Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 1209787

czy można

Polecane posty

Gość 1209787

robić coś złego, nie zdawając sobie sprawy, że to jest złe?

Gość niestety mozna
:(

Wymień w takim razie przykłady czynów, które uważasz, że można popełniać \"przez pomyłkę\". Chyba tylko ludzie o bardzo niskim poziomie inteligencji i moralnym nie rozróżniają dobra od zła. I wcale nie muszą uczyć się tego z katechizmu - życie powinno ich zweryfikować

Gość 1209787
bo ja myślałam, że po pierwszym "złym zachowaniu" przychodzi jakaś refleksja i zmiana zachowania czy w takim razie można taką niewrażliwą osobę uznać za złą?

Gdyby przyjąć,że całe zło jakie wyrządzają ludzie było uświadomone,przemyslane i robione z premedytacja,to jakie byłoby życie? Mam wrażenie ,że przynajmniej część ludzi nie wie ,że robi żle. Ale czy to ich tłumaczy :(

Gość 1209787
powinnam spytać raczej o osobiste doświadczenia np.ja, jędząc mięso , czułam dyskomfort z tego powodu, więc przestałam, a inni mogą tym się zupełnie nie przejmować więc zastanawiam się, czy zagłuszają głos wewnętrzny czy może coś o czym nie mam pojecia wchodzi tu w grę

Wal prosto z mostu, a nie owijasz, narozrabialas, przemyslalas, doszlas do wniosku, ze bylo to zle i znow zrobilas to samo? Dla mnie to glupota (bez urazy) ;) Pewnie, nie ponioslas zadnych konsekwencji zlego postepowania, upieklo sie, a bylo przyjemne. Jak to mowia \"Mile zlego poczatki\" Pomysl, zanim powtorzysz, tym razem moze sie nie udac. Tak wogole pozdrawiam, ilez to razy mnie sie noga powinela, czlowiek to takie glupowate stworzenie, niestety...

Gość dlaczego by nie tak
podam przyklad. moja tesciowa wychowujac swojego syna poblazala mu cale zycie rozne rzeczy. splacxala za niego,raty,placila mandaty, nie byla konsekwentna bo zawsze jej bylo szkoda synka. no i teraz ma. a raczej ja mam.........................

Gość 1209787
jak napisałam, ja tak nie robę , jesli odczuję niewłaściwość swojego postępowania, to robię coś by to naprawić wydaję mi się, że aby myśleć o sobie dobrze trzeba się zrehabilitować... pewni ludzie tego nie robią, no więc czy naprawdę można nie mieć sumienia?

Gość dlaczego by nie tak
mam powoli dosyc. ale cuz............jakos trzeba te zycie przezyc ;)

można jaśniej? O jakie złe postępowanie Ci chodzi? Wiesz chodzi o wagę

Gość 1209787
powiedzmy o pogardę

Gość 1209787
do kogoś

czyli chcesz się dowiedzieć, czy można pogardzać kimś nie zdając sobie sprawy, że jest to złe? Niestety podarda jest zamierzonym działaniem, zawsze zdajemy sobie z tego sprawe Ale być może to nie jest pogarda a Ty to opacznie tłumaczysz?

Gość 1209787
dokładnie o to mi chodzi «stosunek do kogoś polegający na poczuciu czyjegoś braku wartości pod względem etycznym, społecznym; lekceważenie kogoś, czegoś w wysokim stopniu, nieliczenie się z kimś, czymś cały świat na tym stoi, więc czy ludzie są tak źli, że tego nie zmieniają czy ...właśnie nie wiem Ty Alanka piszesz, że to zamierzone...

Czyli nie mówimy tu o jednostce pogardzającej ? Troche inaczej jest gdy rozpatrujemy rzecz w większym wymiarze.Tu działaja systemy społeczne.Często jednostka/człowiek/ uwikłany jest w cały szereg układów np./totalitaryzm/i ta pogarda wynika z ideologii przyjętej przez grupę.To może być niewiedza/głupota/,przymus Oczywiście nie usprawiedliwiam nikogo kto pogardza

Gość 1209787
w czyjąś niewiedzę nie wierzę, bo ktoś taki nie mógł by dokonywać wyborów w życiu, więc jaki byłby sens jego życia ? konformizm? gdzie są granice?

Mimo wszystko trudno rozmawiać ogólnikowo. Mam wrażenie,że Twój problem nie jest enigmatyczny,a bardzo namacalny,ale boisz się napisać

Gość 1209787
nie jest enigmatyczny, bo często padam ofiarą takich zachowań lub jestem ich świadkiem zastanawiam się dlaczego to ma prawo bytu

Gość dlaczego by nie tak
alanka - widze,ze jestes fanka filozofji(filozofii) ??? kurcze,czytajac twoje posty wracily wspomnienia z wykladow ;)

Tak własnie pomyślałam,że jesteś w jakiej prześladowanej grupie? To powiem Ci,że na lepszego interlokutora nie mogłaś trafić, bo ja brzydzę się ludżmi, którzy uważają się za lepszych od innych Mam wiele szacunku do wszystkich stworzeń na tym swiecie: tak ludzi jak zwierzat ,roślin. Wszelka inność ,bardzo mnie ciekawi i nigdy nie wywołuje negatywnych odczuć

A wracając do postawionego przez Ciebie pytania: Isnieje jeszcze technika manipulowania ludżmi i w przypadku takich ataków na innych najczęściej to właśnie wynika z manipulacji? A kto to robi i po co -to długi temat

Gość 1209787
OK pomijam przypadki ,gdy ktoś może miećjakieś materialne korzyści z manipulowania innymi chyba musi mi wystarczyć przeświadczenie, że oni to robią w jakimś psychopatycznym? szale Make Love Not War :)