Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bozena131

operacja kregoslupa

Polecane posty

Gość bozena131

mam wade kregoslupa skolioza trzeciego stopnia z rotacja kregow ,dyskopatie lekarze mowia ze moze mi pomoc tylko zabieg wczesniej wykluczalam taka mozliwosc poniewaz balam sie ze operacja moze sie nie udac i wyladuje na wozku ale teraz schorzenie sie poglebia bol jest coraz mocniejszy zaczynam utykac na jedna noge niewiem co robic mam dwoje malych dzieci i strasznie sie boje tej operacji mam30 lat a podobno czym wczesniej zrobi sie zabieg tym lepiej prosze jesli ktos mial taka operacje to niech cos napisze na ten temat pozdrawiam

Gość zastanawiajaca sie karolinaaa
te operacje wcale nie sa dobre,moja kolezanka miala taka i chociaz troche ja wyprostowali to nadal ja wszystko boli i do tego ta blizna...

Gość koko 00000000
tez mam ten problem mam skolioze 2 stopnia. jestem jeszcze młoda niby 18 lat ale tez nie wiem czy ta operacja to dobre wujscie bo jak oni tam powstawiajo różne sztuczności to potem cieżko sie schylać np zawiazać but nawet juz po długiej rechabilitacji po operacji udanej ciezko jest nie mozna sie skrzywic wogole cały czas sie chodzi wyprostowana tak wiec ja nie wiem czy sie zgadzac moze jak bym była młodsza to bym se z tego tak nie zdawała sprway czym moze grozic taka operacja i wogole rodzice by podjeli za mnie decyzje a tak jjestem juz pełnoletnia i teraz to moja decyzja ale chyba sie nie zdecyduje choc chciałabym mieć prosty kregosłup chociaż troszke prościejszy.

Gość aneczka 123
masz racje. mi na razie ogolnie nie boli ten kręgosłup tylko naprzykład przy dużym wysiłky lub jak cały czas długo siedze albo jak długo na rowerze jeżdze to wtedy zaczyna boleć ale to mija. mam nadzeje ze w przyszłości nie bedzie z tym masakry bo wiem ze wiekszośc osób ma przy tym ogromne bóle

Gość koko 0000000
masz racje. mi na razie ogolnie nie boli ten kręgosłup tylko naprzykład przy dużym wysiłky lub jak cały czas długo siedze albo jak długo na rowerze jeżdze to wtedy zaczyna boleć ale to mija. mam nadzeje ze w przyszłości nie bedzie z tym masakry bo wiem ze wiekszośc osób ma przy tym ogromne bóle

Gość bozena131
czesc dzieki za wypowiedzi ale jak ja mialam 18 lat to tez skrzywienie to mi nie przeszkadzalo w ogole nie czulam bolu,moja wade wykryli w wieku 14 lat , cwiczylal, plywalam ,jezdzilam na kuracje ale to pomaga tylko na chwile pozniej gdy bylam nastolatka zlekcewazylam ta chrobe nie bolaly mnie plecy to poco sie wysilac tak bylo przez jakies 10 lat ale po urodzeniu dzici i podjeciu pracy czuje ze jest coraz gorzej bole coraz uciazliwsze a najgorsze to utykanie na noge gdy bylam mloda nie myslalam co bedzie dalej ale teraz zastanawiam sie co przyniesie kolejne 10 lat

Dziewczyny moja siostrzenica miala operacje na kregoslup w pazdzierniku w Świebodzinie miala bardzo duzą skolioze.Ma 17 lat.U niej jest wszystko ok.najpierw miala tam duzo cwiczen rozciagajacych,pozniej operacja miala wstawiane jakies tytanowe implanty.Nie znam bardzo szczegolow natury medycznej musiala bym jej zapytac.Trzeba sie troche pomeczyc ale ona jest szczesliwa wyglada super jest prosciutka i lepiej sie czuje.Wczesniej miala nawet problemy z oddychaniem od kregoslupa wszystko przeszlo.Wiadomo nie mozna sie jakis czas normalnie schylac i dzwigac .Po operacji nosi sie kilka miesiecy specjalny gorset.U niej w tej chwili jest naprawde super i wiem ,ze napewno nie zaluje.Jak chcecie to napiszcie mi adres swojego meila to wysle wam adres strony int.jej kolezanki na ktorej opisuje cala operacje i swoje przezycia.

Gość koko 0000000
ja bardzo bym chciała to mój email : marzenaaaaa@o2.pl no ja sie bardzo boje co bedzie w przyszłości niby przestsłam rosnąć to już sie nie pogarsza te skrzywienie. a u cibie bożenko pogorszyło sie? boje sie w przyszłości ciązy. mi chodziło o to ze te implanty nie pozwalajo na swobodne poruszanie. ja widziałam dziewczyne po operacji co z tego ze miała prostykregosłup kiedy ona wygladała śmiesznie jakby ktoś jej tam tyczke wsadził nie moze sie wogole zgiąć cieżko jej sie schylać nawet jak patrzyłam w jaki sposob czakłda bluzke to jakoś dxziwnie sztucznie to robiła nie tak jak inni. nie wiem jak ona zakłada buty. dlatego boje sie takiehj operacji bo jesli to ma tak wygladać to ja nie chce chodzić jakby mi ktoś tyczke wsadził do środka. potem cieżko funcjonować

Ale ponoc te implanty to ponoc za jakis czas mozna wyciagnac i z tym schylaniem to przez jakis czas trzeba sie schylac tak jak w ciazy.A dzwigac nie wolno przez dwa lata.Nie chce sie tu wam wymadrzac bo sama tego nie przezylam ale z obserwacji na siostrzenicy a czesto do mnie przyjezdza na kilka dni to widze ,ze kilka miesiecy po operacji ona funkcjonuje normalnie oprocz tego schylania na prosto i dzwigania ,ale to nie jest dla niej problem przyzwyczaila sie.Ale jest duzo szczesliwsza niz byla przed operacja ,pozbyla sie kompleksow.A przede wszystkim zrobila to dla zdrowia.Pozdrawiam!

Gość koko 0000
dziekuje ci za ren adres jestem wdzieczna jesli miałabym to operacje to jednak najbardziej strach ze sie nie uda.

~~koko~~dla mnie to zaden problem.Nie mozesz w ten sposob myslec ,ze sie nie uda bardzo duzo zalezy od naszego nastawienia.Wiadomo to normalne ,ze czlowiek sie boi kazdej operacji ale czasem trzeba.Moja siostrzenica tez sie bala,ale na szczescie wszystko jest ok.Mysl pozytywnie.Ja sie balam nawet cesarki i znieczulenia w kregoslup,ale musialam miec i nie bylo zle .Wszysko sie szybko zapomina.A co tobie zaleca lekarz?

Gość bozena131
czesc monola oto moj adres :ladyp30@wp,pl prosze przeslij mi wszystkie informacje na temat operacji twojej siostrzenicy, ja tez troche w internecie czytalam o operacji kregoslupa i dowiedzialam sie ze po operacj jakis rok nie mozna dzwigac a pozniej zycie wraca do normy i mozna funkcjonowac jak zdrowy czlowiek a implanty w niczym nie przeszkadzaja mozna je usunac lub zostawic

Przepraszam Bozena ,ze tak dlugo ci nie odpisuje ale dopiero weszlam na strone topiku,wieczorem ci napisze meila ,bo zaraz mam dentystke i nie mam czasu.Pa!

Gość plummmi19
i ja poprosze niunika@wp.pl

Gość koko 000
ja przeczytałam sobie troche na forum o takiej operacji i jednak jestem zawiedziona bo np moge juz zapomnieć o skoku na spadochronie i ekstremalnych sportach jesli przejde operacje poztym ja nie wiem czy mi bedzie dobrze być tako usztywniona. teraz naprzykład uwielbiam tańczyć umiem bardzo dobrze maksymalnie krecić biodrami i wogole ciałem duzo dziewczyn mi tego zazdrości ze umiem tak tańczyć skolioza w tym pomaga ze moge sie tak wyginać. a jak pomyśle ze po operacji bede sztywna i nie bede mogła w taki sposób tańczyć to poprostu masakra załamka. przed minimum rok nie można nawet buta zawiazać i wogole potem podobno ciezko jest sie schylać i robić jakies czynnośći zastanawiam sie czy np jeśli wyłoży sie implanty to czy kregosłup wtedy nie jest już taki sztyewwny i robi sie taki bardziej gietki boja chce mięc prosty kregosłup ale elastyczny w miare

Dziewczyny dostalyscie meile?Wczoraj wam wyslalam wieczorem.

Gość bozena131
czesc dzieki monola dostalam twoja wiadomosc bardzo dziekuje, wczesniej juz znalazlam te strone bardzo mi sie spodobala duzo sie dowiedzialam ,zastanawiam sie tylko czy w moim wieku nie jest juz za pozno na operacje.koko wiem ze jestes mloda i jeszcze napewno nie bola cie plecy tak jak mnie ale powinnas isc do dobrego lekarza wyjasni ci wszystko a przedewszystkim nie zaniedbaj tej choroby tak ja ja teras zaluje, warto czasami zrezygnowac z czegos na rzecz wazniejszej sprawy a twoje zdrowie jest chyba wazniejsze od tanca, wiem ze tak mlodej osobie ciezko jes zrezygnowac z uciech tego swiata ale przemysl to sbie a moze operacja nie bedzie konieczna w twoim przypadku i nie slucza ze sie nie pogarsza skrzywieni gdy przestanie sie rosnac moze nie tak szybko jak w wieku dorastania ale sie pogarsza i sama pomysl z wiekiem zdrowy czlowiek nazeka na plecy a co dopiero chory

Gość koko 000000
tam manola ja tez dostałam bardzo dziekuje za te stronki. czytałam troche i doszłam do wnosku zew to zależyod osoby jedni mówio ze jest super po operacji inni ze sa nadal sztucznie sztywni po operce mi sie wydaje ze to zależy ile pretow wsadzajo i w ktporym miejscy jest skrzywienie. ja mam ledzwiowo piersiowe około ponad 4o stopni i 30. niby nie jest ogromne ale nie jest tez małe widać to gołym okem ale pod ubt\raniem raczej sie nie rzuca w oczy chyba ze starsznie ciasne cos. ale nie ubieram sie w jakies szerokie worki. nie ma sensu. mam 2 stopien skoliozy i to jest najgorsze bo chyba nie kwalifikije sie do operacji. nie wiem czy lekarze sie na to zdecydujo . raczej mi sie nie polepszy bo juz przestałam rosnąć. szybko dorosłam stałam sie dojrzała fizycznie i to pewnie było przyczyno tej skoliozy. wiem ze bardzo mi bedzie trudno być sztywnym bo nie nawidze być sztywna nie mogąć sie zginać i gietko ruszać wiem coś o tym bo chodziłam w gorsecie i wiem jakie to uczucie a takpoztym to sie boje ze po operacji kregosłup bedzie bolała bo bedzie taki naprastowany. jak miałam gorset i byłam cały czas sztywna i wyprostowana to stasznie mnie bolał kregosłup ledow wytrzymywałam w szkkole tak mnie blałao

hej, mam 32 lata i 27.08 przeszłam operacje kręgosłupa. na razie boli i to bardzo miałam 50 stopni , mam 14 operacja była w trzebnicy, jak ktos chce cos wiedzieć to piszcie na moje gg 1637601

Gość gość
witam odstapie TERMIN operacja kregoslupa szyjny ledzwiowy w jednym z dobrych warszawskich szpitali osobie b potrzebujacej badz takiej ktora musi czekac dlugi czas w kolejce.termin 20 lipca 2015.kontakt peter.kasica@gmail.com

Znajomej mąż miał robioną operację na kręgosłup, chodził już o kuli samodzielne chodzenie sprawiało ból, maił zmiażdżony dysk, bał się okropnie 3 miesiące czekał na tą operację i udało się powyciągali wyjęli też jeden kręg ładnie się goi po 4 dniach wyszedł do domu na drugi dzień go pionizowali był rehabilitant pomógł mu wstać. Minęło 2 tyg i już jest dobrze nie boli go, spał na plecach po 3 dniach od operacji.

Gość gość
Mi też mówili, ze na moj bol tylko zabieg. Nawet zalecali go przed ciaza, ale nie zdecydowalam sie. Zaszlam w ciaze, potem bol byl jeszcze gorszy. Raz, porzez ta cala ciaze, dwa, przez cesarke i znieczulenie w kregoslup, trzy, przez dzwiganie dziecka. Po cesarce jeszcze gorzej balam sie wszelkich operacji, wiec zaczelam szukac innych rozwiazan. Duzo osob tu na grupach polecalo terapie manualna. Mozna ja zrobic np w Krakowie w Fizjomedzie http://rehabilitacjafizjomed.pl/. Jestem w trakcie leczenia. Bol juz sie nie pojawia, a raczej, bardzo, bardzo zadko. Musze wyjatkowo przeciazyc w danym dniu kregoslup, by poczuc jakikolwiek dyskomfort. A to jeszcze nie jest koniec leczenia, wiec daze do calkowitego wyleczenia.