Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nereczka

Odpowiedzcie kobiecie w ciązy - co z ZUSem, ubezpieczeniami w takiej sytuacji !!

Polecane posty

Gość nereczka

skończyłam w tym roku studia , jeszcze nie mam pracy, mam już 26 lat, jestem w ciązy. niestety na swojego narzyczonego nie mogę juz liczyć. jaka jest teraz moja sytuacja z ubezpieczeniamii ?? zdrowotne? ZUS? sama się gubię :- ( dokąd mam ubezpieczenie? na mojego ojca jako studentkaz tego co wiem do pażdziernika ? A potem co mam się teraz zarejestrowac jako bezrobotna? ogólnie kanał , jeszcze te niewiadome mnie dobijają. Nie wiem czy jakieś prawa a jeśli tak to jakie , świadczenia mi przysługują. Gdzie się udać ?

Gość odpowiadająca
jeśli jesteś tuż po studiach i nie pracujesz to zgłaszasz się do Urzędu Pracy i wpisują cie w rejestrze jako bezrobotna. Skoro nie pracowałaś to bez prawa do zasiłku. Przysługuje Ci tylko ubezpieczenie zdrowotne (jeśli nie jesteś meżatką ), jeśli byś była to mąż zgłasza Cie w swoim zakładzie (tak to niestety jest). Nie masz płaconych żadnych skłądek do Zus-u ponieważ nie pracujesz i nie pracowałaś . Masz tylko ubezpieczenie bezpłatne będąc zarejestrowaną i zglaszając sie co miesiac do Urzedu (oni ustaklają terminy wizyt) Gdybyś przepracowała rok i znalazła sie na bezrobociu to UP płaci tylko 6 miesięcy zasilek i od niego odprowadza składki do ZUS-u (tak jak pracodawca). Najlpiej idz do Urzedu i tma dowiesz się wszystkiego Powodzenia Pozdrawiam :)

Gość odpowiadająca
jeśli jesteś w ciąży -to nie wiem jak to będzie w tym przypadku