Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bebiczek

Sposób na bezsenność

Polecane posty

Gość Bebiczek

Nie mogę spać i co z tym klopsem zrobić?????????????:):(

Gość miałam 19 było beznadziejnie
zwal sobie 4 razy zasniesz snem glebokim i slodkim{{🖐️}}}

Gość arrvena
Ja juz nie moge spac od tygodnia... tez mnie interesuje co zrobic. Jakie sa wasze sposoby poza takimi radykalnymi jak srodki nasenne?

Gość myszeczkaaaaaa
Na mnie najlepiej działa piwo. Po jednym nadaję się tylko lulu. Jeśli to nie pomaga, to chyba tylko środki nasenne.

może lepiej zanim znajdzie się sposób trzeba znaleźć przyczynę Przyczyny bezsenności: Główne przyczyny bezsenności to: Stan psychiczny -troski, depresje, zmartwienia, stresy, gniew, poczucie winy, utrata bliskiej osoby, oczekiwanie na coś nieprzyjemnego. Twoje Środowisko -hałas, niewygoda, zmiana stref czasowych, praca zmianowa. Leki nasenne i uspokajające -wbrew pozorom są jedną z głównych przyczyn bezsenności, zniekształcają bowiem przebieg snu i oczywiście można się od nich uzależnić. Około 15% dorosłych by zasnąć przyjmuje środki uspokajające. Wiele chorób powoduje zaburzenia snu, szczególnie choroby serca, dróg oddechowych,układu pokarmowego, wysokie ciśnienie,zapalenie stawów, nerek, choroba Parkinsona, głodzenie się, niektóre postacie alergii na pożywienia. Leki -również mogą powodować bezsenność, szczególnie w połączeniu z nikotyną, kofeiną, środkami antykoncepcyjnymi, lekami moczopędnymi lub odwadniającymi, środkami pobudzającymi, lekami rozszerzającymi oskrzela. Nigdy jednak sam bez konsultacji z lekarzem nie odstawiaj lekarstw. Jeśli podejrzewasz, że przepisany ci lek powoduje zaburzenia snu-zwróć się do lekarza, tylko on może zmienić sposób leczenia. Narkotyki -heroina, kokaina, amfetamina, LSD i inne środki halucynogenne mogą być przyczyną zaburzeń snu. Nie będe omawiała metod zerwania z nałogiem,poniewaz nie to jest celem tej strony. Wiedząc o tak wielu przyczynach bezsenności, nie dziwmy się, że tyle osób cierpi na to zaburzenie. Literatura medyczna podaje, że połowa populacji ludzkiej w pewnych okresach życia cierpi na bezsenność, 20-35% regularnie miewa klopoty ze snem każdej nocy, zaś 15-20% bezsennie przewraca się z boku na bok.

Gość Waterlily
Ja nie moge spac przede wszystkim wtedy, jak jest pełnia księżyca, a tak ogólnie, to mi na sen pomaga, jesli: nie piję kawy/pepsi po godz. 20 wieczorem ograniczam ilość wypalanych papierosów jestem porządnie zmęczona zostawiam na noc otwarte okno biorę relaksującą kąpiel nie jem nic ciężkostrawnego nie idę spać zbyt wcześnie

Ja mam lekką bezsenność, ale już od urodzenia, nigdy nie zasypiałam szybko, czasem potrzebuję 4 godzin. Teraz znalazłam sposób, może troszkę zabawny, ale skuteczny :) Mam miłą świnkę morską, którą sobie kładę na kolana, albo na brzuch :). Jeżeli ktoś chciałby wypróbować moją metodę to proszę uważać może w nocy nasikać! Nie mam psa, ani kota ale myślę, że też mogą być inne zwierzaki :)

Gość MarkAnthony
Zadbaj o higienę psychiczną - zredukuj stres, naucz się kontrolować myśli (treningi relaksacyjny, metoda dr. Bacha, tai chi, joga, qi gong)... jest wiele sposobów - sprawdź odpowiedni dla siebie. Jeśli to przygodna bezsenność, spróbuj wykorzystać domowe sposoby. Jeśli będzie trwać dłużej niż miesiąc, idź do lekarza. Środki farmakologiczne stosuj ostrożnie - łatwo się uzależnić. To nie jest też sposób na zaśnięcie. Lepiej wykorzystać na początku naturalne preparaty redukujące napięcie psychiczne. Poczytaj: http://www.drbach.pl/bezsennosc.php

Gość kiedyś cierpiałam na bezsennos
a i to kladzenie sie o tej samej porze też jest wskazane bo wtedy mozg sie przyzwyczaja ze powinnas zasnac. nie powinno sie tez lezac na lozku w ciagu dnia i np ogladac tv . a jesli lezysz i nie mozesz zasnac dluzej niz 15 min to wstan zacznij cos robic a jak poczujesz sennosc położ sie znowu. nie powinnas klasc sie glodna i spragniona , ale nie mozna tez objadac sie przed snem. tak samo trzeba sie wysikac przed snem zeby cie to nie obudzilo. no i pokoj powinien byc przewietrzony. musisz zwrocic uwage co wplywa na twoja bezsennosc. czy stres utrudnia ci sen czy budzisz sie w nocy. moze byc tak ze budza cie jakies halasy i wtedy mozesz kupic sobie stopery ...jesli jestes obudzona i nie chce Ci sie spac to rob wiele w ciagu dnia tak zebys poczula sie zmeczona , wazne sa tez cw fizyczne ,ale nie bezposrenio przed snem. nie powinnas też robic sobie drzemek w ciagu dnia chocbys byla bardzo zmeczona ,a w nocy na pewno usniesz. bo jak spisz w ciagu dnia to nie mozesz spac w nocy potem znowu jestes zmeczona i spisz w dzien i takie bledne kolo

Gość Joaaannssssa
Po pierwsze powinnaś zwrócić uwagę, czy śpisz na wygodnym materacu. Ja miałam straszne problemy ze snem dopóki nie kupiłam materaca Bio Malva w sklepie http://www.jmbnet.pl Od tego momentu moje problemy zniknęły, zasypiam w mgnieniu oka.

Gość wiktoria.n.32
Moim sposobem na bezsenność jest nocne bieganie i picie wyciągu z melisy oraz od czasu do czasu przyjmowanie suplementu z naturalnych ekstraktów roślinnych (szafran, melisa, szyszki chmielu, magnes, owies zwyczajny) Forsen godzinę przed snem.

Gość deyna26
A czy ten Forsen pomaga tylko zasnąć, czy poprawia też jakość snu? Zwykle dosyć szybko zasypiam, ale często kilka razy w nocy budzę się i rano jestem i tak niewyspana. Poszukuję jakiegoś specyfiku, który ułatwiłby mi zapadanie w głębszy sen.

Gość biniolas
A czy Forsen zamula na drugi dzień?

Gość deyna26
Nie, nie mam depresji. Wyniki badań, związanych z tarczycą, typu TSH też mam prawidłowe. Ostatnio miałam stresujący okres w pracy i być może z tym są związane moje kłopoty ze spaniem. Chętnie bym kupiła jakiś specyfik, który pomógłby je rozwiązać. Zastanawiam się właśnie między jakimiś herbatami ziołowymi na sen, a Forsenem.

Gość Ja dobrze śpię kiedy
On pocałuje mnie na dobranoc :) niestety nie zdarza sie to co dzień wiem co to znaczy nie spać lub obudzić się o 2 i nie spać do rana :(

Gość verdammte
Forsen nie zamula drugiego dnia. W ogóle to po obudzeniu się nie pamiętasz, że go brałeś. Pamiętasz, że spałeś i jesteś szczęśliwy :)

ja mam dośc drastyczny sposób, nie idę spać wcale. całą noc coś robię, później cały dzień coś robię żeby zmęczyć organizm (ranie dywanów, pościeli, mycie okien itd) o godzinie 20 po dwóch takich pracowitych dniach i nieprzespanej pracowitej nocy padam i śpię jak dziecko do rana:P