Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość łasiczka27

OBWÓD GŁOWY I KLATKI-POMOCY!

Polecane posty

Gość łasiczka27

Proszę powiedzcie mi bo zaczynam się naprawdę martwić!-otóż: Moje dziecko ma skończone 6 miesięcy a od ponad 2 nie przybrała ani centymetra w obwodzie głowy ani w klatce piersiowej! W wadze ciała przybiera ale czemu tu nie? Na kontrolnych badaniach zapytałam i usłyszałam odpowiedż że czasami tak jest i że mam się nie martwić! Minęło 2 tygodnie od badania-zmierzyłam i dalej tyle samo centymetrów! Jestem załamana! Proszę powiedzcie czy słusznie się martwie? Czy to jest normalne?

Najpierw sprawdź sobie w książeczce zdrowia, w siatkach centylowych na końcu, w jakim kanale centylowym jest obwód główki Twojego dziecka. Najlepiej - nanieś sobie tam wszystkie dotychczasowe pomiary. Jak już będziesz miała jakieś pojęcie, czy ten przyrost jest harmonijny, potem zastanów się, czy na początku główka nie urosła za mocno. Szeroko rozumiana norma to przyrost około 1 cm na miesiąć, ale wpływ na to ma wiele czynników. Jeżeli pediatra opiekujący się Twoim Maluszkiem nie widzi nic niepokojącego, to jak chcesz, zwróć się do innego lekarza, choć myślę, że nie ma faktycznie powodów do paniki. Ja miałam podobną sytuację - wydawało mi się, że główka dziecka za mało przyrasta, ale przecież nie każdy ma dużą głowę, są dzieci, które mają ładne małe główeczki, a są równie mądre, co ich rówieśnicy z wielkimi baniakami ;) Po jakimś czasie przestałam mierzyć główkę :)

Gość do żaby
mała to główeczka a duza to baniak? zastanów sie co wypisujesz bo jestes załosna. mała glowa=mniej inteligencji. wiadomo po kim twoje dziecko takie jest!

Dokształć się odrobinkę, rozmiar głowy nie ma wpływu na inteligencję :P A mózg ludzki, zdrowego człowieka, ma bardzo podobne wymiary u każdego, niezależnie od wielkości czaszki...

Gość do żaby
aleś mi dosrała :P to ty sie dokształc!np. w rodzinach pijackich ZAWSZE rodzą sie dzieci z małymi glowami! żabcia--cóż za piekna nazwa. czyżby twój chłop zwraciał sie do ciebie żabciu? żałosne i takie prostackie, ale w końcu ty masz mały baniak

No jasne, jak już brak rzeczowych argumentów, to się czepiamy nicka :P To jest dopiero żałosne... A małogłowie u dzieci kobiet naduzywających alkoholu i innych substancji psychoaktywnych w ciązy jest patologią, nazywaną płodowym zespołem alkoholowym, składa się na to małogłowie, upośledzenie rozwoju psychicznego i fizycznego oraz szereg innych nieprawidłowości

Gość łasiczka27
ŻabaLucynka! Bardzo ci dziękuję za odpis ! Chyba faktycznie nie powinnam się martwić co do głowy ale czemu klatka piersiowa? W chwili urodzenia moje dziecko miało: obw.gł-32cm,klatki-33cm w trzeciej dobie urodzenia-obw.gł-33cm 2-tygodnie:obw.gł-36,5cm a klatki-37cm 6-tygodni: gł-38cm ,klatka-39cm 3,5 mies.gł-42 ,klatka-44 5,5 mies.gł-42cm ,klatka-45cm Teraz 6,1mies-tak samo -42cm i 45cm Proszę zobacz na te centymetry ŻabaLucyna! Bardzo Ci będę wdzięczna!

Gość do żaby
ales pojechała encyklopedią :P troche ci to zajeło, niepowiem. google sie zacieły?

Gość łasiczka27
do żaby! Jak nie masz nic konkretnego do powiedzenia to odwiedż inny dział! Nie potrzebujemy tu takich jak ty! Ja potrzebuję konkretów a nie jakiegoś obrażania kogoś!!!!!!!!!!!

Obwodem klatki bym się wcale nie przejmowała, to naprawdę nie jest takie istotne. A co do główki - porównałam z siatką centylową: Po urodzeniu malutka główka, potem bardzo szybko nadrobiła, a w tym 4 miesiącu zahamowała. Trzeba się zastanowić, czy nie dajesz za dużo wit. D3, jak wyglądają ciemiączka, czy są pozarastane? no i nie martw się, że kości czaszki ograniczą rozwój mózgu - te kości też rosną.

Do mojego przemiłego adwersarza: Nie potrzebuję googla, żeby napisać kilka podstawowych informacji, a dla twojej wiadomości - mam też inne zajęcia, dużo ważniejsze od natychmiastowego reagowania na twoje prostackie prowokacje:) Uważam za dyskusję z tobą za zamkniętą.

Gość do żaby
tak daje dziecku za dużo witaminy d3! daje 2 wiadra dziennie. nie wymądrzaj sie, bo dziewczyna sie pewnie teraz zastanawia czego może za dużo dawać dzidzi

Gość łasiczka27
ŻabaLucynka Wiesz co ? tak myślę że może ograniczę podawania witaminy D3 bo lekarka kazała 2 kropelki ale przecież wyjątkowo dużo jest słońca! A do ciemiączka to słyszałam jak lekarka mówiła-tak do siebie,że dosyć małe!

Gość do żaby
i swoim pacjentom mówisz że maja wilkie baniaki, bo ty masz malą ładna główeczke tak!też jestem lekarzem. kazdy na forum moze nim być :P

Mojemu dziecku przednie ciemiączko zarosło w 4 miesiącu życia, tylne miała zarośnięte już w chwili narodzin... Teraz jest bardzo duzo takich sytuacji, pediatrzy twierdzą, że to przez to, że teraz każda ciężarna przyjmuje preparaty multiwitaminowe, czy trzeba, czy nie. I dlatego, z nadmiaru witamin i minerałów rodzą się takie \"skostniałe\" dzieci ;) Jak nie jestes pewna, idź z dzidzią do swojego pediatry, ona na pewno zdecyduje.

Kurde! Po pierwsze - nikt nie napisał, że ja mam ładną małą główeczkę :P A może mam właśnie baniak :P A po drugie - masz racje, każdy może sobie tak napisać, nie musisz mi wierzyć, co mnie obchodzisz...

Gość łasiczka27
do żaby! SPADAJ !!!!!!!! Mnie też już wkurzasz! Idż znajdż sobie inny topik!!! ŻabaLucynka Dziękuję Ci najmocniej za wiadomość i ja wierzę że jesteś lekarzem-o kogoś takiego mi chodziło! Pozdrawiam

Gość anka_23
łasiczka dobrze że sie denerwujesz bo masz do tego powody, tu chodzi o twoje dziecko, a nie o dziecko jakiejś dziewczyny z forum lub lekarza 1. zmień pediatre 2. podawaj witaminę - ja to zaniedbałam i moje dziecko przestało się rozwijać, (przecież w taki upał go na godzine na słońce nie wystawiaj, jeszcze potówek dostanie i same tylko kłopoty) 3. jak zmienisz lekarza - ma być taki co się interesuje twoim maleństwem tak jak ty - to upewnij się że wszystko ok i bądź spokojna, karzde dziecko jest inne, masz prawo się martwić ja myślałam że moje ma nieprawidłowe napiecie mieśniowe, najeździłam się po lekarzach, a to przez brak D3, teraz jest już ok, ale zmieniłam lekarza

Gość łasiczka27
anka_23 Wiesz co teraz się zastanawiam ponieważ moja córcia ma właśnie problem z napięciem!-stymuluję ją metodą Vojty już prawie 5 miesięcy!

Aniu - ja nie napisałam, żeby przestała podawać D3 :) Napisałam, żeby się wybrała do innego lekarza, albo jeszcze raz do tego samego który o tym zdecyduje! I ja miałam podobne kłopoty do Twoich - też na początku ustalono małej za niską dawkę wit.D, właśnie ze względu na te pozarastane ciemiączka. A potem pojawiły się problemy z napięciem mięśni i inna pani zaleciła dodatkową kroplę dziennie, bo była głęboka zima. A np neurolodzy zalecają niektórym dzieciom tzw \"pulsy\" - podaje się D3 przez np 2 tygodnie i potem 3-mies przerwa.

Gość anka_23
jest mała albo jest wcześniakiem? może miałaś jakieś problemy w ciąży ? plamienia? co twoja córka potrafi i ile ma miesięcy?

Gość łasiczka27
Nie jest mała bo urodziła się z wagą 3450g teraz waży 7600g Ma 6.1 mies urodziła się naturalnie bez kłopotów w 41 tygodniu. Ciąże przechodziłam bardzo dobrze-nie była ciąża zagrożona. fakt tylko że rodziłam 13 godzin od pierwszych bóli-bóle krzyżowe! Drugi etap porodu-20 minut!

Gość anka_23
u mnie było odwrotnie nie podawałam na początku bo mi pediatra powiedziała że jak chce to mam dawać zaczeły sie problemy, ona mi nie chciala pomuc przepisałam sie do innego postałam skierowanie i neurolog i powiedziala że to może być przez to że nie daję witaminy i że powinno być wszystko ok, chociaż oznaki n.n. były to powiedziała że małe i nie wszystkie, po badaniu powiedziała żebym ją obserwował i chodziła na sprawdzenie jeszcze do niej ale że powinno być ok jest teraz całkiem dobrze, jest jeszcze nadwrażliwa trochę na hałas i światło

Gość łasiczka27
Ma wzmożone napięcie mięśniowe! Ale już jest lepiej-jesteśmy na 3 razach dziennie a za tydzień idziemy to pewnie da nam już 2 razy!

Acha - ja niestety karmiłam sztucznie - nutramigenem ze względu na skazę białkową. Uważa się, że dzieci karmione sztucznie nie muszą dostawać dodatkowo D3, bo odpowiednia jej ilosć jest w mieszance. Za to maleństwa karmione piersią bez dyskusji mają dostawać

Gość anka_23
bo sama nie wiem do końca co z tym n.n. moja miała 4kg, niedotlenienia nie było, komplikacji też nie, krótko rodziłam, ale widac że inaczej się zachowuje niż inne dzieci ma takie nerwowe ruchy a jak uwas teraz 30.07 bedzie miała 6 mieś co wasze dzieci potrafią jak sobie radzą z siedzeniem chwytaniem zabawek?