że bez mozolnych ćwiczeń schudłem w ciągu ostatnich 2,5 roku już prawie 25 kilo.

Gość Furman35
Witam Wszystkich! Dzięki za wpis. Chodzę do dwóch neruchirurgów i dwóch neurologów i do anestezjologa , który robi mi blokady. Chodziłem do fizykoterapeutów do Ośrodka Rehabilitacji Dziennej (Klinika 2000 - nie polecam) i wszyscy to samo - czyli nic - tylko prochy i wstrzyki, które odstawiłem. Lekka poprawa dotyczy stopy która nie mrowieje. Rozważam prywatną wizytę u neurochirurga - Rudnika - słyszałem, ze jest najlepszy na Śląsku. wedłu opisów na necie - operował znajomego z niezłym skutkiem. Co do nadwagi to w bezruchu udało mi się wypracowac nieco inny styl żywienia. Piszę wyżej ile schudłem i wydaje mi się, ze jest to neizły wnynik jak na 3 miesiące. MIESZKAM NA I PIĘTRZE - napisz mi coś o tym stylu żywienia. Ponieważ mi te się udało zrzuci 25 kg 3 lata temu poczym waga znowu wróciła do MAGICZNYCH 150 k. Zrzucac jest łatwiej niz utryzmywa - przynajmniej w moim przypadku. Zwłaszcza że na początku waga leci neisamowicie. Co do dyskopatii to nie jest ona typowa chorbą grubasów. Z tego co mi wiadomo dotyka ona wszytskich "grup rozmiarowych", ale lekarze mają znakomitą wymówkę! Ciągle tylko słyszę SCHUDNIJ! Jeśli jest ktoś na forum z Wrocka to interesuje mnie temat - Biolaser Wrocław. Pzdr Smacznego Jajeczka!!

Witaj. Nie twierdzę, że kręgosłup i waga = schorzenia, sam znam chudych co mają problemy z kręgosłupem. Piszę o schudnięciu bo łatwiej się rehabilitować, a piszę odważnie, bo sam mam nadwagę. Zmiana nawyków żywieniowych to na resztę życia a nie tylko na czas schudnięcia. Jak ja to zrobiłem napiszę na maila (adres powyżej podawałem) ale nie wiem kiedy, bo wyjeżdżam dziś na święta a zaraz po świętach idę do szpitala. Potem powrót do zdrowia więc nie wiem kiedy będę mógł klikać na kompie. Ale napisz, odpiszę jak tylko się dorwę do klawiatury. Jeśli prochy i rehabilitacja nie pomagają to trzeba zmian. Jeśli po tak długim okresie nie ma widocznej poprawy tylko zmiana prochów to coś jest nie tak i do poszukiwań innych konsultacji namawiam. Tarnów jest dobrym miejscem neurochirurgicznym, a przede wszystkim Bydgoszcz (resortowy szpital). Źyczę zdrowia. Trzymajcie za mnie kciuki. Zdrowych i radosnych Świąt!

Gość gala-gaina
WESOŁYCH SWIAT!DUZO ZDROWIA-ZERO STREU!!!!

Gość gala-gaina
ZERO STRESU!

Gość anuśka1966
Pozdrawiam Szukam dobrego neurochirurga (Łódź, Częstochowa) - mam problemy z przepukliną w odcinku szyjnym kręgosłupa. Choroba została zdiagnozowana 2 lata temu. Regularnie ćwiczę, staram się nie przeciążać kręgosłupa, itp. Jednak każda większa aktywność (wiążąca się z unoszeniem rąk, wysiłkiem fizycznym, dłuższą pracą na komputerze, itp.) powoduje drętwienie rąk, problemy z widzeniem i bardzo silny, długotrwały ból szyj, głowy i ramion. Powoli przestaję normalnie funkcjonować... Anka

Gość olam77
Dyskietka zna dobrego neurochirurga z Łodzi. Jak podasz maila, to Ci napiszę, bo mi podała.

Gość zett
drugi miesiac po zabiegu, nie skaczcie ! ja dzis w pracy nie moglem dosiegnac i podskoczylem oj bolało. Kurde rano chodze nadal jakis połamany. Ale i tak jest super, mi zabieg pomógł.

Gość KTO CIE PUŚCIŁ DO PRACY
2 miesiace po takim zabiegu? albo nie konsultowałeś tego z neurologiem, albo miałeś operację na głowę...

Witam .Ja borykam sie z bolem od 10 lat ,wlasciwie z przerwa.Kiedy zostalam prawie zakwalifikowana do operacji ,zdecydowalam sie na wizyte u doktora Zawislaka chururg traumatolog ortopeda.Zaproponowal mi serie zastrzykow w okolice kregoslupa,dzieki temu mialam 7 lat spokoju,mimo ,ze Doktor nie obiecywal mi cudownego ozdrowienia ,mialam nadzieje ,ze zostalam uzdrowiona...Trzy tygodnie temu rzucilam sie na grabie,poniewieralam nimi pare godzin,taka bylam dzielna!!!Teraz ledwo chodze,lewa noga zesztywniala mi do kolana....biore silne prochy .Nie poddam sie operacji..Dalej stawiam na mojego dobrodzieja Doktora Zawislaka...jestem juz po pierwszym zastrzyku...

Gość do KTO CIE PUSCIL...
w tym kraju wszystko jest mozliwe. Wiesz jak wygladalo moje dopuszczenie do pracy? Tak naprawde formalnosci zalatwiala pielegniarka, lekarz czytal gazety w necie, wylowil z moich zeznan ze bylam operowana i tylko zapytal gdzie? Prace tak naprawde mam fizyczna i jak dla kobiety bardzo ciezka, chociarz nikt kto nie pracuje w tym zawodzie tak nie powie i we wszystkich rubryczkach figuruje jako prac. umyslowy a ja i tak zawsze z uporem maniaka mowie ze fizyczny bo to wlasnie prawda.

Gość zgagoxxl
ja Ci zle nie zycze ale nigdy nie mow nigdy , ja tak mowilam i dzisiaj jestem rok po operacji z wizja ze jesli nie ,, zaczne sie wreszcie szanowac" (to cytat z mojego kochanego oprawcy) to kwestia czasu jest nasze nastepne bardzo bliskie spotkanie. Nikt Ci cudu nie zrobi i majac taka diagnoze trzeba miec swiadomosc ze moze kiedys zdarzyc sie tak...

nie uzylam okreslenia NIGDY.Nie zmienia to jednak mojego stosunku do operacji...Wiem,ze operacja nie zalatwia problemu.Wiem ,ze nie mam szans na wyleczenie swojej choroby... Faktycznie przyznaje,ze zapomnialam ,ze powinnam sie oszczedzac...a co za tym idzie ponosze konsekwencje...

Gość anuśka1966
do olam77 Pozdrawiam serdecznie. Mój mail: sieciarz@wp.pl Jeżeli ktoś z okolic Łodzi mógłby się odezwać, będę wdzięczna... Ból trzyma mnie już prawie tydzień, nie pomagają żadne leki przeciwbólowe, nie mogę wstać z łóżka (podnieść głowę i utrzymać jej w pionowej pozycji - boli przeraźliwie...). Nie chodzę do pracy i prawie się nie podnoszę, ręka tak mi drętwieje, że nie mogę nic utrzymać. Mam też ogromne problemy ze wzrokiem (widzenie z poświatą wokół światła, nieostre). Obijam się o wszystkie meble...

Gość dyskietka taka jak Wy
Jak juz olam77 poda Ci namiary na mojego kochanego oprawce to radze Ci chociarz skonsultuj sie z nim. Nie chce sie tu wymadrzac ale Ty chyba jestes potencjalnym klientem ostrego dyzuru. Pozdrawiam.

Mam dobrą wiadomość dla co niektórych:classic_cool:.Po zmianie diety na bezmięsna znacznie poprawił się stan mojego kręgosłupa i teraz prawie nigdy nie boli:classic_cool:.Polecam to zrobić co ja:classic_cool:.Taniej i zdrowiej:classic_cool:.

Gość furman 35
byłem w górniczym w sosnowcu termin do poradni neurochirurgicznej 27.5hihi.rodzinny wystawil bez problemu skier.do sanatorium które zawiozłem do nfz termin okolo 1,5roku babka w nfz powidziala ze jezeli bedzie zabieg dac znac moze coś przyspieszy jutro ide do ortopedy traumatologa.......................................... ból minimalnie zelzał ale nic sobie po tym nie obiecuje zaczolem wiecej łazic nie ciągając nogi prosty jak deska 2x basen w weekend po baseni boli lecz na drugi dzień jest lepiej blokady 1-2 razy w tygodniu nadal delikatnie cwicze większosc lekarzy twierdzi ze operacja powinna byc a neurochirurdzy odsuwają zabieg /moze dobrze/ nie wien kogo słuchac czy ktos ze slaska moglby podrzucic namiary na jakiegos n-chirurga srawdzonego............do bo dziuba gdzie mialas operacje kto operowal ile czekales..........do test disc do jakiego n-chirurga trafiłaś gdzie ta rehabilitacja piszcie czy prywatnie czy nfz........................bardzo pomocny jest ten link wiel sie tu nauczylem jak życ z tym świnstwem doprzeczytania zostało mi jeszcze 15stron pomiedzy15a30 moze ktos wie gdzie prywatnie przyjmuje A. Rudnik na sląsku [warszawska40 nieaktualna] powodzonka

Gość furman 35
do zgagaxx czy te zastrzyki które daje ci otopeda to blokady napisz onich cos wiecej cos cicho na tym forum moze by ktos cos podrzucil bolesny bogdan ice mario odezwijcie sie jako znawcy tematu mam wrazenie ze u mnie cosik ruszylo dokladnie po pol roku anastezjolog sobie przypisala minimalną poprawe mojego stanu zabronila nosic pas tzw sznurówka polsztywna dał mi ją wczoraj ortopeda notabene sąsiad dożucił jeszcze rehabilitacje wszystko na nfz a ja mysle ta lekka poprawa to efekt wszystkich działan po trochu przeczytałem może ktoś ma na podobne linki z góry dzięki walczący furman

Gość furman 35
sorki za błędy chodzi mi o namiar na podobne linki