Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

jovvi

Żony i dziewczyny LEŚNIKÓW- jak Wam sie układa?

Polecane posty

Gość pomarli jak zobaczyli
leśnik to wieś, a leśniczy to zawód, ale jak jovvi mysli, ze lesniczy zwierzat broni a kolo lowieckie zabija, to wybaczmy jej :D zakochana jest.

to jak sie nazywa ktoś, kto skończył leśnictwo, a nie jest leśniczym???

eee, cos ściemniacie. jak ktos np pracuje w nadleśnictwie jako specjalista od czegoś, to wcale nie jest leśnczym,a nadal jest leśnikiem!

Gość kesnik to najczesciej w biurze
pracuje, robi mapy i inne takie a lesniczy to ten co w lesie ma lesniczowke :) i zajmuje sie lasem

Gość lesnik to najczesciej w biurze

Gość jovii
ma mgr. i tu sie zgadzam - lesniczy ma lesnictwo do zarządzania. Spytam sie jutro u źródeł, bo mi strasznie mieszacie tutaj. A myslałam, ze ktos pomoże, jakas żonka czyli leśniczyna, hehe :)

he he dobre z tym bronieniem zwierzat:) skonczylam technikum lesne, odbylam staz i na tym moja \"przygoda\' z tym zawodem sie skonczyla

qrcze, facet fajny, robi sie wszystko między nami już serio-serio, a ja sie boję tego, ze to leśnik!

no tak, jak myślałam!!! kobiety leśników: - albo zyją w głuszy i nie mają kompa i internetu! - albo im sie tak fatalnie układa, ze nie ma o czym pisać :( - albo sa tak zdominowane przez facetów, ze boją sie pisać albo......lesnicy nie mają kobiet, zmaskulinizowany to zawód...to i po pracy wolą chłópców :P moze powinnam napisać : chłopcy LESNIKÓW?????? ehhhhh........

Gość khfkdhkfhkh
no w Nadleśnictwie to pracują księgowe, administarcja no i kadra kierownicza która nalezy do Służby Leśnej. Leśnik to w ogólnym znaczeniu, moim skromnym zdaniem to włąśnie ten kto do słuzby leśnej nalezy. Leśniczy to ten który zarządza lesnictwem. A jeśli chodzi o facetów leśników to fajne chłopaki. Maja poczucie humoru, lubia się bawić, nieźle zarbiają. Ja co prawda się za nimi w tym sensie nigdy nie oglądałm bo mężatka jestem (nie lesnika ;-)) ale mają wzięcie. Jak Ci sięfacet podoba to ok, obserwuj tylko jego charkter czy naz nazbyt imprezowy nie jest i tyle. A to co wiem to z pracy w Lasach Państwowych i tyle.

Gość khfkdhkfhkh
no ifajne te leśniczówki są... Mam nadzieję że podzielasz jego pasję do przyrody?bez tego może być trudno

Podtrzymuję temat...... Czy jakaś kobieta leśnika się wypowie? Czy mieszkacie w leśniczówce? Jak z dojazdami do waszej pracy? Czy nie spotykają was nieprzyjemności z tego powodu?

Gość Leśniczka na temat
Jestem leśnikiem. Tak. Kobietą. Byłam kilka lat na stanowisku podleśniczego - biegałam po lesie i ciężko pracowałam, ale z ogromną pasją i uśmiechem, pomimo mrozu, pomimo duchoty, komarów, kleszczy, meszek, gzów i czających się zaskrońców czy nerwowych loch z warchlakami w krzakach... Teraz pracuję w biurze i dalej jestem leśnikiem. Mam wielu dobrych kolegów leśników, leśniczych i podleśniczych. Człowiek jest tylko człowiekiem - nie od zawodu zależy jego osobowość i charakter, i wychowanie - zatem są różni, ale przeważnie to bardzo porządne chłopaki :) Czytam tak sobie Wasze wpisy i rozmyślam nad stereotypami, które panują w świadomości ludzi... "Leśnik siedzi w lesie, anie przed komputerem" Hmmm... No własnie nie bardzo - teraz praca w lasach jest tak mocno zinformatyzowana, że bez komputera ani rusz - mapy informatyczne, GPSy, instrukcja kancelaryjna, maile, transfery do i z biura... Szkice zrębowe, szacunki brakarskie - to wszystko praca w komputerze :) I nie - nie każdy leśnik jest myśliwym i nie każdy myśliwy jest leśnikiem - to są dwie odrębne rzeczy! Leśniczy nie może chodzić z bronią po lesie - to może jedynie strażnik leśny - czyli taka policja leśna, która ma do tego odpowiednie przygotowanie i przeszkolenie. Nie, nie każdy lesnik mieszka w ciemnym lesie w leśniczówce - mieszkają w blokach, bliźniakach albo i w mieście! Lasy już nie dają leśniczówwek do mieszkania, bo mieszkań służbowych brak - a poza tym co to za frajda mieszkać na cudzym? Po wielu latach mieszkania w leśniczówce, gdy mąż idzie na emeryturę, musisz przenieść się z rodzinnego już przecież gniazda w inne miejsce - to jest super sprawa? Praca w lesie wiąże się z ogromnym obciążeniem fizycznym i psychicznym - zaostrzone kontrole, przepisy dotyczące wszystkich aspektów gospodarki leśnej bardzo mocno oddziałują na człowieka. I ludzie często nie wytrzymują... Ja jestem leśniczką i mieszkam w mieście. I robię to specjalnie, bo dojazdy z głębin lasu do szkoły, lekarza, na dodatkowe zajęcia, na zakupy (choć teraz tesco dowozi na zamówienie ;))... To są ogromne koszty, a auto na wodę nie jeździ... Zatem cóż - być leśnikiem lub żoną/mężem leśnika, to ogromne wyzwanie strategiczne, psychologiczne i logistyczne :) Serio :) Ale jeśli ktoś ma zamiłowanie do tego rodzaju życia, przyrody to wszystko co wyżej napisałam przetrzyma, a jeszcze znajdzie w tym urok i czar :) Pozdrawiam! :)