Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość _polka_

nienawidzę tego kraju

Polecane posty

mi też dobrze, no własnie o tym mówie, tutaj spędziło się w większośc wspaniałe dziecństwo. i dlatego nie rozumiem, że nagle można kraj zaczać nienawidzic. Wiadomo,że kiedy przyszło utrzymywać siebie i rodzinę to nie jest różowo, a czasami jest nawet tragicznie. Ale \"nienawidzić\'? Trochę to mocna słowa. I tylko tego się cały czas czepiam :)

Ale mi nie chodzi o walkę, tylko o pewną kulturę polityczną. Społeczeństwo obywatelskie. O to, że można zmienić wiele tylko nikomu się nie chce. A zwyczajne uczestnictwo w rządzeniu, to jest właśnie demokracja.

kurde molek, nie denerwuj się tak. nie atakuje nikogo dlatego,że chce wyjechać, bo tu nie widzi dla siebie przyszłości. Nie będę się tłumaczyć,ale nie o to mi przecieżchodzi.

Gość mi tez dobrze w kraju
onyks, ja sie ciebie nie czepiam, rozumiemo co ci chodzi ,ale darzni mnie Grat, ktorej staram sie wytlumaczyc,ze nasze spoleczenstwo bez wzgledu na to czy sie stara czy nie ,zawsze jest zle.Niech ona sobie lazi na kolka wiejskie czy tam zebrania lokatorow. ja jestem mloda i chce zaczac zyc a nie czekac do starosci na to ,az w koncu bedzie lepiej.

Gość _polka_
Właśnie!

Nie rozumiem, muszę przyznać, czemu CIę to drażni...;) Ja nie mogę pojąć tylko roszczeniowej postawy obywatela wobec państwa. To państwo to i ty i ja ...jesli jest źle to spróbuj to zmieniać. Może gdyby zacząć 5 lat temu, to byloby zupełnie inaczej...a tak, tylko chcemy czegoś zamiast coś z siebie dać.

Gość Dartaniałeczka
"kto nie pamieta historii skazany jest na jej ponowne przezycie"!!!!! i prosze nie zarzucac mi zacofania... zacofani sa wlasnie ci, ktorzy stawiaja tylko na dobra materialne, pusci i bezmyslni.... najlepiej to wypiac sie na przeszlosc, odciac od korzeni i zyc bez tozszmosci... jezeli tak potrafisz to zyj, ja nie chcialabym...

Greta.---> mi sie juz nawet z Toba polemizowac nie chce.Zapisz sie kobieciono do jakiejs partii i walcz o Polske, bo ja nie mam sil na to.gdyby nasz rzad nie dobijal nas takimi obietnicami jak 30 zl to moze bym nie byla negatywnie nzastawiona,ale dajcie spokoj, To jest jakas parodia.Za idiotow nas maja, az mi sie przykro zrobilo jak to przeczytalam.

Gość Emigrantka tylko na chwile
A ja tam kocham Polske, choc nic oprocz wyksztalcenia jej nie zawdzieczam:P Doskonale pamietam czasy PRLu pomimo tego, ze bylam wtedy dzieckiem, doskonale pamietam pustki w sklepach, kartki i ogromne kolejki. Wkurza mnie jak ludzie narzekaja i mowia "kiedys bylo lepiej":-O jaaasne heh, w PRL kasa moze i byla, ale nie bylo co kupic! 😡. Oczywiscie tego nasi starsi rodacy absolutnie nie pamietaja... Doskonale pamietam poczatek lat 90-tych i zachlystywanie sie bogactwem zachodu. Nagle mozna bylo kupic cos kolorowego i nie marki ZSSR. Doskonale pamietam pierwsze demokratyczne wybory, pamietam i pozniejsze, podczas ostatnich glosowalam juz poza granicami kraju. I nic sie nie zmienilo, bo wracamy do komunizmu. A ludzie lykaja ta kielbase wyborcza. Media zapominaja, ze wiekszosc Polakow to osoby nie potrafiace myslec samodzielnie. Im trzeba tak kawa na lawe, bez aluzji. Oczywiscie ten brak myslenia skwapliwie wykorzystuja to politycy. Nie obruszajcie tym moim stwierdzeniem, bo dowodem potwierdzajacym moja teorie sa chocby ostatnie wybory... myslacy nie wybralby pewnych partii... Denerwuje mnie podkladanie kolejnych klod pod nogi - czyli "uszczesliwianie" kobiet w ciazy - to zamyka wielu mlodym wyksztalconym kobietom droge do rozwoju. Ehhhh... Skonczylam studia, swietnie znam dwa jezyki obce, teraz ucze sie trzeciego, bo trzymam sie zasady, ze na nauke nigdy nie jest za pozno. Wyjechalam z kraju, mam swietna prace, w ktorej potrafia mnie docenic. Przed wyjazdem pracowalam za 800 zl na reke. Teraz zarabiam powyzej sredniej unijnej:P Ale wracam, nie chce tego zachodu. Nie chce tej innosci, nie chce byc imigrantka... Nie jestem tu u siebie. Chce wrocic, ale na pewno nie dam sobie wcisnac tylko 800 zl i nie bede rodzic dzieci tylko dlatego, ze rzad mi karze:P

Dartanialeczka---> nie napisalam,ze mamy przestc pamietac historie, ale nie starajmy sie rozliczac ludzi dzsiiejszych za bledy tamtejkszych, Nie zapominajmy,ze historia nie zaczela sie w 45 roku.I zapewniam,ze nam tez moznaby wiele zarzucic.

Wolny kraj, nie musisz polemizować z nikim. A mnie partie polityczne nie interesują. Tylko społeczeństwo obywatelskie ma tutaj sens i o tym ja przecież mówię. Szkoda,że nie rozumiesz o co mi wogóle chodzi...

Gretabe,skoro az tak Cie interesuje spoleczenstwo to moze zaloz jakis komitet spoleczny, nawoluj ludzi do walki , do uczestnictwa ich w sparwach kraju... gadanie na forum nic nie da :P nadal chcesz zmieniac kjraj? czy czekasz az moze ktos pierwszy to zrobi za Ciebie?

Gość Podziękujcie Balcerowiczowi
Zę pełno teraz sfrustrowanych inżynierów ,a brakuje ludzi po zawodówkach i technikach .A dobrze pamiętam jak do 95' kraj się wspaniale rozwijał,ale pan profesor (zawsze teoretyk ! :D ),uznał że jest żle bo mamy za mało ludzi po studiach-teraz ma ich pełno ! Tylko jakoś kraj nie umie ich wykorzystać ,bo nie mają kim zarządzać i przez to uciekają z kraju ! Druga sprawa to "chłodzenie gospodarki " i zamknięcie wschodniej granicy (natychmiast weszły tam firmy zachodnie ! ) Do tego doszły jeszcze zachodnie sklepy które nie dosyć że dostają zwolnienia i ulgi (w przeciwieństwie do sklepów polaków ),to zyski wywożą do swoich rodzinnych central ! Do tego dochodzą jeszcze "prywatyzacja za wszelką cenę "-pamiętacie "Serce jak dzwon" ! KAMA nr 1 w Polsce ! Sprzedano ją chyba Amerykańcom-po jakimś czasie przesano kupować polski rzepak ,a potem nawet konfekcjonowanie odbywało się u Niemców ! Po chyba 2 latach ten wspaniały kapitał obcy doprowadził zakład do zapomnienia !:( Teraz dyrekcja Kędzierzyna chce koniecznie sprzedać (chyba Niemcom ) Azoty,chociaż mają b. dobry zbyt !

Gość to nie ja to ona
Zgadzam się całkowicie z GretaBe. Może zaczniecie w koncu chodzić na wybory.niedługo wybory samorządowe, od tego kogo wybierzemy bedzie zalezało kto będzie decydował o tym co się dzieje wokół nas.Trzeba się trochę zaangażować, przynajmniej w te najblizsze nam sprawy, a później będziemy mieli prawo do narzekania i krytykowania. Z moich znajomych-blizszych i dalszych nikt nie poszedł głosować na prezydenta Polski, a teraz się wstydzą.Mogli to zmienić, ale podejście każdej z tych osób było- a co tam po moim głosie...A tych głosów zebrałoby się w sumie b.dużo.Dodać, że takich ludzi w Polsce jest mnóstwo.Wyniki byłyby inne -ale nam się nie chce!!! To naprawdę nic nie kosztuje-iść i wrzucić karteczkę.... Pomyślcie nad tym

tak swoja droga to przeciez rzadowi chodzi dokladnie o to aby sie inteligencji z kraju pozbyc ;) latwiej rzadzic moherami niz mloda inteligencja

grtabe, powiedz nam cos wiecej o swojej dzialanosci ;)

I po co sie klocicie? Kto chce byc biernym to pzostanie biernym, to tak jakby zmuszac osobe niesmiala do publicznych wystapien:-O Pewnie, ze mamy wplyw na otaczajaca nas rzeczywistosc, chocby przez to, ze zrobimy zakupy w polskich sklepach, a nie w zachodnim hipermarkecie. Ja po powrocie bede tak wlasnie robic chocby nie wiem co. Jesli bedziemy uczestniczyc w wyborach, jesli bedziemy rzadac referendum w sprawach, ktore dotycza nas spoleczenstwa. Mamy wplyw, tylko sie nam wydaje, ze go nie mamy. Ale nie mozna nikogo zmuszac do walki i robienia drozszych zakupow:P

Ja chyba powinnam przestać czytać ten temat, nie powinnam się denerwować:) Może poprostu skoro ktoś chce wyjechać i gdzieś indziej szukać lepszego życia,choć pewna nie jestem czy będzie łatwiej - niech jedzie. Kto chce tutaj jakoś sobie ułożyć życie -niech walczy.

ja tam robie zakupy w warzywniaku osiedlowym :P

wydaje mi sie,ze jedynym wyjsciem aby zmienci sytuacje w kraju jest bojkot, ludzie powinni wyjscna ulice i wymusic zmiane rzadu, tylko jak to zrobic skoro, wiekszosc z nas na taki wlasnie rzad jaki mamy teraz glosowala.:D

do Podziękujcie Balcerowiczowi >>> Zgadzam sie z Toba. Naprawde szkoda polskich firm = polskich pieniedzy = bogacywa spoleczenstwa. Zepsuli juz Zywca, zepsuli juz Goplane...

Przyznam, że nie bardzo chciałabym się demaskować na forum :) Ale działam w dwóch organizacjach pozarządowych (jako wolontariusz, zupełnie poza pracą) pracuję jako, powiedzmy, urzędnik miejski w Warszawie, zawsze uczestniczę w zebraniach i spotkaniach, które dotyczą mojego losu i losu moich najbliższych. :) Oczywiście nie każdy musi działać w organizacjach pozarządowych, ale uczestnictwo w sprawach w gminie czy dzielnicy to taki sam obowiązek, jak wybory ogólnokrajowe.

Gość ok ok ok
www.akcjaobywatelska.pl i inne powstałe calkiem spontanicznie portale, ruchy społeczne i akcje

Gość ok ok ok
pomyłka w adresie, miało być akcja.obywatelska.com :)

Najbardziej smutne jest to ,że przejadą pół miasta ,żeby kupić o 10 gr tńszą pietruszkę ,a jak urzędnicy wprowadzają nam coraz to nowe podatki i rygory ,to mało kto się odezwie ! A w państwach bardziej obywatelskich o to właśnie chodzi ! U nas urzędnicy muszą mieć klimatyzację ,kafelki ,super zarobki,wczasy nad morzem,nowe limuzyny,a MY mamy na to ZAPINDALAĆ !!! :(:(

Gość ok ok ok
no taki to już urok nas Polaków - narzekaaanieee :-O rosnie kolejne pokolenie moherów- co robić, aby nic sie nie narobić oraz jak tu nie brac udziału w wyborach bo w tv leci Klan... ciekawe czy ktoś w ogóle mysli, kto na te rzesze emerytów, rencistów, nawet meneli i matki z dziecmi bedzie zarabiał jak znakomita wiekszośc wykształconych i rezolutnych młodych rodaków wyjedzie?????????

mohery niech sobie sami placa na siebie , skoro spowodowali ,ze mamy taki rzad, ktorego poczynania skalaniaja do wyjazdow ludzi mlodych,

Gość FAJNA-AJ-
Kocham mój kraj . Jednak kocham go nie za to co mi dał ,ale dlatego ,że mam tu swoje serce , rodzinę , ludzi których ubóstwiam .Dzięki Bogu udało mi sie zdobyć wykształcenie oraz pracę, która mnie satysfakcjonuje . Ale czasami zadaję sobie pytanie : jak długo można "wyprówac sobie flaki ", żeby zarobic na godne życie? Ile można pracować i na ilu etatach aby móc sobie kupić własnościowe mieszkanie , czy móc zainwestować w otwarcie własnego interesu . Niestety rzeczywistość w naszym kraju dla większości z Nas jest żenująca . Ludzie pracują całymi dniami i nie stać ich na wydatki pierwszego rzędu. Nie stać ich na to by móc wykształcić swoje dzieci -bo Panowie zasiadający w naszym rządzie martwią się tylko i wyłącznie o własną du..ę > Kupują 300 hektarowe działki nad morzem i luksusowe auta . I absolutnie nie zgadzam się ze stwierdzeniem ,że z kraju wyjeżdźają tylko życiowi nieudacznicy . Mam mnóstwo znajomych, którzy znają języki , pokończyli dobre uczelnie i zarabiają 600- 1000 zł. Uważam ,że sztuką jest zostawić wszystko i zmobilizować się do wyjazdu za pracą . I wiecie co - trzymam kciuki za tych, którzy podjęli taki krok ! Mam młodszego brata ( 21 lat ) , który wyjechał za pracą - i w obecnej chwili zarabia 4 razy więcej niz ja , stwierdził ,że nie wróci do kraju ,ściągnął swoją dziewczynę , razem pracują i na dzień dzisiejszy spędzają urlop nad atlantykiem . Mam nadzieję ,że tym którym życie dało w pupę w kraju , odnajdą swoje szcęście i godnośc poza jego granicami . Życzę Wam tego z całego serca :-)