Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mikulińssa

Ślub cywilny... Nic nie wiem!

Polecane posty

Gość mikulińssa

Poradzcie mi ... Chcemy wziąść ślub cywilny, a potem kościelny... ale dopiero wtedy kiedy będzie nas stać na łądne wesele i uroczystość. Bardzo proszę o poradę... Kiedy zajmuje się termin ślubu cywilnego w urzędzie, ile się płaci i najważniejsze w co byście się ubrały, byłyście ubrane... Acha i jak to wugląda, czy są jacyś goście... itp. Bardzo was porszę o poradę:) Dziękuję Pozdrawiam

Gość małamii
Mogę wypowiedzieć się na temat ubrania:) Nie biała suknia!! :) hehe ale to wiesz napewno. Ładny kompecik, czy jakaś ładna sukienka. Oczywiście to zależy od pory roku ale myłsę że będzie ładnie jeśli będziesz wyglądać kobieco:)

Gość halla
ten temat mnie też nurtuje. Zupełnie nie wiem jak przygotować się do tej uroczyśtości, bo kościelny to co innego... Każdy wie co i jak.

Na ślub cywilny normalnie zapraszasz sobie gości jak na kościelny to bez różnicy, możesz mieć zwykły poczęstunek lub wystawne przyjęcie to od zasobów finansowych zależy. Za ślub cywlny u mnie płaci się 80 zł + koszt obrączek jakie sobie wybierzecie ;) ubrać możesz się w normalną suknię ślubną (spotkałam się z tym) lub w garsonkę, możesz również założyć suknię wieczorową. Termin (piszę Ci to co jest u mnie) rezerwujesz przynajmniej dwa miechy do przodu.

Termin slubu załatwiasz przynajmniej miesiac przed (chyba ze wiesz, ze bedzie duzo ludzi bvralo cywilny wiec lepje wczesniej termin zamowic, jaki chcesz); potrzebne sa: skrócone akty urodzenia, 80 albo 100 zł ( nie pamietam) na znaczek i tyle. JA biore tylko cywilny wiec ide w bialej sukni, Ty ubierz sie w co chcesz :)

Gość mikulińssa
czyli goście tak jak na wesele? Czy wystarczy tylko najbliższych a na kościelny, któy będzie później całą rodzinę i bliższą i dalszą?

Gość małamii
ja tam cywilny biorę po kryjomu:) hehe tylko świadkowie i przyjaciele

Gość bbbbbbbbbbbbbb
dlaczego bierzesz tylko cywilny?? (xaxaxa)

Gość ja też poproszę
ja też biore cywilny - ide w sukni - może nie bezie ale sukni a potem impreza do białego rana z rodziną i znajomymi w kanjpie opłaty to ok 100 - ja trmin rezerwowałam pól roku wcześniej i to i tak było za późno bo slub dali mi na 11....... więc trzeba było kombinowac;)

Gość grzebyczek
a ja się bardzo cieszę ! Ślub cywilny mam na sierpień ~!:) Idę w takiej blado turkusowej sukielezce powiewnej i będę miałą bukiecik:) Zapraszam tylko rodziców i dziadków, z obu stron, no i tych najbliższych czyli braci i siostry z osobami towarzyszącymi i kilkoro przyjaciół z towarzyszącymi:)!

Gość bez komentarzaaaa
to jak to tak tylko cywilny?!

Jeszcze jedna uwaga - jeżeli oboje narzeczeni są urodzeni w jednym mieście nie trzeba skróconego odpisu aktu urodzenia - bo potrzebne dokumenty są na miejscu w USC. Trzeba tylko dowody osobiste i kasę na znaczki skarbowe( u mnie 85 zł).

Gość czemu niby nie w białej
ślub ok. 80 + 40 odpisy aktów, termin 31 dni przed, ale w stolicy nie ma tak blisko wolnych terminów. Możesz zakładac co Ci sie tylko podoba, ja ide w białej sukni, ale nie w bezie, po slubie mamy obiad na 12 osób

Gość A-no-nimka
ja też tylko cywilny bo mój ukochany był kiedyś żonaty (związek w kościele..)

Gość jakubowska
najlepiej zadzwon do usc w mieście, w którym chcesz brać ten cywilny, bo z terminami to różnie bywa. Nie mniej niż miesiąc przed trzeba zgłosić się do usc, ale ten termin można skrócić w uzasadnionych prypadkach i za dodatkową opłatą. W Krakowie można wziąć ślub cywilny w dworku, ale oczywiście dopłacając 200 zł ekstra. Do tego jest jeszcze myk z szampanem- biorąc w urzędzie dają Ci klieliszki i lejesz swojego szampana, a w dworku albo kupujesz od nich szampana wraz z rozlaniem (45 zł za butelkę), albo przynosisz swojego, płacąc 20 zł od każdej rozlanej butelki. Tym szampanem to mnie zgrzali- czyste naciągactwo!

Gość jakubowska
acha, a co do ubrania i gości, to tylko od Ciebie zależy. Jedni zapraszają tylko najbliższych, inni całą masę gości.

Gość ja będę brała cywilny
czy musze kupić sobie jakiś bukiecik kwiatów, czy to tylko na kościelny?

Gość za ślub cywilny
płacisz chyba 84 złote. Potrzebny ci bedzie nowy odpis skróconego aktu urodzenia i dowód osobisty. to tyle :)

Gość za ślub cywilny
na slub czekasz tylko miesiac

Gość za ślub cywilny
odpis skróconego aktu urodzenia - 22 zł

Gość nusiaa
ja chce wziac cywilny w lipcu albo sieprniu..oplaty takie jak piszecie 86zł...termin trzeba zarezerwować minimum 31 dni wczesnie-wymog USC...chce kupic sobie jakas ladna sukienke...a po wszystkim zorganizowac obiado-kolacje w lokalu dla rodzicow rodzenstwa i swiadkow....a w 2008 koscielny:)

Gość to jak z tymi kwiatami
musze mieć jakiś bukiecik?

Gość bbbbbbbb
ja brałam slub cywilny w białej sukni slubnej..a co? zabronił ktoś?

Gość Gość w dom - Żona w ciąże.
A co z parami, w kórych jedna ze stron już miała żonę/męża? Trzeba przynieść wyrok sądu orzekający rozwód, czy jakieś inne dokumenty?

Gość patalajka
termin lubu trzeba załatwiąć jeden misiąc i jeden dzień wczesniej. Możesz jednak napisać podanie o przyśpieszenie, np. z powodu ciąży lub wyjazdu za granicę (ja ztego prawa skorzystałam :) Ubrana byłam w taki komplecik: spódnica za kolano niesymetryczna w kolorze starego złota wykończona brązową lamówką, gorset w kolorze kremowym wiązany z tyłu brązowym sznurkim i też z jakimiś drobnymi akcentami w kolorze brązu i marynarka w kolorze starego złota. Do tego kremowe buciki - szpice bez pięt. wszystkim się ubiór podobał. Po ślubie zaprosiliśmy na taką małą imprezkę rodziców, rdzeństwo i świadków (12 osób). Prawdziwy kościelny ślub już we wrześniu :)

Gość patalajka
Ja miałam bukiecik, z drobnych różyczek. Kupował narzeczony.

Gość stefaniaburczymucha
czy ktoś zabroni iść do ślubu cywilnego w białej sukni.....nie Ale skoro bierzesz ślub cywilny, to znaczy że albo byłaś już mężatką i dziewicą nie jesteś, a biała suknia to symbol niewinności.... Albo nie jesteś osobą wierzącą, więc dlaczego czerpiesz z tradycji katolików????

Gość i-n-k-a
jedni chca miec slub koscielny drugim wystarczy cywilny. najgorszy jest moment, kiedy narzeczonym z gory cos sie narzuca, bo np. jedna rodzina zyczy sobie tego i tego, ma byc tak i tak. ja biore slub cywilny, w zupelnosci mi wystarczy do zalegalizowania zwiazku, a jak ktos bedzie robic krzywe miny a dlaczego nie koscielny, to jego problem. to ma byc nasz dzien, i to my ustalamy zasady.biala suknia do cywilnego-prosze bardzo!osobiscie wybieram kolor ecru.pozdrawiam przyszle panny mlode:)

Gość Danieloss
Ja kurcze chcialbym miec tylko cywilny, jestem ateista.Ale moja dziewczyna sie upiera przy koscielnym, kurde no, to jest dopiero problem. Na taki slub musi sie zgodzic biskup ! Najsmieszniejsze jest to, ze ona tez wlasciwie nie lubi kosciola, ale katolickie "zaprogramowanie" z okresu dziecinstwa robi swoje, jak slub to ma byc w kosciele i juz :/