Junona 0 Napisano Lipiec 14, 2006 Witajcie. Chciałabym aby wypowiadały się tu osoby, które sie orientują w tym temacie, a nie zgadują albo przypuszczją. Najlepiej gdyby wypowiedział się jakiś lekarz/lekarka. Moje pytanie jest w temacie. Jak to jest właściwie z tymi tabletkami - hamują jajeczkowanie, czyli nie dopuszczają do uwolnienia jajeczka z jajnika. Czyli takie jajeczko siedzi sobie i dojrzewa, czeka aż zapomnisz przyjąć tabletkę i wtedy od razu rusza gotowe do zapłodnienia? Bo wiem tyle, że normalnie cykl wygląda tak - 3-5 dni krwawienia, 12-14 dojrzewania jajeczka, potem jomórka jajowa wędruje z jajnika przez jajowód do macicy, żyje około 24 godzin, po których obumiera jeżeli nie dojdzie do połączenia z plemnikiem. No a dalej jest faza ciałka żółtego. Długość tej fazy wynosi średnio 14 dni i trwa do ostatniego dnia przed wystąpieniem miesiączki. Koło się zamyka. Czy w przypadku przyjmowania tabletek wszystko jest tak samo z pominięciem owulacji (jajeczkowania?) No ale co się dzieje w przypadku zapomnianej tabletki (dłużej niż 12 godzin poślizgu) Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
joannaz 0 Napisano Lipiec 14, 2006 Jak jajeczko ma dojrzec skoro caly czas jestes na tabletach??? Jak zapomnijsz-zupelnie nic sie nie dzieje.,* lat bralam anty i kupe razy zapominalam,nawet 2 dni, potem bralam wszystkie naraz i bylo ok>Nigdy zadnych problemow.Poprostu jak mi sie przypomnialo,lykalam i juz. Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość vikcia Napisano Lipiec 14, 2006 poprostu bierzesz tą zapomnianą tabletke najszybciej jak tylko mozesz:) a nastepna przyjmujesz o ZWYKLEJ PORZE. Jesli minelo mniej niz 12 godzin, skutecznosc dzialania JEST ZACHOWANA. Jesli minelo WIECEJ- dzialanie moze byc zmniejszone. Im wiecej kolejnych tabletek zostalo opuszczonych, tym wieksze jest ryzyko zmniejszonego dzialania antykoncepcyjnego. Najwieszke ryzyko zajscia w ciaze jest wtedy, gdy zapomnisz tabletki na poczatku opakowania lub na koncu:) Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Junona 0 Napisano Lipiec 14, 2006 Dzięki dziewczyny za wypowiedzi. Chodziło mi jednak bardziej o fizyczne zachowanie w organiźmie, to co sią w nim dzieje. Wydawało mi się, że tabletki hamują jajeczkowanie, czyli owulację, czyli wędrówkę komórki jajowej już dojrzałej. Bo nie pisze nic że tabletki hamują dojrzewanie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Junona 0 Napisano Lipiec 14, 2006 joannaz - a czy w tym czasie uprawiałaś seks? Wiem, że chyba wypowiadałaś się już w moim temacie, więc wiesz o co chodzi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
joannaz 0 Napisano Lipiec 14, 2006 DO junona : Jasne ze uprawialam seks, w ogole nie zwracalam uwagi na takie pierdoly jak zapomniana tabletka;) Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Junona 0 Napisano Lipiec 15, 2006 Dzięki, trochę mnie uspokajasz, ale ja jestem straszna panikara. Od wczoraj mnie mdli, jest mi słabo, jestem śpiąca, mam ślinotok i zgagę, czyli wszystkie objawy ciąży, które w ogóle występują od drugiego tygodnia a nie dnia... A dziś bolał mnie lewy jajnik, co by mogło oznaczać, że zaczęło się jejczkowanie... ale może to wszystko ze strachu... ech.... i tak się boję.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość gratuluje joannaz calkowitego Napisano Lipiec 15, 2006 nieprzejmowania sie tym co łyka :O moze zamiast wywalac kase na tabletki łykniesz sobie witaminki ? bo co za róznica czy wezme dzis czy jutro pare naraz, przeciez to tylko jakies tam tabletki :O uj z tym ze to są hormony, mi tam bez różnicy :O:O:O Junona jezeli chcesz sie dowiedziec czegos od lekarza albo pogadasz ze swoim ginekologiem albo poszukasz furum medycznego, tutaj raczej nikt taki nie przesiaduje, kto mialby wiedze jak zachowywa sie organizm pod wplywem takich hormonow jak i wtedy kiedy jednego dnia zabraknie mu dawki a nastepnego dostanie dwie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach