Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mmm333

Krem z witaminą A retinol

Polecane posty

Gość mmm333

Czy ktoś mógłby mi polecić dobry krem z retinolem? Podajcie firmę, cene. Ja mam problem z trądzikiem, który pojawił się po odstwieniu pigułek no i pierwszymi zmarszczkami, zwłaszcza pod oczami. Fajnie by było gdybyście podały inne składniki które zawiera ten krem, np witaminę C (kwas askorbinowy), czy E. Wiem że to nie będzie pewnie tanie, niestety :-(

Gość mmm333
no kurczę dziewczyny myślałam że tu będzei wysyp odpowiedzi. przecież wiatmian A jest dobra i na trądzik i na blizny i na zmarszczki: oczywiście w innych produktach. To jest unikalny składnik kremów. Naprawdę nikt mi nie pomoże??

Gość HELPuś
Pomóżcie mam ten sam problem, wiek zaawansowany i pryszcze

Gość mmm333
No zaawansowany wiek ;-) no tak 26 lat i pryszcze to sie zgadza...

mówimy o kremach skutecznych, bo większość kremów zawiera najsłabszą formę retinolu - pro-retinol, więc nie biorę ich pod uwagę. jeśli chodzi o skuteczne formy, to bez recepty dostępne są kremy z retinaldehydem - akurat wszystkie u nas dostępne produkuje apteczna firma Avene. są to serie Ystheal, Eluage (te 2 typowo przeciwzmarszczkowe), Diroseal (do cery naczynkowej), Diacneal (oprócz retinaldehydu zawiera kwas glikolowy, a więc jest dobry do cery zanieczyszczonej, z rozszerzonymi porami, zaskórnikami). natomiast na receptę kupisz retinoidy - Zorac (ok. 46 zł) i Atrederm (ok. 10 zł), miała też być wznowiona sprzedaż Retin-A. retinoidy stosujemy zawsze na noc, zaś na dzień trzeba stosować wysokie filtry - które również chronią przed fotostarzeniem. na dzień pod filtry można dać coś z wit. C, np. La Roche Posay Active C lub Redermic.

Gość mmm333
przepraszam że marudzę ale jak wysoki powinien być to filtr? mam jasna karnację, ale raczej nie wystawiam się na słońce przez co nie opalam się na czerwono. Czyli SPF 20 wystarczy? bo 12 pewnie za słaba. A i recepta to pewnie od dermatologa, bo lekarz pierwszego kontaktu wysmieje mnie?

Gość mmm333
a tak wogle to dziekuję za informację