Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Marta..

Jedna mała kotka i 4 kocury.

Polecane posty

Mimo, że jest bardzo maleńka moje koty już się do niej przystawiają, depczą itp. Kotka jest przygarnięta, więc nie wiem ile może mieć miesięcy. Ile miesięcy powinna skończyć kotka, żeby można ją było wysterylizować, albo pomyśleć o antykoncepcji?? Co jest najlepsze całkowita sterylizacja, a może antykoncepcja?? Jeśli antykoncepcja to co byłoby najlepsze? Nie myślę o powiększeniu rodziny, pięciokrotne szczęście w zupełności wystarczy.

Hej:) Aby wysterylizowac kotke, trzeba poczekac do pierwszej rui. Ty piszesz, ze nie wiesz ile moze miec ta kotka, wiec moze udaj sie do vet i zapytaj po prostu. Zabieg kosztuje chyba cos okolo 200 zl, ja placilam 150 zl. Mozna nawet rozlozyc na raty. Antykoncepcja tez istnieje, daje sie kotce takie tabletki, chyba raz na tydzien, albo zastrzyki, ale to bardzo oglupia kotki i jest podobno niezdrowe. Ale tez sie vet zapytaj. Co Ci szkodzi. Teraz kotki pilnuj lepiej:)

:) lepsza jest sterylizacja :) kotka będzie miała to z głowy i nie będziesz musiała truć jej hormonami :O no i chroni przed ropomaciczem :) :)

Skoro nie ma jeszcze rui, nie zajdzie w ciąże, prawda?? Nie chciałabym co tydzień latać z nią do weterynarza, żeby aplikować jej tabletkę, poczekam jeszcze trochę i najwyżej jak dostanie cieczkę, to pójdę z nią do weterynarza. Kotka jest płodna tylko w czasie rui, a w każdy inny dzień już nie?? Ile dni trwa koci okres?? Dzięki za odpowiedź i proszę o następne;)

mi pani weterynarz mówiła, że podawanie tabletek anty- kotce prowadzi do raka sutków. Większość weterynarzy nie chce sterylizować bo podając kotce przez parę lat tabletki zarabiają na tym znacznie więcej. W moim mieście na 7 wet. tylko dwoje przeprowadza sterylizację. Ja zapłaciłam 150zł, kicia potem przez 10 dni chodziła w kaftaniku- wszystko się pięknie zagoiło:)

Kotka nie musi być po pierwszej rui, zeby ja poddać sterylizacji. Obecnie przyjmuje się, ze optymalnie jest poddać kotkę sterylizcji w wieku 5-6 miesięcy. Zaletą sterylizacji p r z e d pierwszą rujką, jest prawie całkowita eliminacja ryzyka nowotworu sutek. Jeśli kotka już miała ruję, to poddaje się ją sterylizacji w momencie ciszy hormonalnej, po 14 dniach od ostatniej. Kotki dziko zyjace mają ruję mniej więcej 3-4 razy w roku, natomiast u domowej kotki ruja moze występować wiosną i latem nawet co tydzień - dwa.

Spinak, a może lepsze byłyby zastrzyki?? a może sa jeszcze jakieś inne metody antykoncepcji??