Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama-chudziutkiej

Moje dziecko bardzo mało je i słabo przybiera na wadze!!!

Polecane posty

Gość mama-chudziutkiej

Gość mama-chudziutkiej
Moje Julcia ma 3 miesiące, wg wszystkich tabelek powinna naraz zjadac ok 180 ml mleka , a ona potrafi nawet czasem zjesc 60 ml i juz nie daje sobie nic wcisnąć! Je ok 6, 7 razy na dobę, przepajam ją tez herbatką. Waży dopiero niewiele ponad 5 kg, a jak sie urodziła miala 3,5! Czy powinnam się martwić? Dodam jeszcze, ze mleko które Julcia musi pić to Nutramigen, straszne świnstwo, ja bym tego nie przełknęła (Julka jest uczulona na mleko krowie). Może stąd jej niechęć do jedzenia? Może zjada tyle tylko by zaspokoić swoj pierwszy głod a potem juz nie chce bo nie sprawia jej to przyjemności? nie wiem, troche się jednak martwie, ze przestanie mi rosnać... Czy możę wasze pociechy tez na początku mało jadły? Czy moze zawsze zgodnie z tabelkami?....

a co mówi pediatra o jej wadze? mój synek ma 10m-cy i waży 8kg. karmie go piersią ale czasami dostanie mleko nan i zjadł najwięcej 150g

Gość mama-chudziutkiej
pediatra nie jest zachwysiny, ale tez nie panikuje, ale je sie jakos zle z tym czuje... Nie chce zeby moja mala byla grubaskiem, wyglada zdrowo i dobrze sie rozwija, ale widzę, że w porownaniu z innymi dziecmi jest mniejsza i szczuplejsza i jakos mnie to martwi:(

Gość mama-chudziutkiej
mialo byc "pediatra nie jest zachwycony":)

mój synek to też chudzina ,ale ja lubię jak dzieci są takie drobniutkie,też się dobrze rozwija a pediatra nie widzi żadnego problemu tylko koleżanki niektóre mnie denerwują jak mówią że głodzę Bartusia

Witam Mama chudziutkiej, też jetem mamą chudzutkiej dziewczynki, dzis właśnie kończy 15 miesięcy i waży 9100 i tak od 3 mies. ślizga się, że tak powiem, wagowo po 3 centylu, rozmiary główki miała na 50 i podobnie z długością ciała. Urodziła się mając 3150 i do 3 miesiąca przybierała dość fajnie, 5100 w 3mies. a od 4 miesiąca \"przestała nam rosnąć\", tj. od 3 do 4 miesiąca przybyło jej 200 g a między 4 a 5 mies. 300-400 g. Potem po skończeniu pół roku było lepiej ale też w kratkę. Jasne, że się martwiliśmy, pediatra też był czujny ale zachowywał spokój. W tym okresie robiliśmy małej 3 razy badania moczu i morfologii a raz miała USG jamy brzusznej. Wyniki były b. dobre. Ok. 4 mies. mieliśmy ją dokarmiać mlekiem HUMANA MCT ale wtedy właśnie okazało się, że dzidzia ma skazę białkową i nie tolerowała tego mleka więc pozostało mi tylko nie panikować i karmić piersią co robiłam z sukcesem do około roku. Pewnie, że miałam momenty kryzysu i rozpaczałam przy karmieniu, że mam puste piersi, że coś jest nie tak,itd... Okazało się, że musiałam zrezygnować z przetworów mlecznych i alergizujących w mojej diecie ale z tego co rozumiem nie karmisz piersią więc jakby Cię nie dotyczy cała ta śpiewka. Po kilku mies. obserwacji pediatra stwierdził, że Mała tak ma i jest zdrowa, najprawdopodobniej jest to kwestia genów, mąż jest drobnej budowy, moja siostra też jest taka drobniutka, tak ma juz być. Nic się nie martw, najprawdopodobniej taka uroda Twojej Córeczki. Obserwuj, skonsultuj z pediatrą, zrób badania dla pewności. Będzie dobrze, zobaczysz. Gorąco pozdrawiam Cię i Małą.

Hej hej- ja do Nutramigenu dodawalam miarke kaszki (bezmlecznej) ryzowej bobowity, smakowej - zeby zabic smak wlasnie - ale moj Maly byl starszy, wiec nie wiem czy dla 3 miesiecznej malutki to nie jest za wczesnie...

MOjej córce zajęło dobre 2 miesiące, zanim sie przekonała do Nutram. I jak miała 3 mies. to też się martwiłam, że mało go zjada. To minie, zobaczysz, zacznie go wciągać, jak poczuje głód. Pamiętaj, że niemowlaki mają bardzo silny instynkt przeżycia i nie dadzą się zagłodzić! Trzymaj się!