Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prolaktyna

CZY BADANIA HORMONALNE SĄ PŁATNE?????

Polecane posty

Gość prolaktyna

Chciałam rozpoczac branie tabletek anty, wrócilam przed chwila od lekarza ze skierowaniem na badania hormonalne (o ktore sama poprosiłam). Zapytałam w laboratorium czy to bedzie kosztowac i... zdębiałam!! Ok 100 ZŁ!! :O Tez tyle płaciłyscie?????

Gość prolaktyna
Byłam u ginekologa na fundusza zdrowia, moze od prywatnego skierowanie wyniosło by taniej??

Ja nie wiem, czy badanie hormonalne są refundowane i można je robić w państwowo. Ja wiem, że prywatnie takiego typu badania tyle niestety kosztują (ale przynajmniej nie musisz czekać na badanie i na sam wynik tyle co w Państwowym). Ale uważam, że warto tyle wydać, bo to dla Twojego zdrowia. dobre pigułki (czyli nowoczesne) też nie są tanie - będą pewnie kosztowały 30-40 zł za opakowanie. Ale to nic w porównaniu z kosztami utrzymania dziecka... :)

Gość prolaktyna
Dziekuje Cassanova :) ! Ciesze sie ze zainteresowąłas sie tematem. Na badania jestem zdecydowana, kosztami podzielimy sie z chłopakiem, tak samo jak kosztami pigulek, bo to odpowiedzialny facet. Zalezlo mi tylko na odpowiedzi czy zawsze tyle kosztuja i czy moze gdzies sa refundowane. Pani ginekolog juz dzis gotowa była mi przepisac tabletki, ale skutecznie ja od tego zamiaru odwiodlam. Mam regularne cykle, zadnych innych zaburzeń poza bardzo bolesnymi miesiaczkami. Nie wiem, moze i tabletki pomoga troche złagodzic bóle.. Obawiam sie tylko skutkow ubocznych, guzów sutka, spadku libido, dodatkowych kg itd :/

Gość prolaktyna
a czy mozliwe jest ze po badaniu hormonalnym tabletki moga byc zle dobrane ??? i beda wystepowac w/w skutki uboczne .. ?

prolaktyna - zawsze jest jakieś ryzyko. Nawet idąc ulicą może Ci się coś stać. :P Ale po co panikować za wczasu? Przecież najważniejsze jest podejście do sprawy - Ty wydajesz się być dziewczyną inteligentną i dbającą o siebie i o swój organizm. :) Prócz działania antykoncepcyjnego pigułki bardzo redukują bóle miesiączkowe (i intensywność krwawienia). A badanie hormonów robi się po to, by odpowiednio dobać pigułki. Osoby szczupłe i aktywne prawdopodobnie będą potrrzebowały pigułek z mniejszą zawartością hormonów, osoby otyłe z większą. Jest też jeszcze wiele \"kryteriów\" doboru pigułek - ja nie znam wszystkich, bo nie jestem ginekologiem - jak np. owłosienie, wielkość piersi (bo to też jest zależne od hormonów właśnie). No i ważne, żeby ginekolog dobierający pigułki wziął te wszyskie rzeczy pod uwagę, a nie tylko \"zalecenia\" jego \"sponsora\" (czyli firmy farmaceutycznej produkującej dane pigułki). Bo pigułki różnią się dawką 2 hormonów, różne pigułki (różnych producentów) mogą mieć taki sam skład (i z reguły podobne ceny). Ważna jest \"generacja\" pigułek - nowocześniejsze są oczywiście lepsze. Na wszelki wypadek biorąc pigułki zwróć uwagę na swoje piersi (ich konsystencję/budowę \"wewnętrzną\" i co miesiąc sama się badaj - albo niech to robi Twój chłopak ;) ). No i rób co pół roku (lub co rok) USG piersi - tak profilaktycznie.

Moja dziewczyna od 1,5 roku bierze pigułki i wcale nie przytyła na wadze (a wręcz schudła - z 51 do 47 kg - ale to może przez dużą ilość i \"intensywność\" zajęć \"seksualnych\"), w dodatku ciągle ma duże libido (i mam wrażenie, że wciąż jej ono rośnie), czerpie dużą przyjemność z seksu i pieszczot. No po prostu coś niesamowitego... :)

Gość prolaktyna
:) No to mnie uspokoiles Casanovo :) Ja jestem osoba bardzo aktywną, z niemałym biustem :P Wiec mała dawka hormonów zdecydowanie wystarczy. Poczatkowo myslalam ze jestes kobieta, bo tu na tym dziale raczej trudno o meska poradę ;) A jednak... Przepraszam zatem za ta pomyłkę i pisanie w rodzaju zeńskim :) W takim razie jutro wybiore sie do laboratorium. A jeszcze jedna mam prosbe.. Nie wiesz czy sugerowac sie zaleceniami jednego lekarza, czy moze raczej pojśc do 2..? I wtedy porownac recepty? Tzn jak sie beda synchronizowac to pol biedy.. gorzej jak jeden wypisze cos, a drugi co innego.. Wtedy bardzo prawdopodobne ze to lobbing firm farmaceutycznych. Kurcze, wiem ze panikuje, ale choc mam juz 22 lata to bedzie moj pierwszy raz z pigułkami. :O

Gość xyz-ona
z tego co wiem to są płatne, nie orientuje się ile ale są, gdyby były bezpłatne tak szybko by Ci nie dał skierowania- mojemu dziecku nie chcieli dac do arelgologa

Gość prolaktyna
ha! z alergologiem to kiedys dawno temu tez trzeba było sie naprosic, a faszerowali mnie penicylina bo chora ciagle bylam.. okazało sie ze nie chora a uczulona prawie na wsztskie pylki :O No i masz babo placek. A isc do jednego lekarza czy do 2 ?? I wtedy porownac?? Sama nie wiem... Dzieki za odpowiedz.

Dzięki. Nawet nie zwróciłem uwagi, że piszesz do mnie jak do kobiety. :) Jak się zapytasz kogoś o godzinę, to będziesz wiedziała, która jest. Ale jak zapytasz drugą osobę, to już niekoniecznie... :P Dodatkowa \"konsultacja\" oczywiście nie zaszkodzi, ale myślę, że powinnaś to zrobić w inny sposób. Nie prosić o receptę na pigułki, ale pogadać wcześniej z oboma ginekologami o Twoim organizmie i o tym, jakie pigułki (jakie dawki hormonów) byłyby dla Ciebie najlepsze. Ale to i tak może Cię nie \"ustrzeć\" przed faktem, że pigułka może się okazać nie za dobrze dobrana - pogadaj też z lekarzem, po czym poznać, że pigułka jest źle dobrana. U mojej dziewczyny na początku był Harmonet (najmniejsza dawka sztucznego estrogenu), ale po ok. 3 cyklach pojawiły się plamienia na tydzień przed okresem. Niewielkie, ale powtarzające się. Potem pigułka została zastąpiona Femodenem, o ciut większej dawce sztucznego estrogenu i już jest dobrze. A bolesność podczas okresu jest nie do porównania - wcześniej (bez pigułek) była w te dni ledwo żywa (zwijała się z bólu, leki przeciwbólowe były mało skuteczne), teraz jest zupełnie inaczej (też trochę boli, ale dużo mniej).

Gość prolaktyna
No własnie, jesli bóle beda mniej dokuczliwe to z otwartymi ramionami lece do tego ginekologa ;) Bo w momencie krwawienia poprostu umieram, nie moge spac w nocy, przeciwbolowe i rozkurczowe prawie nie dzialaja podobnie jak kiedys u Twojej dziewczyny, dobrze ze szybko sie konczą te dni :P Jutro zatem pojde na badania, a potem z wynikiem do tej lekarki ktora mnie skierowała i "na chybił trafił" do innej bo nie mam stalego, sprawdzonego lekarza. Dziekuje za porady! :) Bardzo wartosciowe byly :) Pozdrawaiam i zycze miłego dnia. 🌼

Czytałem kiedyś, że takie bardzo bolesne miesiączki mogą mieć swoją przyczynę w jakieś mniej prawidłowej budowie macicy (ale oczywiście nie w każdym przypadku). A na to już niewiele się poradzi. A jeśli chodzi Ci tylko o te bolesne miesiączki, a nie o antykoncepcję, to są też leki przeciwbólowe (na receptę) i może nie warto \"faszerować\" się hormonami? A jeśli chcesz połączyć przyjemne z pożytecznym, to... pigułki są tutaj bardzo dobrym rozwiązaniem. I myślę, że teraz wypadałoby poczytać też sobie trochę informacji o pigułkach, żebyś posiadła lepszą wiedzę na ten temat, bo to zawsze się przyda. :)

Ahaś - przy braniu pigułek ważne jest, byś nie miała problemów z wątrobą, no i by w rodzinie nikt (z kobiet) nie chorował na raka piersi. O te sprawy powiniem zapytać lekarz przy rozmowie, ale sama wiesz, jak to bywa... ;)

Gość prolaktyna
:) No wywaiad był.. ale mało ambitny powiedzialabym :P Dlatego zasiegam porady tu :D No a z watróbka i piersiami wszystko w porzadku - watrobka sie hartuje czasem od piwka na weekend badz dwóch :) ;) A nie chodzi tylko o bole miesiaczkowe... Chcialabym w koncu komfortuuuuu :) Choc moj ukochany jest troche temu przeciwny, ze wzgledu na skutki uboczne.. ale skoro przy odpowiednio dobranych takowe nie wystepuja to chyba nie bede mieć watpliwosci :)

Gość prolaktyna
hahahahaha No a ja własnie o obiedzie na temacie pana ginekologa cos pisałam :P hahahaha :D

Gość majestic
na badanie nie jest ci potrzebne skierowanie (tzn jesli je masz to nic nie płacisz, ale musi byc i pieczątka lekarza i przychodni, jesli masz tylko pieczątke lekarze trzeba płacic )....miałam praktyki w laboratorium, i własnie badanie hormonów jest anjdrozsze..ja zrobiłam sobie za darmo ( w ramach tych fantastycznych praktyk )... nie wazne czy zrobisz badanie prywatnie czy ze skierowaniem, wyniki sa juz w ten sam dzien najczesciej.. lekarze dobieraja pigółóki na chybił-trafił, młodym dziewczynom przypisują te z małą iloscia hormonów, jesli ma trądzik to daja Diane..tak to wyglada, ja dostałam "super-Diane" ..poczekamy zobaczymy :(

Gość Katarzyna 24
Gdzie sie zglosic jak na takie badania chce isc prywatnie?

Gość prolaktyna
Bylam, zrobiłam, 66 zl zapłacilam (za 3 hormony) wyniki wyszły bardzo dobre i dostalam Mercilon. Minimalnie hormonów, maksymalnie zadowolenia jak do tej pory :) Pozdrwaiam. A badania robilam w publicznej przychodni - ze skierowaniem.

Gość ja trafilam
na spoko lekarza, wszystkie badania mialam za darmo, bo lekarz napisal mi skierowanie do szpitala na pobyt 1-dniowy i wtedy zrobili mi prawie wszystkie badania (niektore zrobilam pozniej w laboratorium, ale tez bezplatnie, majac skierowanie od tego lekarza), oczywiscie na koszt NFZ. Aha, chodze do tego lekarza panstwowo, naprawde z niego w porzadku gosciu.

Gość prolaktyna
Faktycznie trzymaj sie go mocno ;) Nastepnym razem moze udam sie do innego a nuz trafie lepiej :) Pozrdawaim.

Gość zwinka
ja też lezałam 1 dzień w szpitalu i zrobili mi badania: prolaktyna i estradiol. mój gin niestety w porządku nie całkiem był, bo wziął wyniki do siebie do gabinetu - więc musiałabym zapłacić słono za odbiór (wiadomo, skoro chodziłam do niego prywatnie..).ale stanowczo poprosiłam, że chciałabym je odebrać w szpitalu.zostawił mi taki mały świstek, na którym był wynik właśnie z prolaktyną i estradiolem. nie wiem, czy było coś jeszcze (mam pewne podejrzenia, że tak i że dał mi tylko część wyników). >>>>ja trafiłam: a Ty jakie miałaś badania robione (tzn. na jakie hormony?)

Gość świderek
ja mam takie badania robione co roku. Robię je bezpłatnie, tylko muszę położyć się na oddział.

Gość endi
jakie badania robiłyscie i w którym dniu cyklu? chodzi mi o hormony odpowiedzialne za tradzik