Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam 12lat...

Okres w wieku 12 lat, czy wy też macie okres . czego używacie podpasek czy tampo

Polecane posty

Gość mam 12lat...

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ Dziewczyny okres to ochydne uczucie nie prawdasz ja używam tylko podpasek bo tamponów nie umiem włożyć. czy wy macie też taki okropny problem????? ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ 6 sierpnia jade na kolonie na mrozy bedziemy tam sie kompać ,ale akurat tego dnia zacznie mi sie miesiączka co mam zrobić nie jechać . czy spróbować za wszelką cene założć tampon?????? dziewczyny pomużcie mi wtej sytuacji!!!!!!!!! z góry dziekuje !!!!!!!!!! ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Gość wychodze
!!

Gość okokjkokjoikj
proponuje tampon, są teraz tampony takie specjalne ułatwiające wsuwanie do pochwy z "aplikatorem" naprawdę łatwe. I w tedy nie musisz się martwić o kąpiel.

Gość dziecko poucz się trochę
przez te wakacje, straszne byki sadzisz.

Gość okresik idzie ...
Ja mam okres i mam 13lat ja używam tomponu bo w nim czuje sie pewniej . ja pojechałam nad morze zrodziną chciało mi si ę tak mocno pływać ,żę codzienniepróbowałam nałożyć go . W róznych pozach zakładałam ale to tak bolało przy zakładaniu ,żę dałm sobie spokuj !!!!

Gość mam 12lat
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ tylko jak wkładam tampon to bardzo boli więć nosze wszedzie podpaske gróbął. Boje się teraz zakładać bo nie nawidze bulu!!!

Gość TO JEST PROWOKACJA

Gość mam 12lat.......
dziewczyny prosze piszcie błagam bo jak mi nie poradzicie to nie pojade na kolonie . a jeszcze nigdy nie byłam na koloniach!!!!!!!!!!!!!!!!!!!#######################

Gość mam 12lat.......
dlaczego myslisz ,że prowokacja powiedz !!!!

a nie mozesz sobie policzyc czy wypadnie ci wtedy ten okres? Nie zakładaj tamponu na siłe, bo nie założysz go dostatecznie głęboko i będzie cię uwierał i bolał - ja niestety też tak miałam i trudno, trzeba się było pożegnać przez parę dni z morzem - ale jakoś przeżyłam. a jak ci wstyd przed innymi to wymyśl jakąś ściemę, że się przeziębiłaś albo co...

Gość mam 12lat.......
Jestem normalna dziewczyną jak każda z was!!!!!

Gość mam 12lat.......
dzieki siris .czy cie też bolał przy zakładaniu tamponu . Jaki tampon mi polecasz?????

Gość wychodze
bosz ile masz lat? 12!! Nawet pisac nie umiesz, Dzieci w twoim wieku sa takie puste ze nie wiem. Widzisz ze to jest forum dla KOBIET? Idż sobie na inne forum np. mydziewczyny , ale z tamtego tez cie wywala hehe

no, bolało mnie i dałam sobie spokój. Miałam w sumie gorzej - bo nurkuję i przez parę dni musiałam siedzieć na łódce i patrzeć jak inni sobie pływają - suuuper sprawa. Ale przeżyłam. Myślę, że nia ma co na siłę zakładać tamponów - po porstu przesiedź przez te parę dni - o ile się zdarzą na koloniach - w shortach. Ale jeżeli koniecznie chcesz... no to są teraz takie reklamy jakiś tmponów - nie pamiętam nazwy - z aplikatorem, że laski jadą jakimś samochodem, faceci prowadzą i strasznie trzęsie... no jest teraz taka reklama, nie pamiętam jak to się nazywa - to te tampony mają aplikator i wkłada się je łatwiej niż inne, więc możesz spróbować.

Gość słuchaj...
ja pierwszą miesiączkę dostałam w wieku 13 lat i też wtedy było mi ciężko tak jak tobie używać tamponów.przez wiele lat musiałam się męczyć z podpaskami,ale w końcu postanowiłam,że nie chcę się już dłużej tak męczyć i już zaczęłam już kilka miesięcy używać tampony i tylko o.b. bo z tego co słyszałam są najbezpieczniejsze i te sznureczki się nie wyrywają.najważniejsze to luz musisz być rozluźniona i nie myśleć o bólu bo wtedy naprawdę boli przez takie myślenie i może na początek kup jak radzą dziewczyny z aplikatorem ;) pozdrawiam i pamiętaj pełen luz a napewno się uda ;)

Gość nogami i rękoma się podpiszę
Nie musisz zakładać grubych podpasek!! Kup sobie super cienkie podpaski Always i w krótkich spodenkach nic nie będzie widać. Nie zapomnij zabrać ze sobą tabletek przeciwbólowych, bo ból brzucha może być większą niedogodnością niż podpaska.

Gość słuchaj...
a i dobrze by było żebyś-jeśli chcesz używać tampony wypróbowała je przed kolonią bo ja np.muszę mimo wszystko mieć cieniutkie alwaysy przez pierwsze 1-2 dni bo mam bardzo obfite i mimo,że wtedy tampon zmieniam co godzinę to i tam muszę mieć cieniutką podpaskę:( więc to zależy jaki masz okres czy obfity czy nie bo jeśli obfity to w pierwszyn dniu nie wiem czy dobrze jest się kompać z tamponem :/... i tak jak koleżanka wyżej weź tabletki przeciwbólowe

Gość mam 12lat.......
dzięki dzieczyny bardzo mnie poparłyście !! ale i tak sie boję tego mam taki charakter ,że wszystkiego boję sie ja używam podpasek bella 4 krople ze skrzydełkami kiedy gdziś sie wybieram

Gość mam 12lat.......
dziewczyny jak najlepiej zakładac tampon w jakiej pozycji stojącej

Gość ja tez kiedys
mialam problemy z zakladaniem tamponow ale nauczylam sie tak, ze smarowalam je zelem nawilzajacym dla kobiet i wtedy dalo sie bez problemu zalozyc, najlepiej kucajac ;) przeszkoda moze byc tez błona dziewicza. Najlepiej wybierz sie przed wyjazdem do ginekologa i z nim pogadaj. Wez ze soba mame bo bardzo mloda jeszcze jestes :) chociaz je tez dostalam okres w wieku 12 lat. Pozdrawiam

Gość dlaczego prowokacja
??? Myślici, że młode dziewczyzny nie mają okresu?!:o Ja miałam pierwszą miesiączkę w wieku 11 lat, kiedy byłam nad morzem (na szczęście z rodzicami) Bolał mnie lewy jajnik, pamiętam to jak dziś, chociaż było to 10 lat temu:D Nie wiedziałam, co się dzieje! I powiem Ci jedno, autorko topkiu- możesz się po prostu nie kąpać:) Ciesz się, że teraz są wszędzie podpaski8 i to takie dobre, bo jak ja miałam okres na wakacjach, to na tej wsi były tylko megtegrube, pokryte jakimś papierem, z watą w środku podpaski bella, które rolowały się w kroku, wata się zbijała i była to porażka. Wyglądałam, jakbym chodziła z pieluchą:o :D Pewnie na oczy nie widziałaś tych starych podpasek:) Jeszcze wcześniej kobiety kupowały watę i wkładały ją do takich siatek, żeby się nie rozłaziła. I takie coś wsadzały w majtki:o Także ciesz się cienkimi podpaskami:) Nie używaj tamponów, bo to może być bardzo niehigieniczne, zwłaszcza w takie upały, kiedy płwya się w polskich jeziorach:o i jeżeli ktoś nie umie ich stosować. Zawsze trzeba dokładnie umyć ręce przed założeniem tamponu i po założeniu go. Trzeba je regularnie wymieniać, co tyle godzin, co ile zaleca producent. Zaraz po pływniu trzeba wymienić tampon. Ja osobiście nie polecam tamponów i pływania w jeziorach w lipcu czy sierpniu. Jest taki zakwit, że jak kiedyś się skaleczyłam lekko, to potem tak zaropiała mi noga i miałam takie problemy, że bliznę mam do tej pory:o A było to tylko draśnięcie... Chyba dda się jeszcze robic inne rzeczy, oprócz pływania, nie? A okres przejdzie Ci za tydzień i już:) Nie łam się;)

Gość dlaczego prowokacja
Aha, i jeszcze jedno- pamiętaj, że jeżeli dostaniejsz jakiejś infekcji, a podczas upałó wydzielina miesiączkowa dośc szybko się "psuje", rozwijają się na niej bakterie, to dopiero będziesz miała problem:o Nie będziesz mogła na tyłku usiedzieć i bedziesz musiała pędzić do ginekologa. Ja kiedyś przez pływanie w basenie dostałam "lekkiej" infekcji, a myślałam, ze umrę!!!:o I nie mam żadnych skłonności do grzybic, zapalenia pochwy itd. Po prostu- pojechalam do Grecji, trochę popływałam i... maskara:o Dosłownie wiłam się tyłkiem po siedzeniu, bo nie mogłam usiedzieć w jednym miejscu. Także lepiej nie eksperymentuj, to moja dobra rada:) Podpaski też trzeba wymieniać często, częściej niż tampony 4 godziny max. I kupuj tylko takie z bawełniana powłoką, nie z ceratą! Podpaski Always sa tragiczne... Ta cerarta na wierzchu potrafi odparzyć tyłek i śmierdzi plastikiem:o Lepiej kup sobie bellę niebieską (nbie zieloną, bo ona też ma ceratę) W duopaku kosztuje jakieś 5,50zł a masz tam 20 podpasek:) Używam podpasek od lat- Always, Libresse, Subtelle, itd. i uważam, ze te niebieskie belli są najlepsze- cienie, bawełniane i chłonne:)

Gość też nie nawidze
podpasek always z tą siateczką, strasznie mnie obdzieraja,. ale teraz są tez z tej firmy bawełniane i są świetne, polecam

do MAM 12 LAT- Moja córa jest w tym wieku co Ty pierwszą miesiączkę dostała w lutym a drugą dopiero w lipcu więc nie jest powiedziane że dostaniesz drugą za miesiąc (dostała po czterech miesiącach).Dopiero wszystko się normuje .W dniu w którym dostała okres (w nocy) jechała na kolonie .Nie przejmowała sie,a tak jak Ty jechała pierwszy raz.Majtek napakowała (liczyłam) 30 ha ha ha... Tamponów osobiście jej odradziłam ,pobrała wkładki higieniczne ,podpaski na noc i na dzień -czyli jedne grubsze i cieńsze .Jest spokojna bo wie że w razie potrzeby,pytań ...jest na kolonii pielęgniarka która zawsze pomoże .Wyluzuj się i jedż na kolonie . Może pielęgniarka doradzi Tobie jakie konkretnie tampony możesz używać w Twoim wieku.

Gość mam 12lat
dziewczyny jedne dziewczyny odradzają tamponów ,a jeszcze inne mówią ,żę są super ja juz nie wiem !!!!

JESZCZE JEDNO- jeżeli zależy Tobie \"na pełnym komforcie\"-luz psychiczny- poproś rodzićów( jeżeli się wstydzisz) aby kupili Tobie tampony dla nastolatek .być moze te kóre próbowałaś bezskutecznie założyć nie były dla Ciebie .Tampony są różnej wielkości -długość ,szerokość- w aptece doradzą lub lekarz .I zmieniać trzeba często .

Gość to nic NIEZAKŁADAJ JAK NIE WIE

mam 12 lat- oczywiście że możesz używać tampony lecz poradż sięnajpierw lekarz lub tak jak pisałam poproś rodziców o kupno w aptece dla nastolatek .TU CHODZI O ROZMIAR tamponów dla Ciebie

Gość w atmponach na pewno nie można
spać itd. Jeżeli nie musisz, to ich nie noś:) Tym bardziej, że jeszcze jesteś bardzo młoda i masz trudności z montowaniem ich:) Ja mam 22 lata i używam podpasek. Tampony tylko i wyłącznie jak jestem na aerobiku, siłowni, na basenie czy na jakiejs imprezie. I to nie w pierwszy dzień cyklu, raczej później. HJeżeli nie znasz swoich cykli itd, to l;epiej nie ryzykuj- może się okazać, że te małe tampony, które uda Ci się zaaplikować będą za małe na krwaiwenie i dopiero najesz się wstydu, jak wyjdziesz z wody a po nogach będzie Ci lecieć krew... Przesiąknięty tampon zaczyna przepuszczać krew na zewnątrz. One nie mają żadnej ceraty, są całe przepuszczalne:) A większego nie zaaplikujesz sobie tak łatwo.

Gość można spać
jak to nie można spać w tamponach, chyba nigdy nie zakładałaś tamponów, oczywiście że można w nich spać....