Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marta 15

seks-ginekolog

Polecane posty

Gość Marta 15
Do tej pory. Zawsze były prezerwatywy i globułki. Co o tym myślicie? Ale chyba wicie jak to znimi jest :( Troszke niewygodnie i w ogole. Cały urok mija. I troche boje sie z nimi

Gość łooooooooo
wiem, bo dlatego zaczęłam brać pigułki, tylko, że ja jestem starsza, mam 24 lata, a Ty jeszcze dojrzewasz.

Gość Marta 15
Wiec ma jeszcze poczekac tak? Ale doradzcie. Jak to jest jak sie uzywa prezerwatyw i globułek. Jesteście bardziej doświadczone

Gość Marta 15
Czy ktoś mi doradzi czy niezabardzo ?? :)

uwazam ze z tabletkami mozesz poczekac. Najmłodszą osobe ktorą znam i bierze tabletki antykoncepcyjne ma 16 lat, poszła do prywatnego ginekologa razem z mamą ...

Globulkę wkłada się do pochwy na 10 - 15 minut przed stosunkiem. Globulka rozpuszcza się, powstaje pianka , która unieruchamia, a następnie niszczy plemniki. Kolejny stosunek wymaga użycia następnej globulki. Razem z prezerwatywą tworzą niezłe zabezpieczenie :)

Gość Marta 15
Od szesnastu już muszą przepisać i nie trzeba do tego ani mamy ani taty i nawet babci nie proszą

Gość Marta 15
Czyli na globuleczkach?

no wiesz to zalezy rowniez od ginekologa... jesli chodzi o te globulki to bym Ci je poleciła i dodatkowo chlopak prezerwatywe :)

Gość Marta 15
Już tak raz zrobiliśmy. Można tak robić przez jakiś czas. Dopuki niepodrosnę :)

Gość okey
Pewnie to dobre wyjście, chociaż lekarza i tak warto odwiedzić dla samej siebie:)

Gość Marta 15
Dziękuje wam :*

Gość każdej 15-stolatce
wydaje się, że jest dojrzała. A tak poza tym, to uważam, ze jak już współżyjesz, to lepiej z gumką i globulkami (choć to nie jest przyjemne), bo na hormony jesteś stanowczo za młoda

Gość Marta 15
A jak zajde w ciaze z tymi globulkami i prezerwatywą?

Gość każdy kto rozpoczyna
współżycie musi się liczyć z możliwościa wpadki. Nie ma 100% metody

Gość okey
Nie zakładaj najgorszej opcji.Globulka i gumka to dość dobre zabezpieczenie i jeśli będą uzywane prawidłowo to nic się nie stanie. Jeśli masz regularne cykle możesz dodatkowo unikać sexu w dni płodne.Zawsze w razie awarii zostaje postinor.

Gość każdy kto rozpoczyna
owszem, jest to dobre zabezpieczenie. Po prostu nie zrozumiałam pytania "a jak zajdę w ciążę z tymi globulkami i prezerwatywą?"

Gość ble ble czyli gośc
Ja zaczełam brac jak miałam 17 lat, chodzi o to że jak narazie nie odczuwam żadnych negatywnych skutków tych tabletek, a przecież nie byłam wiele starsza, bo może kilku miesięcy mi do pełnej 17 brakowało- zażywam od około 2 lat harmonet i wszystko jest suuuuper. także polecam gorąco Harmonet na pierwsze tabletki. A propo tego czy nie jesteś za młoda- znajoma zaczęła brac jak miała niecałe 14 lat- i to jest troche wcześnie na hormony...najlepiej idź do ginekologa i niech zrobi ci badanie hormonów....Zaden mądry ginekolog nie będzie wymagał byś pojawiła się z mamą.

koleżanka zawsze po globulkach bierze lavtovaginal, bo działanie globulek jest takie, że po prostu zabija wszystko, co w pochwie było przed stosunkiem i co jest po... na twoim miejscu poszłabym do ginekologa - i przede wszystkim z nim porozmawiała o antykoncepcji. nie ma żadnego prawa cię wyrzucić - jak napisały dziewczyny wcześniej. i jeśli faktycznie zdecydujesz się na gumka+globulka, poproś lekarza o receptę na postinor duo. na wszelki wypadek. noś w portfelu i w razie potrzeby (ODPUKAĆ!!!) będziesz mogła ją zrealizować. i popieram przedmówczynie, że tabletki to nie najlepszy pomysł. a często firmy produkujące tabletki \"sponsorują\" lekarzy - jak wejdziesz do gabinetu i zobaczysz lekarza w fartuchu z napisem \"cilest\", to uważaj :) bo może ci wcisnąć receptę na nie od razu...

Gość Marta15
A co to jest właściwie ten lactovaginal?

takie tabletki dopochwowe :) poczekaj, poszukam w necie ;p Wskazania: Preparat stosuje się w celu przywrócenia lub uzupełnienia prawidłowej flory bakteryjnej pochwy w następujących przypadkach: profilaktycznie, w stanach zapalnych narządów rodnych, po leczeniu lekami przeciwbakteryjnymi, przeciwrzęsistkowymi lub przeciwgrzybiczymi, przy występowaniu upławów. Ciąża i okres karmienia piersią Preparat może być stosowany w ciąży i okresie karmienia piersią. Interakcje Preparatu nie należy stosować w czasie podawania leków przeciwbakteryjnych, przeciwrzęsistkowych lub przeciwgrzybiczych. Działanie: Preparat jest liofilizowaną w nośniku mleczno-sacharozowym z dodatkiem glutaminianu sodu zawiesiną bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus rhamnosus. Bakterie kwasu mlekowego namnażają się, rozkładając glikogen ze złuszczonego nabłonka. Powstający kwas mlekowy zapewnia odpowiednią kwasowość wydzieliny pochwy. Kwaśny odczyn pochwy (pH 4,0-4,7) hamuje wzrost bakterii patogennych. Na podstawie badań klinicznych wykazano, że zastosowanie pałeczek Lactobacillus po uprzednim leczeniu stanów zapalnych pochwy lekami przeciwbakteryjnymi, przeciwrzęsistkowymi lub przeciwgrzybiczymi powoduje wyraźne zmniejszenie ilości patogenów i normalizację wydzieliny z pochwy. Stosowanie: Dopochwowo: 1-2 kaps. dziennie (rano i na noc) przez 7 dni. W razie potrzeby leczenie należy powtórzyć źródełko: http://www.vitanea.pl/index.phtml?apteka=lactovaginal_kapsdopochwowe_10_szt&action=produkt_szczegoly&pid=1355&k=97 chodzi po prostu o to, że jak ci globulka wyżre wszystkie bakterie, to ta kapsułka pomaga im się rozwinąć, żeby wszystko było ok i żadnych infekcji. oczywiście nie jest powiedziane, że po globulce dostaniesz infekcji... ale na pewno jesteś bardziej narażona.

Przede wszystkim musisz isc do dobrego ginekologa, ja na 1 raz radzilabym isc prywatnie i to najlepiej do jakiegos sprawdzonego, poleconego przez kogos. Wiekszosc ginekologow nie robi problemow jesli chodzi o wiek. Czasem jak przychodza mlode dziewczyny po tabletki to je namawiaja zeby nie zzczynaly jescze wspolzycia, ale jak juz ktos przychodzi i mowi ze wspolzyje i prosi o antykoncepcje to maja obowiazek mu pomoc i cos doradzic. Moim zdaniem masz 2 wyjscia: 1. Tabletki: + bardzo skutecznie zabezpieczaja przed ciązą + regulują okres, zmniejszaja bóle menstruacyjne + zapobiegają niektórym chorobom - gdy zaczyna sie je zazywać w tak młodym wieku i je sie prze wiele lat, potem po odstawieniu mogą się pojawić problemy z zajściem w ciąże - mogą się pojawić skutki uboczne ( u mnie np. zaburzenia widzenia :/) - obciążają nerki i wątrobe - trzeba robić regularne badania (m.in. krzepliwość krwi, cytologia, próby wątrobowe itd.) - trzeba wydać troche kasy na wizyty i recepty 2.Prezerwatywy i inne metody \"mechaniczne\" + mniej inwazyjne, nie mają takiego wpływu na organizm i zdrowie - czasem pękają, przez co są mniej skuteczne niż tabletki, czasem jednak zdarzają się ciąże Ogólnie to musisz się zdecydować czy wolisz brać tabletki, mieć komfot że nie będziesz w ciązy, ale troszke obciązyć swój organizm i mieć śwoadopmość że po odstawieniu mogą pojawić się problemy (mogą ale nie muszą, są osoby które jedzą po 15 lat tabletki, odstawiają nic im nie jest,mjaą dzieci itd.), albo zabezpieczać się mechanicznie, zbając o swoje zdrowie, ale liczyć się z tym że może się zdarzyć że prezerwatywa pęknie i wtedy: a) modlisz się i może się uda możę nie ;) b) bierzesz Postinor w kilka godzin po stosunku i obciażasz swój organizm jednorazowo żą dawką hormonów