Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

łe rety...

Pytanko do znających się na kamerach.

Polecane posty

Koleżanka nagrywała film na wakacjach i na kamerze można go normalnie obejrzeć, a czy przed jego wyjęciem i włożeniem do odtwarzacza dvd, czy też do komputera trzeba go jakoś sformatować czy od razu jest gotowy do oglądania?

Gość montażystkaaaaaa
a czym go nagrywała? znaczy, jaką kamerą VHS, ósemką, mini DV, kamera na płytkę DVD?

Gość ja podłąxzam kamere przez
kabel do tv i ogladamy na duzym ekranie :D

Gość ja podłąxzam kamere przez
aha, ja mam miniDV

Gość ooooooooo
Po zapisaniu całego dyku należy go sfinalizowac.Nie wyjmująć z kamery! Po sfinalizowaniu można dopiero wyjąć dysk i ogladac na DVD chyba tak podpatrzyłam ;) pozdrawiam

Gość montażystkaaaaaa
no, to znaczy, że możesz oglądać na odtwarzaczu DVD.... prawdopodobnie.... no należałoby jeszcze sprawdzić tryb jak było to nagrane.... czy do pliku mpeg2 czy od razy do vob-ów.... jak masz na tej płytce Vob-y- to możesz odrazu oglądać na każdym DVD.... pliki mpeg2 nie są niestey odczytywane przez wszystkie odtwarzcze- szczególnie przez te starsze i tańsze..... więc film trzeba by jeszcze przerobić na vob-y, za to plik mpeg2 śmiało możesz odtwarzać w kompie 9trzeba mieć tylko odpowiednie kodeki)

Gość ooooooooo
sama nie bardzo wiem ale chyba coś na wzór formatowania;)

Gość montażystkaaaaaa
żadnego formatowanie- po prostu trzeba zamknąć ścieżką.....i tak trzeba to zrobić jak nagrywasz do vob-ów.... to samo dotyczy stacjonarnych nagrywarek DVD....jak się nie sfinalizuje płytki, to mozna ją oglądać tylko tam gdzie się ją nagrało!

Gość montażystkaaaaaa
natomiast, to gdzie masz tą konkretną opcję w swojej kamerce to musisz sobie w instrukcji poszukać....

No to jeszcze jedno pytanie: Jak zamyka się ścieżke? Sorka, że zadaje tak tendencyjne pytania ale jestem w tym zielona :o

Gość ooooooooo
to czy należy formatować czy nie ,chyba żeczywiscie zależy od rodzaju kamerki jakiej sie uzywa.Ja podgladałam taką ,na ktorej dysk przed wyjęciem należało formatować:o

Gość montażystkaaaaaa
tryb.... nawet nie wiem czy twoja kamera ma takie obcje.... ale mozna na pewno w menu kamery.... albo, po prostu włóż płytkę do kompa i zobacz co na niej jest czy pliki z rozszerzeniem vob, czy mpeg2 ;)

Gość montażystkaaaaaa
łoj ja miałam kiedyś nagrywarką stacjonarnę pioniera.... i zwyczajnie, jak mi materiał się nagrał, to w menu, trzeba było wybrać opcje finalizing DVD i już..... nagrywarka pobuczała chwilkę i wyrzucała płytkę....

Gość ooooooooo
no i otym chyba cały czas mówie :D:D

aha, czyli pewnie jakaś taka opcja w kamerze będzie ;) Wysłałam kumpele po instrukcje więc mam nadzieję, że łącząc Wasze rady z instrukcją jakoś sobie poradzimy :D Dziękuję bardzo 🌻

Gość montażystkaaaaaa
jeszcze tak rada.... jak już tu jestem, to może się komuś przyda.... jakbyś chciała z tymi vobami coś zrobić.... no np wowycinać jakieś scenki, po robić fotki czy coś innego.... to jest świetny program który bez najmniejszych kłopotów, łączy voby w plik mpeg2, a co więcej pozwala na montaż w tym formacie - jedyny na rynku (!) naztywa się EDIUS 3.5, a podprogramik do przechwytywanie vobów DISC CAP (jest częścią Ediusa).

Jak poznamy obsługe kamery, to kto wie może weźmiemy się za montowanie :D W każdym razie bardzo Ci dziękuję za pomoc 🌻

Gość montażystkaaaaaa
co prawda ja w amatorskim sprzęcie ekspertem nie jestem, ale mnan nadzieję, że dobrze doradziłam.... Pozdrawiam