Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fanka_kalii

bukiet z kalii

Polecane posty

Gość fanka_kalii

Jak myślicie z ilu kalii lub kantadesek zamówić bukiet,żeby ładnie się prezentował? Myślę o kwiatach bez żadnych dodatków w bukiecie.

Gość fanka_kalii
Żadna z was nie będzie miała bukietu z kantadesek?

ja bede miala... z kalii i suszonych lisci... wiec mam miec tylko 5-7 kalii

Gość zmieniaczka
Zwyczaje można zmienić. Za kilka lat kalie będą najbardziej popularnymi kwiatami w bukietach ślubnych.

Gość Jasne
Kalie symbolizują Śmierć, i Ty tego na pewno nie zmienisz. Nie zaczynaj tak nowej drogi życia.

Co za bzdety z tą symboliką.Utarte schematy można a nawet powinno się zmieniać. Kalie to piękne kwiaty i idealnie nadają sie do ślubnego bukietu. A jeśli juz was tak podnieca ta symbolika śmierci , to niech dla niej ten bukiet symbolizuje śmierć stanu panieńskiego. I niech to zamknie usta zdewociałym tradycjonalistkom.

Gość Tylko nie kwiaty pogrzebowe
Asego, jak tak bardzo nie lubisz symboli i tradycji, to pomyśl chociaż o starych ciotkach, babciach czy dziadkach. Oni z pewnością będą przerażeni na widok kalii przy pannie młodej. Autorko topiku, nie narażaj się na obgadywanie ze strony gosci. Jedni powiedzą, że młoda i głupiutka jesteś, drudzy, że nie szanujesz tradycji, a trzeci będa doszukiwali się złych znaków i krakać będą i stresować Cię, że kalie przyniosą ci nieszczęście w małżeństwie, więc po co masz się niepotrzebnie stresować z pwodu kalii? Tylko, ci nieświadomi symboliki nie zwrócą uwagi na kwiaty. Jest tyle pięknych kwiatów, dlaczego więc kalie?

przeciez ostatnio kalie robia sie bardzo popularne i czesto sa z nich robione wiazanki slubne bez przesady, te wiazanki sa naprawde ladne ja widzialam taka wiazanke na slubie i nie slyszalam, zeby ktos mial jakiekolwiek zastrzezenia...

a moja babcia twierdziła ze za czasow jej mlodosci kwiaty te uznawane byly za niezwykle eleganckie.... i jako kwiaty do bukietow slubnych wykorzystywane byly bardzo czesto.... hm.... dla mnie cwiet to cwiet i tyle...:D

Siostra mojej mamy ponad 30 lat temu brała ślub na wsi(!!) na podkarpaciu , miała wiązankę ślubną z kalii i nikt się tam nie doszukiwał znaków pogrzebowych ani trumiennej symboliki tychże kwiatów.Możliwe ,że jakis konkretny rejon Polski jest bardziej przeczulony na tym puncie niż reszta .Cięzko stwierdzić.Wiem tyle , po sporej liczbie wesel w których uczestniczyłam ,nie spotkałam sie jeszcze z negacją tych kwiatów na ślubach.

\"...pomyśl chociaż o starych ciotkach, babciach czy dziadkach. Oni z pewnością będą przerażeni na widok kalii przy pannie młodej.\" No, moi jakoś nie byli. Mam rozumieć, że źle mi życzą...? Głupie gadanie.

o rany dlaczego twierdzisz, że starsi ludzie będą przerażeni. Ja będę miała wiązankę z kalii i moja ciocia nie wspomniała o tym, że to są kwiaty pogrzebowe choć ma juz ponad 60 lat. Jak juz to będą zdziwieni jezeli żyją w przekonaniu o takiej symbolice ale nie przerażeni no bez przesady. Do autorki ja bedę miała bukiet z 8 kantadesek ale będą przystrojone liśćmi i jakąś tam trawką nie potrafię tego za bardzo opisać. Widziałam panne młodą z jedną kalią (tą właśnie \"cmentaną\"), bukiety z 3 i z 5 kantadesek bez przybrania. Stopniowane i spięte równo. To zalezy od ciebie jak sie tobie podoba.

o rany przepraszam Cię źle przeczytałam to oczywiście do tej co tak twierdzi ;) :p

Nie ma sprawy :-) Ja miałam właśnie 3 kantadeski, były piękne, trwałe i było to już jakiś czas temu, odpukać, wszyscy mają się dobrze :P Nikt się nie dziwił, nikt nie narzekał, a te kwiaty są bardzo \"fotogeniczne\". :-) Polecam.

Gość palika
ej Boże jak przeczytałam tego posta z pzrerażeniem ludzi starszych i doszukujących się złej symboliki to o mało nie popłakałam się ze śmiechu. Że też ludzie potrafią takie głupoty opowiadać. Ja sobie na swoim ślubie nie wyobrażam innych kwiatów niż kalie czy cantadescie i niklt mnie jeszcze za ten wybór nir potępił. Ludzie to tak jak wszystkie inne zabobony, jeśli będziesz w nie ślepo wierzyć- spełnią się! Grunt to pozytywne myślenie, które napewno odgoni pecha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość kundrie
aaaaaaaaa, Twoja ciotka ma JUŻ ponad 60 lat?? no ja bym jej do starszej osoby jeszcze nie zaliczyła :D dla mnei starsze osoby, w sensie dziadki, babcie to tak od 70 wzywż :D ale sześciedzięcilatki? toż oni są jeszcze w sile wieku :P poza tym co mają starsze osoby do przesądów - to nie zależy od wieku a od człowieka. są starsi stojący twardo na ziemi i są dzwudziestolatki, któe wierzą, ze nie sadzi się wrzosów w ogrodzie, bo to smierć i wierzą, ze ścieżka do domu od furtki musi być kręta, żeby diabeł nie miał prostej drogi :D

Gość plumisia
dla tradycjonalistek: ja będę mieć bukiet z kantadesek koloru fioletowego, który wygląda prawie jak czarny, do tego dla rozjaśnienia róże w kolorze fuksji. moja kwiaciarka na początku powiedziała, że nie widzi tego bukietu na ślub (szczera), ale po paru dniach zadzwoniła do mnie i powiedziała, że robiła próbnie i wyszło super! powiedziała, że takiego bukietu nie widziała nigdzie. naturalnie moja mama twierdzi, że będzie pogrzebowo, ale ja wiem, że będzie superowo. dla oryginalnych Panien Młodych: w przyszłym tygodniu, jak już będzie po wszystkim wyślę fotki, może coś wykorzystacie.

Gość lela34
dokladnie kalie to kwiaty pogrzebowe fujjjjj ostatnio dziewuche widzialam szla do slubu z bukietem z anturium a Boze mi sie to tylko z cmentarzem kojarzy.Storczyki,lilie ok ja np mialam niby klasyczny z roż ale z rajskimi,malutkimi jabłkami i suszonymi liśćmi i wiszącym u dołu bukietu kryształami...super pomysł...

Gość Zwłaszcza te kryształy
to super pomysł. Taki... odpustowy. Kalie są pięknymi kwiatami a skojarzenia każdy ma inne.

Gość koko_szanel
ładne te kwiatki, sama bym takie chciała, tylko zalezy mi na ususzeniu bukietu i nie wiem jakby to wyglądało... macie jakieś doświadczenia? ;)

Gość Geranium
A po co ci ususzony, śmierdzący wiecheć? Lepiej zachować go na zdjęciu.

Gość koko_szanel
dla ciebie twoj bukiet to smierdzacy wiechec, dla mnie pamiatka.

a ile wiązanek na cmentarzach lezy z róż i tym sie jakoś nikt nie przejmuje ??!! ja wychodze z załozenia że jak coś ma złego wyjść w małżeństwie to i tak wyjdzie nie zależnie od tego jaką będę miała wiązankę czy ktoś sie przejmuje kolorami kwiatów one też mają symbolikę więc nie rozumiem tego całego czepiania się kali

Gość Geranium
Pamiątka? Ech, dziewczyno... Za kilka lat co innego będziesz uważała za pamiątkę tego dnia :/ Dziecinne podejście. Najlepiej jeszcze zasusz kwiaty od gości, zakonserwuj weselny tort, zamroź jedzenie, które podadzą na stół i zapieczętuj salę weselną.

Gość koko_szanel
tak, tak, dziecinne podejście, niech ci będzie, skoro ma ci to polepszyć nastrój. Zasuszę, czy ci się to podoba, czy nie.

Gość Geranium
A co mnie to obchodzi? Uprzedź męża, żeby go przy jakimś sprzątaniu nie pomylił z miotłą. Albo żeby go nie wyrzucił.

Gość lela34
ja swój zasuszyłam jest piękny i wygląda bardzo ładnie.Kalie pasują jeśli juz do skromnej prostej sukni.wg mnie to kwiaty na cmentarz a kazdy ma prawo do wlasnego zdania.Tu ludzie nie piszą by sie kłócic i obrażac tylko wyrazac opinie.Jednym sie podobaja innym nie kwestia gustu i przede wszystkim polegaj dziewczyno na własnym zdaniu bo tu dobrych rad nie znajdziesz bo z glupiej rzeczy zaraz ludziska zaczynaja sie kłocic.

Gość koko_szanel
Właśnie widzę. Przykre to, że niektóre muszą wylewać jad przed komputerem :(

Gość Geranium
Dziewczynko, wylewać to można pomyje. Jad się sączy. I już nie udawaj takiej wrażliwej, bo się wzruszę.