Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kkkks

do którego miesiąca powinnam podawać dziecku witaminę D 3?

Polecane posty

Gość kkkks

skończyła mi się witamina D 3 i nie wiem czy kupić kolejną. czy ona jest na receptę?

Gość ikea29
witamina D3 jest na recepte. Moj syncio ma 8 miesiecy i mu podaje i mysle, ze jeszcze troszkę bede podawac

Gość 11111111
moja pediatra twierdzi,ze należy podawać wit d3 jak najdłużej nawet 2-3 lata jest niestety na recepte

O tym jak długo będziesz musiała podawać D3 decyduje lekarz,na własną rekę nie radze!

Gość kkkks
kilka razy zapomniałam podać dziecku wit. D3 czy z tego powodu może mieć jakieś problemy? moja ciocia mówi że ona nie podawała swoim dzieciom żadnych witamin i są zdrowe , no i prosto chodzą :) czy te witaminy to są konieczne czy tylko profilaktycznie są zalecane???

Gość do 12 miesiąca
a jeśli dziecko przebywa na słońcu to wtedy nie jest zalecane podawanie wit. D3, ponieważ organizm sam ją wydziela. Tak mówi ordynator oddziału noworodkowego w moim mieście.

Gość kkkks
dzięki.

D3 jest podawana min żeby dzieci nie mieli krzywicy a to jest już bardzo ważne.Owszem słońce produkuje itd ale też latem trzeba podawać dziecku d3 ale w mniejszych ilościach niż w zimie

Gość witaminad3
witamina d3 nie jest na recepte, ostatnio kupowalam vigantol ktory podaje mojej corce. Zaleca sie podawanie do okolo 2 lat poniewaz do 18 m-ca zrasta sie ciemiaczko. Ja podaje malej 2 kropelki dziennie i ostatnio pediatra powiedzial ze to ok ale na zime zwiekszymy troche dawke ze wzdledu na brak slonca.

MOJA STARSZA CORECZKA MA 2 LATKA I 3 MIES.I NADAL PODAJE JEJ JEDNA KROPLE DZIENNIE,NO PRZERYWAM W LECIE ALE NA JESIEN ZNOWU ZACZNE PODAWAC JEJ TA WIT.

Gość Oleana
No właśnie - co lekarz to koncepcja! Ja wiem na razie, że Baby K mam podawać przez 3 miesiące równo żeby zapobiec krwawieniom, dają każdemu dziecku karmionemu piersią teraz. Ale z D zupełnie nie wiem jak to będzie. Znacie jakieś aktualne zalecenia???

Gość Arletka25
Kup dziecku VITA D nie jest na receptę, pediatra synka nam ją poleciła.Synek ma 18mscy nadal dostaje tą witaminę.

moja córa ma ponad 2 latka i mam podawac 2-3 krople w dniach kiedy nie jestesmy na spacerze, badz jesli nawet jestesmy ale nie ma sloneczka. O tym zawsze decyduje lekarz

Gość bożena78
Słyszałam, że mają wycofywać tą witaminę K i D w tych kapsułkach twist-off. Chyba dlatego, że jest zagrożenie że może wpaść dziecku do gardła w trakcie podawania. Lepiej kup inną podawaną kroplomierzem normalnie.

Gość maarciocha
Ja karmiłam piersia swojego syna pół roku, potem juz skonczył mi sie pokarm...przez ten cały okres podawałam mu witamine D3 zaś potem pediatra poradził juz nie podawac gdyz samo mleko modyfikowane ktore potem pił te wit. zawiera....Mały ma juz prawie roczek, ostatnio na wizycie u ortopedy znów kazano mi ją podawac...troche ogłupiałam ale znów ją daje i teraz pytanie do kiedy ?? mysle ze to indywidualna sprawa ... zalezy to rowniez od rozwoju dziecka..póki co do nastepnej wizyty bede podawac po 1 kapsułcedziennie, mysle ze to nie zaszkodzi mojemu szkrabowi.... a co do samej witaminy to jest ona na recepte ta w kropelkach, natomiast w kapsułkach bez recepty.

Moj syn ma 8 miesiecy podaje mu DEVIKAP i jest on bez recepty.Mysle ze jeszcze jakis czas będę mu podawac.

DEVIKAP trzeba podawać dziecku, moja córka ma 16miesiecy ale napewno tak do 3lat będzie dostawać, lekarz mi powiedział że teraz w takie dni to 3kropelki a jak jest pochmurno to nawet 4kr a do tego dostaje 6kropel cebionu

vit jest bez recepty taka podstawowa dawka, a w kropelkach jest na receptę-wtedy podajemy 1 kropelkę- to ta sama wit oczywiście ale z receptą jest taniej i wydajniej, więc poproś by ci wypisała córce podawałam do roku witaminę, jak czasem zapomnisz dać to nie ma wielkiej biedy, daj nastepnego dnia i tyle

Gość Ja jestem Patrycja :)
kangurek D3 jest podawana min żeby dzieci nie mieli krzywicy a to jest już bardzo ważne.Owszem słońce produkuje itd ale też latem trzeba podawać dziecku d3 ale w mniejszych ilościach niż w zimie Nie masz racji ponieważ w lato gdy dziecko przebywa dużo na słońcu podawanie wit D3 nie jest konieczne. A Devikap jest na receptę. Możliwe że w niektórych aptekach kupi się go bez recepty ale na receptę jest. Za to bez recepty można kupić te witaminy w ampułkach Twist Off typu WitaD.

Gość Blankaanka
sizilenka, strasznie dużo tych kropel..., to tak jakby dzieci w tym wieku już w innej postaci np. naturalnej nie otrzymywały witamin, na logikę dziewczęta, moja córka dostaje devikap 1 kroplę i 5 cebionu ma 13 miesięcy i jest zdrowa :)

Gość mama sama w domu...
najnowsze badania wykazały że do 3 roku zycia