Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość _polka_

nienawidzę tego kraju

Polecane posty

Już po raz kolejny czytam topik ,na którym toczy sie dyskusja o emigracji i Polsce.Ci,którym sie udalo ustawić w kraju najeżdzają na tych co wyjeżdzają.Bo przecież trzeba było sie uczyć,rozwijać to i praca była by super i do tego dobrze płatna. Zapominacie tylko o jednym:nie wszyscy są tacy operatywni,nie każdy ma głowę do nauki.Tacy ludzie\" do łopaty\"też są potrzebni.Nie wszyscy mogą być prezesami,menagerami firm.To poprostu utopia.Kto by wybudował te wielkie przeszklone biurowce,kto by je sprzątał,kto by nas obsługiwałw tych osiedlowych warzywniakach?Ci wszyscy ludzie też są potrzebni!I tez chcą godnie żyć. Nie wszyscy nadajemy się do rządzenia,kierowania.Zostawiamy to innym,którzy według nas lepiej są do tego przygotowani.A że nasz wybór nie był trafny?Może następnym razem się uda,może to nas czegoś nauczy? \"Nienawidzę\"---to zbyt mocne słowo,myśle,że użyto go w złości,gniewie.Tak naprawdę każdy znas kocha swoją ojczyznę.I większość z tych co wyjechali wrócą tu,założą własną firmę ale tylko wtedy kiedy będą mieć pewność,że \"rząd\"nierozwali ich firmy,ciężko zarobionych pieniędzy.

Gość Yo00
Wg mnie najpowazniejszym problemem jest brak myslenia. Wiekszosc Polakow nie potrafi samodzielnie myslec, za to potrafi narzekac samodzielnie albo w grupie:P Pewnie, ze mozna miec wplyw na otaczajaca nas rzeczywistosc. Rzad co prawda skutecznie utrudnia podejmowanie samodzielnych decyzji typu: na co chce wydac zarobione pieniadze albo na co przeznaczyc odprowadzony podatek. "Biznes" niezle by sie krecil, gdyby obnizyc podatki, bo dzieki temu panowalaby zasada: dam ci zarobic, a ty dasz zarobic mnie. Dzieki mniejszemu podatkowi zostanie wiecej w kieszeni => wiec mam wiecej kasy to kupie dodatkowe piwo w knajpie => zarobi barman, knajpa => zarobi pan Henio co przywozi kegi => zarobi producent piwa => zarobia ludzie pracujacy w zakladzie piwowarskim = > beda miec wiecej funduszy to kupia od mojej firmy nowy telefon => dzieki temu ja mam prace i dostane podwyzke z pracy => mam wiecej kasy => kupie cos tam... i tak kolko sie zamyka, a po drodze generuje zysk. Proste? Kto w takim razie nami rzadzi??? Myslacy, czy nie? Mohery niestety nie moga byc zostawione same sobie, bo chcesz nie chcesz z twojego podatku sa ich emerytury...

Gość _polka_
Foleta - masz rację, użyłam tego słowa w złości i gniewie, bo jestem wściekła. Może faktycznie jest ono zbyt ostre i troszkę nieprecyzyjnie określa moje uczucia, bo to nie kraju tak nienawidzę, ale ludzi, którzy doprowadzili do takiej sytuacji. Ktoś pewnie napisze, że to ja sama miałam na to wpływ... ale to nie do końca będzie prawdą. Chodziłam i będę chodzić na każde wybory jakie tylko będą (jeśli wcześniej nie wyjadę) i będę zawsze głosowała zgodnie z moimi przekonaniami, ale co z tego... Uczyłam się tyle lat i to bardzo dobrze, podobnie jak moja siostra, która właśnie opuszcza granice naszego kraju. Ja póki co zostaję, będę zapierniczać za te 800 zł na miesiąć i kombinować jak tu dociągnąć do ostatniego. Na wakacje nie mam szans, bo przecież kredyt za mieszkanie nie spłacony... A dziecko... kiedyś chciałam, teraz jak tylko mi ktoś wspomina o dziecku to rzucam się na niego z pazurami...

Gość Yo00
No przesadzacie ludzie z tym moralizowaniem, bo osoby, ktore braly udzial w wyborach maja prawo narzekac. Zadecydowala ta "wiekszosc mniejszosci" co brala udzial w wyborach. Najbardziej irytujacy sa narzekacze, ktorzy nie brali udzialu w wyborach - nie maja przeciez prawa, bo nie wybierali. Wcale sie nie dziwie, ze padaj na tym forum mocne slowa typu "nienawisc". Jak ktos jest rozczarowany i rozgoryczony to coz... Co ma powiedziec? Nie lubie? Tez mi sie wydaje, tak jak Folecie, ze Polacy sa zawistni i wyklocaja sie o to kto zostal a kto wyjechal i dlaczego. Wyjechala mozna powiedziec "elita" i elita. Wyjechali ludzie z roznym wyksztalceniem, z rozna inteligencja i z rozna kultura bycia. Najbardziej zal tych mlodych i inteligentnych...

Gość kilka ciekawych linków
www.taniepanstwo.pl www.chomiki.pl www.akcja.obywatelska.pl www.wybory.com.pl nie powiecie, więc ze społeczeństwo nie działa :P

Gość gość
też nienawidzę tego kraju, tego piepszonego zaścianku myślowego. Kraj tępaków i nieudaczników, żałuje że sie tu urodziłam

Gość BIU

Nienawidzę brzydzę się tego kraju  który Polska się nazywa. Ludzie tu są przygłupy banda   ...ów którzy oceniają innych po wyglądzie i co kto ma. A jak by mógł to by drugiego w łyżce wody utopił. Polak to ... przynajmniej w większości. Robole i głupki.Żałuję że się tu urodziłam. Nigdzie nie było mi tak źle. Chory kraj. 

Gość Gość
8 minut temu, Gość BIU napisał:

Nienawidzę brzydzę się tego kraju  który Polska się nazywa. Ludzie tu są przygłupy banda   ...ów którzy oceniają innych po wyglądzie i co kto ma. A jak by mógł to by drugiego w łyżce wody utopił. Polak to ... przynajmniej w większości. Robole i głupki.Żałuję że się tu urodziłam. Nigdzie nie było mi tak źle. Chory kraj. 

Czy mieszkałeś w innym kraju to po pierwsze a po drugie too dlaczego nie wyemigrujesz z Polski