Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość _polka_

nienawidzę tego kraju

Polecane posty

jak jest kazdy widzi ---> chyba nie czytasz ze zrozumieniem. Chodziło mi o to, że nie mam nic przeciwko ludziom,którzy wyjeżdżają, co zasugerował ktoś wyżej. Może trochę się podszkol zanim wyjedziesz, bo sobie wstydu narobisz.

Wygląda na to, że nie masz głowy do interesów. Same studia nie wystarczą, żeby pracować. Ja mam wielu znajomych, którzy po 2 kierunkach pracowali przez 2-4 lata na kiepsko płatnej posadzie, ale zdobyli doświadczenie, uznanie, awansowali, albo przechodzili w inne miejsca. I teraz zarabiają naprawdę nieźle. NIestety ciężka praca to podstawa sukcesu. Z kolei znajoma mojej mamy, lekarka, skądinąd też nie narzeka. Ma specjalizację 2 stopnia, pracuje tylko prywatnie , ma praktykę prywatną a poza tym jest lekarzem rodzinnym. I świetnie zarabia. Wielu jej znajomych l;ekarzy też sobie dobrze radzi.

Gość no to rzeczywiscscie
zadne orly :o

Gość mi tez dobrze w kraju
Grata be--> i widzisz, ta pielegniarkja gdyby nie prywatne praktyki tez by ciezko przedla :) wlasnie o to w ty kraju chodzi.

Ja się tak zastanawiam, żę nap. na zebraniach w spółdzielni mieszkaniowej nie ma prawie żadnych mieszkańców, otwartych zebraniach rad samorządowych też jakoś pustki zazwyczaj. UStalają tam rzeczy, o których dowiadujemy się po fakcie, zamiast walczyć przed. I jak może być dobrze? ;)

Gość do Gretabe
bo każdy woli być poza tą parodią

Greta, przecież już od dawna wiadomo, że lepiej jest nic nie robić, a potem narzekać, że jest źle :)

Właśnie, odpowiedzialność ponoszą inni, a my tylko mamy spijać śmietankę ;) a jeśli nie, to już nam się nie podoba :)

do Grety i Onyksa, wiecie co? powiedzcie mi kiedy w tym kraju bylo dobrze...slucham, bo przeciez ludzie, jak sugerujecie nie zawsze spoczywali na laurach i oczekiwali cudow. Slucham

--> do Gretabe - a parodia jest właśnie dlatego, że nikt się tym nie interesuje. Błędne koło.

Gość w tym kraju nigdy
nie będzie dobrze. JEŚLI MOGŁABYM ZROBIĆ OBCE OBYWATELSTWO TO POŚPIESZYŁABYM SIĘ BARDZO, jeśli miałabym np. do wyboru polsko-niemieckie albo samo niemieckie to wybrałabym to drugie.

mi też dobrze , nie no naprawdę zacznij czytać uważnie. Czy ja napisałam,że było kiedyś lepiej, że kiedyś to ludzie byli inni?

Gość jak jest kazdy widzi
Onyks ----> również polecam czytanie ze zrozumieniem :p to w nawiązaniu do rady, bym się nieco podszkoliła przed wyjazdem. mam wykształcenie, kwalifikacje i umiejętności, które nie ograniczają się li i jedynie do obsługi łopaty

Myślę, ze teraz jest całkiem nieźle ;) Jesli pracujesz ciężko, zamiast czekać na mannę z nieba... bez pracy nie ma kołaczy jak mówi stare przysłowie. Standardy się podnoszą i wykształcenia i standardy pracy. Podnoszą się też wymagania i oczekiwania ludzi, chcieliby używać luksusowych kosmetyków, jeździć na egzotyczne wojaże...świetny samochód, wielką chałupę etc... jesli tego Ci trzeba, to jedź tam, gdzie będziesz to mieć. Mnie potrzeba poczucia, że robię coś ważnego, istotnego, a nie czy mam kasę na wycieczkę do Ekwadoru.

Gość _polka_
Cieszę się, że są ludzie, którym się w tym kraju udało i gratuluję. Ja skończyłam studia, pracowałam przez 4 lata - zdobyłam doświadczenie, później zakład zamknęli - splajtował. Teraz od pól roku szukam pracy i nic. Oferowali mi 700 - 800 zł na rękę (to i tak dużo - mojej siostrze pracodawca płaci 600) a kredyt na mieszkanie - 400,00 na miesiąc!!! A rząd chce żeby młodzi ludzie się rozmnażali i kusi ich jakimś becikowym. Żenujące... jak mam urodzić i wychować dziecko za takie pieniądze. Własny interes też juz próbowaliśmy z mężem rozkręcać, ale zjadły nas podatki, a na większe inwestycje zabrakło kasy. Pomyślcie ile osób jest w takiej sytuacji. próbują jak ja zostać tu, bo pewnie mnie też żal wyjeżdżać, tutaj mam rodziców... ale co zrobić???

Ale wyobraź sobie,że ja kwalifikacje też mam. Łopatą też sie umiem posługiwać, jeżeli jest taka potrzeba.Tyle, że całkiem dobrze mi jest w Polsce, bo tutaj też doceniają to,co umiem.

Onyks, wiesz, jesli w kraju non stop jest zle, bez wzgledu na to czy ludzie sie staraja czy nie, to niestety , ale sily opadaja.Wiec sie nie dziwcie, ze jest wlasnie taka sytuacja.

Gość Dartaniałeczka
do w tym kraju... wiesz brzydze sie takimi ludzmi jak ty... ja bym nigdy, przenigdy nie pozbyla sie swojego obywatelstwa.... I to jeszcze zamieniac je na obywatelstwo kraju, ktorego obywatele kiedys zamordowali miliony naszych rodakow... paskudna zdrada... naprawde wyjedz stad i nie wracaj.....

Onyks, to Ty jestes zajebistym wyjatkiem na skale krajowa. GRATULACVJE, szkoda tylko ze wiekszosc spoleczenstwa nie czuje sie tak doceniana.

Dzis rocznica wybuchu powstania warszawskiego O 17nastej nalezy uczcic ja minuta ciszy;)

Gość z prawdziwą przyjemnością

dartanaleczka,,, :D no pojechalas teraz jak nic, "zdrada" i to ludzie ktorzy kiedys nas mordowali, Kochani przestance zyc przeszloscia , nie zapominajmy o niej, ale nie zyjmy nia, Wlasnie takie zacodanie mnie drazni, chcemy miec pokoj na swiecie a tymczasem caly czas zmierzamy do podzialow na tlechocby historycznym...

Może i jestem wyjątkiem. I jak już napisałam - jeżeli ktoś faktycznie ma sznasę na lepsze życie gdzieś poza krajem,to ma do tego pełne prawo. Drażni mnie tylko \"nienawidzenie\" Polski, w której się w końcu wychowało i w której mimo wszystko spędziło się część życia. Przecież były czasami miłe chwile,prawda?

tutaj nie jest zle wyjechac i pracowac jak bialy murzyn hmmm to nie jest zbyt fajne perspektywa.Ja tutaj sie wszystkiego dorobilam i nie mam zamiaru wyjechac.Zawsze marzylam o domu i nowym samochodzie , moje marzenia sie spelnily wiec na zycie tez sie da zarobic.

Onyks,,,byly ,ale jak bylismy dziecmi i kiedy problem utrzymania rodziny raczej nas nie dotyczyl ;) ja mam mile wspomnienia wzgledem przyjaciol itp, ale czas zaczac zyc, zakladac rodzine, zadbac o przyszlosc , tutaj tego nie osiagne, no moze jest szansa, ale nie mama zamiaryu sie martwic ,ze starzcy mi do 1. Grata, ja tez mam raczej male wymagania wzgledem zycia, nie musze jezdzic do Ekwadoru, ale nie mam zamiaru wegetowac.

Please przeczytajcie prawda, masz dużo racji w tym co piszesz a Twoje obserwacje są zbieżne z moimi, niestety. Cóż jesteśmy biednym krajem, skazanym na dorabianie się i walke z biedą i to przez okres wielu pokoleń. I ja się wcale nie dziwię że są osoby które nie chcą połozyć swego zycia pod dobrobyt swoich wnuków - tylko od razu korzystać z owoców sej pracy gdzieś w świecie. Moja sytuacja nie jest zła - jakoś ciągnę rodzinny interes, zatrudniam ludzi, mam dom, udaje mi się jeszcze nawet inwestować. Niemniej opuścił mnie optymizm.... Gdybym mogła cofnąć czas o 10 lat zapewne wyjechałabym do Reichu. Teraz - zbyt wiele mam tu jeszcze do stracenia by to wszystko co mam rozkrecone rzucić i cholerę i zaczynać wszystko od nowa. Po ostatnich politycznych rozstrzygnieciach - straciłam nadzieję na szybką zmianę na lepsze w tym kraju. Wiem że moje dzieci jak dorosna wyjadą stąd napewno. Póki co, póki mi starczy sił i srodków będę starała się ten ich przyszły start poza Polską maxymalnie ułatwić. Zainwestuję w ich wykształcenie, rozwinę zdolności lingwistyczne, pomogę w urzadzeniu się poza Polską. Mój pesymizm niestety nie jest chwilowym kaprysem czy depresyjnym nastrojem - ja obserwuję co się dzieje i widzę że z roku na rok jest gorzej. Jeżeli ktoś nie chce żyć ofiarnie, nie pasuje mu rola Judyma czy Kolumba(nawiązując do dzisiejszej rocznicy) niech wyjeżdza - Polska to kraj utraconych złudzeń, rozstrzelanej nadzieji i podciętych skrzydeł. Bon voyage !!!

Gość kurde molek
onyks jak masz tak zajebiście to sie ciesz, ale nie oceniaj innych jesli mysla o wyjezdzie, bo nie ty zyjesz wiecznie na debecie i nie ty omijasz sklepy z zabawkami zeby ich twoje dzieciaki nie widziały !!!! wez mnie nie wkurwiaj ja cie prosze tym swoim zasranym gadaniem typu "mnie doceniaja, a jak sie postarasz to ciebie tez docenia" - kazdy by chcial byc doceniony - i wyobraz sobie - nie wszyscy ktorzy maja zle pensje, to tylko podstawowke skonczyli !!!!

Zwróćcie proszę uwagę na to, jeśli już wyjedziecie jaka jest różnica np w niemczech czy USA w stusunku uczestnictwa obywateli na spotkaniach wspólnot mieszkaniowych czy osiedlowych, na spotkaniach samorządowych...jesli nic nie będziemy sami robić, to się nie zmieni. Jeszcze raz powtórzę, to, że politycy nie zapewnią nam dobrobytu. Sami musimyy o niego walczyć, również w sferze politycznej.

Gratbe--> powalcz, bo mi szkoda czasu, na walke, nasz kraj kurwa non stop musi wlaczyc, to jest jakas cierpietnica normalnie,Ciagle bieda, ciegle brak wsparcia rzadu.ja mam tego dosyc .